Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mission Impossible - Leszámolás (első rész) IMAX

2023. július 11. - scal

Mr. Hunt, magának van még egy küldetése, mit gondol így hatvanon túl is menni fog? A világ megmentése a tét, persze, csak ha vállalja.

share.png

Hát, Tommy boy megint megcsinálta! Még mindig megcsinálta. Beülök a terembe, és megtörténik az, ami már eszméletlen régen. Hogy van egy film, ami az elejétől a végéig képes bevonni, eladja a bődületes ökörségnek hangzó MacGuffint két akciójelenet között, és aztán nincs megállás az Impossible Mission Force vonatján. Ilyen szédületes akciófilmet, ilyen székbeszögező jeleneteket, ilyen adrenalinpumpáló majdnem három órát - amin egy pillanatra sem érződik meg a hossza - tényleg nem tudom mikor éreztem utoljára. Talán az Amerika kapitány - Tél katonája vetítésén, de az szuperhősmozi szóval csak félig számít, és akkor megint odajutunk, hogy Eredet, 2010. Vagy esetleg Mission Impossible 4-5-6. De azok közül is itt a legnagyobb a tét, itt vannak a legelmebetegebb trükkök, kaszkadőrmutatványok, jelenleg - és jódarabig - EZ a világ legjobb akciófilmje.

De ha azt hiszed túlzok, akkor legyen csak ezé az évé, pedig azért idén már volt egy John Wick 4 - de ott azért érződött a tétnélküliség, meg a film hossza -, és egy Halálos Iramban X - amit meg képtelenség komolyan venni, bár marha jó szórakozás. Utóbbi filmmel azért is kell összehasonlítani, mert most is kapunk egy akciószcénát Rómában de micsoda különbség van a kettő film között. Fast 10-nél agyatlan akciópornó az egész, itt meg egy nagyon ügyesen, okosan felépített, környezetét kreatívan használó jelenetsor, amelyben szintúgy megtalálható a suspense mint az önreflexív, kikacsintós humor, és mindössze egy Bond filmet kellett remixelni hozzá. A kreativitás egyébként az egész filmre jellemző, hirtelen nem is tudom, hogy melyik volt a kedvenc részem, a goa party Velencében, a zúzás a sivatagi szélviharban, a reptéri fogócska Abu Dabiban, vagy a tengeralattjáró, ami csupán a jéghegy csúcsa.

Persze hazudok, naná, hogy az Orient Expresszes showdown, ahol egész egyszerűen nem hittem el, amit látok, miközben folyamatosan azt akartam, még, még tartson még egy kicsit, tartson még tovább!!! Az akciójeleneteket, és az elmebeteg ugrásokat látva már azon kaptam magam, hogy azt kérdezem, ugye ezt azért már nem csinálta meg? Ugye ez csak CGI? És nem, Thomas Edison Wayne megcsinálta. És tudjátok, hogy miért menőbb mint Batman? Mert ő létezik Batman meg nem! Kész csoda, hogy nem halt bele egyik, másik jelenetébe. Most akkor mi lenne velünk? Bár így is mi lesz velünk, amikor egy 62 éves embernek kell bázisugrania, ahhoz, hogy visszatérjen az akciófilm a mozikba, és a padlóról kaparjuk össze az állunkat.

230705-schager-tom-cruise-mission-impossible-tease_opdwmu.jpg

Az pedig egyenesen telitalálat, ahogy a film a közelmúlt eseményeire reagál, és beintegrálja a korszellemet a történetébe. Itt az oroszok megint morcosak, és fenyegetők és a világ romlására törekednek, de még ők se tudnak mit kezdeni a Chat GTP fejlesztett verziójával, az ENTITÁSSAL. Valós félelem, hogy annyira ráfüggtünk a digitális életre, hogy amennyiben nem fejlesztünk ki analóg megoldásokat, akkor már nem is kell lassan betörjenek hozzánk, hogy éjszaka megfosszanak értékeinktől, töröljék különböző accountjainkat, eltűnjön a pénz a számlánkról, és sorolhatnám. Vagy az lesz a jövő, hogy csak és kizárólag arra kell majd az ember, hogy még okosabbá fejlessze az AI-t, és minden egyebet megcsinálnak majd a robotok? Lásd az elmúlt fél év képeit, irodalmi fiaskóit. Ennek a felvázolásába néha ugyan belebonyolódik a forgatókönyv, de 150%-on pörgő akció nem hagy különösebb helyet a hibák keresésére.

A csodálatos helyszínek, a kreatív akciójelenetek, és az önirónia mellé a film olyan szereplőgárdát szállít, akik között az utolsó mellékszereplő is a helyén van, karakterben van, és szívét lelkét beleteszi az alakításba. Tom Cruise-t lehet utálni, de a profizmusa kétségtelen, a csapat nem lenne teljes Simon Pegg és Ving Rames - akinek a legtöbb jelenetét sajnos már csak ülve rögzítették - nélkül, és visszatér Rebecca Ferguson is, aki még mindig olyan bájos, olyan magával ragadó és szerethető, hogy élő példa Hollywoodnak milyen egy igazi, vagány női karakter a 21. században. Az új szereplők közül Esai Morales a gyengébb láncszem, Cruise még mindig nem bírja legyőzni a saját egoját, az antagonista egész egyszerűen nem lehet olyan karizmatikus, mint ő, bár ha jól sejtem az ő igazi arcát majd a folytatás fogja felfedni. Szerencsére Pom Klementieff kellően ellensúlyozza, már régen lehetett látni egy henchment, aki ennyire élvezi a gonoszkodást, a legjobb James Bond bérenc, csak nem James Bond filmben játszik. Az is látszik, hogy mennyivel jobban állt ez a szerep neki, mint agyonmaszkírozva a Galaxis őrzőiben, ahol nem igazán tudta megmutatni mennyit is ér.

Vanessa Kirby jéghideg, számító, és halálos Fehér Özvegyként is cuki, - kis fricska a Marvel flopnak - az igazi nagyágyú viszont Hayley Atwell, aki szintén Marvel filmekből kilépve itt csillogtatja tehetségét igazán. Képes Crusie mellé felnőni, és mindezt úgy, hogy a film szándékosan megmutatja, hogyan lehet egy női karaktert életszerűvé, szerethetővé tenni, anélkül, hogy idegesítő, vagy irritáló lenne, miközben érezhető, hogy beavatják, hogy ő legyen a főhős utóda. Tud jegyzetelni ugye Doktor Jones? Igazi öröm volt látni kettejük mentális párbaját, és az, hogy a film így bemert szólni a woke-ideológiát nyomató Disney-nek, azt mutatja, hogy nem csak a rajongóknak van elege abból, hogy egymás után mészárolják, és alázzák a nagy múltra visszatekintő filmeket, hanem a készítőknek is.

Úgyhogy nagyon remélem, hogy milliárdos kasszarobbantás lesz belőle, és Hollywood végre rájön, ilyen filmek kellenek, hogy az emberek ismét szeressenek moziba menni, nem pedig mindenféle kitalált baromságot lenyomni a torkukon egyetemes igazságként. Szóval a lehetetlen küldetés most leginkább az lesz, hogy ki kell böjtölni a következő egy évet, amikor kiderül, tudják e még ezt bárhová is fokozni. 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is:  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.07.12. 22:46:32

"Igazi öröm volt látni kettejük mentális párbaját, és az, hogy a film így bemert szólni a woke-ideológiát nyomató Disney-nek, azt mutatja, hogy nem csak a rajongóknak van elege abból, hogy egymás után mészárolják, és alázzák a nagy múltra visszatekintő filmeket, hanem a készítőknek is."

Valóban jó lenne ha a társadalom immurendszere dolgozna végre ez ellen a hülyeség ellen!
van egy sejtésem hogy a 2010-es évek nem lesz túl népszerű korszak filmes körökben.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.15. 17:20:36

"és Hollywood végre rájön, ilyen filmek kellenek, hogy az emberek ismét szeressenek moziba menni"

Ez kicsit fáj. De elismerem, hogy a streamelés elvadult divatja, meg a "darálás" beteg szokása elhalványította azt a régi gyakorlatot, hogy emberek egy akármilyen filmért, egy csendes, de érdekes sztoriért is beülnek egy moziba. Olyan filmeket ma netről néznek, félig odafigyelve, mert ma a fiatalokat valójában nem érdeklik a filmek, csak túl akarnak lenni rajtuk, hogy meglegyen az "én ezt már láttam" érzés, lehetőleg a premier előtt, valami mocsok minőségű kópia alakjában, tenyérnyi képernyőn, orosz felirattal. Meg hogy tudjanak róla chatelni a barátaikkal. Ma már a szuperhős-filmeket is finnyázzák, és annyi nekik a lényeg, hogy a képzelt univerzumból újabb elemeket kapjanak, mintha legalábbis a valódi világot ismernék meg jobban általa. Így aztán tényleg csak valami óriási durrantás tudja felkelteni az érdeklődésüket. Nos, addig jó, amíg a filmipar még képes kitermelni ilyen durrantásokat, sok sikert kívánok hozzá.

Az viszont némiképp aggasztó, hogy egyre több film rendezője képtelen egy film történetét bemutatni két óra alatt. (Csak megjegyzem, hogy a 70-es évek filmjeinek is elég volt sokszor a másfél óra is.) Amivel a kólahörpölő, nachoszabáló nagyérdeműnek alaposan be is tesznek, mert mindenki kénytelen lemaradni 5-10 percről, amíg elmegy félidőben üríteni. De mindegy, ha ez a trend, hát legyen.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.15. 19:00:30

@Androsz: Kicsit félreértelmezed a mondatot. Nem az a lényeg, hogy nagy robbanások legyenek, hanem hogy a szórakoztatás legyen a cél, nem az ideológia, aminek oltárán feláldoznak minden mást. És ebből a szempontból ritka pinty ez a MI:7 +1/2

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.15. 19:47:09

@scal: A félreértés kölcsönös, de könnyen orvosolható. :-) Durrantáson nem szó szerint a robbantásokat értettem, hanem a "nagy durranások", a figyelmet kiugróan felkeltő filmek készítését. Volt idő, talán még most is érezteti a hatását a B vonalban, amikor a filmesek abban versengtek egymással, hogy ki tud még nagyobb robbanást produkálni a filmjében. Ennek az időszaknak volt egy komikus jelensége, amikor egy robbanást gyors egymásutánban megmutattak több kameraszögből is, hadd szóljon még nagyobbat. Nevetséges volt már akkor is.

Én csak néhány M:I filmet láttam, és összességében elégedett voltam az általuk nyújtott szórakozással. Kivéve az elsőt, amelyben tíz perccel a film kezdete után kinyírták a csapat zömét, az felbosszantott, bár igaz, hogy ha a készítő váratlant akar húzni, letérve a kitaposott útról, ennél váratlanabbat nemigen találhat ki. Amikor a Hihetetlen család 2. részét megnéztük, azzal jellemeztem a filmet, hogy az első rész egy Bond-film volt, a második pedig egy Mission:Impossible. Szóval számomra is egyfajta mérce. Ezt az újat nem biztos, hogy moziban fogom látni, elfoglaltságaim miatt, de elégedett leszek vele nagy tévén is, valamivel később.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.15. 19:58:33

@Androsz: annyit hozzátennék, hogy akkoriban sok felvételt csak egyszer lehetett megcsinálni, és igyekeztek több kamerával rögzíteni pont ezért. Lehet hiúság, de mivel film, én ezekért nem tudom elmarasztalni a készítőket, pl Jackie Chant amikor egy halálos ugrást megmutatott háromszor is. Nyilván mert megszenvedett érte, nekünk, vele, érthető, hogy büszke volt rá, sosem tartottam ezeket nevetségesnek.

Hát, ha csak egy filmet nézel idén moziban, akkor azért legyen ez. Nem fogod megbánni.

Heinz Thorvald 2023.07.16. 11:47:16

A Mission Impossible filmek között nálam az ötödik rész az aranyérmes (Titkos nemzet). Ezt követi a harmadik epizód majd bronzérmes a Fantom protokoll (6. rész). Az utolsó két fejezet csak ezek után jön: az Utóhatás és ez a legfrissebb hetedik rész.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.16. 19:42:09

@Heinz Thorvald: jó ízlésre vall az ötödik részt előkelő helyre tenni, és az első kettő hol marad?

Heinz Thorvald 2023.07.18. 11:02:30

"De gustibus non est disputandum."
De ettől függetlenül az én sorrendem:

1. Titkos nemzet 5. rész
2. Mission Impossible 3
3. Fantom protokoll 4. rész
4. Mission Impossible 7. rész
5. Utóhatás 6. rész
6. Mission Impossible 1. rész
7. Mission Impossible 2. rész

Heinz Thorvald 2023.07.18. 14:38:58

@scal: Egy érdekes poszt a témáról, a rangsorral:

coyothe.blog.hu/2023/07/18/miert_jok_a_mission_impossible_filmek

Tetszetős megközelítése a franchise-nak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.18. 19:07:21

@Heinz Thorvald: és miért raktad a 3-ast ennyire előkelő helyre, amit a legtöbben az egyik legrosszabb részként tartanak számon?

Heinz Thorvald 2023.07.18. 21:41:03

@scal: Mert én nem vagyok "legtöbben". Nekem nagyon tetszett a harmadik fejezet, vagy százszor láttam. Zseniális az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman alakítása és a harmadik epizód azon kevés részek közé tartozik, ami hihető is.

A legújabbról az én véleményem ezzel a poszttal egyezik meg kb:

harper.blog.hu/2023/07/18/mission_impossible_leszamolas_a_mester_intelligenciaval

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.18. 22:39:29

@Heinz Thorvald: "Nekem nagyon tetszett a harmadik fejezet, vagy százszor láttam"

ezt mindjárt gondoltam, éppen ezért arra lettem volna kíváncsi, hogy milyen érveket tudsz felhozni mellette, azon kívül, hogy neked tetszik

na, neki futsz még egyszer?

Heinz Thorvald 2023.07.19. 12:11:39

@scal: És te nekifutsz még egyszer, hogy elolvasd amit fentebb írtam? Idézem: "Zseniális az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman alakítása és a harmadik epizód azon kevés részek közé tartozik, ami hihető is. "

Hihető az alapsztori (ami a legújabb részre egy kicsit sem igaz), nagy alakításokat láthatunk benne (a már említett Philip Seymour Hoffmantól például, de maga Tom Cruise is ebben játszik a legjobban) plusz itt láthatóak szerintem a legjobb akció-jelenetek. Mindezeken túl nagyon jó a vatikáni jelenetsor (ahogy be és kimennek) és úgy általában nagyon jól össze van rakva a harmadik epizód. Kitűnő a script és a rendezés.
Hát ezért!
... vagy egy komplett film-elemzést vársz indoklásként? Arra nincs időm sajna. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.19. 20:01:18

@Heinz Thorvald: nem várok komplett filmelemzést, ennyi már megteszi, csak mert nekem is tetszik a hármas (bár nem ennyire), és folyamatosan megkapom, hogy az a legszarabb rész, úgyhogy akartam, hogy álljon itt legalább még egy ember saját valid véleménye a hármas rész mellett

Recensor 2023.07.21. 12:12:48

Jelentem, nálam is a harmadik rész TOP kategóriás! Valahogy ez a leghihetőbb MI epizód. Adott egy olyan eszköz (nyúllábnak hívják a filmben) amely tönkreteheti bármelyik nagyhatalom infrastruktúráját. Nem magyarázzák agyon, de nem is kell. És van egy alvilági figura (őt alakítja Philip Seymour Hoffman), aki kereskedik vele. Ethan Hunt pedig közbelép. Egyszerű és hihető sztori, nagyon jó kivitelezésben. Nincsenek blődségek, túlzások, hatásvadászat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.24. 09:16:09

A legfrissebb, legaktuálisabb old school akciófilm ami csak lehet. Az a bond ami vin diesel szeretne lenni, sőt amilyen craig szeretne!
Cruise az utolsó akciósztár. Simán lekörözi az összes fiatalt, sajnos nem nagyon vannak ilyenek, mint ő volt, van, lesz. 2.5 óra, de nem igazán tudom mit vágnék ki... A reptér, Róma, velence összességében hosszú, de kerek akció mind. És a második film is tuti lesz ilyen hosszú...
Rohadjon meg a mátrix2. Sőt, igazából a Birodalom visszavág... Milyen hülye dolog már ez, hogy kettévágnak egy sztorit?!
Oda jutottunk, hogy én, aki a 90 perces filmek híve követelem vissza a 2 órás filmeket, mert ez az új trend, hogy 2.5 óra egy film első fele ez szörnyű!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.26. 13:02:35

@doggfather: a második fele tuti 3 órás lesz :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.07.31. 19:01:51

@doggfather: én most végignéztem mindegyiket, és egyre hosszabb mindegyik rész

pcmentor · http://pcmentor.hu/ 2023.10.24. 23:18:16

Nagyon jó volt, kár, hogy a második részt most tolták el 2024 nyaráról 2025 nyarára. :(
süti beállítások módosítása