Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan írjunk trendi - clickbait - cikket?

2019. május 02. - scal

Ez is lehetett volna a címe a nemrégiben megosztott "The darkest parts of Labyrinth that nobody talks about" című cikknek. Magyarul: A Labirintus legsötétebb részei (bugyrai), amiről senki sem beszél. Miután megkértek, hogy ferdítsem le arra gondoltam miért is ne, hiszen láthatóan a belemagyarázás tipikus esete forog fenn. Úgyse tudnám megállni, hogy ne vessem közbe a saját meglátásaimat - mint az ország egyik legavatottabb Labirintus szakértője.

lab1.jpg

A Grunge oldalán rogyásig találunk hasonló cikkeket, simán el lehetne intézni tipikus click-baittel, de épp azért találtam jó ötletnek kielemezni, mert az írója épp afölött siklik el, hogy mindezektől lett olyan kult klasszikus ez a film. Mert akkori gyerekként nem csak az "aranyos manócskákat" meg David Bowie dalait vettem észre, hanem bizony azt is, hogy ez a Labirintus egy nyomasztó, és félelmetes hely. De hát a 80-as évek már csak ilyen volt, a szart is kiakarták ijeszteni az gyerekből. Szóval KILENC pontba szedett cikkünk tematikája a következő lesz: eredeti szöveg, annak fordítása, és a különvéleményem.

Labyrinth, the 1986 fantasy film brought to us by Jim Henson, Terry Jones, and George Lucas, is a cult classic that has some extremely dark themes and scenes. Watch it once, or watch it a hundred times, the Muppet magic and catchy songs make it easy to overlook certain things that are super dark and disturbing.

Lásd fent, itt arról beszél az író, amit fent kifejtettem már, nem is ragoznám.

sarah-is-a-complete-brat-1487093802.jpg

1. - Sarah is a complete brat (Sarah egy elkényeztetett fruska)

Megjegyzés a brat kölyköt jelent, de tipikusan negatív, pejoratív értelemben, általában a spoiled brat-et szokták alkalmazni, elkényeztetett kölyök, ami mindjárt meg is jelenik.

Labyrinth is, in essence, a movie about a spoiled teenage girl who has dress-up clothes to die for, a room full of cool toys, and a neat shaggy sheepdog, yet she still isn't happy. We're led to believe she had a famous actor mom who ditched the family, and her dad married some lady with big shoulder pads who had the nerve to give Sarah a crying, red-striped baby brother.

A Labirintus egy elkényeztetett tiniről szól, akinek szép ruhái vannak, a szobája tele van menő játékokkal, és van egy csinos, bozontos juhászkutyája, még se boldog. Elhitetik velünk, hogy volt egy híres színész anyukája, aki eltaszította a családját, ezután apuka elvett valami válltöméses nőt, aki képes volt Sarah gondjaira bízni a síró, piros-csíkos bébi öccsét. 

Sarah is so ticked off about having to babysit, in fact, that she wishes for the Goblin King to come take her brother away. Between the shouts of "It's not fair!" and all of Sarah's stomping around, it's easy to forget that she wished this nightmare of having to go through the Labyrinth to save her brother into being. It's all her fault. So it may be a "learning about responsibility while making friends with Muppets" kind of movie, but at the center, we have a complete brat of a girl who told a supernatural being to come kidnap her brother. Sick.

Saraht annyira bosszantja, hogy vigyázni kell a kisöccsére, hogy a Manókirályhoz imádkozik, ragadja el az öccsét. A rengeteg Ez nem ér! kiabálása és Sarah toporzékolása közepette könnyű elfelejteni, hogy ő kívánta ezt a rémálmot, hogy átjusson a Labirintuson, hogy megmentse az öccsét. Az egész az ő hibája. Szóval talán ez egy "tanuljunk felelősség vállalást miközben szerzünk Muppet barátokat" - féle film, de valójában Sarah egy hülye picsa, aki azt mondta egy természetfölötti lénynek, hogy rabolja el az öccsét. Beteges.

Na most, leszámítva azt, hogy 2019-ben képes valaki egy ennyire rossz minőségű jelenetképeket betenni egy menő online magazinba, amikor ennek a filmnek már nem csak a Blu-ray képei, de a 4K-s képei is a neten keringenek, szóval minden tapsot megérdemel. Gondoltam lecserélem valami jobbra, de akkor elveszne a külföldi kolléga elhivatottsága. Igazából az első ponttal sokat nem vitatkoznék, nincs értelme. Az ember rengetegszer mond meggondolatlan dolgot, amit nem gondol komolyan. Kevin azt kívánta tűnjön el az egész családja, és egy napig élvezkedett amíg hiányozni kezdtek neki, a 12 dühös emberben pedig Henry Fonda mondja az őt gyilkossággal fenyegető tanúnak, hogy valójában nem gondolta ezt komolyan. Arról nem is beszélve, hogy két testvér mindig marakodik, ezt csak jobban felélesíti ha nem édestestvérek. És Sarah abban a pillanatban meggondolja magát, ahogy kimondja ezt. Nem hagyja magát elcsábítani, elterelni az útról, sőt a végén még "leap of faith"-et is kapunk 3 évvel a leap of faith előtt :D Mi ez, ha nem Canossa járás? Az vesse rá az első követ, aki nem lepődne meg, ha miután kimondta vigyen el az ördög, megjelenne nála az ördög. Én anno még fel is rajzoltam a falra az ördögöt, és vártam, hogy megelevenedjen. Szóval tényleg nagyon beteges. Igazából amit kifogásolok az az It's not fair vinnyogás, de ez tuti Lucas örökség, ugye Luke Skywalkernek is ez volt az aduásza.

the-helping-hands-are-so-very-creepy-1487093802.jpg

2. - The Helping Hands are so very creepy (A Segítő Kezek nagyon félelmetesek)

Igazából itt durrant el az agyam, nem kellett sokat várni míg elkezdték sugallani, hogy a jelenet egy 16 éves szűz lány megerőszakolása valójában.

It's charming when the Helping Hands come together and makes little hand-faces that talk with British accents, so it's easy to overlook that an underage Jennifer Connelly is actually being groped on the thigh, waist and all over, really, by large, green, man hands. To up the creep factor just a little bit more, Sarah actually says things like "oh yuck," "help," and "you're hurting."

Igazán bájos, amikor a Segítő Kezek összegyűlnek és brit akcentussal beszélő arcokat formáznak, úgyhogy könnyű nem észrevenni, hogy a kiskorú Jennifer Connellyt valójában össze vissza fogdossák a combjánál, a derekánál, és mindenhol, nagy, zöld, férfi kezek. Hogy még inkább hátborzongatóbb legyen a jelenet, Sarah még ilyeneket is mond: "pfuj" "segítség" és "ez fáj".

At that point, the hands threaten to let her go, dropping her, and she barks "no" and basically has to give them permission to grope her a little bit more. They ask her which way she wants to go, mock her for her decision, and then maneuver her right into a dark pit. Sarah is clueless, as she is through most of the movie, so on the way down, she asked if she was wrong. No, Sarah — think of where those hands would have gone if they had to boost you up. That's wrong.

Ennél a pontnál a kezek megfenyegetik, hogy elengedik, mire a lány nemet kiált, vagyis felhatalmazza őket, hogy tovább fogdossák. Mikor megkérdezik melyik irányba akar menni, gúnyolják a választását, aztán lejuttatják egy sötét lyukba. Sarah nem tudja mit tegyen, mint a film nagy részében, úgyhogy útban lefelé visszakérdez, rosszul választott. Nem Sarah, abba gondolj bele hova kalandoztak volna ezek a mancsok, ha felfelé kellett volna emelniük. Az lett volna a rossz.

2019-re eljutottunk oda, hogy ha hozzáérsz egy nőhöz, akkor megerőszakoltad, ha kinyitod az ajtót előtte megerőszakoltad, ha hozzászólsz megerőszakoltad, és ezt legtöbbször még csak nem is a nők sulykolják beléd, hanem az ilyen idióta cikkek. Kérdem én, ha nem fogják meg a jelenetben - láthatóan nehezére esik az írónak eldönteni most a színésznőt, vagy a karakterét védje - akkor Sarah lezuhan. Ha valaki elesik, akkor azt igyekszel elkapni. Reflexből. Ott ahol tudod. Nem a mellénél, nem a seggénél, általában a karjainál, lábainál, akár még a hajánál is. Mert akkor nem az épsége a fontos, hanem az élete. A jelenet is ezt mutatja. Sarahnak fáj, mert anélkül zuhanna, de amikor a Kezek biztosítják, hogy saját érdekében "fogdossák" akkor már nem törődik vele, csak ne essen le. Egyébként ez a vád akkor állná meg a helyét, ha lenne egy extra kéz, és közben így csöcsörészné Saraht. Igazából még ha van is benne valami, annyira sunyin, és aljas módon fogalmaz a cikk, hogy ő jogosítja fel a Kezeket, hogy fogdossák, hogy a hányinger kerülget. Most ha holnap összeesik egy lány és feltesszük az ágyra, akkor inkább hozzá se érjünk, mert az már egy kvázi erőszak lesz a teste ellen? A Segítő Kezek az egyik legrémisztőbb jelenet ami a világon létezik. Eleve ilyesmit kitalálni, hogy ezek ott élnek a lyukban, várják, hogy beessen valaki, úgyhogy egyáltalán nem tartottam a  jelenetet bájosnak se. A hideg kiráz tőle, még úgyis, hogy azt mondják segítenek. És meg kell nézzem a jegyzeteimet, de ha jól tudom a kezek között több volt a női, mert azok kecsesebben mutattak.

sarahs-a-little-young-for-jareth-1487093803.jpg

3. - Sarah's a little young for Jareth (Sarah túl fiatal Jarethez)

All signs point to Jareth, the mid-40s Goblin King, being in love with Sarah, who can't be any older than about 16. Since most girls who watched the movie back in 1986 thought that was super romantic and awesome, nobody really considered that Jareth is actually a worldly, supernatural predator with a not-so-healthy obsession with a minor.

Minden jel arra mutat, hogy Jareth, a negyvenes éveinek közepén járó Manókirály szerelmes Sarahba, aki nem lehet több 16-nál. Miközben a legtöbb lány, aki 1986-ban látta a filmet azt gondolta mennyire romantikus és fantasztikus, senki nem gondolta, hogy Jareth valójában egy természetfeletti ragadozó, nem igazán egészséges megszállottsággal egy kiskorú felé.

If you take into account how Sarah, at points, seems to reciprocate some of Jareth's attraction, you're in a Humbert Humbert/Lolita type situation, but nobody cares about that, because, well, Bowie. Heck, what human wouldn't want Bowie to be in love with them?

Ha azt is számításba veszed, hogy Sarah helyenként még viszonozza is Jareth vonzalmát máris a klasszikus Lolita szituációba találjuk magunkat. De senki nem foglalkozik vele, mert ő Bowie! Ugyan ki ne akarná, hogy Bowie beleszeressen?

The Goblin King's intentions are pretty wack, too: "Just fear me. Love me. Do as I ask, and I shall be your slave." No thanks, Christian Grey. Don't think we'll be signing that contract.

A Manókirály szándékai ráadásul bénák is: "Szeress, és félj tőlem. Hódolj be és a rabszolgád leszek." Kösz nem Christian Grey, nem hiszem, hogy ezt a szerződést aláírnánk.

Hogy lássátok mennyire igyekszem magamévá tenni, és nem csak azért is ellenkezni a szerzővel, ebben akár még igazat is adok. Gyerekként főleg zavaros volt mire is megy itt ki a játék, és néha tényleg kínosak ezek a megnyilvánulások a filmben. Viszont azért ezt a Lolitához, vagy A szürke 50 árnyalatához hasonlítani kicsit erős. Ha akarnának többet mutatnának, de nem akarnak, mert ez a film valójában coming of age film is. Azt mutatja be hogyan küzd meg egy lány a nővé válás kapujában a lelkében tomboló érzelmi viharral. És nem, nem végezted el a házimunkát, nem 16 évesnél nem lehet több, hanem konkrétan 15. Abban a lázadó korban van, amikor egy lány idősebbnek hazudja magát, hogy felkeltse az idősebb férfiak figyelmét, mert az mégiscsak nevetséges lenne ugye hogy a 15 éves fiúkkal beszélgessen két szónál többet. Azért öltözik szép ruhába is, hogy idősebbnek tűnjön, azért vesz kamuszemüveget hogy komolyabbnak higgyék, és így tovább. És visszatérnék nem nem menők a játékai se, hát ki játszik már plüssökkel 15 évesen? Akkor már inkább mással akar játszani egy lány. Például, hogy börtönbe zárassák a férfiakat. :D És akkor nem hoztam fel Rómeót és Júliát, meg Leon a profit meg Bogart Bacall kettősét. Amúgy ez a cikk most komolyan Jackson után íródott? Még egy halott énekest a földbe kell gyalázni? Persze, hogy mindenki lefeküdne Bowie-val, férfi, nő, és ásvány. Jacko ilyen vén csatalóra, mint ez a Sarah már rá se nézett.

jareth-straight-up-drugs-sarah-1487093803.jpg

4. - Jareth straigh-up drugs Sarah (Jareth bedrogozza Saraht)

The scene that really makes you think Sarah might think Jareth is pretty awesome is the ballroom scene, which occurs in Sarah's mind after Jareth sends a drugged peach her way. One could argue that if the fantasy is happening in her mind, she's revealing truths that are lurking in her subconscious, but it took some Goblin King LSD for her to get there — that's pretty icky. Plus, the ballroom scene is like a cross between Eyes Wide Shut and the "Lucy gets violated in front of everybody" scene from Sweeney Todd.

A jelenet ami miatt azt hiszed, hogy Sarah teljesen oda van, az a bálteremi jelenet, ami valójában Sarah fejében esik meg, miután Jareth elküldte neki a kábítószeres barackot. Lehet vitatkozni, hogyha ez a fantázia csak az ő agyának szüleménye, valójában a tudatalattijának kivetülését, vágyait látjuk, de kellett azért egy kis LSD a Manókirálytól hogy ez a felszínre jöjjön - undorító. Arról nem is beszélve, hogy a Báltermi jelenet úgy néz ki mintha keresztezték volna a Tágra Zárt Szemeket a Sweeney Toddal.

So either Sarah's a freak, deep down, or Jareth's drugs have some suggestive power. But unless you're really thinking the particulars, you've got a very grown-up looking Sarah with almost-woman cleavage dancing romantically with the always-package-showing Jareth, and it's sorta dreamy. But dark and creepy. Really creepy. Sarah wakes up splayed in a junkyard with a maggoty peach in her hand, which is probably the most surreal walk of shame ever.

Úgyhogy vagy Sarah egy nyomi legbelül, vagy Jareth kábszere sugallja mindezt. Hacsak nem gondolsz bele alaposan a körülményekbe, akkor is kapsz egy nagyon is felnőttnek látszó Saraht amint mély dekoltázzsal romantikusan táncol a gatyapőcét folyton mutogató Jarethhel, és az egész álomszerű. De sötét, és félelmetes. Nagyon félelmetes. Sarah egy szeméttelepen tér magához széttárt lábakkal, egy férges barackkal a kezében, ami valószínűleg a legszürreálisabb Walk of Shame valaha.

Először is sose gondoltam erre a jelenetre, hogy a barack = drog. Manapság mindent szeretnek drogként aposztrofálni, ha így vesszük drog a koffein is, mert HATÓANYAG. A filmben Jareth semmi mást nem akar mint hátráltatni Saraht, hogy elbukjon, hogy kifusson az időből. A film azzal is sokat játszik, hogy Sarah álmodja e ezt az egészet, vagy sem. Viszont abból nem csinál titkot, hogy ez a jelenet egy Álom. Tehát lehet Álom az Álomban is, ahol látszólag minden jó és úgy van, ahogy Sarah maga is akarja. A tökéletes férfit, aki erős és karjában tartja. Legalábbis a jelenet első fele erről szól. Hogy a végén Jareth mint Lucifer eldobja magától és kinevesse mert győzött felette. Mert ott ragadt az álomban. Mert örvénybe vitte. De hát semmi mást nem lát ez az idióta minthogy szex, szex meg szipó. A lányok ebben a korban idősebbnek szeretnek tűnni (később meg fiatalabbnak) de mindezt kitárgyaltam az előző pontban ami kapcsolódott ehhez a jelenethez. De ha már felvetette szerintem is azt látjuk amit Sarah szeretne, elvégre az ember az álmaiban többnyire ezt látja, azért álom. Ugyanakkor arra már nem tér ki, hogy Sarah az elején nem találja Jarethet, aki direkt bujkál előle. Vagyis játszik vele mint macska az egérrel. Ez is megérne egy elemzést: Nehezen szerzi meg a hőn áhított férfit. Amit a csajok megint csak szeretnek. Azután a tükör betörése, ez a legfantasztikusabb jelenet az egyik legjobb dalra, tele van utalással. Hogy a vizslató Halál arcáról már ne is beszéljek. Arról nem is beszélve, hogy mióta vonunk felelősségre filmet azért, mert úgy néz ki, mint 10-20 évvel később készült filmek kereszteződései. Ha már, akkor mondjuk a Vörös Halál Álarca elevenedik itt meg.

Két fordítási dologra kitérnék, amit nem igazán lehet lefordítani: always-package-showing. Itt valószínűleg arra akart utalni rendkívül szellemes írónk, hogy Bowie gatyapőce úgy dudorodik mintha egy teljes csomag Always betétet betett volna magának, de a lényeg, hogy ugye az egész filmben úgy van felöltözve, hogy csak úgy sorul a sotyola. Ezen egyébként is sokat poénkodnak már évek óta, de hát ettől fantasy. A másik: Walk of Shame ez egy szleng kifejezés azt jelenti, amikor valakit felszednek az éjszaka, (valszeg jól megbasszák) aztán meg reggel kidobják, és ugyanabban a ruhába kell hazamennie amiben elment a buliba. Ennyi erővel azt is megemlíthette volna, hogy a barack az angolban közismerten a punci szinonimája, szimbóluma. Tehát Jareth azért nem körtét küldött neki? Mert bizony azt akarja.

hoggle-would-probably-have-to-register-as-a-sex-offender-1487093803.jpg

5. - Hoggle would probably have to register as a sex offender (Hoggle jelentkezhetne nemi erőszaktevőnek)

We're introduced to Hoggle, the fairy-spraying goblin that becomes one of Sarah's best friends, as he's whizzing into a pond or fountain or something. We're not really sure why that was necessary, unless it was to give us the idea that Hoggle is a sort of rough, uncouth guy who finds his true purpose after he betrays and abandons Sarah a bunch of times.

Hoggle-t a tündér permetező manót, aki Sarah legjobb barátjává válik, úgy mutatják be nekünk amint épp egy tóba, vagy szökőkútba, vagy mittomén mibe hugyozik. Nem egészen értjük erre miért volt szükség, hacsak nem azért, hogy bemutassa Hoggle egy bárdolatlan, durva fickó, aki csak azután találja meg létezésének célját miután tucatszor elárulta és elhagyta Saraht.

Public urination in the U.S., at least, is a crime, Hoggle, and usually goes hand in hand with indecent exposure or public lewdness charges. The urinator sometimes has to even register as a sex offender. Guess the laws aren't the same in Goblinville. Why would they be, in a land where worms talk, there's a Bog of Eternal Stench, and a Goblin King pursues a teenage girl by kidnapping her baby brother?

Nyilvános vizelés az USA területén bűncselekmény, Hoggle és általában kéz a kézben jár a szeméremsértés vétséggel. A vizelő személyt néha beregisztrálják mint erőszaktevőt. Nyilván a törvény teljesen más Manóvárosban. De miért is lenne, egy olyan helyen ahol kukacok beszélnek, létezik az Örökös Bűzök Mocsara és a Manókirály úgy üldöz egy bakfist, hogy elrabolja a kisöccsét?

Igazából ezzel a ponttal foglalkozni se kívánok sokat, szerintem ők is csak poénból tették be, hogy több legyen (a tíz így se lett meg). Miért nem abba kötnek bele, hogy női tündéreket permetez le, akik valószínűleg elpusztulnak? A Labirintus kevés poénjából ez az egyik legjobb, és már elnézést, de napjaink törvényét számon kérni egy fantasyn? Nem kicsit hascsikarásos ez a megközelítés? Az ember hagy végezze már a dolgát ha láthatólag sehol senki. A végére azért csak becsempészték ide is a szexmániás Manókirályt. Még valami Hoggle nem GOBLIN/Kobold/Manó... Hoggle egy Törpe!

the-torture-of-ludo-is-over-the-top-harsh-1487093803.jpg

6. - The torture of Ludo is over-the-top (Ludo kínzása túlmegy minden határon)

When we first see Ludo, he's hanging upside down by a rope while weird little armored guys torture him with bitey lizard babies on sticks. He hollers, clearly experiencing some very real pain and frustration. Given how sweet the big lug turns out to be, that is seriously effed up.

Amikor először megpillantjuk Ludot, fejjel lefelé lóg egy kötélről, miközben furcsa fickók páncélban botokkal kínozzák amiken harapós hüllők ülnek. Ludo ordít, nyilvánvalóan a kínok kínját éli át. Ez főleg annak tudatában elbaszott dolog, hogy később kiderül mennyire édes a szőrmók.

If Ludo had been a humanoid type of character, that scene would have never made it into a kids movie. Can you imagine if Sarah had to go through that instead of that utterly worthless scene with the Firies? They would have slapped a PG-13 rating on that flick in a heartbeat.

Ha Ludo emberszerű karakter lenne, ez a jelenet soha nem szerepelhetne egy gyerekfilmben. El tudjátok képzelni ha Sarahval csinálnák ezt mondjuk ahelyett a teljesen értéktelen jelenet helyett a Tűzmanókkal? Búcsút mondhatnának a PG-13-as besorolásnak egy másodperc alatt.

Nettó kötözködés. Leszámítva azt, hogy Ludot én személy szerint a legidegesítőbb karakternek tartom, el se tudom képzelni, hogy ezek a kis manók kárt tudnának benne okozni. Persze fáj neki, mert kellemetlen, de hát neked is kellemetlen ha tüske megy a körmöd alá. A gonoszok néha gonoszkodnak. A 80-as években nem érték be egy kirakat betörésével. Azt meg végképp nem tudom hova tenni, hogy ezután egy sokkal brutálisabb alternatívát vázol fel. Talán ezért nem Saraht kínozták meg, mert PG-13-as volt a "mese". Már ez vicces, hogy a 80-as években egy "mese" PG-13 lehetett, mert egy mese manapság csak TEEN lehet. És ezért fantasy, nem mese. A Tűzmanós jelenetben amúgy megkínozzák Saraht is, csavargatják a fejét, meg össze vissza fogdossák. Sokkal jobban mint a Segítő Kezek.

Az effed up FUCKED UP akar lenni. De hát odakint már annyira polkorrektek, hogy ennyit se szabad leírni. Egyébiránt valaki egyszer elmagyarázhatná, miért is jobb ilyen nyomi szinten alternatívan káromkodni? Most nem egyszerűbb akkor már NEM KÁROMKODNI? Miért nem használnak valami más kifejezést? Mondjuk a kakas csípje meg! A betyár mindenit!

the-trash-lady-is-the-most-terrifying-thing-ever-1487093803.jpg

7. - The trash lady is the most terrifying thing ever. (A guberáló néni a legfélelmetesebb DOLOG valaha.)

After Sarah's hallucinatory school dance with Jareth and subsequent awakening in the junkyard, she runs into a really cranky Muppet who fusses at her for not looking where she's going. It's this junk lady Muppet who directs Sarah into a room that looks just like her bedroom at home. So much so, in fact, that Sarah thinks it was all a dream, until the Muppet trash lady comes in and starts distracting Sarah with all her own stuff. Sarah forgets that she's looking for Toby. The garbage Muppet starts piling stuff on Sarah, presumably to also turn Sarah into a walking piece of refuse.

Miután Sarah hallucinált tánca Jareth-tel véget ért, és magához tért a szemétdombbon, belefut egy házsártos Muppetbe, aki korholni kezdni, hogy nem néz a lába elé. A guberáló Muppet egy szobába irányítja Saraht, ami pontosan úgy néz ki mint az ő hálószobája. Lényegében Sarah ekkora azt hiszi az egész csak egy álom volt, egészen addig, míg a Guberáló vissza nem tér, és ki nem zökkenti Saraht a régi holmijaival. Sarah elfelejti, hogy Tobyt keresi. A guberáló Muppet elkezdi Sarahra pakolni a kacatokat, valószínűleg, hogy őt is egy járó szemétdombbá változtassa.  

Luckily, Sarah realizes the triviality of material possessions, and remembers she's supposed to save her brother. The thing that is so terrifying about this Muppet is that she knows what things are important to Sarah. She knows Sarah's childhood. She knows Sarah's heart.

Szerencsére Sarah felismeri, hogy a tárgyak felhalmozása lényegtelen, és eszébe jut, hogy meg kell mentenie az öccsét. Ami a félelmetes ebben a Muppetban, hogy ismeri mely tárgyak fontosak Sarahnak. Ismeri Sarah gyermekkorát. A veséjébe lát.

It's so scary when you think about it. Something that uses the things that comfort you to lure you away from yourself. Ugh.

Félelmetes ha belegondolsz. Valami ami a számodra kedves dolgokat arra használja, hogy eltávolítson önmagadtól. Pfuj.

Azt hiszem erre találták fel a következő mondatot: Thank you Captain Obvious! Fel nem tudom ebből mit akart kihozni. Ez miért is baj? A Labirintusnak ez az egyik legvégső tesztje, ugyanakkor archetípus is, hogy Sarah leszámoljon önző énjével. Hogy a tárgyak tényleg valójában csak kacatok, hogy ő ebből a korból már lassan kinő. Az is fantasztikus, ahogy az öregasszonyt megcsinálták, egyik kedvenc Muppetem. Az egész jelenet zseniális, és hátborzongató, pontosan attól amit leírt. Merthogy ez egy leírása a jelenetnek. És erre ne figyelt volna fel senki??? 

jareth-is-one-lonely-goblin-king-1487093803.jpg

8. -  Jareth is one lonely Goblin King (Jareth a magányos Manókirály)

Jareth is the Goblin King. In his world, he is the only being that isn't a goblin or creature, other than Sarah and her baby bro. Why is that? Why would the goblins have a non-goblin king? Why are there no other human-type people in their world? What did Jareth do to them?

Jareth a Manókirály. A világában ő az egyetlen lény, aki nem egy manó, vagy valamilyen teremtmény, leszámítva Saraht és a kisöccsét. De miért? Miért lenne a manóknak egy nem manó királya? Miért nincsenek más emberek ebben a világban? Mit tette velük Jareth?

There are talking worms, Helping Hands that talk, those dumb doors with the guy at the top and the bottom, Firies, Sir Didymus, et al., but no other humanoid figure around. So, presumably, before Sarah called on Jareth to steal Toby for her, he spent all his time hanging around these dumb goblins. How lonely must that be? No wonder he got super obsessed with Sarah and wanted to be with her.

Vannak beszélő kukacok, Segítő Kezek, azok a hülye ajtók azokkal a fickókkal felül és alul, Tűzmanók, Sir Didymus és a többiek, de nincs több emberi lény a környéken. Szóval, feltehetőleg, mielőtt Sarah megidézte volna Jarethet, hogy rabolja el Tobyt, az egész időt ezek között a hülye manók közt töltötte. Mennyire magányos ez már? Nem csoda, hogy teljesen rákattant Sarah-ra és vele akar lenni.

Szerintem azért nincsenek emberek, mert Tobyt is manóvá akarta változtatni. Tudod, előtte ember volt, aztán meg manó. Engem gyerekként sokkal inkább az rémisztett meg - de komolyan, én ezektől a manóktól hülyét kaptam, mert láttam Muppet showt, ami jópofa volt, de akkoriban össze nem kötöttem volna ezt a kettőt, mert ezek koszosak, rusnyák, és félelmetesek, 10 évesen igenis azok!!!! - ahogy ezek kinéznek. Amikor megjelennek Sarah szobájában az a jelenet nagyon is félelmetes, mert az ember egyik legelemibb félelméből táplálkozik. A Bizonytalanságból, hogy a hátad mögé nem látsz, hogy ott bármi történhet. Másik ilyen, vajon mi történik körülötted miközben kiszolgáltatottan fekszel az ágyban és alszol. Na szóval az a sok kis manó, mind ember volt előtte. És a szolgájává tette őket. És különben is mit csinált mielőtt Sarah megidézte? Ugyanazt amit Drakula mielőtt Mina a kastélyába került, egyébként van benne valami vámpíros, csak ő sokkal elegánsabban bagollyá változik. És mit csinálnak a démonok a Doomban a fal mögött? És Thanos a trónján ülve? Csakhogy korszerűek legyünk. És III. Richárd nem volt éppen magányos? Nem ezért lett gonosz? Szerintem ki tudta tölteni az idejét. Megtanult a kristálygömbökkel hókuszpókolni.

toby-is-in-serious-danger-almost-constantly-1487093803.jpg

9. - Toby is in serious danger, almost constantly (Toby komoly veszélyben van, szinte egész végig)

Jareth, to say the least, has a total disregard for baby safety. Labyrinth is a fairy tale of sorts, so there have to be stakes, and there has to be a villain, but baby Toby finds his striped self in some perilous situations. Jareth throws him really high in the air. He has every intention of turning Toby into a goblin if Sarah doesn't complete the Labyrinth. He puts Toby on the M.C. Escher-type stairs toward the end of the movie, so he ends up on the top of a very high tower. And that's just what happens to Toby once Jareth takes him.

Jareth minimálisan is elmondható, hogy figyelmen kívül hagyja a baba biztonságát. A Labirintus egy tündérmese, szóval kell lennie kockázatnak, ahogy gonosznak is, de Toby baba néhány igen veszélyes helyzetbe találja magát. Jareth rendkívül magasra dobálja a levegőben. Mindent megtesz azért, hogy manóvá változtassa Tobyt ha Sarah nem fejti meg a Labirintust. Felteszi egy Escher-féle lépcsőre a film végén, s így egy nagyon magas torony tetejére kerül. És ezek csak azután történnek vele, miután Jareth elragadja.

What about Sarah when she roughly bounces him trying to get him to stop crying? What about Sarah practically throwing him back into his crib? What about the time that Sarah summoned a Goblin King to kidnap him? Toby has it worse that anybody else.

Mi van Sarahval amikor durván rángatja miközben próbálja csittitgatni? Hát amikor gyakorlatilag Sarah visszadobja a kiságyába? vagy azzal, amikor Sarah megidézi a Manókirályt, hogy ragadja el a gyermeket? Tobynak rosszabb mint bárkinek a filmben.

Except maybe that bird that sat on top of that old Muppet lady's head. That guy had the most boring job ever.

Kivéve talán azt a madarat, amelyik annak az öreg Muppet nyanyának a fején ül. Az övé a világ legunalmasabb munkája.

Először is: mindig viccesnek találtam amikor Jareth feldobja a kisbabát, aztán hanyagul arrébb megy és elkapja egy másik manó. Ma már egyértelműen látszik, hogy játékbabát használtak a jelenethez. Másrészt ha a film szerinti veszélyt vesszük, én a Manókirályt mindig is olyan hatalmasnak képzeltem el, hogy számára ilyen nem létezik. Egy csettintéssel megtehet bármit, a gyerek sosem volt valós veszélyben. Kivéve ha lejár az idő. Sőt szerintem Toby nagyon élvezte ezt az egészet, hát mennyit nevet már a Magic Dance alatt. Még Jareth is mondja, hogy Manógyerek. A vérében van. Aztán amikor a trónján huccogtatja :D ott is látszik, hogy Jareth mennyire félve, óvón nyúl hozzá. Arról ne is beszéljünk, hogy a taknyos kölykök hova az istenbe fel nem másznak miközben az ember félrenéz. Emlékszem egyszer nekem kellett egy ilyennek utánamászni, és lehozni, mielőtt leesik a gerendáról bele a szakadékba. Pedig ott nem volt Manókirály, meg Labirintus, csak félrenéztek a szülők kb. fél percre.

Másodszor: hogy egy testvér mit tesz a kisöccsével? Hát erről szól a film, hogy Sarah ráébred mennyire fontos neki a kisöccse, még úgy is, hogy csak féltestvérek.

És harmadszor: a kalap muppet nem öregasszony, hanem öregember fején ül, TE HÚGYAGYÚ, OSTOBA, HÜLYE KRETÉN!

Ennyi lenne ez a csodálatos cikk. Külön ízléstelen, hogy Bowie halálának harmadik évfordulóján jelent meg. Ha valakit érdekel van belőle egy videó is, ami kicsit összeszedettebb, lévén legalább 2-3 pontot kihagytak belőle, ami kötözködés volt. Itt csávó mondja a dolgokat, de a cikknél nem tudtam kinyomozni, hogy ki volt az elkövető. Persze lehet most már ez lesz. Nem rég olvastam egy hasonló cikket, ahol azt bizonygatták Harrison Ford a 80-as évek legalizált szatírja, merthogy minden nővel erőszakoskodott, vagy legalábbis elnyomta őket a filmjeiben.

Ha pedig valakit érdekel pár érdekesség, íme egy sokkal jobb videó, ami legalább informatív is.

Ui: avagy magyarázom a bizonyítványom. Helyenként fordíthattam volna magyarosabban, szabadabban, vagy lényegre törőbben, ahogy általában szoktam, de szerettem volna ha látják a különbséget azok is, akik annyira nem tudnak angolul, hogy milyen fontos az, hogy így belecsócsáljuk a szavakat az ember szájába. Ahol tudtam magyaráztam, ha valakit ez zavar, hát utólag is elnézést érte.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.05.10. 21:58:16

Úristen, életemben másodszor találkozom a gatyapőc szóval!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.05.10. 23:10:49

@wmitty: remélem az első neked is a Fekete Vipera volt :D

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.05.12. 10:34:42

@scal:
Az ember onnan szedi össze a kultúrtörténeti mélyműveltségét, ahonnan tudja!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2019.05.12. 13:29:53

@scal: szóval a #metoopcmillenialssnowflake elérte a te kedvencedet is :D igazuk van egyébként, a 15 éves csaj miért nem viselkedik úgy, ahogy a 35 év múlva kitalált újfeminizmus elvárja majd tőle? egy mai rendes, igazi mozgalmár ezerszer inkább zuhanna le, hogy szörnyet haljon, semmint egyetlen kéz is hozzáérhessen.
meg ehhez a "a régi filmeken azt kérjük számon, hogy kevésbé régiekea hasonlítanak", azért nem kellene olyan sok intelligencia. Ez annyira effed up :(

én a jóbarátokkal jártam hasonlóképpen, és az angol cikk végén vészjóslóan beírták a főcímzene refrénjét, hogy they'll be there for you. én meg arra gondoltam, hogy hálistennek, és újra elkezdtem nézni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.05.13. 05:05:04

@Santino89: igazából már lenyugodtam, mert mire észrevettem 3 hónapos volt (ovkorsz Bowie halálának 3. évfordulójára időzítették), és bár volt pár dolog ami nekem is feltűnt már régen, (nem tom miért baj ha egy filmben finoman BTL érzékeltetve vannak ilyen dolgok, hogy kamaszkor, meg serdülés, meg vágyódás, vagy csak bevallani nem trendi manapság, hogy jah néha a lányok ilyenek ám, azt se tudják mit akarnak, azután vágyódnak, aki elrabolta tőlük anyut) a tánc Jareth-el

de ez a sok baromság, miért pisál Hoggle, jaj bántják Ludot, és főleg ez a Segítő Kezes baromság

na mindegy, hamarosan jön a hivatalos véleményem a Never Leaving Neverlandről :D

Gery87 2019.06.17. 22:00:00

"Nem rég olvastam egy hasonló cikket, ahol azt bizonygatták Harrison Ford a 80-as évek legalizált szatírja, merthogy minden nővel erőszakoskodott, vagy legalábbis elnyomta őket a filmjeiben."

A jelen kor nem tud semmi újat kitalálni (a képregényhősök meg nem hétköznapi karakterek), unatkozik, céltalan, semmirekellő....ezért a régi ideákat, korokat, hősöket, sztárokat fikázza ez az undoírtó!!!!!
Miközben rohadt álszent!

Ráadásul a 80-as éveket, ami a legklasszabb kor volt evör a filmeket, zenét stb tekintve!
Hülyék ezek....

A polkorrektség meg a feminfasiszta agymenés meg triplán fujj.....
süti beállítások módosítása