Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amerika Kapitány - A tél katonája (2014) revisited (2019)

2019. április 17. - scal

Még mindig: Bal oldal! Öt év, ennyit kellett várni, hogy az MCU-ban megérintsen a sok filmből ismét egy. A Vasember után a Kapitány szállította a második kiemelkedő filmet ami valami egészen különlegest, egészen elfeledett izgalmat csempészett vissza a moziba, amit olyan régóta hiányoltam. Egy hét múlva MCU - Endgame, az elmúlt 11 év terméséből szemezgetünk addig.

Cap-2-poster-col-paolo-rivera.jpg

Ritkán csinálok ilyet, de mentségemre szóljon, ritkán is érzek így. Mármint, hogy közel száz százalékban nem értek egyet tanult kollégám kritikájával, melyet itt olvashattok. Egészen pontosan egyetlen mondatával értek egyet, amit az adott helyen jelezni is fogok. Tudom, hogy ma más kritikának kellett volna jönnie, de annyira friss az élmény, hogy egész egyszerűen muszáj volt megírjam ezt... mert van... amit... MUSZÁJ!

Az elmúlt órák során sokat rágódtam, emésztettem a látottakat, és tegnap még afelé hajlottam, hogy ez a film egyenértékű a Vasemberrel, - melynek ismertetőjét ha elolvassátok, akkor rögtön világossá válik, hogy a szívemnek legkedvesebb Marvel filmről beszélek -, de ha őszinte akarok lenni magamhoz, és elnyomom a fanboyság kicsit sem lebecsülendő szubjektivitását, akkor azt a kijelentést kell tegyem, hogy jelenleg EZ a létező legjobb Marvel film.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy a Marvelnél befejezték a hülyéskedést, és odabasztak rendesen, amúgy Dark Knightosan, méghozzá elkerülve azt, hogy egy pillanatra is eszünkbe jusson Batman, vagy akár egy mákszemnyi patetikusság. Tetszik, nem tetszik, a Képregényfilmek felnőttek... legalábbis a Marvel ezzel a filmjével mindenképpen. Nem is olyan rég még azon keseregtem a Vasember 3 kapcsán, hogy szép, szép, de inkább csak visszafejlődött az első részhez képest, azután a Thor második részénél már megcsillant valami, de ez a film... ez... ez... erre nincsenek szavak. Egy csiszolt ékkő. A Marvel esszenciája annyira tökéletes, és mondom mindezt úgy, hogy a Bosszúállókkal engem korántsem sikerült annyira lenyűgözni, mint másik tanult kollégámat.

captain-america-winter-soldier-chris-evans-poster.jpg

Úgyhogy tudnak. Tudnak hova fejlődni a képregényfilmek, és ez azt is jelzi, ha maradnak ezen az úton, akkor az érdeklődés tényleg nem fog irántuk lanyhulni se 2028-ig, se semeddig amíg mozgókép és ötlet létezik és ilyen szinten kiegészítik egymást. Meg van az, ami annyira hiányzott a Vasember 3-ból, de még a Thor 2-ből is. Meg van a szív, a lélek, hogy a film már ne csupán halhatatlan szuperhősök pofozkodását mutassa, - akikről úgyis tudod, hogy az utolsó pillanatban lenyomják a stop gombot - hanem, hogy bevonjanak magukkal, hogy VALÓBAN érdekessé tegyék számodra a filmet.

A Warnernél jelenleg azt se tudják köpjenek-e vagy nyeljenek, a Marvel meg egy ilyennel nyitja a nyári blockbuster szezont. És pont az a hőse viszi végbe ezt a bravúrt, aki az első részben olyan sótlan és jellegtelen volt, hogy még külföldön is csak egylemezes DVD-t jelentettek meg kalandjaiból.

Igazából mi már egy olyan korban élünk, ahol ha csak nem ezt választjuk hivatásul, a büdös életben nem tudjuk meg milyen érzés katonának lenni, szar ágyon aludni, reggel hatkor kelni, körbefutni a laktanyát, akkor takarodni aludni, amikor leoltják a villanyt, és imádkozni egy lövészárokban, nehogy a mi fejünket loccsantsa szét a következő skuló. De a céltalanságot, azt, hogy nem kellünk senkinek, hogy nincs igazi családunk, nem tartozunk sehova igenis átérezhetjük, megélhetjük akár nap mint nap. És ugyanúgy leszarják majd a munkahelyünkön, ahogy teszik azt Steve Rogerssel is a SHIELD-nél.

captain-america-the-winter-soldier-black-widow-poster.jpg

Shit happens. Mit lehet ilyenkor csinálni? Esetleg el kell menni múzeumot látogatni, csapni a szelet a szomszédcsajnak, és futni pár kört a Washington emlékmű körül. De ha kiderül, hogy valami már régóta nem kóser a cégnél, azért az sem árt, ha nem éppen háttal ülünk az ajtónak. Ez a film is a New York-i események után játszódik, de nagyon okosan nem utalgat a kelleténél többet, nincsenek flashbackek - a néző nem hülye, tulajdonképpen egy mozis sorozatot néz, és ha esetleg nem tudná, majd leveszi a Bosszúállók DVD-t a polcáról emlékeket idézni, mert ugye azt természetesen beszerezte - még főcím sincs, ami elkülönítené ezt a filmet egy végtelen folyamtól, amiből Marvel történeteket halászhatunk ki kedvünkre. Egy nagyon jó bevezető után máris kapunk egy pöpec akciót, és hinni nem akartam a fülemnek. Nem német? Nem orosz? Nem arab? Hanem francia terroristák ellen!? Mikor is lehetett ilyet látni... segítek, amerikai filmben nem nagyon.

És ez a faktor csak egyre emelkedik a filmben a brutális végkifejletig, ami az utóbbi idők leglátványosabb hattyú dala, mintha modern klipperek égi csatáját látnánk. Szinte ahhoz hasonlatos vízió, mint ami egy-két animében szokott csak felbukkanni. Repülő erődök légi, halálos balettja. És a legdurvább, hogy ezt leszámítva, szinte alig találni CGI-t a filmben, ellenben bevált, oldschool, és követhető verekedések, akciók láthatók egész végig, ahogy azt kell. Legyen szó a Nick Fury ellen végbemenő torokszorító csapdáról. Vagy a liftes jelenet suspenset bőven magában rejtő verekedéséről, mely megidézi a szebb napokat látott Die Hard széria legjobb pillanatait.

A paranoia pedig, hogy nem bízhatsz senkiben, öt perc alatt megtalálnak, és megsérülhetsz, akkor is ha TE történetesen egy szuperhős vagy, csak minderre rátesz egy lapáttal. Félóra telt el a filmből, és máris leiskolázta az utóbbi tíz év akciófilmjeit, képregényfilmjeit, és még talán a Mission Impossible kémkedős macska-egér harcát is.

336640.jpg

Mindez persze nem lenne ennyire zseniális, ha Chris Evans nem nőtt volna fel a feladathoz. Ez a fiú kibaszottul szerethető lett. A legnagyobb baklövésnek találtam, amikor először hallottam róla, mert egyrészt akkor még totál ismeretlen volt, ráadásul eljátszotta Fáklyát, minek elpazarolni vele egy újabb szuperhőst? És ezt a mormogásom szegről végről alátámasztotta eddigi tevékenységével. De amit most láttam tőle, az nem csak abban erősített meg, hogy eggyé vált a karakterével, de abban is, hogy EZ talán bárkivel megtörténhet a közeljövőben ha keményen odateszi magát, és akkor bizony meginog Robert Downey Jr. lassan Jack Sparrowhoz hasonlatosan modorossá, hovatovább unalmassá váló pozőrködése.

Képes voltam szorítani ezért a srácért, átéreztem magányát, elesettségét, fájdalmát, keserűségét, és még azt a jelenetet sem találtam nevetségesnek, amikor bement a kilencven éves, haldokló feleségéhez. Éppen ellenkezőleg, tragikusnak, borzasztónak, szörnyűnek és szívszorítónak láttam.

És azt se gondoltam volna, hogy a szintén két filmben csak szemnek tetszetős kellékként megmutatott, dögunalmas Fekete Özvegy karakterét ennyire el tudják mélyíteni. Végre volt értelme, hogy behozták a filmbe, és ahogy Lisztes kolléga is fogalmazott, élő, lélegező, karakter, akinek gondjai vannak, aki sír, aki vérzik ha megütik, és aki nagyon is emberi végre a tuncsiorrú Scarlett Johansson megformálásban, aki lehet eddig csak azért nem árult el magáról semmit, mert nem hagytak neki időt, vagy senki nem vette a fáradtságot, hogy meglássa benne a nőt. Mennyire jó volt már az a párbeszéd a kocsiban? Egyszerre természetes, hétköznapi, emberi. Azt gondoltam Scarlett csak be akarja bizonyítani a világnak még szülés előtt mennyire jó nő, nem kell bizonyítanod semmit, mert az is vagy! Hát még ha igaz a szóbeszéd, hogy Evanssal együtt írták a párbeszédeiket!

captain-america-the-winter-solder-stylized-falcon.jpg

A mellékszereplők mindegyike a helyén van, Falcon az eddigi legjobb sidekick - cseppet sem olyan sótlan, vagy idegesítő mint Rhodes -, ráadásul még érdekes is a karaktere ezekkel a repülő szárnyakkal, és bevonása az ügybe is logikus. Jackson ugyanolyan magának való mint eddig, - látja a jót, de teszi a rosszat - elvei s tettei több mint megkérdőjelezhetőek. Ráadásul egy spoilernek hála velem valóban elhitette a film, hogy karaktere meghalhat. Robert Redford pedig telitalálat az egész hátterében megbúvó kifinomult, de ugyanakkor romlott cézárként. Nagyon féltem a nagy öreg szerepeltetésétől, azt hittem legalább olyan rosszul sül el, mint Gibson felbukkanása a Machetében. A tél katonája pedig a legkúlabb főgonosz Loki óta, bár alig szól pár mondatot, mégis az egész karakter nagyon egyben van. Van valaki, aki nem cicózik, aki jön, üt, vág, és nem menekülsz előle. Akinek odadobhatod a vibránium pajzsodat, pusztakézzel megállítja és küldi vissza.

Az apróbb szerepekben pedig felbukkan ismét Stan Lee, Cobie SmuldersHayley Atwell, de Gary Shandling is iszonyat vicces abban a fél percben, amikor látható, és ha valaki nem tudná, ebben a filmben még Wendy Hoopes is szerepel - ő adta Mona Sax hangját a Max Payne 2-ben. Márpedig egy olyan film, amiben ő is benne van, csak tökéletes lehet.

Szerintem nem igaz, hogy a filmben ne lettek volna poénok. Sőt talán most találták el igazán a Marvelnél mennyi elég a levesbe, hogy túl ne sózzák. Megtalálták a hangjukat, a stílusukat, hogy végre nem kacsintgatnak kifelé "ez amúgy csak egy képregényfilm ám, ugye tudjátok". És ahol humort kapunk ott sem azt, hogy kiröhögik a saját hősüket, akit nem lehet komolyan venni. Mert ha valamit Amerika Kapitány ezúttal bebizonyított, hogy nagyon is komolyan lehet őt venni. És neki ez áll jól. Lehet ehhez kellett egy vadi új szerkó is. A Bosszúállókban miért nem ezt viselte már????

captain-america-the-winter-soldier-nick-fury-poster.jpg

A habot a tortára pedig az teszi fel, hogy ezt a filmet, egy ismeretlen testvérpár forgatta le, akiket tévésorozatok mellől rángatott el a Marvel, és a legismertebb alkotásuk, az Én, a nő, és plusz egy fő volt. Komolyan ha te a Marvel fejese lennél, ebből azt vonnád le, hogy ők lesznek alkalmasak a feladatra? Ugye, hogy nem. Anthony és Joe Russo azonban nyilván úgy voltak vele, itt a nagy lehetőség, majd most megmutatják hogy is kell ezt csinálni... és megmutatták. Hát így.

És ez a zeneszerző is, Henry Jackman? Ki a túró ez, három éve van a szakmában és ilyenekhez írt zenét, mint Gulliver utazásai, meg Abraham Lincoln, a vámpírvadász? Nos, ezentúl nem ilyen filmeknek fog abban is biztos vagyok, mert ugyan nem tolakodtak előtérbe a motívumai, de mégis hat órája a szerzeményét hallgatom és nem tudok betelni vele. Végtelenül stílusos film tehát a Tél katonája, ez még a stáblista letisztultságában is meglátszódik és ha mélyen a szívembe nézek, a Vasember végénél kilóg a lóláb, ott rezeg a léc, de a Tél katonájánál minden a helyén van. Ez kérem egy tökéletes film az első perctől az utolsóig. 2014 első igazi MOZIÉLMÉNYE.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elmouse 2014.04.25. 09:40:48

"azt a kijelentést kell tegyem, hogy jelenleg EZ a létező legjobb Marvel film."
IGEN!!! Számomra egyszerűen minden klappolt ebben a filmben. Történet, poénok, akciók, karakterek, trükkök. MINDEN!
Rég volt ilyen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.25. 12:55:11

"És ez a zeneszerző is, Henry Jackman? Ki a túró ez, három éve van a szakmában és ilyenekhez írt zenét, mint Gulliver utazásai, meg Ábrahám Lincoln, a vámpírvadász."
Meg hát olyanokhoz, mint a Kick-Ass 1-2., az X-Men: First Class, a Wreck-It Ralph és a Captain Phillips ;)
De azért örülök, hogy előbb vagy utóbb, de te is felfedezted. :D Annak meg főleg, hogy nem értesz egyet lisztessel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.25. 13:32:45

csak az nem világos mit jelent a poszt elején a bal oldal felirat??

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 13:40:08

@doggfather: látod father el kell menni moziba és akkor világos lesz :D

@danialves: jó hát oké, de így azért sokkal drámaibb, hogy azokat kihagytam lásd be te is :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.25. 14:15:33

@scal: Sokkal drámaibb, csak úgy tűnik, mintha te nem láttad (hallottad) volna ezeket a filmeket. :D
@doggfather: Amikor futás közben mindig leelőzi Anthony Mackie-t?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.25. 15:21:37

@danialves: jah, tényleg, vazz ezt totál elfelejtettem. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 16:31:56

@danialves: a Kick Assből én a betétdalokra emlékszem, azok domináltak, az X-mennél lehet tetszett a zene, de mégse figyeltem fel a csókára, és igazából nem is filmben figyeltem fel most sem, hanem amikor íráshoz betettem az OST-ot youtuberól :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 22:52:16

@scal: aha

scal üzemmód: haggyá má, ez dehogy jobb, mint a vasermber, mit komolykodnak ezek, ez nem a dc bazmeg. ez lenne a moziélmény? amikor teljesen klisés, mindent tudni lehet előre, halálra untam magam igazából, szóval ha valamit akkor pont ezt nem muszáj. hol van ez a dark knighttól? meg ezek a nagy szavak, nagyon túlértékeled ezt a filmet. nekem amúgy tetszett az első rész, nem értem, mi baja volt vele a sok hülyének, sokkal jobb volt, mint ez a mostani. meg attól kell odalenni, hogy franciák a terroristák, amúgy egyik akció se volt nagy szám egyáltalán. Chris Evans meg ugyanolyan tehetségtelen, mint volt, szádra ne vedd Downey jr-al egy mondatba! még, hogy pozőrködés, eszem megáll. Redford meg látszik, hogy halálfáradt, mintha azt se tudná milyen filmben szerepel éppen, lehet inkább nyugdíjazni kéne már, vagy foglalkozzon a sundance fesztivállal, nem csoda, hogy semmi köze egy képregényfilmhez. meg ez a két tévés hülyegyerek, látszik, hogy a marvel már bármi szart összehozhat, bármit megengedhet magának, a sok birka mégis lelkesedik, bármilyen szart tolnak az arca alá. ez lenne a moziélmény, de komolyan?

Santino üzemmód:
Most még jobban örülök, hogy nem szóltam neked egyetlen árva kurva kibaszott szót sem erről a filmről. Ugyanis én is pont ennyire lelkesedtem érte, csomót gondolkoztam rajta, hogy simán ez az eddigi legjobb marvel film (de ezt majd inkább az újranézések döntik el). És amúgy bele tudnék kötni, de nem akarok véletlenül se, mert annyira tetszett a film, mint már nagyon régóta semmi sem. egyelóre ez az egyetlen film, ami tuti hogy toplistás lesz az év végén. Szinte minden szavaddal egyetértek, legyen szó látványvilágról, hősökről, akciókról, az emberi oldalról, szituációkról (az a liftes jelenet bazmeg!). Nagyon örülök, hogy nem tornásztam fel előre túl magasra az elvárásaidat, de eddig nagyon úgy néz ki, hogy sikeres a kísérletem.
Ami még nekem külön nagyon tetszett a filmben, a ponyvaregényes sírfelirat nagyon jópofa volt. Az a jelenet pedig amikor Steve hagyja, hogy Bucky szétverje, és pont ezzel az erkölcsi magaslatával, önfeláldozásával nyer... hát az valami brutálisan erős pillanat volt, sose vártam volna ilyet egy képregényfilmtől, és baromi jól működött.
Amúgy Chris Evans továbbra sem lett jó színész, inkább a forgatókönyv volt annyira jó, hogy sokkal könnyebb volt vele együttérezni, meg átélni a problémáit, Evans inkább egy üres vászon volt, amibe belefesthettük saját magunkat. De ennyi a kötözködésem, és nem több. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy Amcsikapcsi 2 ennyire jól fog sikerülni. Pókember meg az Xmenek felköthetik a gatyájukat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 23:15:24

@Santino89: te amúgy most hülye vagy? életemben nem írtam le ilyet hogy az Amcsi kapitány 1, vagy a Thor 1 jó lenne, meg tetszett volna, annyit írtam anno hogy az Amcsi kapitány 1 egy fokkal nézhetőbb a Thor 1-nél ami a közel nézhetetlen Hulkok szintjén mozgott :D

de amúgy simán jelentkezhetsz parodistának ha megszorulsz egyszer :D

te biztos nem lelkesedtél érte, mert képes voltál NEM írni kritikát én is ilyen köcsög remete akartam lenni a podcastig, de hát nem bírtam magammal :D

jah mondjuk arra én is gondoltam, hogy az újranézés az sokat fog számítani, de a Vasembert én nem moziban láttam - talán pont az volt az egyetlen a sorozatból ha a Hulkot nem számítjuk, de hát azt mikor számítjuk - , a Bosszúállókat meg összesen egyszer néztem meg

jah és sose feledd, kettőnk közül Te vagy aki azt várja mikor kezd már a képregényfilm zsáner hanyatlani, és látod mindig jön egy X-men, egy Sötét Lovag, Vasember, vagy most épp ez ami csavar egyet az egészen és megmutatja, hogy még mindig van hova emelni a lécet

sőt most számoltam hogy már lassan 10 filmből áll a teljes sorozat, így haladnak pár év és hosszabb lesz a James Bondnál is

amúgy szerintem Evans nagyon jól megérezte a karaktert és ennyi nekem elég volt

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 23:23:28

@scal: itt az áttitűd volt a lényeg, drága barátom, nem a konkrét megállapítások :D
Nem mondom, hogy könnyű volt titokban tartani, de tovább kísérletezek rajtad :D
Én még mindig várom a hanyatlást. Pláne, hogy olyan filmeket fognak egy idő után kurvanagyot bukni, aik egyáltalán nem érdemlik meg.:)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.27. 10:04:54

És a Vasember 3 is simán lehetett volna ilyesmi film, de ott elpoénkodták az egészet. A trailer után én azt mondtam, hogy "na végre, lesz valami kis komolyság, és lesz súlya a dolgoknak". Erre kaptunk egy konzervdoboz komédiát.

A Thor 2-ben már látszódtak a jelek, és az tényleg jó volt, de ez a Kapitány 2 nagyon odavágott. Vasember 1, Bosszúállók, és most az Amerika kapitány 2. Nálam ezek egy szinten vannak, de mindegyiknek más előnye van.

A Vasember 1 nem vette komolyan magát, de nagyon is jól állt neki. Olyan IGAZI Marvel. A Bosszúállókban szintén jók voltak a poénok, illetve a hősök is jól működtek együtt, ám lehet, hogy ez csak az újdonság hatása miatt volt, hiszen előtte nem láttunk efféle szuperhősökből álló alakulatot. Majd a 2. rész eldönti, hogy hogyan is kell kezelni azt az első részt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.27. 16:10:19

@REMY: azért a Thor 2 se olyan hajdejó film, ha Loki nem lett volna benne, mehetne az első mellé :D

Gery87 2019.04.22. 21:49:41

Ízlések és pofonok...szerintem nem "nőttek fel" a képregényfilmek, ugyanaz a túljátszott, magát komolyan vevő, de ettől még gyerekesen gagyi fos az összes...a Thor nem tudom hányadik részét láttam a legutóbb (amiben elpusztult Thor világa..) és az pl tetszett mert nem vette magát komolyan..és ez jó....de túl gyerekes infantilis sem volt....
A vasembert pl nem bírom megnézni mert a 30(?) évvel ezelőtti Vasember rajzfilmsorozatban egy felnőtt, felelősségteljes férfi volt, egy nagy cég élén (batman detto).....a filmekben meg egy gyerekes, komolytalan, poénosnak szánt de vérciki hülye Elon Musk-ot csináltak belőle....fujj.

Amúgy nem tudom sokan miért utálják a 90-es évekbeli Batman filmeket.....az pont annyira volt komolytalan mint amennyire egy képregény karakternek kell.....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.04.22. 22:16:00

@Gery87: a Tim Burtonosöket, vagy a két Schumacher fost? :D

Gery87 2019.04.22. 23:16:05

@scal:

Mindegyiket:)....a 89-es úgy emlékszem nem jó...de a pingvines az rendben van...
Nekem a későbbiek is tetszettek, Jim Carry-vel meg Shwarcival....kicsit bugyuta igen...de hát KÉPREGÉNYBŐL van, ki a rossebb veszi komolyan 12 felett a képregényeket?:D

Ha komolyat, sötétet akarsz akkor ott van a 90-es évekbeli Batman rajzfilmsorozat....na az fasza volt!!!!!

Gery87 2019.04.22. 23:17:58

A pókember is rajzfilmben volt jó a 90-es évek elejéből!
Azóta ilyen nyegle tinikomédiát csináltak belőle...fujj.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.04.23. 22:19:16

@Gery87: a 89-es nem jó? de a pingvines igen? :D de ennek épp az a lényeg, hogy hogyna lehet egy ennyire képtelen stílust mint a képregény realizálni, amit Nolan eszméletlen jól meg is oldott

meg lehet nem az aranykorszak baromságait kéne olvasgatni, hanem egy kis Alan Mooret, meg Frank Millert hogy csak a nagyobb nevekkel dobálózzak

Gery87 2019.04.24. 14:02:26

@scal:

Nolan-es Batman se rossz...

victor vacendak 2019.05.05. 19:25:37

A Winter Soldier lifetes bugyó a teljes MCU-sorozat legjobb harcjelenete. A film meg kb a Ragnarokkal és az első Guardians-szal egyetemben kiemelkedik a többi közül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.05.05. 20:14:39

@victor vacendak: ugye, a Ragnarokot én is kiemelkedőnek tartom
süti beállítások módosítása