Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

(Fényárban) Sötétségben - Star Trek IMAX 3D

2013. május 08. - scal

Itt a Star Trek, itt van újra, s szép mint mindig énnekem. Tudja isten, hogy mi okból szeretem? De szeretem. Beülök az IMAX-be, onnan nézek szerteszét, s óvom szemem a lens flaretől, veszettül, míg van miért. Büszkén tekint az új Spockra, Leo Nimoy cameoja, mint méltó utódjára, Zachary Quintora. És valóban, Kirk kapitány csak elalszik, nem hal meg; szeméből is látszik, hogy csak kómás , de nem beteg. Alice Eve is levetette szép ruháit, csendesen levetkezett, de a 12-es karika miatt ezúttal, nem láthatunk melleket. Aludjál hát kedves néző, csak aludjál a film végéig, s képzelj a forgatókönyvbe bármit, miben kedved telik. Én ujjam hegyével lassan a vészharagot megpendítem, Star Trek kritika gyanánt zeng, lagymatag heherészésem. Kedveseim, ti üljetek be rá, s nézzétek mindezt szótlanul, míg akció, akciót érvén a filmen keresztül vonul. Ha csettintesz, fülem mellett óvatosan, halkan tedd, föl ne ébresszük a rajongó trekkereket.

star-trek-lens-flare.jpg

Szóval a helyzet az, hogy mint ember aki rajong a régi Star Trek hangulatért, szellemiségért (TOS), és mint aki értetlenül áll, a 2009-es reboot drámai sikere előtt, azt kell mondjam rövid, velős véleményem a következő. A folytatás nagyon jó, a folytatás nagyon szép, a folytatással meg vagyok elégedve. De semmivel nem jobb, semmivel nem szebb, semmivel nem kielégítőbb mint az első rész. Ebből a szempontból követi a Star Trek hagyományokat, ahol általában minden második film sikerült kevésbé jól. Minthogy az első részből megismertük a legénységet, most ezeket az embereket kellene mozgatni, lehetőleg úgy, hogy mindenki kapjon valami fontos szerepet, de talán nem árulok nagy meglepetést ha ezúttal is Kirk, és Spock a központi két főhős lesz a vásznon 90%-ban. Sulu pl. teljesen kiesik a pixisből, helyette inkább az új formás segédtisztre, Alice Eve-re (Carol Marcus) koncentrálhatunk erőteljesen. Zoe Saldana (Uhura) is több szerepet kapott most, - érthetetlen módon Spock nőjeként kényszerül pár nevetséges mondat ledarálására -, valamint a morcos szájú Carl Urban (Doc. McCoy) jön még ki jobban a szerepéből.

Az igazi kérdés azonban a titokzatos Khan, akit a Sherlock sorozatból ismert Benedict Cumberbatch, alakít, méltón elődjéhez (azaz néhol kicsit túlripacskodja a szerepét). Merthogy az első sorozatban - már aki nézte - megismerhette Khant, a szuperembert, aki aztán a második nagy Star Trek mozifilmben is visszatért, így ezt a szálat kavarták a forgatókönyvírók, amibe némi klingon adalékot is dúsítottak, de koránt sem annyit, hogy nyomokban betegséget produkáljon. Ezt a kuszaságot - ami valójában egy teljesen faék történet - azonban nagyon jól kivitelezett akciókkal kendőzik el az alkotók, láthatóan J.J. Abrams továbbra sem tud elszakadni az Alias sorozattól. Ennek kapcsán kapunk egy nagyon ütős kezdést, csodálatos képi világot, és egy olyan érzést a film közepétől fogva, hogy mindjárt vége. Aztán mégsem, még történik valami. De most már aztán tényleg vége, nem, még mindig van valami... És így tovább. Figyelemre méltó.

És igen, lesz Nimoy cameo, és aki egy percig is elhiszi hogy Kirk kapitányt majd most fogják megölni az nem teljesen normális, - igen most hatalmasat spoilereztem (NOT) - éppen ezért a Star Trek nem igazán találja az egyensúlyt, mert a vége megint olyan, hogy akár holnap tehetnénk be a következő részt - mely anyagi siker esetén nyilvánvalóan jön 2-3 éven belül. A színészekre egy rossz szó sem lehet, - jéé, van itt Bruce Greenwood, meg Peter Weller is éljen! - és az apróbb jelenetek - mint Kirk hármasa két nővel, vagy amikor a főnöke jól lehordja - nekem sokkal jobban tetszettek. A filmnek van némi nemű humora is, csak hát az ilyen 12-es karikás, a legtöbbet talán az űrlények megvalósításán lehet nevetni.

Végezetül hagy említsem már meg a lens flare-t, amit az első részben én annyira nem vettem észre, de minthogy meme is lett belőle, most valami iszonyat mód szemet szúrt. Úgy látszik, a 2000-es évek rángatózó kameráját most a 10-es években ez a marhaság váltja fel. Egyes jelenetek annyira úsznak benne, meg csillámlanak, hogy már már a röhögés kerülgetett, persze lehet ez csak az IMAX 3D-re veszélyes, de azért Abrams visszább vehetne belőle, mert még egy hegesztőpajzsot is magam elé tehettem volna, néhol annyira túlzásba esett. Úgyhogy ezért pláne nem értem, miért is lett sötétségben a címe, sem nem komorabb, sem nem sötét ez a rész, vagy maximum Star Trek léptékkel.

Ha igazi sci-fire vágysz űrhajókkal, lövöldözéssel, a végtelen határral...szóval ha tetszett az előző rész, nézd meg ezt is, ha viszont már az sem jött be, úgy nem ettől a filmtől leszel trekkie, de hosszú és eredményes életet mindazonáltal elérhetsz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enahma 2013.05.12. 22:43:01

"Ebből a szempontból követi a Star Trek hagyományokat, ahol általában minden második film sikerült kevésbé jól."

Mint hardcore trekkie ki kell ábrándítsalak: "The law is this: every odd-numbered Star Trek movie is shit." Azaz a páratlanok. A Khan haragja például nagyszerű film volt. Az első és a harmadik rész meg harmatgyenge. Ezt még nem tudom, megnézem-e. Végül is páros... ;-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.13. 18:36:15

@Enahma: leborulok nagyságod előtt, egy másik fórumon épp most oltottak le, hogy micsoda szar film a Khan haragja

az előző a 11-es volt, ami siker volt, nem tom neked mi a véleményed róla, de számomra szórakoztató volt, ez is, csak nem ugrotta meg a lécet, maradt ugyanott

Enahma 2013.05.13. 18:46:22

@scal: Ne izéjj mán. Én is a külföldi fórumokról idéztem, hogy a páratlanok a vackok, bár egyébként nekem az 1-4-ből messze a kettes és a négyes (bálnák! Chekov mint nem orosz kém!) tetszett jobban. Az összes többi belesimul a még éppen hogy "nézhető" kategóriába.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.18. 18:29:14

Ahhoz képest, hogy sose érdekelt vagy vonzott ez a pizsamás, furafülű gagyi star trek világ, ez a film nagyon bejött.
Bár először éreztem azt egy film nézése közben, hogy kezdek öregedni. Egyszerűen olyan veszettül pörgött a film, egy szusszanásnyi időt nem adott, pedig idős szervezetem már igényelte volna, és az akciók is olyan gyorsan voltak megvágva, hogy csak kapkodtam a fejem.
Viszont ez többszöri megnézéskor még jól is jöhet, és egyre jobban kezdem megkedvelni ezt az Abrams gyereket, talán mégsem olyan rossz választás ő a Star Wars rendezésére mint gondoltam.
A szereplők is teljesen jók, mégha néha ripacskodnak is, teljesen átélhető a történet, tök jó dilemmák meg mondanivalók vannak benne a felelősségről, a vezetők döntéseiről, stb. Izgalmas is, látványos is szép is. Erre nem sajnáltam a jegyet, nem úgy mint a Vasember 3-ra.
Amúgy meg jó írás, bár egy sci fi fan biztos máshogy látja a dógokat :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.18. 18:40:02

hát nekem speciel máig nem tisztázott, hogy Uhura meg Spock mikor és hol jöttek volna össze (ráadásul Spockot ismerve ez elképzelhetetlen)

és a vége számomra már túlnyújtott volt, meg nem olyan ütős mint az eleje :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.18. 18:57:36

@scal: rájöttem mi veled a nagy baj. minden szarban megpróbálod meglátni a jót, és minden jóban nagyítóval keresed a szart. és ennek következtében nem tudsz súlyozni :D

uhura meg spock kapcsolatát már készen kaptuk az 1-ben, sztem nem véletlenül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.18. 19:18:02

@Santino89: na ennyire emlékszek az első részre :D

szerintem ahhoz nem kell nagyító, hogy a Star Trek 2 semmiben nem marad alul az egyeshez képest, de nem is jobb nála

a Batman Begins, és a Dark Knight közt ez azért látható, itt viszont nem

bár ezek szerint ez jobb, mert neked mintha az egyes annyira nem jött volna be, csak olyan okés volt

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.18. 19:52:43

@scal: aha, aszondtam róla h jó kis pergős sci fi. egy kicsit zavart h nem értem benne az utalásokat, de ennyi. kb ez is így ennyi, de ez elég egy jó moziélményhez.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.19. 00:16:18

én valami olyasmikre emlékeztem, hogy annyira nem értetted a nagy felhajtást körülötte

Oldfan 2013.12.28. 20:16:35

Nos, legalább nem alázza az eredeti felfogást, amit az elődjénél annyira éreztem.
Ütős kezdés? Filmrendező: "Gyerekek, van egy marha eredeti ötletem. A főhőseink szaladnak a dzsungelben egy idegen bolygón és primitív bennszülöttek lődöznek rájuk nyilakkal és dárdákkal, persze sosem találják el őket. A végén meg leugranak valami meredek falról a mélységbe, lehetőleg vízbe. Nem, nem zúzódnak szét! Mi az hogy ezt már tucatnyi filmben elsütötték? Ha én mondom, akkor eredeti!"
Na, komolyan, ekkora közhellyel indítani? Ráadásul a jövőben? Minden bolygón az afrikai dzsungel köszönne vissza? Itt majdnem kinyomtam a filmet. Elismerem, kár lett volna. Később jobban alakult. Visszafelé haladva a tetszés skálán:
Amit díjaztam:
- Az Enterprise igazi űrhajó hangulatot ad, nem egy villamos erőmű vezérlőközpontját látni a parancsnoki hídban. Egyáltalán, a technikai háttér megjelenítése sokkal jobb, mint az eredetiben. A látványvilág végig OK, az űrben és a Földön is.
- Zene: nem rossz, sőt, néha jó.
- Karakterek: Egy-két mellélövért leszámítva, kezdik felvenni azt, amit az elődök kidolgoztak. Különösen dr. McCoy. Végre nem agyilag fejletlen tinédzserek ülnek a pozíciókban, mint az előzőnél. Némi éretlenség még belefér náluk.
- A háttér utalások szintén jók, a trekiknek valók. Azért a Khán haragjának haldoklási jelenetét nem kellett volna visszájára fordítani.
Közepes szint: a történet.
Ugyan pörgős, túlságosan is. Nem illik az előzmény eredeti filmekhez, és nézőként is zavaró volt helyenként. Tudom, ez ízlés dolga, hagyom is. Khán, mint fő ellenség: Végképp nem új ötlet, bár karizmatikus személye miatt érthető választás. DE!!!
Eredetileg ő felsőbbrendű INTELLEKTUS, nem egyszerű kegyetlen harci gép és biológiai turmix. A pusztulását majd az okozza a 2. moziban, hogy nem tudja az űr háromdimenziós világát alkalmazni a harcban. De kérem, ez a mozi egy véka tapasztalatot ad neki, tehát kinyírja az eredeti koncepciót. Ebben is, de nincs vele egyedül, sajnos.
Osztom Scal véleményét a helyenkénti túljátszottságról.
"Spock és Uhura "szerelme"? Persze, utána meg pár évtizedig észre sem veszik egymást ilyen téren a sorozatban. Kapitális melléfogás.
Gagyi:
- A már említett dzsungel fogócska a hason imádó bennszülöttekkel, akik amúgy Leonardo módján rajzolnak egy lándzsaheggyel.
- A "kihagyhatatlan" fél kézen lógások. Legyen "új" benne: egyszerre három ember csimpaszkodik egymásba. Kérem, az még a Muszkli Miska Stallone esetében sem volna meggyőző, nem az átlag fizikumú Csekovnál! Röhej szint.
- Superman 2.0-s kiadások cikáznak az űrben, bezuhanva egy másik űrhajóba? A józan ész hol járt?
- Felhőkarcoló amortizáció nélkül nincs rendezés, mint azt tudjuk mostanság. Sajnos, tényleg nincs, már megint az "eredetiség" jegyében. 2001. 09. 11 "megidézése" pláne ízléstelen volt. A biztonság technika nulla fejlődését sugalmazó jövő nem éppen biztató. Ilyen könnyen áttörhető volna az anyabolygó légterének a védelme?
- Egy ilyen jellemtelen, háborúra ácsingózó alak lehet béke őrzését minden elé helyező új Föld flottájának főparancsnoka? Roddenberry-nél ez nem fordulhatott volna elő.
- A püfölési jelenetek a fölöslegesen elnyújtott üldözésekkel együtt. Mi szükség van a Kis Sárkány sokadszori talpra állását, vagy Rocky belharc jeleneteit utánozni egy sci-fi-ben?

Bár a hibákra több sort szántam, mint a pozitív momentumokra, lévén az eredeti Star Trek kedvelője, talán elnézi nekem az olvasó. Azért leírom, a film korántsem rossz. Pár elbaltázást leszámítva, - amiknél szerintem az akciók és trükkök elsütésének kényszere dominált, - ez a film már jó úton halad egy modern ST univerzum teremtésében. Nagyon kéne egy alapos, a Star vTrek világát részletesen ismerő és keménykezű háttérben irányító ember, aki nem engedné képre a vadhajtásokat. A Klingon Birodalom és a Földi Konföderáció ellentéte már ebben a moziban is ott volt mint lehetőség, így nem lepne meg, ha a következő mozik valamelyikében a központi téma lenne. Hálás feladat lehetne egy valódi koncepcióval rendelkező stáb számára. Szurkolok, hogy megvalósuljon, de lehetőleg ne a távoli jövőben....
süti beállítások módosítása