Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gagarin - első az űrben (2013) - utolsó a mozi kasszáknál

2016. november 15. - scal

Három évbe telt mire ideért hozzánk Gagarin, ami, ha úgy vesszük, ordas nagy csúszás, de ha hozzá teszem, hogy 1961-ben szállt fel Bajkonurból, s így a világ első űrhajósa kozmonautája lett, akkor végül a gyártó országnak se jött össze az 50. évi jubileum (ez is milyen már?), s a cirka három év már igazán nem számít. Pláne ha azt veszem, hogy a végeredmény erősen felejthetőre sikeredett.

gagarin-hun-poster-web-12.jpg

Néha igazán csodálkozom a kollégák véleményén. Ennyire vakok, vagy ennyire át akarják verni az egyre kevesebb moziba járót? Hogy lehet azt írni, hogy ez egy kiváló film? Hogy lehet azt írni, hogy lehengerlő? Hogy csodálatos? Hogy élvezetes? Ha valakinek nem tetszik egy film, a másiknak meg igen, az még lehet pillanatnyi elmezavar, vagy akár csak a szubjektivitás kivetülése. Ízlés kérdése, totál elfogadható. De azt nem látni, hogy ez a film bizony unalmas, didaktikus, történetmesélős, kicsit púpos, kicsit pikkelyes, megül rajta a por, az azért elég nagy dilettantizmusról árulkodik. Ha ehhez hozzáteszem, hogy az oroszok se mennek a szomszédba egy kis pátoszért meg hazafiasságért, akkor lényegében a Gagarint amerikaiak is leforgathatták volna, de miért is tették volna, amikor a szovjetek 61-ben csúnyán bealázták őket. Igaz, ezek után nekik is ötven év kellett, hogy egyáltalán filmre vigyék nagy hősük útját.

Pavel Parkhomenko filmjének legfőbb baja, hogy kapkod. Összevissza mutatja be az egész folyamatot, nem is csak kettő vagy három idősík közt ugrálva, hanem random egymásra dobálva a jeleneteket. Már a kezdés is zavaros, a felszállás előtti éjszakát mutatja, amikor már csak ketten voltak a programban, és nyílt titok volt, hogy Gagarin lesz az, aki felszáll a Vosztok 1-gyel. Aztán ez a vonal -- a jelen -- halad komótosan, szép lassan, legyünk szemetek, vontatottan egészen odáig, hogy hősünk elhagyja a Föld légkörét, megkerüli a bolygót, majd sikeresen landol. Nagyjából húsz perces a folyamat, amiben leginkább az a frankó, hogy lehet látni, micsoda kőkorszaki eszközökkel lőtték ki ezt a srácot a világűrbe. Félelmetes, hogy aztán a még durvább landolásról ne is beszéljek. Lényegében egy konzervdobozban ücsörgött Gagarin, és a tíz centi vastag fém túloldalán ott az űr végtelen hidege. Ha valamit, hát ennek bemutatását lehet dicsérni a filmben, mert elképesztően valósághűre sikeredett.

A gond nem is ezzel van, hanem minden mással. Hogy miért is csupán idáig tart a film, amikor illett volna megcsinálni Gagarin korai haláláig, ami mai napig konteó elméletek tucatjainak táptalaja. Láthattuk volna mennyit küzdött hiába azért, hogy ismét visszajusson az űrbe és hogyan válik lassan mindenki által ünnepelt hősből kellemetlen tüskévé az SZKP főtitkár lúdtalpában. De persze az oroszok egy ideálról akartak filmet készíteni -- aki ugyanúgy örül annak is, ha fiú helyett gyevocska születik, simogatja Lajka kutyát, és soha senkivel nem balhézik, szinte az esélytelenek biztos nyugalmával került a kaszniba, miközben a többiek legyilkolták egymást körülötte, pedig ő mindig elmondta, szeressük egymást gyerekek --, nem az esendő emberről. Ez az életrajzi filmek nagy rákfenéje.

30.JPG

Ennek köszönhetően érdektelen és nehezen követhető a gyermek és tinédzserkorszak bemutatása, csak annyi világos, hogy apja nem volt valami észlény, még arról is lemaradt, hogy a saját fia fönt rádiózik az űrben. A kiválasztás, és a kiképzés folyamata már jóval érdekesebb lehetett volna, ha a film bevállalósabb, és megmutatja azokat a szörnyű baleseteket, amikről csak suttogva ejtenek pár szót, merthogy volt, aki ebbe bele is nyomorodott, nem bírta a szervezete, viszont látásra. Központi kérdés, hogy miért épp Gagarin lett az, aki felmehetett az űrbe, de ezt sem válaszolja meg a film, úgyhogy az én elméletem szerint azon kívül, hogy átment minden teszten, jól propagálható, úgyszólván eladható volt a szegény sorból származó szovjet katonai példakép. Aki, mivel jóképű, életben maradás -- értsd: sikeres landolás -- esetén a tévében is jól mutatott.

A színészi munka emiatt nem is nagyon létezik, bárki eljátszhatta volna ezeket a szerepeket -- a címszerepet alakító Yaroslav Zhalnin totál semmilyen, egy üres vászon --, amire a szájbarágós párbeszédek csak még egy lapáttal rátesznek, hogy teljesen mesterkéltté váljék az összkép. Mintha a rendező totál hülyének nézné a közönséget, és egyfajta nosztalgiával tekintene a szovjet filmkészítésre, ahol mindenki mosolyog és vidám, ahol a nők a kukoricásban sarlót szorongatva nevetgélnek, hogy a mi Yurink biza ott van fenn az űrben, s naggyá teszi ezt az országot. Emiatt, mint írtam, nagyon kevés igazán értékelhető marad a filmből, talán a szép képek, a helyenként egész ügyes CGI, meg az egyetlen poén, amit maga az SZKP főtitkár, Nyikita Szergejevics Hruscsov megformálója nyög be. Azon torkod szakadtából lehet röhögni, ez az ürge tényleg ekkora barom volt. De mindenesetre Gagarin többet érdemelt volna.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Ui: megint muszáj morogjak kicsit, mert ha a film nem lett volna borzalmas, sikerült megfejelni azzal, hogy a sajtó után a mi egyetlen űrhajósunk, Farkas Berci is megszólalt és egy órán keresztül sztorizott, próbálta bevonni a közönséget is. De csak próbálta, mert a Puskin mozi nem volt képes három darab működőképes mikrofont prezentálni az eseményre. Az egyetlen, még élő űrhajós eljön, hogy meséljen, és két mikrofon totál szétbassza az egész előadást. Egy órán keresztül zajlott az esemény, és nem lehetett kommunikálni, mert a háromból kettő nem működött. Ötezer forint egy teljesen jó mikrofon, egy tízesért, húszasért már olyat kapni, hogy hét nyelven beszél.

És marad ez a heherészés a szervezők részéről, ejnye-bejnye, ilyen ez a technika ördöge. Nem baj, az idősek már nem hallottak semmit -- én se nagyon --, kérdezni meg emiatt csak akkor lehetett, ha valaki kiköpte a tüdejét. Te ott balra, minek rohangálsz a mikrofonnal? Hát nem is működik! Inkább szaladtál volna le a kisboltba, és vettél volna gyorsban egyet. Szóval én kérek elnézést, leginkább, mert Farkas élményei sokkal érdekesebbek voltak mint az egész film. Szóba hozta a Csillagvárost, az eljövendő Mars utazást, az egész program árnyoldalait, és mítoszokat rombolt le, hogy pl. neki már simán rosszak voltak a fogai, mégis felküldték az űrbe. Hat éve találkoztam vele utoljára, jó volt látni, hogy semmit nem vesztett frissességéből, lendületéből és humorából. Remélem az Urániában lezajló premieren már nem volt ehhez hasonló probléma. Mert a mi hősünk, és maga a téma ennél többet érdemel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.15. 16:18:19

Egyetértek. Nem jó film (talán a repülést kivéve). Propagandaízű semmilyen. Én sem értettem, mi ez a lelkendezés körülötte; igazából azt sem mondhatom rá, hogy "ez egy nem rossz film, de még jobb lett volna, ha...". Mert érdektelen az egész, az amerikai filmekből visszaköszönő klisék meg pláne (amikor pl. a feleségek összegyűlve aggódnak, hogy mi a helyzet az uraikkal).
Valóban, Farkas Bertalan beszámolója sokkal-sokkal jobb lehetett, mint maga a film, sajnos nálam a sávszélességhez ez nem járt, de legalább egy éve (vagy kettő) már megnéztem ezt a jó kis filmet :-D És nagyjából el is felejtettem.
Kellene már valami film a katasztrófákról. Na, persze nem ebben a stílusban, és nem is az Apollo 13. stílusában. Hanem jó stílusban.

Gery87 2016.11.16. 14:51:03

Igazából bárki - akár Hollywood is - csinálhatott volna ebből egy jó filmet...végül is mégiscsak az első EMBER volt az űrben!
ha meg nagyon nem tetszik az amerikai filmiparnak a "ruszki hős éltetés" simán elrágódhattak volna a sok névtelen halottan, a rendszer hülyeségein, a propagandán stb...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.16. 23:38:40

@szeme közé, laposan!: mit? egy másik oldal kritikáját? hát úgy kell neked, járj ide :D

Rollende Landstrasse 2016.11.17. 12:28:09

Nem értem, miért baj, hogy a földet érésig tart a film. Ez a világűrbe vezető útról szól. Rosszallásod olyan, mintha hiányolnád az Egri csillagokból Dobó István és Bornemissza Gergely rabságát.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.17. 14:00:09

@Rollende Landstrasse: ha a film Eger ostromara fokuszal nem kezdik a filmet azzal hogy Dobo mar gyerekkoraban szalmajanicsarokat paholt, ha a film Dobo eletere koncentral akkor nem Eger megvedeserol kell teljes egeszeben szolnia

Ez a film Gagarinra fokuszalt nem az elso urrepulesre, szerintem hozzatartozott volna. De a film nem emiatt pocsek. Ez mar csak hab a torkan.

Rollende Landstrasse 2016.11.17. 15:35:23

@scal: Olvastad az Egri csillagokat? Tudod, hol kezdődik?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.18. 07:06:02

@Rollende Landstrasse: mindegy, vagy érted a hasonlatot, vagy nem, egyik esetben az ESEMÉNY a film lényege, a másikban az EMBER élete

ezért baj, hogy a Gagarinban az események hirtelen megszakadnak
süti beállítások módosítása