Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

2014. május 20. - Santino89

„Mystérieuse femme en bleu.”

A tékozló fiúk és lányok visszatérnek. A filmben több karakternek ez a fő témája, a színfalak mögött pedig a mai képregényorgia elindítója, Bryan Singer rendező száll újra ringbe kedvenc mutánsai lelki üdvéért. Több, mint tíz éve már, hogy szarban hagyta őket, és azóta milliókat tékozolt el rosszabbnál rosszabb filmekre. Most vezekelnie kell. Nekünk pedig szerencsére könnyű megbocsátanunk.

x-mendays.jpg

Bár hozzátartozik, hogy a film elején nem így éreztem. Már az első trailer láttán felmerültek bizonyos kérdések, amelyekre sajnos a moziban sem kaptam választ, és a bennem nagyon mélyen élő kockát ez bántja. Például a harmadik rész úgy végződik, hogy a professzor egy kómában fekvő csöves testébe transzportálja a tudatát. Akkor most mit keres itt Patrick Stewart? Vagy Magneto hogyan nyerte vissza az erejét? De ha ezeken túllépünk, a történet elején bemutatott apokalipszist még így is kicsit összecsapottnak éreztem. Nem sikerült kellőképpen érzékeltetni a pusztulást, meg nem jött át, hogy mennyire nagy itt a tét. Persze, a narrációval elmondják, mi történt, és látunk pár képsort, de ez kevés. A Terminátor 2 világvége-jelenetei sem hosszabbak annál, mint amit most kapunk, de mégis ezerszer inkább kifejezik a lényeget. Az időutazás szintén felemásra sikerült: egyrészt nem túl kidolgozott, másrészt viszont igazán jó ötletnek tartom azt a koncepciót, hogy csak a tudatot küldik vissza az időben, a testet nem.

x-mendays (1).jpg

Viszont ilyesmin nem sokat gondolkodhatunk, mert máris az arcunkba robban az első akciójelenet, ami a jó kis ikszmenes hagyományoknak megfelelően nemcsak nagyon látványos, hanem rendkívül ötletes és kreatív is egyben. Az Őrrobotok félelmetes ellenségek, akiket lehetetlen legyőzni, és a CGI-szakemberek számára is nagy kihívást jelenthettek, amit hibátlanul oldottak meg. A mutánsrajongókat azonban már itt elszomorítanám egy kicsit, ugyanis az új karakterek inkább csak úgy mutatóban szerepelnek ezekben az egyébként ütős szcénákban, de a filmből nem sok minden derül ki róluk. És itt jön képbe a Higanyszál nevű mutáns, aki kicsit többet szerepel a többieknél, és remek pillanatokat írtak neki. A hab a tortán az ő nagyjelenete, ami az erős látványvilág mellett még átkozottul szellemes is.

x-mendays (4).jpg

Igazából ez volt az a pont, amikor a film megvett engem kilóra. Mert a kissé nehéz ráhangolódás után egy csodálatos mozit láthattam. Mint X-Men film, szinte tökéletes. Megvan benne a kellő dráma, elég okos, elég izgalmas, és mégis szórakoztató. Nem roskadozik a saját súlya alatt, könnyedén egybefonja a First Class világát a régi trilógiával. A korhangulat megteremtése jeles, a barna bőrkabátok, a vagány napszemüvegek és a menő kocsik egyből visszavisznek minket a hetvenes évekbe. Közben előfordulnak jó poénok, sosem ül le a cselekmény, hanem néhány nagyjelenetben tetőznek a konfliktusok, amelyekben elővillan a karakterek igazi énje. Magneto is megkapja a maga szokásosan pszichopata pillanatát, már éppen kezdenénk megint megkedvelni, amikor váratlanul előtör belőle a számító rohadék.

x-mendays (5).jpg

A forgatókönyv ügyesen mozgatja a rengeteg karaktert, mindenkire sikerül rászánni azt az időt, amit megérdemel. A film üzenete – bár nagyon egyszerű, mégis – tök rendben van, teljesen pozitív, és a közlés módja sem válik nyálassá. A képregényfilmek egyik örök veszélyét ügyesen kikerülik. Alapvetően a képregénysorozatokban (és a régi tévésorozatokban) nincs minden esetben lehetőség valódi jellemfejlődésre, a hősök általában ugyanolyanok maradnak egy-egy kaland végén, mint amilyenek az elején voltak. Egy filmben viszont fejlődniük, változniuk kell, hogy jelentősége legyen az egésznek. A legutóbbi Pókemberben is az volt az egyik hiba, hogy ez nem igazán történt meg. Ezúttal azonban két szereplőnek is meg kell járnia a maga belső útját ahhoz, hogy eljuthassunk a végkifejlethez. A professzor ugyanis a ’70-es években inkább hasonlít egy lecsúszott drogosra, akit annyi fájdalom ért, hogy elvesztegeti minden tehetségét, és a teljes közönybe próbál menekülni. A másik karakter pedig Mystique, aki pedig képtelen kitörni a gyűlölet köréből. Nem tudom egyébként, hogy neki a Jennifer Lawrence-t övező hype miatt írtak-e egy ennyire központi szerepet, de nem is érdekes, mert jól tették. Mystique már az eredeti trilógiának is az egyik legérdekesebb figurája volt, de sose tudtunk meg róla semmit. Most sem telepszik rá a történetre, de kellő hangsúlyt kap, mégsem omlik le róla az a titokzatos aura, amely eddig is körülölelte az – egyébként igen jó – alakját.

x-mendays (2).jpg

A történet vége pedig a már elvárt látványorgia, a sok izgalom és a drámai töltet után majdhogynem katartikus. Gyönyörű, kerek befejezése a régi trilógiának és a First Classnak egyaránt, miközben megteremti a lehetőséget bármilyen jellegű folytatás számára.

x-mendays (3).jpg

A stáblista utáni jelenetre sajnos egy liter Sprite után már képtelen voltam bentmaradni, úgyhogy örülnék, ha majd valaki felvilágosítana, hogy mi is történt ott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.21. 07:10:51

LIKE!!!

Magáról a filmről egyelőre nem tudok mit mondani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 10:35:45

magneto már az x3 végén visszakapja a képességét, hiszen megmozdítja a sakkfigurát. Nem mondták el, de ekkor kiderült, hogy a gyógymód csupán átmeneti.

legalábbis szerintem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.21. 11:37:07

@doggfather: jah tudom, slusszpoénként megmozdul, de akkor is hiányoltam, hogy erről egy árva szó sem esett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 12:12:08

@Santino89: értelek, csak azért írtam, hogy az kevésbé volt kérdés, x prof visszatérése sokkal zavaróbb számomra, magnetót simán helyretettem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.21. 13:49:02

@doggfather: szerintem itt a First Class során volt valami olyan lanyha hűségkezelés is mint a Star Treknél, hogy ezekkel az apróságokkal nem foglalkoznak (lásd First Class Farkas poén)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 14:01:17

@scal: az pl a legjobb poénja volt a filmnek. :D

David Sumner 2014.05.23. 08:12:53

Végefőcím utáni jelenet

En Sabah Nur (más néven Apokalipszis) nevét kántálja az ókori Egyiptomban egy óriási tömeg. Egy nagy, fehér bőrű mutáns, ő az Első Mutáns, a faj Ősatyja, és a bónuszjelenetben az emberei, az Apokalipszis lesz lovasai is mellette állnak, miközben En Sabah Nur piramisokat épít. Ő lesz a következő Singer-X-Men, a 2016. májusában érkező X-Men: Apokalipszis főgonosza.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 08:13:46

Megbéztem a szám tátva maradt.

SPOILER:

A stáblista után látjuk ahogy egy (valószínűleg) mutáns építi a piramisokat Egyiptomban pusztán a gondolatai erejével teszi helyre a hatalmas kőkockákat előtte a nép pedig térdel és azt skandálja, hogy En Sabah Nur ami ugye az ő neve volt eredetileg:

en.wikipedia.org/wiki/Apocalypse_%28comics%29

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.23. 19:38:54

@doggfather: @David Sumner:
Köszönöm, uraim!
Ezek szerint érdemes lett volna bentmaradni, dehát a szükség törvényt bont :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.24. 09:45:17

@Santino89: annyira azért nem volt jó/érdekes, mint az AmKap-TélKat 2 utcsó jelenete.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.24. 15:04:10

@scal: nem azt mondtad h mindig bent maradsz?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.24. 19:53:52

@scal: először ugye megmutatták a skarlát boszit és higanyszálat, mint hídra foglyokat.

másodszor meg bucky az amkap múzeumban "tanul".

David Sumner 2014.05.24. 22:12:12

@doggfather: Egyébként ki játssza itt Apokalipszist? Bryan Singer? Kicsit emlékeztettek rá az arcvonásai. :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.25. 20:40:26

@Santino89: de bent maradtam, csak kíváncsi voltam lecsapsz-e rá :D

@doggfather: jah igen tényleg, totál feledhető volt mindkettő, a leginkább még Benicio Del Toro baromkodása maradta meg a Thor 2 után

@David Sumner: Singer lehet nem nagyon játszik mostanában semmit

David Sumner 2014.05.25. 21:01:45

@scal: Kétséges lehet a mostani botrányok miatt, de az Apokalipszis rendezését nem zárnám ki. A Singeres megjegyzés meg csak vicc volt. :-) Mert a mutánspapának annyira feminin arcvonásai vannak, hogy rögtön Singer ugrott be. Nem szép, hogy ő és pont emiatt, de így volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.26. 21:07:38

@scal: egyébként azt kell mondjam, nem vagyok oda különösebben a stáblista utáni jelenetekért. Nyugodtan ki is hagyhatnák őket...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.26. 22:36:32

@doggfather: szerintem régen kurva jókat csináltak, mára sajnos ilyen kötelező íze lett (pl. a Max Payne-nek szinte csak az az egy perce ér valamit) de a Karib-tengeres is jó

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.27. 14:24:19

@scal: most konkrétan a képregényfilmek stábos jeleneteire gondoltam.

Ot is vannak jók, de majdnem fölöslegesek.
süti beállítások módosítása