Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dől az ektoplazma - Szellemirtók 3.

2016. július 29. - luckylany

Nem mondom el a sztorit, legyen meglepetés. Azt igen, hogy ezek a vígjátékok nem igazán a szívügyeim. De ha már nőkkel rebootolták a Szellemirtókat, nézze egy nő. Igyekeztek belezsúfolni mindent, ha már akkora sajtóvisszhangot kapott a téma, hogy érdemes-e így újraforgatni. Kisebb szerepekre megszerezték az eredeti Szellemirtók sztárjait is, akik a mellékszerepeikben jól teljesítenek: Bill Murray a hitetlen Martin Heiss szerepében hatalmasat repül a csak neki kiszabadított szellemtől, s Dan Aykroyd az apokalipszis perceiben meggyőzően adja a sokat látott és igen unott New York-i taxisofőrt; a szellemek szépen kidolgozottak, lebegnek, szállnak, ki-be mászkálnak az élőkből, bőséges ektoplazmát hánynak, s a kis rágcsálónak az 1984-es eredetiből itt lesz párja is. 

szellemirtok_1000x1443_2.jpg

Az új csapattagok (Melissa McCarthy (Abby Yates) és Kristen Wiig (Erin Gilbert) mellett Kate McKinnonból és Leslie Jonesból (Patty Tolan) áll a nagy négyes) láthatóan jól érzik magukat a szerepükben, s nem is csak rajtuk múlik, ha nem tudom kellőképp értékelni, ami létrejött. Könnyed nyári szórakozásként biztosan sokan beülnek majd a moziba, mindemellett ebben a  filmben nem volt egyetlen igazán jól megjegyezhető, hosszú távra rögzíthető poén és a folyamatos utalások az előző részekre a szellem- és ötlet-újrahasznosításokkal, az újra feltűnő Stay Puft-emberkével és az ebből kihozható maximális poénnal (hogy ráesik a lányokra és aztán lehet üveglapon keresztül, alsó kameraállásból, szétnyomott arccal elmélkedni valami poénosnak szántat a szituációról, mintha nem lett volna már ez is ezeregyszer lerágva) inkább kárára voltak a dolognak, mint előnyére. (Akár az olyan következetlenségek okán is, hogy ha az első részben a Stay Pift emberke szétrobbantásakor folyt a habcsók mázsákban, akkor itt fura, hogy az elvileg a nőket brutálisan földhöz szorító figura egy késszúrás után sima kidurrant lufi-rongyként omlik össze és száll szét a földön.)  

Ha már azt ígérték, hogy úgy idézi az előző részeket, hogy új történetvonalat kezd, minek visszahozni ezeket, főleg úgy, hogy ebben részben a főgonosz éppen ilyen fura óriás-figuraként fog nekilátni New York házainak, csak ő nem habcsókemberkéből avanzsál óriásrémmé, hanem a szellemirtók logófigurájából. Ami King-Kongnak még jól állt a hatvanas években, és amiből Godzilla profitált egy másik földrészen, amiből lehetett még kedélyes poént csinálni 1984-ben az első részben, annak itt, úgy, hogy megelőzi a Stay Puft emberke feltűnése, valahogy már nincs hírértéke.

Paul Feig sikeres vígjátékrendező, biztosan jobban tudja, mi kell a népnek, mint én. A Koszorúslányok, a Női szervek, és a A kém rendezője — Melissa McCarthy mindegyikben játszott, Kristen Wiig a Koszorúslányokban, így voltak összeszokott csapattagok is. Leslie Jones a Nemzetbiztonság BT-ből ismerhető, s a csapat talán legjobb karaktere, a Kate McKinnon által alakított kissé fiús, kihívó, elég dilis elektromérnők leginkább rajzfilmfiguráknak adta kölcsön eddig a hangját — itt kiderül, hogy táncolni és játszani is tud. Ez a film minden olyan kelléket felvonultat, amit ismerünk a ‘hogyan készítsünk sikeres vígjátékot?’ kézikönyvbekből, de ha valaki valami radikálisan újat keresne, akár mert úgy gondolta, a női karakterektől majd intenzívebben változik a történet, az nagyot csalódik. 

Nem következnek egymásból a poénok, sőt, ellentmondanak egymásnak, ami zavaró. Ha valaki úgy dönt, hogy tagja lesz a csapatnak, mert beleúnt a metró-jegyeladók kevéssé eseménydús életébe és megigézte az alagútban feltűnő szellemmel küszködő csapat, az talán nem fog az első bevetésen mindjárt arról beszélni magában, hogy én azt gondoltam, elleszünk, twerkelünk, de nehogy már szellemekre kelljen vadásznom, még csak nem is azért, mert nem annyira mulatságos, hanem mert a saját karakterének összetevőit zúzza le. Csak azért, mert a féri-uralta világban a titkárnő rendszerint a butuska és szép karakter, itt egy enyhén értelmi fogyatékosnak vagy nagyon-nagyon hányavetien hanyagnak ható, ámde kigyúrt testű szépfiút ültetni be a titkári pozícióba (Kevin szerepén Chrsi hemsworth látható), aki képtelen felvenni a telefont vagy bejelenteni egy vendéget, az valahogy nekem kevés. Nála éppen így következetlen a forgatókönyvi karaktervezetés — a figura, akit nem is igazán érdekel az állás, hirtelen úgy dönt, hogy maga is beáll a csapatba és lézerágyúval szellemekre lődöz, mert az jó.

A mellékszerepekben vannak meglepő felfedezések — az itt éppen a keménykedő egyetemi intézményvezető szerepében bemutatkozó Harold Filmore-t látva nehezen vonatkoztattam el a Trónok harca Lannister-házának urától. A szellemtörténeteket évszázadok óta szeretik az emberek olvasni és nézni, mert a borzongás és a másik világ létezése iránti igényüket elégitik ki vele. A Szellemirtók nagy előnye volt, hogy jól elegyítette a borzongást a romantikával és a viccel — itt romantika nemigen van, vicc csak olyan, amit nem értek jól — a legjobb pillanatok talán a rockfesztiváli jelenetek, s a kissé a Pink Floyd Fal-filmre emlékeztető karakterek felvonulása a szelleminvázió folyamán — a többit meg csak láttam.

Oké, izgi, ahogy 3D-ben kétszer is beleszáll a kamerába/arcomba a Harry Potterből kölcsönzött dementor-figura (ha képes vagyok nem tenni meg a kamera/filmvászon/az arcom rétegek közötti szétválasztást, talán jobban értékelem). De kifelé inkább az foglalkoztatott, hogy ha viszek be popcornt, akkor közben élvezem, hogy ropog a fogam alatt és vajon képesek lennének-e összehozni ennél jobbat bármely témában az Irigy Hónaljmirígy tagjai, ha rendelkezésükre bocsátanának ennyi pénzt és ezt a technikát. Aki habcsók-könnyed szórakoztatást keres, az viszont jó eséllyel megtalálja, amiért odament.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.07.29. 10:27:37

Már az eredeti sem tetszett igazán, talán sokat vártam tőle...aztán meg csalódás lett.
Ezt a filmet meg nagyon leszólták még mielőtt vetíteni kezdték volna, ami nem csoda: csak azért újraforgatni valamit hogy most nők legyenek benne, a "haladás" jegyében...hát nagyon undorító.
A női komikusok meg az esetek többségében NEM viccesek....Melissa McCarthy-t amúgy is rühellem ("dagadt vagyok, ezért vicces is..").
A szinkron meg ahogy nézem szintén nem túl jó..

Gery87 2016.07.29. 10:31:03

Amúgy a Spetters-es cikkel mi lett?

luckylany 2016.07.29. 10:41:45

@Gery87: Végülis nem kell minden filmet megnézni. :) Azt hiszem, a legkisebb baja ennek a filmek a női stand-up komikusok szerepeltetése. Vannak egészen jó pillanataik (bár nem sokszor). Nem tartottam eleve elvetendő ötletnek, hogy nőkkel folytassák, és elképzelhetőnek tartom, hogy lesz, akit szórakoztat az eredmény. De mégis a mozis tömegtermelés egy eleme a film: kellék inkább, mint magáért való cél. Fizetnek érte, közben eladható sok üdítő, popcorn és 3D szemüveg. (A szinkronnal kapcsolatban érdekes az is, hogy mennyit változott az ajánlóhoz képest.) Ha nem szereted ezeket a színészeket és eleve nem kedvelted a Szellemirtókat, felesleges kísérletezned.

luckylany 2016.07.29. 10:45:04

@Gery87: nem tudom, rákérdezek. kösz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.29. 13:00:47

@Gery87: a szerzője úgy döntött, hogy még nem elég kiforrott, úgyhogy még dolgozik rajta, és egy későbbi időben kikerül

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.07.29. 16:22:25

OFF!

@scal:

Valóban én távolítottam el, mert nem akartam vele olyan elfajuló vitákat gerjeszteni, mint 36 éve maga a film. Részemről azonban a publikált verzió már épp eléggé kiforrott volt, tehát ha vissza is kerül esetleg, semmit nem áll szándékomban változtatni rajta.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.29. 16:26:43

@field 64: elképzelhető, hogy épp ez volt a film lényege n'est-ce-pas?

luckylany 2016.07.29. 16:33:32

@field 64: szerintem tedd csak vissza. :) (kibicnek semmi sem drága.) (s mintha letiltható lenne akár egyetlen bejegyzésre is a komment, nem?)

Gery87 2016.07.29. 21:28:29

@luckylany:

Nem is fogom megnézni valószínűleg, moziba pláne nem:)
Nem bírom elvből sem az ilyet hogy:
-"ez azért lesz jó mert a régi is jó volt és most nők vannak benne" ("azért legyek én az elnök mert nő vagyok és ilyen még nem volt"..."azért kapjak oszkárt meg fekete vagyok"...stb)
Megint semmi újat nem tudnak kitalálni és 30 éves sikerek hátán akarnak pénzt ("töketlenek vagyunk meg PC-k, biztosra megyünk")

Egyébként ezeken felül még az ajánlóból is az jön le hogy nem jó.

@field 64:

Szerintem semmi baj nem volt vele...
Mi másért raknád ki ha nem azért hogy mások véleményét megismerd?

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.07.29. 21:50:31

@Gery87:

ON:

Végre valaki! Hát én se voltam különösebben oda az eredeti SZELLEMIRTÓK-ért, sőt nekem a 80-as évek számos favorizált hollywoodi slágerfilmje (Beverly Hills-i zsaru, Top Gun, Kommandó stb.) sem igazán jött be. Úgy is mondhatnám, számomra Hollywood a 80-as években kezdett rettenetesen infantilissé válni az ilyen filmekkel. Nem mondom, hogy egy pokol volt látnom ezeket, de egyiket se sorolom életem nagy filmélményei közé.

OFF:
Szerintem se volt vele semmi baj, különben nem tettem volna közé. :)

Mások véleménye is szokott érdekelni, és erre vonatkozóan sok jó tapasztalatot szereztem a Filmbookon. Ezért is lett ez az állandó törzshelyem, még a saját blogjaimat is feladtam miatta. A cikk törlésének azonban voltak nem publikus okai is. Igazából ez az egész tervezett Verhoeven-sorozatom rosszul kezdődött, rosszul folytatódott, így valószínűleg abba is marad.

luckylany 2016.07.29. 21:59:04

(A kommentek letiltásának javaslatával nem akartam megbántani senkit, nekem is jó tapasztalataim vannak itt.)

Gery87 2016.07.29. 23:05:16

@field 64:

A kommandó rohadt jó:) humorosan kell felfogni...
Amikor pl nagyban készülődnek a fegyverboltban, aztán meg lekapcsolják őket mint két taknyost..:)
-Nekimennek kocsival egy oszlopnak...a táska hátul cigánykereket hány...
"jólvan?
-meghaltam.
-jól van."

-"emlékszel azt mondtam téged nyírlak ki utolsónak? hazudtam"...
..és utána néz:)

Amúgy szeretem a 80-as évekbeli filmeket....ezért is vártam sokat a Szellemirtóktól, (meg mert rajzfilmben rohadt jó volt gyerekként..) de csalódnom kellett.
Lapos, vontatott, számomra poénmentes az egész, a vicc az hogy semmi "vidám 80-as évek" nincs benne...mondom, szürke és lapos..
Bill Murray jó volt az "időtlen időkig"-ben, de ide nagyon nem illett ez a visszafogott "barna zakós, nyakkendős humor" szerintem.
Aki látta a rajzfilmet tudja...elképesztő hogy az mennyivel jobb, pedig a film ötlete alapján készült...

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.07.29. 23:19:23

@Gery87:

„A kommandó rohadt jó:) humorosan kell felfogni...”

Hát, barátom, nálamnál sótlanabb pali nemigen született még erre a planétára. :)

Schwarzitól én négy filmet szeretek igazán: a TERMINÁTOR, a PREDATOR, a VÖRÖS ZSARU és AZ EMLÉKMÁS. Az elsőről már írtam, a másik háromról is akartam. A többi számomra a közepes vagy a harmatgyenge kategória különböző fokozatait képviseli.

A 80-as évekből a három Indy-film, a már említett TERMINÁTOR és az ALIENS jutnak elsőként eszembe, mint emlékezetes hollywoodi filmélmények.

Na, van még egy szuperprodukció, ami nekem szintén nagyon nem jött be: a BATMAN, sőt furcsamód még az olyan, a hozzám hasonló savanyújóskáknak készült intellektuális kommersz, mint AZ EASTWICKI BOSZORKÁNYOK sem tetszett igazán.

Volt viszont egy-két olyan amcsi produkció, amiket afféle „sleeper hit”-ként éltem meg: a TRÜKKÖS HALÁL meg a HÁLÓSZOBAABLAK azért tetszett, mert előbbi a filmszakma kulisszatitkaiba is szórakoztató bepillantást engedett, utóbbi pedig ügyes Hitchcock-koppintás, egy hagyományos és üdítően ható bűnügyi film az akkoriban áradatszerűen érkező videós akciófilmdömpingben.

Gery87 2016.07.30. 22:08:45

@field 64:

A Tim Burton-ös batman nekem se tetszik...a vörös zsarut nem látta, de bepótolom majd egyszer...

Az eastwicki boszorkányokat szerintem láttam még anno, de most így jack Nickolson-ra rohadtul nem vágyom....Cher lófejére se:)

"A többi számomra a közepes vagy a harmatgyenge kategória különböző fokozatait képviseli. "

Erre csak azt mondhatom: az akkori B kategória sokszor még így is mérföldekkel jobb mint a mai megfelelői, szórakozni meg a B filmeken is lehet.

Jerryco 2016.08.01. 09:39:44

@Gery87: Az undorító szó szerintem nem éppen megfelelő kifejezés arra, amiről beszélsz. Vagy nagyon alacsony az ingerküszöböd.

doktorkubb 2016.11.18. 16:59:41

Én visszakanyarodnék az eredeti témához a Szellemírtók (2016)-hoz. Egy apróságot szeretnék csak megemlíteni, amiről nem eset szó és egyébként ez volt az egyetlen dolog ami tetszett nekem a filmben. Andy Garcia által megformált karakter, Ő a legviccesebb, (illetve az egyetlen vicces) de ez sem a színészi játék miatt. Sajnos nem is eredeti, Vonnegut: Utópia 14. amerikai elnökérő másolhatták.

luckylany 2016.11.18. 22:57:19

@doktorkubb: kösz a kiegészítést. :)
süti beállítások módosítása