Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok Harca (harmadik évad)

2014. január 25. - scal

Itt van már a Tél, nem csupán közeleg. Úgyhogy ideje - immáron - szokásos Trónok Harca kiértékelőmnek, amellyel mintegy ráfordulunk a negyedik - immáron - berendelt évad befogadására, melyre - immáron - csupán három hónapot kell várjunk. No persze én amilyen kis pedáns vagyok megint várok vele jövő januárig. Ahogy visszanéztem az előző két évad ismertetőjét azért jóval hamarabb megírtam, de mentségemre szóljék idén nem akart esni a hó, márpedig ez egy elég fontos motívuma az egész sorozatnak. Úgy fizikálisan mint metakommunikative. Egész elképesztő, hogy három - immáron - négy éve halad a maga medrében ez a sorozat. Évadonként röhejesen kevés tíz résszel, nem történik benne az ég egy adta világon semmi, és mégis milliók verik rá, hogy ez mennyire jó. Tartok tőle bármi másról lenne szó ami ennyire nem produkál semmit, ezer éve lefújták volna, de az olvasótábor - akármennyire is morgolódik a változtatások miatt - csak bevonz annyi nézőt, hogy évről évre érdemes legyen tíz órát áldozni az életünkből... erre. Mennyire röhejes ez már gondoljunk bele. Évente tíz óra mindössze. Főleg nekem aki egy nap alatt egymás után letudja az egészet. És akkor ünnepnapként fogadják, ha az HBO bejelenti, hogy jöhet a következő évad. Szerintem ebbe senki nem gondol bele, hogy itt félbeszakadna az egész, legalábbis az lenne csak igazán a szopás. Azonban ha ilyen tempóban haladunk a könyveket előbb fogja beérni a sorozat, és akkor mit csinálnak? Martin apó egy fokkal nem ír gyorsabban az elmúlt három évben. No de félre gond, ennyi felvezetés után lássuk mit kapunk a harmadik etapban.

Game-of-Thrones3.jpg

A harmadik évad értelemszerűen a harmadik könyvet dolgozza fel, jobban mondva annak első felét, melyet George R.R. Martin Jég és Tűz Dala ciklusán belül Kardok Viharának nevezett el. És innentől elkerülhetetlenül spoilerezni fogok, úgyhogy csak az olvasson tovább aki vagy látta már a sorozatot, vagy pedig nagy ívben szarik a meglepetésekre. Bemelegítésnek pedig erősen ajánlom írásaimat az első, illetve a második évadról, hogy képben is legyünk, ugyanis mindenre már nem fogok visszatérni ki kicsoda, melyik helyszín micsoda. Egy Trónok Harca tudortól azóta azt a felvilágosítást kaptam, hogy az évadonkénti felbontás a következő: 1-2. rész ráhangolás, 3-8. rész cselekmény, 9. rész katarzis, 10. rész levezetés. Szóval ha valaki kíváncsi rá mi történik a sorozatban nézze meg minden évad 9. részét és akkor elhiszi, hogy ez egy izgalmas sorozat. Pedig valójában dögunalmas, vontatott, és csak fújják, fújják azt a lufit. Nem is tudom mit remélek inkább, hogy Martin írás közben lefordul a székről és cserben hagyja az olvasók millióit, vagy, hogy megírja, befejezi és egy tök snassz vége lesz az egésznek. Ki tudja, meglehet ő maga sem gondolta végig amikor belekezdett. A nagy siker pedig akkora nyomást helyez a vállaira, hogy nem lesz képes kielégítő megoldást adni.

game6.png

Mindezek ellenére azt hiszem rájöttem a titkára. Bár a sorozat bosszantóan hanyagolja az akciót - amire bőven lenne lehetőség - azt nem mondanám rá, hogy nem tartja fent az érdeklődést. Sőt inkább az a legbosszantóbb a harmadik évadban, hogy már annyi szereplő van, akiken nem is lehet végigmenni egy részben, vagyis átlagban két részenként kapunk 5-10 percet egyik másik kedvencünkből. És azért ez rohadt idegesítő ám. Főleg ha arra gondolunk egy évet vártunk arra, hogy a második évad megannyi cliffhangere megoldódjék. Kezdjük a Másokkal. Ugye azzal zárult az előző évad, hogy végre jönnek a zombik és odabasznak az Éjjeli őrségnek. Végre látunk egy izgalmas csatát, hisz a Királyvár elleni ostromot azért valahogy csak kinyögte az HBO még ha az egész végül feloldódott egy gagyi CGI takonyban is. Itt a futótűzre gondolok ha nem lenne egyértelmű. Na most a Mások és az Éjjeli őrség borzalmas csatát vívott, már már epikusat, vagy kétszáz combok közét sose látott vitézt vágtak le irgalmatlanul a zombik. Olyan sokáig tartott, hogy bele se fért egy részbe. Inkább levezényelték a két évad között. Szóval a szokásos falra hányt borsó. Azért ezzel kezdeni az évadot, nagyon nem szép. Annyira utálom ezt ebben az egészben. Ha beígérnek valamit, akkor adjanak is valamit. Vagy rohadjanak inkább meg.

gameofthrones_large.jpg

Utána. Hőseink ebben a részben erdőkben, meg pusztaságokban mendegélnek - ennyire elfogyott a zseton? És legalább hárman megtesznek egy szép nagy kört, vagyis sikeresen eljutnak oda, ahonnét kezdték az egészet még harminc résszel előbb. Ez mi? A Gyűrűk Urát sokan azért támadják mert csak menetelés van benne, hát akkor a Trónok Harcában ugyan mi van? Ráadásul a legtöbb helyszín már fel kell legyen építve. Mire megy el a pénz? Az események 70%-a ezúttal is Királyvárban játszódik ami ismételten a központi helyszín. A kezdő képsorokban mutatják ugyan a felégetett Derest - lehet villogni akartak az animációval - de oda nem jutunk el, a közeli erdőségekkel ellentétben. A FAL ezúttal szintén háttérbe szorul, az a mögötti területek rovására. Harren Hall ugyanolyan unalmas mint az előző évadban, Sárkánykőn Stannis Baratheon nyalogatja sebeit tíz részen keresztül, és újra láthatjuk az Ikreket is. Új helyszín mindössze Zúgó, ahol Robb Stark halmoz hibát hibára, néha pedig megdugja asszonyát. Valamint két város Astapor és Yunkal - még mindig túl a Keskeny tengeren - ahol Daenerys toboroz akkora, de akkora sereget... hogy remélem rá se fog férni a képernyőre. Előre látom, hogy ebből is az lesz, hogy se csata, se semmi, csak benyögik majd, hogy győztek oszt heló. Ez utóbbi két város ráadásul meglehetősen egyforma, szóval erre biztos nem ment el a pénz.

game-of-thrones-robb-stark-wedding-ambush.jpg

A helyszínek után lássuk a régi és új szereplőket. Martin nagyon utálhatja a Starkokat, ők voltak az első évad abszolút szerethető karakterei, és mostanra szinte mindegyik csak szenved. Robb Stark a második évadban nekem kedvencem volt, ezúttal hihetetlenül hanyagolják, pedig megérte volna kifejteni mégis miért lett a sikeres hadvezérből egy teszetosza, töketlen málé, aki beszürkült a többiek árnyékában és totálisan érdektelenné vált. Jah igen mert feleségül vette a szépséges Oona Chaplint. Nem is értem mit miért tesz, hiszen sem stratégiailag, pláne nem logikailag nem követhető egyik tette a másikból. Fiam, ha megölöd ezt a hadvezért a fél sereged hazamegy. Csak börtönözd be, lesz túszod. Oké anyám. Vágás, és csak lefejezi. Azután meg csodálkozik, hogy a fél serege tényleg hazament. Szóval Robból már nem lesz király, meg persze magára haragította az Ikrek teljhatalmú urát amikor belelógatta a pöcsét Chaplin unokájába, és az egész tíz rész alatt csak a baszakodás megy, hogy mit meg merre. Majd megtámadom ezt, majd megtámadom azt... mindegy, hogy mit csak támadjál már bazdmeg! Miközben a hátországukban pusztítanak a Greyjoyok - tudjátok, akik nem vetnek - de csak láthatatlanul, meg hírből. És ez egészen oda vezet SPOILER!!! hogy a végén egy nagyon durva jelentben lemészárolják őt is, meg az asszonyát. Az egyetlen hozadékos jó ami ebből következik, hogy az anyjuk is ott döglik velük együtt akit ki nem állhattam. Gratulálok Martin, máris három + 1 Stark halott, miközben a másik oldalon egy Lannister nem döglött még meg. Majdnem egy évig kerülgettem ezt a spoilert, mert amikor megláttam, hogy valakik ordibálnak, máris kapcsoltam ki az internetet. Ha minden rész ilyen mozgalmas lenne, akkor semmi bajom nem lenne ezzel a sorozattal. Tudom, hogy fel kell vezetni, meg minden, de már legalább negyven karaktert látunk mozogni, igazán lehetne jobban szelektálni. Nem tudom Richard Madden megkérdezte-e, amikor megkötötte a szerződését: És mikor hal meg a karakter, akit játszok? Hát ööö, úgy a hatvanadik rész környékén... ne hazudddj!!!! Bár úgy olvastam a szereplők közül legtöbben azt se tudták miről szólnak a könyvek, szóval castingnál ez bizonyára kapóra jött. Elhitetik a színészekkel, most jött el a nagy kiugrási lehetőség, utána meg hasba szurkálják őket. SPOILER VÉGE!!!!

StarkChildren_Wall.jpg

A két fiatalúr - Bran és Rickon Stark - menetelése totálisan érdektelen, azt se tudni miért mennek - Illetve valami látó lesz a kis srácból, de hol érdekel ez minket - mégis meglehetősen sokat foglalkozik vele az évad. Bizonyára mert sokat lehet Hodorozni közben azt meg szeretjük (NEM!). Ráadásul ha már annyira látó ez a gyerek, miért nem veszi észre, hogy a féltesójuk öt méterre vív élethalál harcot, és itt lenne az idő, hogy legalább ők egymásra találjanak? Ők kapnak új szereplőket is, a kiskölyköt az Igazából Szerelemből, aki sokkal helyesebb volt gyereknek mint tininek. Valahova mennek az a lényeg, és minthogy itt még két Stark kölyök együtt kóborol, gyorsan szét is válnak, hogy most már senki ne legyen egymás mellett.

És ha már Havas Jon. Az ő szála egyre jobb, de lehet csak azért mert már nagyon lógott a levegőben egy kufirc Rose Leslievel, amire egy egészen jó jelenet kapcsán kapunk is kielégítő képkockákat. Farkas, és Peter Parker után Havas Jon is elmondhatja "redheads fucks real good". Ráadásul nekem tetszik is ez a nő, kis túlzással sokkal izgalmasabb mint bármely másik, aki a sorozatban szerepel. Bár azt azért nem értem, hogy miután ilyen jól egymásra találtak, miért nyomat bele három nyílvesszőt abba, aki "azt csinálta a szájával". Három nyílvesszőbe még Boromir is belehalt, szóval viccnek kicsit durva. De hát meg mondták a bölcsek: a szerelem fájdalmas. Mellesleg nem adtak a szájába túlságosan eredeti mondatokat: "- Mit nézel Havas Jon, még sose láttál óriást? - Mit nézel Havas Jon, még sose láttál Vargot? - Mit nézel Havas Jon, még sose láttál PINÁT?" És a válasz bizony mindháromra az, hogy... nem.

345_original.png

Gyorsan térjünk ki a nyomorék, fél-Dawn kór Samwell Tarlyra, akinek immáron saját szála van. De édes isten miért is? Jah, hogy húzzuk az időt vele, mert a végén az egész Kardok Szellője... akarom mondani Vihara belefért volna egyetlen évadba. Istenem de utálom ezt az embert, Havas Jon mellett ő a másik aki tett egy teljes kört, de előbbi legalább benőzött az eltelt idő alatt.

Arya Stark helyes meg aranyos - nem tudom hogy nem indult cseperedésnek három év alatt - sokat szenved ebben a részben (mégiscsak Stark), igazából vele sincs elég idő foglalkozni. Az évad végére összetalálkozik Kutyával, akit szintén nagyon megszerettem a második évadban, de méltánytalanul sokat hanyagolták most. Persze, meg van az oka. Az előző évadban ugye még hűségesen szolgálta a Lannistereket és emiatt sokat kellett Királyvárban tengődnie, és így állandóan reflektorfényben volt. Most viszont ő is bóklászik az erdőben.

got0310-valar-morghulis.jpg

Ezzel el is jutottunk az egyik csomóponthoz az ármánykodás fellegvárába; Királyvárba. Ahol meg Sansa Stark szenved. Ő már az előző évadban sem volt irritáló, de ami itt történik vele az mégiscsak túlzás. Először azt hittem majd jól megölik, hiszen Margaery színre lépésével kegyvesztetté vált, de elég jól összebariztak, utána házasságra kényszerítenék a Buzilovaggal... izé Viráglovaggal - amit először Sansa szeretne is, nyilván mert nem tudja mi is a helyzet -, majd utána - micsoda fordulat Tyrion Lannisterrel. Nem is tudom hogy járt volna jobban? Harmadik verziónak Kisujj felajánlotta, hogy kimenekíti a városból, nyilván azért, hogy nőül vegye, hiszen Királyvárban úgy tudják minden Stark halott, és így Sansa lett Észak kulcsa.

A törpe volt az abszolút favoritom az előző évadban, de Peter Dinklaget is sikeresen háttérbe szorították, ráadásul úgy, hogy sokat mutatják, de nem kapunk tőle semmi újat. Jeleneteinek többsége fölösleges, vagy egész egyszerűen érdektelen. Ezerszer látott manírokat kapunk tőle, és hagy ne legyen már az a központi probléma, hogy jajj nem dughatja meg a tizennégy éves kislányt, mert akkor a szajha barátnőjét vérig sérti. Kérlek...

game_of_thrones___house_lannister.jpg

Ugyanígy Joffrey is egy kezesbáránnyá változik Margaery gondoskodó kezei alatt - micsoda kezei lehetnek ennek a nőnek, hogy papucsot faragott ebből az elmebetegből - aki két rész alatt eléri, hogy Királyvár lakói istenként tekintsenek a zsarnok királyra. Ő is az utolsó részekben talál magára, ha nem egy vérgeci egész egyszerűen mintha ott se lenne a képernyőn. Hősszerelmesnek nevetséges, másnak meg egész egyszerűen nem jó. Anyukája - az általam más filmekben igen szeretett Lena Headey - szintúgy sótlan, butának buta, és tehetetlenül nézi, ahogy az irányítás végképp kicsúszik a kezei közül. Hiszen most itt tartózkodik Tywin Lannister. Végre Charles Dance megkapta a neki járó figyelmet, és úgy helyretesz mindig mindenkit - egy ízben a kis fasszopó Joffreyt is - hogy öröm nézni. Egyetlen gond van vele, most én hagy ne azonosuljak már egy közel hatvan éves nagyapával.

A kistanács ragyogó gyűlései is a múlt ködébe vesztek, bár Kisujj és Lord Varys verbális összecsapása a vastrón előtt - immáron - mondhatjuk kötelező érvényűen érkezik, és mindig érdekes azon agyalni végül ki kerekedik felül. Nem tudom kitalálni sose a két szemétláda közül melyik a szemetebb. És milyen büntetést tartogat számukra az élet, meg Martin... Hozzátenném, hogy jövőre lesz 80 éves a kistanács harmadik tagját, Pycelle mestert alakító Julian Glover, akinek ebben az évadban alig adtak szerepet, szóval nem tudom mit terveznek vele, de remélem életben marad a sorozat végéig. Valamint meg kell jegyezzem, hogy a székhúzogatós jelenet, amiben egy szó nélkül érzékeltetik a hatalmi szerepeket egészen parádésra sikeredett.

Game5.png

És akkor térjünk ki az előző részben becsatlakozott Tyrell-házra, akiké a legnagyobb haderő egész Westeroson. Eredetileg ők Margaery és - a szintén farokfaló - Renly házassága révén a Baratheonokat támogatták volna, de mint tudjuk Renly a második évadban elhalálozott. Mivel Margaery feltett szándéka, hogy királynő legyen, ezért mindenképpen úgy látta jónak, ha seregeivel csatlakozik Tywin Lannisterhez, akikkel közösen szétverték Stannis Baratheon seregét. Így a Tyrellek is jelenleg Királyvárban lebzselnek. Margaery befűzte a kis pöcst, aki úgy ugrál ahogy ő csettint. Ezt persze látja Cersei, de sok mindent nem tudott tenni, minthogy megakadályozta, Sansa és a Viráglovag - Margaery öccse - házasságát, ezzel elvágva a lehetőségét, hogy a Tyrellek megszerezzék Északot, viszont azt nem látta - hát mert buta mint a föld -, hogy Tywin ugyan Sansát Tyrionhoz adja, de neki meg frigyre kell lépnie a Viráglovaggal. Jó kufircolást te idióta, vérfertőző ribanc!

Új szereplő a Töviskirálynő, aki a bölcs nagyanyó szerepében elég hamar megszeretteti magát a nézővel, főleg hogy secperc alatt átlátja ki akarja átbaszni, és talán... mondom talán, ő nem csupán a saját javát nézni, de valóban felháborítja mindaz az igazságtalanság ami Királyvárban zajlik évek óta. De minthogy nem egy mozgékony, és a legtöbb jelenetét ülve vették fel... így azért nem ő a sztárja ennek a tíz résznek.

got-game-of-thrones-34130339-1280-690.jpg

A legérdekesebb ebben az egész sorozatban, ahogy Martin játszik a nézővel. Egyik részben még gyűlölöd, másik részben már szereted, az előbb még a kedvenced volt, most meg ránézni se bírsz. Kiről beszélek? Jamie Lannisterről, akit az előző húsz részben meg tudtam volna folytatni egy kanál vízben - és nem csupán azért mert análisan közösült a saját nővérével. Hogyan érjük el, hogy az ilyen karaktert megkedveljük? Először is szenvedjen jó sokat, de ugye arra rászolgált. Utána vegyük körbe nála is rohadékabb rohadékokkal... akik mellett ő már Jézusnak tűnik. És ha mindez megvolt, történjen vele valami oltári nagy igazságtalanság. És tessék, elérte a megváltást. Már sajnáljuk is. Szegény. Lehet megfojtott egy embert puszta kézzel, de hát háború van.

Nyomorékká tett egy élete hajnalán lévő kiskölyköt? Ugyan már ki a szart érdekel. Fajtalankodott a testvérével - aki szült neki egy gyereket is... Senki se lehet tökéletes! Te vagy a hősöm Jamie! Az ő passiója, Briennel, a rút arcú, drabális hölgylovaggal most az egyik leghangsúlyosabb. Rájuk nem igazán tértem ki az előző évad során, de most itt az idő. Sose lesz jó abból ha egy fogoly és egy őr ennyit tartózkodik együtt. Kialakul valami pszichológiai kapocs, felelősek lesznek egymás iránt, és amikor sokadjára mentik meg a másik életét, akkor már ugye lóg a levegőben egy újabb kufirc, amire gyanítom, hogy csupán azért nem kerül sor, mert már az a Trónok Harcában meglehetősen durva lenne. Vérfertőzés az oké, de egy csúnya nővel a szex az azért mégiscsak túlzás. Pedig ha jól csalódok Brienn még szűz is, úgyhogy hajrá!

Kik maradtak még? Stannist említettem, de ki kíváncsi egy sebeit nyalogató férfira? Kapitánya Davos is életben maradt, ennek örömére gyorsan haza is tér, ahol azon nyomban börtönbe zárják. A Vörös papnő tovább hülyíti Westeros egyik lehetséges királyát, de ez a szál is amolyan immel-ámmal zajlik. A legnagyobb fordulat, hogy Davos a börtönben megtanul olvasni Stannis kis pikkelyes arcú leánya segedelmével, aki biztos nagyon aranyoska tini lesz, amint "kinyílik a vörös virága".

game4.jpg

És hol van a kedvencem? Theon Greyjoy? Nos őt nem tudjuk hol van, merre jár. Csak azt látjuk tíz részen át, mintegy harminc percnyi mélységben, ahogy egy elmebeteg állat kínozza. Szerintem messze nem érdemelte ezt, és amennyire elintézték, meg lennék lepve ha még központi szerephez jutna. Kishúgocskájában az utolsó részben felébredt a testvéri szeretet, de ez is csak egy újabb cliffhangerre volt jó.

Az egyetlen igazán jó új karakter Ser Edmurre, a Fekete Hal, vagyis Catelyn Stark öccsének a fia, aki a család fekete báránya. Egy egészen ragyogó jelentben vezetik fel. Halott bácsikájukat csónakban vízre bocsátják, nagy pátosszal karöltve, Edmurre tüzes nyilat helyez az idegre, gondosan céloz, majd... nem talál. Mondom ez meglepett, milyen jó kis klisékbekkelés, ugye minden filmben elsőre eltalálják a máglyát a csónakban, de hát azért ez nem ilyen egyszerű. Na majd másodikra... sem. A többiek már türelmetlenkednek Edmurre háta mögött, az harmadszorra se találja el a csónakot közben. És akkor megvilágosodok. Nem klisé kerülésről van szó, hanem Edmurre egy orbitális balfasz. :D Szeretjük az ilyeneket. Ráadásul ahogy kivettem túlélő típus, úgyhogy nem kellett hozzá sok, hogy azonnal szívembe zárjam, a gond megint csak az, hogy kevés ideig látjuk, remélem a negyedik évadban majd vele is kicsit jobban foglalkoznak.

Dragon1.jpg

No Westerost kiveséztük, de mi zajlik eközben túlontúl a Keskeny tengeren? Mi történik csodaszép Daeneryssel, akiről tévesen keresztneveket gyártanak minden országban (tudniillik Khaleszinak nevezik a gyereküket, mert sokat azt hiszik az a neve), és a könyvben nagyon irritáló? Nos ő, miután kis híján éhen halt a Vörös Sivatagban, és bealázta Quart városát, folytatja toborzó körútját. Aki kardot ránt értem bepillanthat a szoknyácskám alá. Őt szinte minden részben láthatjuk, nem csoda, hiszen a rajongók is Emilia Clarke arcával azonosítják a teljes sorozatot. Benne elég durva jellemfejlődés következett be. A sorozatos megaláztatások és leépített bérgyilkosok hatására kis geci lett. Mit tesz velünk ha három sárkánybébink is van? Melyek ugyan cseperednek, de azért még mindig elférnek egy kutyaólban.

Nos első lépésként induljunk Astaporba, ott szerezzünk tízezer Makulátlant (rabszolga harcosokat) egy sárkányért. Utána a sárkánnyal ölessük meg a város urát. Voilá, máris van egy városnyi katonánk ingyér'. No ez megvót, irány Yunkal - amely már majdnem ugyanott található, mint Vaes Dothark, szal Danny is sikeresen körbeért -, Yunkalban szintén rabszolgák vannak, de immáron 200.000. Sebaj, bolondítsuk magunkba varázspuncinkkal az ellenfél egyik tábornokát, aki majd elárulja övéit, és kinyitja a kapukat a makulátlanok előtt. Voilá' máris van egy egész országnyi emberünk. Kicsit tudom genya vagyok - ez a sorozat nem érdemel mást -, de annyira süt ebből a szálból, a "rabszolgaság rossz, értemmm" tanító frázis, hogy egy idő után meglehetősen irritálóvá válik. Ez a kibaszott középkor, hallod te elbaszott Teréz anya!

Game-of-Thrones-S3E10-01.jpg

Ráadásul mivel most Daenerys újabb meg újabb kapitányokkal veszi körbe magát, Jorah Mormont szerepe meglehetősen háttérbe szorul, és különben is, ezt nézzük már HARMINC rész óta. Jól van most már megnőttek a sárkányok, most már van serege. Basszon már oda! Úgy lóg az egész a levegőben, mint Damoklész kardja, de ez alatt azért meglehetősen nyugodtabban járkálnék, mert csak ígér, majd holnap, majd holnapután, majd a következő epizódban...

Az ígérgetésekkel pedig az a gond, hogyha túlhúzzák mire megadják amit akarunk addigra lehet már nem is érdekel minket. Mert azért ne felejtsük már el, hogy nem 26, meg 13, ez csak 10 kibaszott rész/év. Rengeteg olyan véleményt olvastam, hogy már arra se emlékeztek miről is volt szó az első húszban. Persze az első rész elején kapunk egy két perces visszatekintést, de azért ez vajmi kevés. Ezt nem lehetne csinálni. Három évad alatt jutott el oda a sorozat, hogy nagyjából egy normál évadnyi epizód kigyűlt. Ez így nagyon kevés.

web-of-thrones.jpg

Talán ebből is látszik, a Trónok Harca annyi szereplőt mozgat, hogy nem csoda nem lehet mindenkin végigmenni egy óra alatt. Ráadásul ezek legtöbbje külön, külön mászkál, új szálakat nyitván, ami megint csak idő. A 9-es epizódot leszámítva akciót nem igazán fogunk látni, pár pengeváltást de ennyi. Bujaság terén is visszavett a sorozat, bár az epizódonkénti egy dugás még mindig meg van, de már abból leszűrtem, hogy fáradnak, hogy az első részben negyed óra is eltelt mire láttam egy meztelen női segget. Ugyanakkor az viszont dicsérendő, hogy a vulgáris nyelvezet meglehetősen visszaszorult és sokkal több az archaizálás, ami jót tett a sorozatnak - bár ez elsősorban a fordítók érdeme. A CGI és a varázslatok hiánya miatt ezúttal nem ütöm az évadot, mert ha elejétől fogva csak ennyit kapok, azért az elég. Még mindig nem sok, de már bőven több mint amit eddig lehetett kapni, és/vagy elvárni egy fantasytől. A sárkányok növögetnek, repülgetnek - tuti ide ömlik a pénz - és egy óriásra is tellett - "jó van Sanyi jó vót ez, vót benne óriás". Meg morgul tőr... izé, valamilyen másik tőr, meg néhány Más. Tudod... ők mások.

Nem is tudom. Lassan eljutok oda, hogy az egészből a nyitóképsorok a legjobbak. Jó a zene, ötletesek a megvalósításai, ahogy egy percben bemutatja a királyság helyszíneit, és közben azt, hogyan is kerültünk idáig, anno hogyan győzte le a szarvas, a farkas, és az oroszlán segítségével a hétfejű sárkányt. A rajongók is zúgolódnak, hogy egyre több az eltérés a könyvektől és ez a későbbiek folyamán helyrehozhatatlan logikai ellentmondásokhoz fog vezetni. És egy lelkes emberkétől azt is megtudtam, hogy a sok meztelenkedés eredetileg nincs benne a könyvben azt az HBO tette bele, mert... állítólag... erre szükség van... egy ilyen tévésorozatban... mi a véreres fasz van?????

Na mi legyen a véleményem erről a rakás szarról? Ha jobban megnézzük, egész helyes kupac szar. Olyan jól egybegyúrták. És nem is tudom valahogy... eteti magát. Ha elég mélyre túrunk benne, talán lesz az alján egy aranyrúd (?).

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutánnia 2014.01.26. 13:20:26

Jó kritika! Tényleg rengeteg logikai buktatót rejt ez a folyamatos átírások. Én már csak tudom a könyvet olvastam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.26. 16:32:23

"análisan közösült a saját nővérével"

Ezt honnan vetted?!

Elhangzott a sorozatban?!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.26. 21:24:30

@doggfather: látom megtaláltad a leglényegesebb momentumot

hátulról csinálták, te kihagytad volna?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.27. 08:15:16

@scal: nem, csak ahogy neked is, szinte mindenkinek king slayer lett a #1 "gonosz", mert a nővérét megcsinálta, holott a történelemből tudjuk, hogy ez azért nem volt olyan ritka a középkorban, vagy előtte, mégis egy ilyen "kvázi középkorban" ennyi szimplán elég a purgatóriumhoz.

Nekem nem a sex miatt, de, hogy lelökte a gyereket rögtön az egyik "kedvenc" lett. Aztán mikor elfogták, majd luke skywalkeresítették, és ebben az évadban elmesélte, hogy is lett king slayer még inkább most már igazi kedvenc a figura.

Azóta is csupán rá, meg (P)Imp-re vagyok kíváncsi a többi meg is halhat akár. :)

Oldfan 2014.01.27. 10:26:25

A harmadik kötet akár három filmes évadra elegendő anyagot tartalmaz, bár, - ha minden igaz, - kettőben fogják leforgatni. Én ezért ezt az évadot csak mint felvezetést kezeltem, amiben igazából az utolsó epizódokra sűrűsödött a lényeg. A könyv alapján bőven van még mit megmutatni. Remélem, a képre vitel kedvéért csak ésszerű változtatások lesznek. Martin apó felülről fütyül az megszokott kliséket akarók elvárásaira, így aztán néha (gyakran?) a feje tetejére állítja a dolgokat, vagy nyírja ki a szereplőket. Miért, az élet talán igazságos? Frászt.
Szerintem Stannis királynak jó, embernek korántsem annyira, mert annyira belerögzültek az idealista elvek, hogy hogy gyakran hiányzik belőle az egészséges kompromisszum készség, vagy a megbocsátás. Brann és a testvére elnyújtott menetelése tartalék a vége felére, ez a könyvekből kiderül.
A fantasy részében egyébként is bőven van még potenciál, a kérdés annyi, a szerző mikor veti be teljes erővel. Mert a további kötetekben sem indult még be igazán az a vonal, legalábbis én úgy éreztem.
Rövidre zárva, nem ez volt a legjobb évad, de temetni sem kell a sorozatot. Bízom benne, az HBO ugyanígy vélekedik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.27. 16:07:22

@doggfather: nekem nem azért lett ő a gonosz, hanem mert emiatt megnyomorított egy gyereket, de ha megnyugtat sokkal jobban utálom, Cerseit, meg persze Joffreyt, és Khal Drogo se volt valami nagy kedvenc, tökre örültem amikor megdöglött, valamint Hodorba is beleállítanék egy lapátnyelet

és persze Samwell Tarly, undorító

szóval... neked... azért... lett a kedvenced, mert lelökött egy gyereket?... miféle beteg állatok olvasnak minket?

ki az a Pimp?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.28. 11:45:37

@scal: hogy hogy ki?? Hát a törpe neve Imp eredetileg, és az elején pimpesen viselkedett, nem?? ;)

Akkor még nem volt kedvenc (lelökéskor), akkor lett a legg.cibb azonnal, ezért írtam idézőjelben, de azóta lett rendes kedvencem. ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 12:09:17

@doggfather: nem is tudom, nekem a geci az egy más kategória, szerintem az igazi geci az pl. Kisujj, lelökni egy gyereket nem geciség, egyszerű szadizmus, ezért más filmekben komoly morális dilemmákat meg lövöldözéseket kapunk...

de pl Kisujj, amikor úgy engeszteli ki a feldühödött kuncsaftot, hogy ad neki egy ingyen kurvát, akinek a szájáról épp egy másodperccel korábban törölte le a spermát... na az geciség :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.28. 13:03:47

@scal: rendben, akkor nem jó szó a geci, legyen gonosz nah. Azzal, hogy lelökte a gyereket, meg a nővérével üzekedett már előrevetítették, hogy ő nem feltétlenül pozitív szereplő lesz erre próbáltam csak utalni.

És közben a csávó pont úgy néz ki, mint a Shrekben a szőke herceg, meg a walt disney mesékben általában a királyfi. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 15:13:06

@doggfather: elvetemült, aljas... de amúgy a Lannisterek közt nagyítóval kell keresni a pozitív szereplőket (érted ugye, nagyííííítóval... nagyon jó)
süti beállítások módosítása