Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Conan, a barbár (2011)

2011. december 02. - Santino89

Szerintem vannak olyan filmek, amiket kurvára békén kéne hagyni (A dolog, Rémálom az Elm utcában), és az eredeti Conan, a barbár is pontosan ez a kategória. Nem olyan régiek, pláne nem olyan elavultak ezek a mozik, hogy mindenképpen újrafeldolgozásért kiáltsanak. Miután az új Conan, annak rendje és módja szerint hatalmas bukás volt, anyagilag és kritikailag, így amúgy se túl magas elvárásaim a béka segge alá kerültek. Ehhez képest pedig kellemes csalódásban volt részem.

Rögtön az elején már néztem, hogy minek kell egy trashfilmet csinálni a Conanből? Ő annyira kemény, hogy a csatamezőn vágták ki az anyja hasából... jézusom, de gáz. A következő percek gyenge, hatástalan másolatai voltak a rendkívül erős '82-es filmnek. Már tudtam, hogy nem lesz egyszerű végigülni ezt a két órát, pláne hogy az eredeti keménységét itt nyomokban a tipikus hollywoodi giccsesség próbálta helyettesíteni. Aztán az apa halálakor tudtam először elvonatkoztatni Schwarzi filmjétől, és ekkor kezdtem el élvezni is a filmet. Mert innentől kezdve - bár a sztori csöppet zavaros, és rendkívül széttöredezett volt - hihetetlen iramban kezdett el pörögni a film, egyik kiváló akciójelenet váltotta a másikat. És nagy szerencsére nem hódoltak be a producerek, így nem lett korhatáros az új Conan sem, spriccel a vér, ahogy kell, hullanak a végtagok rendesen. A készítők nem estek bele abba a csapdába sem, hogy túl sokféle elszállt, mágikus, varázslós hülyeséget, vagy hihetetlen szörnyeket zsúfoljanak a filmbe, a Conan ugyanis nem erről szól. A látványvilág szerintem egész korrekt volt, persze közel sem egy Gyűrűk Ura szint, de nagyon ciki részt sem sikerült felfedeznem.

Viszont a zene egy tucatakciószar, Jason Momoa akkoris pocsék és hiteltelen, ha nem hasonlítjuk Schwarzihoz, a többi színész pedig hasonlóan a felejthető kategóriát képviselik karaktereikkel együtt. Több közük van a '90-es évek fantasy tévégagyijaihoz, semmint az eredeti karizmatikus egyéniségeihez. Külön vicces volt, hogy az egyik szereplő egy az egyben lenyúlta Freddy Krueger híres kesztyűjét. A történet meg telis tele van ostobábbnál ostobább jelenetekkel, véletlenül se próbáljunk belegondolni semmibe, mert nagyon komolyan pórul járunk. A különböző városok közötti ugrás is elég érdekesre sikeredett, hőseink olyan gyorsan és hirtelen találják magukat egyik hely után a másikban, mintha csak egy kisebb falu kerületén belül játszódna az egész cselekmény.

A feleslegesen és éppen ezért visszataszítóan pátoszos jelenetekről pedig akkor még egyetlenegy szót sem szóltam. Így hát akárhogy is nézzük, az új Conan nagyon gyenge legendás elődjéhez képest, de ha az idei blockbuster mezőnyt nézzük, akkor simán megállja a helyét, és lazán ver olyan szemét filmeket, mint amilyen a Zöld Lámpás, vagy éppen a Thor. Nekem pedig sanszos, hogy az elkövetkezendő években egy vissza-visszatérő titkos, bűnös élvezetté fog válni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.12.03. 14:44:59

Nálam fordítva volt. Az első félóra még tekinthető hard-fantasynak, utána már felbomlik a belső logika, ami a Milius filmben végig megvan. Onnantól kezdve beindult az ötlettelen gagyiságok sora. Igen, pörögnek az események, a karok, a lábak, a kardok. Na, ez az ostobaság! Egy barbár világban ne akarjanak shaolint játszani, mert nem odavaló. Egy pallókon, létrákon történő hosszú kergetőzés meg "okvetlenül" kellett, meg a kocsis hajsza is, háromezer vágással. Ugyan már... Nem beszélve "A gyűrűk urából", az új "Predátorból" stb. összelopott díszletekről. Azt hitték, nem ismernek rá ezekre a nézők? Épp elég látványos, eredeti helyszínük volt.
A történetben a karakterek fajsúlytalanok. Feltűnik valaki,majd odalesz, indok nuku. Nem jelennek meg a céljaik, a motivációjuk. Az igaz, amit írsz, hogy a színészek közül egyik rosszabb mint a másik, de nincs is mit eljátszaniuk.
A lezárás szintén nulla. Egy vég nélküli katakombában mennek lefelé, mit a lifttel. A király egyedül, sehol egy testőr. "Logikus." Ja, persze, ott a lávafolyam a tengerparton. Hogy maradhatott volna ki? Igaz, funkciója nem volt, de "jól hozta" vörös színt.
Egyedül azt tudtam értékelni az egészben, hogy azért a Howard teremtette világot részletesebben próbálták felvonultatni, mint a 82-es moziban. (Olyan forgatókönyv író kellene, aki tisztelettel használja fel amit ő megírt, és nem nem rakja teli fölösleges, céltalan módosításokkal.) A mágia kikerülhetetlen része egy "Sword and sorcery" mozinak, de legyen dramaturgiai funkciója a történet belső logikája szerint. Itt a végén lehetett volna, de elhibázták, a homokharcosok pedig fölöslegesek voltak. Szóval vasvillával összehányt történet ez, kimunkálással sokkal többre mehettek volna a készítők.
A kritikák alapján én még rosszabbat vártam, "egyszernézősnek" elment, de nem hiszem, hogy sikeres mozi lesz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.04. 08:02:53

Én is az első félórát tartottam a legjobbnak, a "főszereplő" debütálása elég sokat rontott az összképen, de ettől még nézhető lett volna. Azon gondolkodtam, vajon kit tudtam volna elfogadni Conan-nak, és én csak Rock-ra tudok gondolni, de ő is egy 10 évvel korábban lett volna hiteles.

Oldfan 2011.12.04. 12:46:15

Én Schwarzit szívesen látnám újra. Vannak Howardnak olyan történetei, amikor a megöregedett Conan már király, de összeesküsznek ellene, zsarnoknak, betolakodott barbárnak tartják, pedig az elődje volt alkalmatlan az ország irányítására. Felbukkan egy ősi varázsló, aki hadba vezeti a nomád törzseket. Conannak össze kell szednie azokat, akik meg akarják védeni az országot, bár vannak sérelmeik. Sok jó kisebb karakter van abban a pár novellában. Nagy, szinte történelmi mozi léptékű fantasy mozit lehetne kihozni belőlük. Ekkor Conan már inkább hadvezér, mint harcos, tehát nem volna hiteltelen, hogy csak a néha forgatja a kardját, és a nagy tapasztalata segíti ki. Kár, hogy ebben nem gondolkoznak a filmesek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.04. 15:31:31

Nekem az eleje azért volt a leggázosabb, mert ott még nyomokban emlékeztetett az eredetire, csak sokkal hatástalanabbul mutatott be mindent.

Amúgy persze, nyilvánvalóan Schwarzival össze lehetne hozni ezt az öreg Conan filmet, és biztos nagyon jó lenne, csak épp a mai fő közönséget, a tiniket marhára nem érdekelné egy 60 éves barbárkirály. Egy ilyen filmhez meg jó nagy költségvetés kellene, nem lehetne olyan kis pénzből megoldani, mint a legújabb Rocky-t, vagy Rambo-t.

Oldfan 2011.12.04. 20:15:28

"Nekem az eleje azért volt a leggázosabb, mert ott még nyomokban emlékeztetett az eredetire..."
Mert nem akarták másolni Milius filmjét, ami érthető. Azért az erdőn át érkező ellenséges lovasok valahogy "ismerősek" voltak, még kamera beállításokban is...:)
Viszont a szerző által egyébként alaposan megírt barbár világ sokkal jobban átjön ennek a mozinak kezdetén, mint a '82-es feldolgozásban. Én ezt nem írom a film rovására, sőt!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.04. 20:43:00

Olvastam jópár évvel ezelőtt egy Conan novelláskötet, de nekem a Schwarzi-s film marad az etalon. Azok a novellák közül egyik sem volt olyan meghatározó és maradandó élmény számomra, mint a '82-es feldolgozás.
Amúgy igen, abban a jelenetben nem csak az erdő, meg a lovasok, hanem a hó, meg a fénytörés, minden olyan ismerős volt. Csak épp a nagyszerű, felülmúlhatatlan muzsika hiányzott...

2012.08.26. 09:45:20

„...néhány rokonom ki is akadt, amikor Thulsa Doom lefejezését rajzoltam meg, nem spórolva a piros zsírkrétával.”

Micsoda illusztráció lehetett volna itt az a rajz!

Jómagam a Kossuth videomoziban láttam először az eredeti filmet, amely számomra elég nagy csalódást okozott. VHS-projektorral vetítették, szóval a képminőség finoman szólva is problémás volt. Nagyobb gondnak éreztem, hogy a sztori sem igazán ragadott magával. Már akkor feltűnt, hogy ebben a filmben unos-untalan zene szól, szinte már vártam, mikor fakad dalra valamelyik szereplő. :)) (Baz Luhrmann nyilván dögös musicalt rittyentett volna az egészből, mondhatni, elBAZta volna az egészet.) Természetesen megvettem DVD-n a filmet, gondolván, hogy a jobb képminőség majd javít a megítélésén, de ez nem következett be.

Lényeg a lényeg, mindenféle nagy elvárások nélkül ültem le a remake elé, mintha a Schwarzenegger-film nem is létezne. A konklúzió: számomra ez is ugyanolyan középszerű kalandfilm, mint az eredeti, gyenge pontjai azonban másutt keresendők. Mindenekelőtt a szereposztásban. Nem gondolom azt, hogy Schwarzenegger lenne korunk legnagyobb színésze (ezen a téren szerintem a hardcore rajongók erősen túlértékelik őt), de Conan szerepe nyilván nem egy Marlon Brandót igényelt. Schwarzeneggert külső megjelenése eleve alkalmassá tette a szerepre, és mivel a fizikuma igazán rendben volt, jellemábrázolással meg nem sokat kellett vesződnie, ideális Conan vált belőle.

Utódja, Jason Momoa? Mit is mondjak? Nem, számomra nem a fizikuma volt vele a legnagyobb baj, hogy nem volt úgy kigyúrva, mint Schwarzi. Inkább összhatásában okozott csalódást. Szerintem tipikusan olyan fazon, akitől a tinilányok összepisilik magukat, és posztereivel dekorálják szobájuk falát, a Szex és New York-féle marhaságokon szocializálódott nők pedig titokban alighanem ilyen pasiról ábrándoznak egyedül az ágyban. Jason mondjuk egy Calvin Klein-alsógatyareklámban maga lenne a tökély. Barbárként azonban teljesen komolytalan, egyszerűen azért, mert valamiféle ókori vagány szépfiút játszik, aki a gyakran bedobott szívdöglesztő pillantásokkal véli hitelesíteni a figurát.

Momoa egyetlen mentsége, hogy partnerei sem sokkal jobbak nála. Rose McGowant például jómagam már a 90-es években láttam az ELÁTKOZOTT GENERÁCIÓ (1995) című pocsék filmben, és egyáltalán nem csodálkozom, hogy azóta se vitte igazán sokra. Ez a Marilyn Mansonba oltott Freddy Krueger, akit ebben a filmben játszik, legalább annyira komolyan vehető Gonosz, mint a farkas a Kengyelfutó gyalogkakukkban. Az eredeti filmbe Schwarzi mellé azért jutott egy Max von Sydow, egy James Earl Jones is, a remake-ben viszont Ron Perlman az egyetlen, aki minden szempontból megállja a helyét.

Marcus Nispel korábbi remake-jeiből már tudjuk, hogy erős vonzalma van az erőszak iránt. (Lehet, hogy ezt a megbízást azért kapta, mert filmográfiájában már ott díszelgett A BARBÁR című 2007-es film?) Úgyis mondhatnám, hogy az erőszakos jelenetek halmozásával kíván modernizálni olyan filmklasszikusokat, amelyek szerintem azért még elég jól állják az idő vasfogát. Véres jelenetekből mindenesetre bőven jutott a CONAN-ba is, és az kétségtelen, hogy az ókor realitása valószínűleg nem a pöttyös lányregények világképével harmonizál. Más kérdés, hogy a CONAN azért mégsem egy realista igényű alkotás lenne, hanem egy fantasy, ám ez a tény Nispel számára teljesen másodlagos. Technikailag a film nem rossz, összhatását tekintve sem marad alul a hasonló típusú látványfilmekkel (TITÁNOK HARCA, ARTÚR KIRÁLY, THOR stb.) összehasonlítva. Konklúzió: egy újabb remake, amellyel nem lettünk sem gazdagabbak, sem szegényebbek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.08.27. 13:33:46

@field 64:
Sosem tudtam mit kezdeni azzal, hogy valakinek nem tetszik az eredeti Conan, a barbár. Sokszor megértem az ellenkező álláspontokat, hogy valakinek ez vagy az miért jön be, vagy éppen miért nem. Azért lehet ez, mert a Conan nálam egy nagyon komoly ízlésformáló film volt, mivel nagyon fiatalon, nagyon nagy hatást ért el a pszichémben, kihatva ezáltal arra, hogy miért szeretek egy filmet.
A Conanben nincs semmi pátosz, nincs fölösleges nyáladzás, egy szikár film, jó tempóban, gyönyörű zenével, látványos harcokkal. Ezek azok, amiket én igazán tudok értékelni, és ezért nem ér lószart se a szememben a legtöbb mai fantasy.
Ez pedig az amúgyis vérgyenge 2011-es film egyik legrosszabb mozija.

2012.08.27. 14:15:02

Mint oly sok mindenben, szerintem itt is az eltérő háttér a véleménykülönbségek legfőbb oka. Az én életemből (gyerekkoromból) ugyanis ez az egész képregényesdi (ilyen-olyan okokból) szinte teljesen kimaradt, ezért nem igazán vagyok fogékony a comics-filmekre sem. Sokat példálózok legjobb barátommal, akinek viszont a képregény meghatározó gyermekkori élménye volt, ma is szereti őket, ezért egészen másképp nézi a comics-filmeket, mint én. Mást vár tőlük, mást lát bennük, mint én. Gondolom, az igazság valahol félúton lehet az ő lelkes rajongása és az én rideg távolságtartásom között. :))

Schwarzeneggert illetően számomra az első TERMINÁTOR volt a meghatározó élmény, benne is van All Time-toplistámban. Az a szerep egyrészt nagyon passzolt hozzá, másrészt úgy a partnerei, mint a teljes stáb a maximumot hozta ki magából. Filmjei közül még a PREDATOR, a VÖRÖS ZSARU és AZ EMLÉKMÁS az, amelyik nagy élményt jelentett nekem, az összes többit a közepes vagy a gyenge kategóriába sorolom. Az első CONAN-t a közepesbe, a másodikat már a gyengébe, pedig Arnie mellett nagy kedvencem, Grace Jones is felbukkan benne. :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.08.27. 16:47:19

@field 64: A magam részéről kifejezetten kedvelem Schwarzi munkásságát, többnyire még a rosszabb filmjein is jól tudok szórakozni, de azért ez nem az ő színészi teljesítményének köszönhető.
Lehet egyszer írok egy toplistát az ízlésformáló filmekről, érdekes lenne összeszedni a gyerekkori kedvenceket, amelyekből idáig jutottunk.

2012.08.27. 19:23:05

Schwarzi filmjeinek többsége engem is elszórakoztat, de ettől még nem válnak számomra annyira meghatározó élménnyé, mint a fentebb említettek.

Érdekes, hogy épp most említed a gyermekkori kedvenceket. Popzenei blogom mintájára ugyanis hamarosan elindítom a RÉGI IDŐK MOZIJA című blogomat is, ahová javított-felturbózott formában viszem át a régi wikipédiás cikkeimet. (Eredetileg ezt a projektet a Filmbookon terveztem megvalósítani, de okulva a legutóbbi szövegem iránti érdektelenségből, bizonyos témákat itt mellőzni fogok. Az viszont fontos szempont számomra, hogy ezek a régi dolgaim egy kupacban maradjanak.) Szóval a minap annak a bevezetőjét fogalmazgattam, amely mi másról szólhatna, mint a mozizás, a filmek iránti szenvedélyem kezdeteinek felidézéséről, az első filmes élményekről? Ide is tervezgetek egy cikket a közeljövőben egy gyermekkori kedvencről, amely még most is tetszik. Nem, most nem A HÁROM TESTŐR-filmekre gondolok. :))
süti beállítások módosítása