Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok Harca (első évad - 2011)

2012. január 13. - scal

"- Hogy érzed magad amióta utoljára láttuk egymást?

- Amióta TE láttál ENGEM, vagy amióta ÉN TÉGED?

- A saját szemeddel láttál?

- Megbízható szemmel..."

Gondterhelt férfi áll a szélcsendben, a domb ormán. Haja bár csapzott, mégis nemesi származásra utal. Szemében a kétkedés lángja, szívében az ősi törvény szavai. Tudja jól, ő itt már nem tehet semmit. Szolgái és tanácsadói csendben nézik, fiai halkan pusmognak. Majd egy mély lélegzetet vesz, és élve pallosjogával, lesújt szótlan áldozatára, akinek feje tovagurul a fűben. Ned Stark, Deres ura megtette, amit évszázadok óta megkövetel a hagyomány. Kivégzett egy szökevényt. Pallosát elteszi, majd int embereinek, hogy minél előbb induljanak haza, hiszen... Közeleg a Tél.

game-of-thrones0.jpg

Valahogy így kezdődik George R. R. Martin grandiózus eposza, a Tűz és Jég Dalának első kötete. Legalábbis az HBO által feldolgozott verzió. Előre is elnézést kérnék ugyanis mai napig nem olvastam a könyveket, csupán belekukkantottam, úgyhogy ez most egy olyan ember ismertetője lesz, aki nem ismeri Martin eredetijét, s minthogy a rajongók szuperlatívuszokban regéltek a sorozatról, így érdekes lehet milyennek is találta ezt az egészet egy olyan ember, aki nem ismeri a regényeket.

No de ne szaladjunk ennyire előre. Mit lehet tudni Martinról? Hogy felettébb sikeres, élő író, úgy tartják őt számon, mint aki megreformálta a Tolkien által lefektetett fantasyt. A Tűz és Jég Dalát hét kötetesre tervezi, s ebből csupán az első könyv a Trónok Harca, melyet 1996-ban írt meg miután elege lett a hollywoodi felfogásból - ahol olyasmiken dolgozott mint az Alkonyzóna. Jelenleg az ötödik kötetnél tart, vagyis meglehetősen kényelmes tempóban ír, de minthogy még csak 64 éves vélhetően be tudja fejezni az életművet.

A könyveket a kritika és az olvasók is elsöprő sikerrel fogadták - jellemző, hogy nálunk igazán csak az ismerte Martint a HBO-s hírverésig, aki alapvetően is olvasott fantasyt, de ez gyakorlatilag A Gyűrűk Ura esetében is elmondható - és természetesen filmet akartak belőle csinálni. Martin ettől mereven elzárkózott, ugyanis regényei megfilmesíthetetlenek. Induljunk ki abból, hogy Tolkien Gyűrűk Urája 1200 oldal. És ez hat könyv, + függelékek három vagy egy kötetben, attól függ ki melyiket olvassa. Na most, Martin egy könyve ilyen hosszú, plusz mínusz pár száz oldal. Ha az eddig megjelent könyveket filmre akarnák vinni, akkor az 5*12 óra. Belátható hogy a dologból valami hasonló torzszülött keletkezhetne, mint amivé David Lynch tette a Dűnét.

26_martin.jpg

Teltek, múltak az évek és csak rágták Martin fülét, hogy adja el a jogokat, ám ő 2007-ig hallani sem akart róla. Ekkor a HBO sorozat ötletével állt elő, és ígértet tettek, hogy legalább olyan alázattal közelítenek a műhöz, mint Jackson tette A Gyűrűk Uránál. Erre végre az öreg mester rábólintott, a végtermék, pedig 2011. április 18-án startolt és tíz héten keresztül kényeztette azokat akik A Király Visszatér óta vártak egy értelmes, nem gyermeki fantasy filmre. Illetve majdnem. Ugyanis, aki - hozzám hasonlóan - arra vár, hogy nagy csatákat, és vérre menő izgalmat kap, az egyelőre várhat tovább. Nem tudom, hogy Martin alapvetően ilyen párbeszédközpontúra vette-e a regényeket, de a sorozat 90%-a másból sem áll, minthogy két ember beszélget. Ezek a társalgások ugyan vitriolosak, szellemesek, de helyenként azért szeretné az ember, hogy történjen is valami.

Ismétlem nem tudom, hogy eleve ilyen-e a regény, vagy csupán a HBO-nak volt kevés a pénze - annyira kevés azért nem volt, mert a látvány korrekt, de annyira sok sem mint amit Jackson kapott, mert néhol nagyon látszik, hogy "csak egy sorozat" -, de ha az előbbi a helyzet, akkor is ki kellett volna domborítani azt a kevés akciót ami van. Na most a fennmaradó 10%-ban két dolog történik. Kettő helyett három, vagy több ember beszélget, és ha már kifogytak minden érvből, következik az akció. Azért vagyok ilyen gonosz, mert ugyan pár pofozkodás történik, de a tíz rész alatt mást sem tesznek mint sejtetik, hogy itt lesz egy nagy csata, aztán ez végül egy hirtelen huszárvágással egyelőre(?) elmarad. Majd amikor mégis sor kerül egy összecsapásra, a szereplőt akinek a szemszögéből követjük az eseményeket, fejbe vágják, és átalussza az egészet, mire felébred már vége az égzengésnek.

Ez azért nem szép, különösen, hogy a cím is valami ilyesmit sugall. Ritkán mondom ezt de az eredeti cím ezúttal beszédesebb. A Game of Thrones, vagyis Trónok Játéka. Mert ami itt zajlik az tényleg nem harc, hanem álnokság, számítás, áspiskodás, intrika. Itt senki nem az akinek mutatja magát, mindenkinek van valami mögöttes célja. Ebből a szempontból is felettébb hasonlít az eposz a Dűnére. Ott is Házak acsarkodtak a hatalomért, ott is több volt a méregkeverés mint az ökölharc, de amit ott sajnálatos módon narrációval és a gondolatok kimondásával akartak bemutatni, azt itt beépítették a párbeszédek közé. Mindenre beszélgetések hosszú során jövünk rá, amelyek ugyan nem rágnak a szánkba semmit, de mégis néhol tipikusan az az érzésem volt, hogy miért is beszélik ezt meg, hiszen mindketten tudnak róla.

map_2060x1550.jpg

Másik - már sokkal nagyobb - gond, hogy még a regények nélkül is látszik micsoda komplex világot épített fel Martin. Ez pedig abból a szempontból "gond", hogy amikor leültem nézni az első két részben azt sem tudtam ki kivel van. Mondom, semmi gond, be kell induljon a sorozat, le kell tenni az alapokat. Na most az a nagy baj, hogy a beindulás egészen a hatodik-hetedik részig várat magára, ami egy tíz részből álló sorozatnál bizony elég nagy hátrány.

Adva vagyon egy kontinens (Westeros), amelyen Hét Királyság lakozik. Ezek egy szövetségbe tömörültek, és a régi dinasztiát (Targaryen) elűzték keletre túl a Keskeny-tengeren, ahol csak vad lovas nomád népek, meg afféle muszlim kereskedők laknak. A Hét Királyságot közös megegyezéssel azóta Robert Baratheon irányítja, aki Ned Stark segítségével és Jamie Lannister hathatós közreműködésével került a trónusra. Ők körülbelül annyira szeretik egymást mint a középkori Britanniában a York és Lancester házak. Mivel Ned nem olyan férfiú, aki uralkodásra vágyik ezért Robert neki adja az Észak Őrzője címet, és eleinte még a húgát is feleségül akarja venni, hogy szorosabbra fűzzék a két ház kapcsolatát. A házasság azonban a lány halála miatt nem jön létre, így a Lannister házból választ feleséget. Segítőnek pedig minthogy Ned ettől is elzárkózik, egy újabb házból (Arryn) szólítja magához Ned feleségnek a testvérének a férjét. Világos?

A Starkok képviselik a tipikus északi embert. Konokak, öntörvényűek, vaskos páncélban, és szőrmékben járnak. Ned Stark a Tully házból származó Catelynt vette nőül, akitől öt gyermeke született. Robb a legidősebb fiú, a tízéves Bran, és a legkisebb fiú Rickon. Nagyobbik lánya a tipikus elkényeztetett csitri Sansa, kisebbik, a harciasabb Arya. Ezenkívül - merthogy Nednek is van némi vaj a fején - van még egy fattyú fia, aki Robbal nagyjából egyidős, ő Jon, akit mindenki csak Havasnak hív. Valamint van még egy "fogadott" fia is, Theon, aki valójában túsz, mert a bukott, lázadó Greyjoy ház fejének a fia.

game-of-thrones-season-1-jaime-confronts-ned.png

Na most közülük egyedül a legkisebb fiú, Rickon nem központi figura. Mindenki más az. Mindenkivel történik valami, mindenkinek van valami szerepe, mindenkinek van egy öt-hat perce kibontakozni az adott részben. Ezt Martin úgy oldotta meg, hogy a regényét nem fejezetekre osztotta, hanem nézőpont karakterekre E/3-ban elmesélve. Az adott részen keresztül csak azt látjuk amit a karakter is, mást nem. Amíg egy kupacban van a család addig még ez úgy ahogy rendben is lenne, de amikor hatan hétfelé válnak és a történet ide oda ugrál, akkor bizony elég könnyen el lehet veszni.

A történet valójában akkor kezdődik, amikor Robert ellátogat Deresbe és felkéri Nedet, hogy legyen a segítője, mert az előző meghalt. S olyan fontos dolgokat kell megoldania mint a lovagi torna megszervezése és hasonlók. Ez persze egy olyan kérés, amit nem lehet csak úgy elutasítani. Bár az cseppet furcsa, hogy mindkét lányát magával viszi, miközben egyik fiát sem. Sőt Havas Jon megkezdi "önkéntes" száműzetését a FAL-nál. Ugyanis a "Közeleg a Tél" a Starkok jelmondata, amit az első részben csak hússzor mondanak el, és több jelentése is van. Leginkább hogy... közeleg a tél. Merthogy a világon egy-egy évszak évekig, évtizedekig is eltart, s a mostani nyár a vége felé tart.

Legészakabbra a FAL-nál mindig tél van. Ez egy északot lezáró grandiózus erődítményrendszer, ami elviekben védi a civilizált területeket az északi hordáktól és mitikus lényektől. A gyakorlatban azonban ide kerülnek a nem kívánatos személyek, mint a rablók, gyilkosok, árulók és a fattyúk. Jönnek a ide önként is, "felölteni a feketét" sőt mi több szüzességet fogadni, csakhogy naphosszat őrizhessék Westerost valamitől, ami nem is biztos hogy létezik. Ugyan kapunk egy mézesmadzagot ezzel a szállal kapcsolatban is, de ez sem bontakozik ki jobban, legalábbis egyelőre.

maxresdefault_8.jpg

Szerencsére azért a HBO mindent megtett hogy mankókat kapjunk, ez látszik az egyes területek fényképezésén, szűrésén, az öltözékek különféleségén, a színészek kiválasztásán. A Lannisterek például egytől egyig szőkék, ráadásul szeretik a fényes páncélokat, a világos ruhákat. A Targaryenek pedig hosszú, fehér hajúak, és szerencsére csak ketten vannak. Az idősebb, a valódi trónörökös Viserys egy igazi velejéig rohadt mocsok, valamint kapitális idióta, hugicája, a sorozat talán legbájosabb hölgyeménye Daenerys - Emilia Clark -, aki ha lehet mondani a legelképesztőbb jellemfejlődésen megy keresztül a tíz rész alatt.

Ötletes az epizódok nyitánya is, amely nekem elsőre valamiért nem tetszett, de három-négy rész után már el sem tudtam volna képzelni mást. Egy animált térképen kalandozunk, ahol mindig azokat a helyeket mutatják be, amelyek szerepelni fognak. Ez leginkább négy területre korlátozódik: Királyvár (King's Landing), Deres (Winterfell), a FAL, és Vaes Dothrak, a nomádok hazája, ahol Viserys próbál sereget toborozni úgy, hogy kishúgát hozzáadja a brutális Khal Drogohoz, (Khal, nem Kán, de egyhülyeség). Pár rész erejéig betekinthetünk a Sasfészekbe is, valamint egy-egy epizódig látható Pentos - a szabad város - és az Ikrek is. Ez a módszer elég hamar helyrerakja, hogy mi merre található a királyságban, a picike kis makettek, a fogaskerekek segítségével szemünk láttára felépülő városok igencsak tetszetősek.

Általában három dolgot említenek Martinnal kapcsolatban. Az egyik, hogy nála egyetlen karakter sem kizárólag fekete vagy fehér. A másik, hogy még a legutolsó mellékszereplő is egyéniséggel rendelkezik. Ez utóbbit sikerült maximálisan visszaadni, van akiről csak három mondatot szólnak, de már ezzel is kilép a papírmasé szereplők sorából. Azt viszont erősen kétlem, hogy valaki a Lannistereket tartsa jóknak, mert a sorozatban egyértelműen ők a métely. S minthogy a Starkokkal vagyunk túlnyomórészt, ők többen is vannak, könnyebb választani közülük kedvencet, fel se merül, hogy ők ne az igazságért harcolnának. Martin harmadik ismérve, hogy senkit nem kímél. Senki nincs biztonságban, aki egy perce még élt, a következőben a szemünk láttára halálozik el.

Game-of-Thrones-gifs.jpg

Ez elvezet a sorozat egyik nagy problémájához, mégpedig, hogy annyi a szereplő, hogy egész egyszerűen nincs kivel azonosulni, mert mire megkedvelnénk valakit, máris váltunk a következő szereplőre, és vissza. Ez magával vonja, hogy nincs egyetlen főszereplőnk se, akiről biztosan állíthatnánk, hogy életben marad. Halálnemekben márpedig nem lesz hiány. Úgy tűnik a HBO azzal pótolta az akciók hiányát, hogy az a kevés ami van az hihetetlenül brutális. Premier plánban látunk elvérzéseket, csonkolásokat, szóval nyoma sincs a sorozatban a Tolkien-i idealizáltságnak, inkább hasonlít az egész valami szikár történelmi regényre, semmint fantasyre. Ezt az érzést tovább erősíti az a tény, hogy a sorozatban sem idegen lényekkel, sem varázslatokkal nem fogunk találkozni.

Semmi bajom az emberközpontú fantasykkel, de még egyszer mondom, aki Tolkien képzelet gazdag fantáziájára számít, az ebben is csalódni fog. Martin szerint a varázslat olyan mint a fűszer, csak keveset szabad használni belőle. A HBO ennek bizonyára örült, mert kevés CGI-re kellett költeni, mi viszont ennek kevésbé örülhetünk. Szintén felemás a sorozat dramaturgiája. Elméletben szeret játszani a nézővel. Beeteti hogy kap valami választ, és helyette két újabb kérdés bukkan fel a semmiből, az epizódok gyakran cliffhangerrel záródnak, de mégis a következő rész általában egy legyintéssel túllendül ezeken.

Végezetül itt van nekünk Sean Bean akivel reklámozták az egészet. Én csacska azt hittem ő lesz majd a főszereplő, aki most megmutatja, amire tíz éve nem volt lehetősége, s közben ő játssza Ned Starkot, akinek egyre kevesebb szerep jut. Ez annál is sajnálatosabb, hogy ő a legismertebb arc az összes szereplő közül. Mindenki más - noha senki nem teljesít rosszul - sorozatszínész, vagy olyan, akinek ez az első szerepe. Utólag egyértelműen az a véleményem, hogy Bean csak azért kellett, mert ő játszotta Boromirt. Hiszen ráültetik a Vastrónra, amit a királyok kardjaiból sárkányláng olvasztott eggyé - sugallván valamit. Ócska marketingfogás. A plakátokon szépen dolgoztak rajta a grafikusok, mert a képernyőn bizony meglátszik rajta ez a tíz év, és ahogy Robert mondja neki: "Dagadt vagy". Szegény Bean ennél többet érdemelt volna.

GAME-OF-THRONES-S1-Kit-Harington2.jpg

Illetve van ám még egy szereplőnk, aki valamennyire járatos a fantasyben, ő pedig nem más, mint a Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage, aki már egyszer Narniázott egyet, s igen, ha valaki emlékszik rá, ő egy törpe. Azonban itt csupán egy hagyományos "törpe" azaz testi fogyatékossággal élő ember, aki azonban a legcoolabb arc az egész történetben. Ha az ő részei nem lettek volna, a Trónok Harca sokkal kevesebbet érne. Kellett bele ez a szerencsétlen, végletekig megkeseredett, a cinizmusba és hedonizmusba menekülő, s mégis mélyen empatikus figura, aki minden kalamajkából megtalálja a kiutat.

És ha már itt tartunk, megemlékeznék a legunalmasabb karakterről, aki nem más mint Havas Jon - Kit Harrington -, aki szerintem még könyvben is egy Frodó utánzat lehet a fürtös hajával, a naiv felfogásával, és azzal, hogy ő is megkapja a maga Samuját, akit szintén Samnak hívnak. Jézusmária! Az ő részei a FAL-on egy merő unalom. Azt még megértem, hogy oda kellett mennie, de hogy miért mutatják a hétköznapjait, fel nem foghatom. - Történt valami érdekes? - Ma Sem. - Akkor...csináld meg a vacsorát Jon.

Borzasztó. És bizony, Daeneryst leszámítva a női karakterek sem sikerültek valami fényesre, Sansa sikhülye, a királyné ostoba, Ned felesége pedig egy valóságos hárpia, meg is értem, hogy szegény Ned mégis Királyvárat választotta. Sokkal kevesebb szerepet kellett volna nekik adni, teljesen funkciótlan előtérbe hozásuk, szerepüket bármelyik, kevésbé idegesítő karakter is átvehette volna. Catelynnek ráadásul még a nővérét is megismerjük, aki hárpia a köbön - egyben a megboldogult segítő özvegye - és egész idő alatt szoptatja a fiát, aki már tíz is elmúlt!

A brutalitás mellett az HBO ugyanis valamiért úgy gondolta mindenképpen elérik a 18-as karikát, és ez azt eredményezte, hogy minden egyes részben láthatunk egy közösülést/üzekedést/fajtalankodást, tessék kiválasztani a megfelelőt. Ráadásul valami érthetetlen okból, itt mindenki csak a kutyapózt ismeri. Ez a vad barbároknál még elmegy, de civilizáltabb királyságokban azért néha lehetne más is. Ezzel és az explicit modernizált nyelvezet használatával nem igazán értek egyet, nem érettebbé teszi a Trónok Harcát, csak közönségesebbé.

Összegezvén annyi a meglátásom, hogy a Trónok Harca egy igen felemásra sikeredett alkotás. A sorozat közepéig be sem indul a cselekmény, azt sem lehet tudni, ki kicsoda, és amikor végre valami derengeni kezd, akkor meg vége az évadnak. Az évadot jól fogadták, és idén áprilisban jön a második etap, vagyis ha úgy fogjuk fel, hogy mindez csupán az alapozás, annak egész jó. Amiért a dagályos beszélgetések, unszimpatikus női karakterek, a helyenként indokolatlan szex, a varázslatos lények és a mágia teljes hiánya ellenére mégis megtekintésre ajánlom a sorozatot, az kérem nem más, mint hogy A Gyűrűk Ura után végre készült egy vállalható fantasy, amiben nem gyerekek, meg tinédzserek pöcsölnek kardokkal, meg íjakkal, hogy majd ők mentik itt meg jól a világot.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.13. 12:56:18

Csak azért mondod ezt, mert nem olvastad az eredeti regényt! :D

Persze, amúgy én se, de ezzel az amúgy rendkívül részletes és érdekes cikkel nem mondom, hogy kedvet csináltál nekem bármelyikhez is :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.13. 13:20:02

Nem mondanám, hogy a kedvcsinálás lett volna a lényeg. Tényleg lehangoló, hogy Bean a GYU-ban még fiút játszott itt meg már apa, hogy a főcímzenén kívül nincs egy normális dallam. De persze az is lehet meg kell nézni újra, vagy majd ha meg lesz a teljes sorozat akkor összeáll a nagy egész. és persze az is lehet, hogy csak simán rosszindulatú voltam, mert úgyis annyi tömjénezés kering róla a neten.

De az biztos, hogy áprilisig beszerzem a regényt és elolvasom hogy úgy milyen.

Oldfan 2012.01.13. 16:18:58

Egy normálisan végig vitt fantasy, a jobbik vonulatból. Érezni, hogy az első évad csupán felvezetés, igazából a karakterek és a házak (klánok), no meg az adott helyzet eligazító bemutatására szánták. Ezért volt részletező, lassúbb. Lehet ebből még többet kihozni.
A megfilmesítése elég naturalista, nem tett jót a sorozat szellemének, a magyarítása, - szívem szerint nem nevezném annak, - nagyon közönséges lett, csak rontott az összképen. Ha trágárkodni akarnak, olvasnának előtte Ovidiust, hogyan kell azt régiesen, de stílusosan művelni.
Részemről kap egy esélyt a sorozat, bízom benne, az alkotók olvassák a nézői véleményeket, s fel is használják.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.13. 23:46:00

Ugye, ugye, nézése közben sokszor eszembe jutott a Jöttünk, Láttunk, Visszamennénk, hogy ott is trágárkodtak, de legalább archaizálva, ami illett a környezetbe, sőt a GyU-ban is sokszor használtak régies szavakat, itt is ezt kellett volna

ja és amit kihagytam:

Boromirként lovagol be Sean Bean Királyvárba, Boromirként száll le lováról, Boromirként aggodalmaskodik, és Boromirként néz ki az ablakon, szóval ebből a szempontból neki nem kellett sok, mert hozta a karakterét (az ő magyar hangja sem tetszett kifejezetten)

Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy ha ez nem egy olyan sorozat lett volna, hogy leforgatják az első évadot egyben, már a pilotnál elkaszálják.

Oldfan 2012.09.01. 22:52:18

Időközben túl vagyunk a második évadon, ami nekem tetszett. Úgy tűnik az alkotógárda megtalálta a saját hangját és azt a kényes egyensúlyt, amit egy ekkora lélegzetű regény megfilmesítésénél könnyű félresiklatni.
A sorozat 4 kötetét szintén leküzdöttem. nem mintha nehéz lett volna, nagyon olvasmányos, de rabolja az időt a hatalmas terjedelem miatt. Martinnak hatalmas fantáziája van, de borzasztóan ért az olvasó bosszantáshoz. Soha nem lehet tudni, hová dugja el az igazságot, merre fordítja a történet velejét, vagy kit nyír ki a főhősök közül. Szóval ért hozzá, hogyan kell az érdeklődést fokozni. Jöhet az ötödik kötet...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.01. 23:24:24

Huu, te vagy az belső akitől ezt hallom. A második évad állítólag a fanok szerint se sikerült valami jól, majd a télen megtekintem - hiszen közeleg. Az ötödik kötet már megjelent, úgyhogy olvasd el minél előbb azt is, aztán reménykedjünk, hogy Martin életben marad a 6. meg a 7. és egy lehetséges 8. kötet erejéig.

Oldfan 2012.09.02. 07:49:30

A könyvet kedvelők sosem fogják szeretni a sorozatot. Nyilvánvalóan képtelenség visszaadni azt az összetett világot, minden finom részletével, amit Martin megírt. A filmesek egyszerűsítenek, központoznak, jobban fogyaszthatóvá teszik. Az író ott van az alkotó csapatban, tehát teljesen félrevinni nem lehet a sztorit. De a leforgathatóság miatt lesznek változások, akik mindent az eredeti módon szeretnének látni, azok csalódni fognak. Ez volt a LOTR esetében is. Az egyik magyar rajongói oldalrara benéztem, majd eltűntem. A fő rajongók, magukat szakértőnek tartók, inkább közönséges trollok. Mind megmondja a tutit.
Könyv: A 4. kötetet tartják a sorozat leggyengébb darabjának. Szerintem pszichológiailag a legjobb, de teljesen más, mint az előzőek voltak. Csak néztem eleinte, hogy mi van, de bíztam a szerzőben, hogy tudja mit akar. Akik nem azt kapták mint addig, máris zsémbeltek. Az Sárkányok táncát most olvasom, vagy csak olvasnám inkább. Sajnos lassan tudok haladni vele, idő híján.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.02. 16:24:35

hát az első évadra a legtöbb rajongó azt mondta tökéletes, el is küldtek a halálba a kritikám miatt sok helyen

GYU - jah igen nekem is vannak ismerőseim, akik azon rinyálnak, hogy Nincsen Bombadil Toma, meg Sírbuckák, meg a francos franc, le kéne remakelni a GYU-t is mert eljárt felette az idő

Oldfan 2012.09.03. 19:47:30

@scal: Rajongókkal ne foglalkozz, szinte mindnek csőlátása van. A jó kritikához akkor is kell bizonyos fokú távolság tartás, ha egyébként nagyon tetszik, amit látsz. Ne tudd meg, milyen nem szívesen vesézem ki egy-egy szamurájfilm hibáit, ha vannak. De "muszáj."
Úgyhogy epébe a tollal, ha kell! ...:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.13. 00:00:43

@scal: na tegnap fejeztem be az első évadot. régóta kacérkodom már, hogy belekezdjek a sorozatba, viszont úgy voltam vele, hogy inkább megvárom, míg véget ér (lásd: Breaking Bad, Sons of Anarchy). a problémát csak az okozta, hogy túl sok mindent tudok már most is, és ha véget ér, ez csak még rosszabb lesz, úgyhogy gondoltam belekezdek.

eredetileg elkezdtem olvasni a regényt, jó sznob módjára, egy hosszú út alkalmával, de nagyon nem jött be. Martin stílusa száraz, nem tud és nem is akar atmoszférát, hangulatot kelteni, nincs egy kibaszott leírás sehol (oké, manapság divatos unni ezeket, de szerintem szükség van rájuk egy történethez). Volt olyan jelenet, hogy két ember beszélgetett, és halvány lila fingom se volt, hogy ők amúgy most hol vannak, úgyhogy egy ilyen mátrixos fehér háttér elé képzeltem őket jobb híján. Szóval már csak ennyivel is jobb a sorozat, pláne, hogy egy sorozathoz képest kibaszott szép látványvilága van, a díszletek meg a jelmezek, meg az operatőri munka jóval túlmutat a sorozatok átlagszínvonalán. Bár az is igaz, hogy az HBO ezt megelőzően már két igencsak látványos 2. vh-s szériát letett az asztalra, ahhoz képest itt tényleg látszik, hogy spórolnak az akcióval meg a statisztériával, mondjuk alapvetően nem is ezt várom el egy sorozattól.
Mivel elolvastam a könyv első 70-80 oldalát már tudtam ki kicsoda, úgyhogy ennyi előnnyel indultam, de aztán később elvesztettem néhol kicsit a fonalat. Nem is tartom jó ötletnek egyszerre lenyomni, mert túl tömény élmény, naponta kétnaponta néztem meg 2-3 részt, szerintem ez az ideális, a heti bontás meg kínzás, soha nem fogom úgy nézni.
Sokmindenben egyetértek, de alapvetően hülyeség a részedről Gyűrűk urás látványvilágot, meg akciókat várnod egy sorozattól, és szerintem itt ez volt a fő hiba. No meg hogy egyszerre nézted meg. Különben is azért az egyetlen csatáért nem gáz, mert csak egy kisebb mészárlás volt, nem mellesleg a Starkok egyetlen jó húzása a 10 rész során.

Annyira én se vagyok lenyűgözve egyelőre, de a Breaking Bad első évadánál se voltam még, viszont abszolút ígéretes. A vége pl nagyon tetszett.

Nekem egyébként nem jön be a főcím. Szokatlan volt az elején, és később sem tudtam megszeretni, bár legalább van funkciója.

Amúgy általános hiba a kritikádban, hogy a cselekményt kevered az akcióval. A kettő nem ugyanaz, te az utóbbit hiányolod, de az előbbit írod. Ha két ember beszél egymással az is cselekmény, lényegében minden dolog cselekmény, ami a szemünk előtt zajlik, és kiegészül azzal, amit nem látunk, ezáltal válik a fejünkben történetté. Lásd az asszony varázslatát, meg a gyerekszülést.

"sorozatban sem idegen lényekkel, sem varázslatokkal nem fogunk találkozni."
ez mondjuk tényszerűen nem igaz, már a legelső jelenetben találkozunk idegen lényekkel és a legutolsóban is, varázslatok szintén vannak, bár valóban egészséges arányban :)

Sam nekem azért lóg ki a sorzatból mert egy tipikus mai geek srác, és nagyon nem illik bele ebbe a korba.

Sansáról túlzás, hogy síkhülye, egy átlagos nemeskisasszony, aki hercegnő szeretne lenni. A mesék világában él, és már ebben az évadban kegyetlenül megfizet ezért, de tuti hogy ennél csak rosszabb sorsa lesz szegénykének. A királyné meg aztán minden, csak nem ostoba, az pedig tuti, hogy sokkal komolyabb szerepe lesz. Cat Starkkal sem értem mi bajod, egyáltalán nem viselkedett hárpiaként. Vagy az volt a bajod, hogy féltette a férjét? Vagy hogy elfogta a törpét, mert úgy tűnt a fia életére tört?

Komolyan a szexjeleneteken meg a káromkodáson probémázol? Akkor nézzed a kis homokos Frodódat, az való neked... :D De komolyan, te azt nem bírod, hogy a nemes mesés fantasyt átültetik a valóságba+még cgi orgia sincs... felháborító :D

Ami viszont az én bajom volt: néha hülyeségek történtek. Szeretem a Tyriont, mint karaktert, de a vele történtek... hát... komolyan, amikor a Sasfészek úrnője amúgyis valósággal retteg a Lannisterektől, akkor majd pont az egyik családtagot akarja kivégezni? Így még izgulni se tudtam, mert baromira nem hihető.
Aztán a nemesurak mindössze 3-an mászkálnak az erdőben, ahol a banditák majdnem kinyírják őket? De komolyan, ha ilyen veszélyes, miért csak 3-an mennek? Ha meg nem veszélyes, mert olyan nagy tekintélyük van, akkor hogy lehet hogy lazán lenyomja őket néhány csöves? Hagyjuk már. Ez ilyen tipikus időhúzó feszültségkeltés volt a mind a kettő.
Meg ezt a nagyon szétszabdalt dramaturgiát is nehéz megszokni, az ilyesmi regényben sokkal jobban működik, mint filmen, ahol 5-10 percenként váltogatják a szálakat. Meg egy Rómában vagy Spartacusban sokkal jobban tetszettek az intrikák is, igaz, mindkettőnél kevesebb szálon futott a cselekmény.
Az átlagnéző meg a sok kúrás meg vér miatt nézheti, mert ha én nem értettem csomó mindent, akkor az átlagsuttyó sem fogja, az tuti.

Némi aktuálpolitikai felhangot is éreztem a sorozatban, hogy a sok hülye egymással acsarkodik, miközben közelednek feléjük a Mások. Csak itt még egy kibaszott fal sincs, nemhogy Éjjeli Őrség.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.14. 14:49:30

@Santino89: először is engedd meg hogy kifejezzen őszinte elismerésem, szerintem is dőreség lett volna tovább halogatni, (már nálam is az, hogy folyton várni akarok vele januárig :D) mert egy évben belül is nagyon fárasztó kerülgetni a spoilereket, ráadásul mára a könyvet utol is érték, szal innentől kezdve lesz igazán izgalmas. Remélem hamar ledarálod a többit is, azok már jobbak lesznek.

szerintem nem sznobság előbb olvasni a regényt, én viszonylag korán adtam fel nála (kb. 8 éve) másfél oldal után, aztán mindig úgy voltam vele, hogy majd újrakezdem, de hát nem azóta SEM, max ha kiadják itthon is a csodaszép gyűjteményes kiadást, amit minden egyes kötet után újraterveznek :D és egyelőre csak az angolnyelvű verziókhoz jár

azonban másfél oldal után is elhiszem hogy mi várna rám, a szereplők így kibeszélik magukat a háttérből, és az üres lapokon pofáznak

lehet túl sokat vártam egy fantasy sorozattól - pl Gyűrűk Urát :D - de az AMC Breaking Badje meg főleg a Walking Dead meggyőzött, hogy a Trónok Harca tényleg szép

az első évadban mondjuk még érthető volt a spórolás, mert nem tudták harapni fog e rá a nép, de pl. a harmadik évadban ahol a legtöbb akció a kibaszott susnyásban lesz, hát...

jah igen Gyűrűk Ura tényleg egy megismételhetetlen filmremekmű, hogy basznák telibe azóta se tudták megismételni se nemhogy lekörözni, mint kiderült még Jackson se (jaaj kezembe fogtam a tenyérnyi, egyébként gyönyörű angolkiadású Hobbitot a héten, aztán rágondoltam a trilógiára, DVD-ben mennyi helyet és súlyt foglal el, hát még időben, úgy elkezdtem röhögni :D) jah tényleg azokat is megnézni ám most már

jó, az a mészárlás tényleg jó volt, de kevés, tíz részben egy ilyen egész egyszerűen kevés, kevés egy fantasyhoz, kevés egy történelmi filmhez, kevés egy királydrámához, KEVÉÉÉÉS, pláne ahhoz képest mennyi a pofázás

persze hogy tetszik a vége, majd meglátod így épül fel a Trónok Harca, sajnos mindig az utolsó 2-3 rész lesz a legjobb, mindéééég

kíváncsi leszek rá a későbbiekben ha meghallod, vagy látod ez változik e, nálam viszonylag hamar átfordult, de a második évadra már totál szerettem és attól fostam megváltoztatják e

tényszerűen nem igaz, általánosságban az első évadra még szerintem simán mondható, mert ez ilyen mutatunk valami lényt, aztán jön a pofázás Királyvárban, nagyon genyóság volt így elhúznia mézesmadzagot

Samre én eddig így nem gondoltam, de van benne valami, egy okkal több hogy rüHHHHHeljem, aki ilyen kövér volt anno, az tuti nem lett katona, hanem valami szakács, vagy földműves, egész egyszerűen mert nem tudott futni, menetelni, bla bla (mondjuk mostanság se :D)

a Királynő végtelenül ostoba és gonosz is :D majd meglátod :) először én se akartam elhinni, de olyan faszomságokat csinál majd, szerintem ő rajta Headley sokat javíthatott a regénybeli alakjához képest

Sansát itt még nagyon utáltam, egy útálatos kis béka volt, de nyilván ezt le is írtam :D

az a bajom Cat-el ahogy a balkézről született fiút utálja, ami végül is érthető, de nem Ő tehet arról, hogy balkézről született, ez szerintem egy kibaszott gusztustalan anyai zsarnokság a részéről, ha Headey játssza akkor legalább szép lenne :D

így van, nem azért olvasok fantasyt, mert a valóságra vagyok kíváncsi, akkor történelmi regényeket olvasnék, a lovagok legyenek lovagiasak, a varázslók legyenek jóságosak, a sárkányt pedig öljék meg, minekután a Királylány adja oda a szelencéjét a legkisebb fiúnak

jah igen amikor ott a lyukban sasszéznia kell, nehogy leessen, azt jön a nyomorék :D ő meg adja neki a pénzt, hát ez kész, arra már ki se tértem

lehet retteg a Lannisterektől, de váltságdíjat követelhet, elvégre értékes túsz (kérdés, hogy az apja lehet inkább azért fizetett volna, hogy dobja ki a faszba :D, jah ezt még nem tudhatod :D)

Nekem nagyon úgy tűnt, hogy Martin a középkori Angliát vette alapul mikor írt, ott voltak ilyen szélsőségek. Egyrészt nem is voltak távolságok - itt is elviekben egy kontinensről beszélnek, de napok alatt ott vannak bárhol, miféle kontinens az, ami egy hét alatt bejárható akár még lóháton is?

Aztán ez a sok ház, pl. a Starkok, egy család az egész, van pár emberük meg egy váruk, ez a nagy HÁZ. Anno simán előfordult, hogy a nemes úr, vitt magával 2-3 testőrt, mert a többinek nem volt pénze lóra, és ha gyalogosokat visznek az meg lassítja őket. De persze rég láttam az első évadot, nem is tudom melyik jelenetre gondolsz konkrétan, lehet itt mindhárom nemes volt, gyalog mentek, de logikailag annyira nem kötözködnék vele.

Amúgy lehet filler, de akkor már a könyvben is filler volt (?).

Az aktuálpolitikai - bár maradjunk inkább a közéleti - felhang meg nyilván valami eleve elrendelés miatt történhetett.

Na és ennyi mellépofázás után, a nagy kérdés:

Hogy tetszik a kedves Goffrey? :D
süti beállítások módosítása