Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jákob lajtorjája

2011. augusztus 30. - Santino89

A Jákob lajtorjája egy nagyon különleges film, már csak ezért is bátran ajánlom bárkinek. Tim Robbins kiváló, a tök átlagos bekattanni látszó vietnami veterán szerepében. A történet pedig teljesen kiszámíthatatlan, a végén egy akkora csavarral, hogy mindenkinek tátva fog maradni a szája. De a film nézése közben is végig érezzük, hogy a háttérben itt valami többről van szó, valami spirituálisabbról.

Vannak olyan drámaian erős jelenetek is, mint például Tim Robbins hideg fürdője, ami mindenki számára egyaránt átélhető és fájdalmas. Egyébként nagyon hatásos horrorjeleneteket is láthatunk, amik igencsak emelik az alkotás színvonalát, miközben hősünk állapota egyre romlik. Az pedig külön tetszett, hogy a gonosz nem is igazán öltött testet, hanem mindenféle elképzelhetetlen torz alakok üldözték főhősünket. Ahhoz képest, hogy több, mint 20 éves alkotásról van szó, a trükkök teljesen rendben vannak, az alkotók érezték, hogy meddig mehetnek el. Nekem mondjuk az a bizonyos fast-head nevű effektus sokkal inkább tűnt röhejesnek, mint félelmetesnek, hisz annyira elrugaszkodott a valóságtól.

Közben a sztori végtelenül zavarosnak tűnhet, de annak ellenére követhető, hogy nem igazán értjük. Álomjelenetek vannak az álomjelenetekben, vagy a valóságban? Sose tudjuk, mikor ébredhet fel hősünk, és melyik valóság az igazi. Ráadásul folyamatosan vietnámi flashbackek szakítják meg a cselekményt, melyek kivétel nélkül elég szörnyűek, és tudjuk, hogy még komoly jelentőségük lesz. Aztán amikor már azt hisszük, megtudtuk a miérteket, akkor a végén egy meglepő, 180 fokos fordulattal búcsúzik tőlünk a Jákob lajtorjája. Igazából újra meg kéne néznem, mert rengeteg utalás található benne, ami előrevetíti számunkra ezt a végkifejletet. Amellett pedig, hogy egy nagyon hangulatos, szürreális darabbal van dolgunk (amely attól több, min Lynch filmjei, hogy ennek van értelme) a készítők megfogalmaznak egy nagyon komoly kritikát az amerikai hadsereggel, illetve a vietnámi tevékenységükkel kapcsolatban. Kérdés persze, hogy a befejezés ezt mennyire teszi zárójelbe. Összességében mindenképp egy nagyon eredeti és nagyon ötletes filmmel van olgunk a Jákob lajtorjája esetében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.30. 20:54:05

A Carolco studiónak van egy sorozata DVD-n ez a Legendák Klubja, én figyelmedbe ajánlanám, nagyon sok ehhez hasonló film került be a válogatásba (mármint nívós), pl. Angyalszív, az első Hegylakó, vagy az Elemi ösztön

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.30. 22:55:12

Azok még meg is vannak eredeti dvd-be, de ez a Jákob lajtorjája nem keltette fel akkor az érdeklődésemet, kellett hozzá a Puzsér rádióműsora.
süti beállítások módosítása