Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fakulás – kritika, interjú és maga a film

2015. január 05. - Santino89

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek egy tehetséges és fiatal író-rendező kisfilmjét. A „Tovább” gombra kattintva megtalálhatjátok magát a rövidfilmet, azt követően pedig egy minikritikát tőlem és egy rövid interjút Mészáros Mártonnal, a film készítőjével.

plakat.jpg

 

 

A rendezőt szemmel láthatóan nagyon foglalkoztatják az elesettek, a gyengék problémái, ami önmagában remek filmes alapanyag lehet, amit sikerült ebben az esetben baromi jó ötletekkel és kellő empátiával megközelíteni. A színészek szintén kiemelkedően jók, külön tetszettek a vágások a telefonbeszélgetésnél, a vége pedig nagyon finom és érzékeny volt, miközben a nyomasztó érzés is átjött, de külön kiemelném a zenei aláfestést is. Összességében nagyon jó ízlésről tett tanúbizonyságot ez  film, a kevés játékidővel sokat el tudott mondani a rendező.

Honnan jött a Fakulás című rövidfilmed ötlete?

A történet már régen megvolt a fejemben. Meglepő, de fiatal létemre talán jobban foglalkoztat engem az öregedés, mint a korosztályomat. Szerettem volna egy olyan történetet elmesélni, amely az öregségről és a méltóságról szól. Szempont volt, hogy a téma érintse az időskori elbutulást, éppúgy, mint az, hogy közvetítsem a filmem legfőbb üzenetét, a toleranciát.

Mi alapján kérted fel a 60'-as, 70'-es évek szexszimbólumát, Tordai Teri színművésznőt a főszerepre?

Most már elárulhatom: mivel a haláltánc allegóriája is megjelenik a filmben, eredetileg Medveczky Ilonára gondoltam. Szintén ahhoz a korosztályhoz tartozik, mint Tordai Teri, azzal a különbséggel, hogy nem színésznő, hanem táncművész. Tordai Teri esetében viszont minden adott volt a szerephez: pontosan azt testesíti meg, amit kerestem. Csodálatos színész és külsőleg is egy szőke, egykori szépségre írtam a szerepet, pedig a forgatókönyvírás közben még elképzelésem sem volt arról, hogy ki fogja alakítani. Fontosnak tartom elmondani, hogy számomra hatalmas öröm, hogy a Művésznő örömmel és „szerelem”-ből, vagyis ingyen elvállalta a szerepet. Annak fényében különösen nagy dolog, hogy az utóbbi években alig forgatott.

Mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?

Sajnos korlátozottak voltak a lehetőségeink és kevés idő állt rendelkezésünkre, így számomra felemás lett a végeredmény. Ezt leginkább a látványvilág és a minőség sínylette meg. Tordai Teri és Gáspár Kata, a két szereplő tökéletes, az üzenet pedig átjött a legtöbb nézőnek, mindazoknak, akik a díszbemutatón látták, és mindazoknak, akik otthon az interneten vagy a tévében nézték meg. A jövőben viszont precízebb szeretnék lenni!

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.05. 08:02:16

A reggeli rohanásban csak nagyon lóhalálában tudok írni. Valóban figyelemre méltó film volt, kíváncsian várom, hogyan alakul a rendező további pályafutása.

Tordai Teri egyike hazai kedvenceimnek, és úgy gondolom, az ő sokoldalúságát a hazai filmesek nem használták ki eléggé. Egyébként fiatalon ő is tanult táncolni (balettre járt), amit az EGY MAGYAR NÁBOB című Jókai-filmben kamatoztathatott is. A külföldi erotikus filmjeit – bármilyen meglepő is ez éntőlem – csak hírből ismerem, ha jól emlékszem, csak azt az egyet láttam, amelyikben Sylvia Kristel volt a partnere.

Terit elsősorban a magyar filmjeiből ismerem, az olyan neki való szerepekből, mint a JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM! (ez biztosan lesz is majd a magyar filmes sorozatomban), A PENDRAGON-LEGENDA (talán ez is) és A NÉVTELEN VÁR (és ez is, ha találok róla elég háttéranyagot). Azért is beszéltem kicsit többet a női főszereplőről, mert szerintem a film hatásában nagy szerepet játszik a művésznő egész múltja: hogy miről is szól ez a film, azt szerintem azok értik igazán, akik Terit fénykorából is jól ismerik, mondhatni: vele öregedtek.

Itt kell megjegyeznem azt a személyes véleményt is, hogy szerintem a film ott a legerősebb, a „legbeszédesebb”, ahol a művésznő gesztusaira épít, ami által a néző maga képzelheti el a főszereplő jelenének lényegét és a múltját, illetve ezáltal érezheti meg a kettő kontrasztját. A telefonbeszélgetést nem érzem annyira erősnek, mint amilyen lehetne és lennie kéne, és ez szerintem inkább a szöveg, semmint a színésznő hibája.

2015.01.05. 08:16:12

P. S.: Érdekes lett volna ez a film Medveczky Ilonával is, akit szerintem nagyon lebecsülnek, valószínűleg a kereskedelmi tévékben való szereplései miatt. Bár tényleg ugyanaz a korosztály, mint Teri, és mindkét hölgy fénykorában bombázó volt, alkatilag szerintem mégis különbözőek.

Terit én romantikus hősnőnek látom, aki bár meg tud állni a maga lábán is, de valójában akkor él igazán, amikor szenvedélyes szerelmet él át. Mindazonáltal ő az, aki szerintem egy kapcsolatban könnyen kerülhet az áldozat szerepébe. Ő kicsit az álmok világát jelenti, míg Ilona a realitást.

Ilonánál azt érzem, hogy ő nagyon is domináns lehet a kapcsolataiban, nem ösztönösen éli át a szerelmet (sőt abba talán nem is esik bele olyan könnyen, mint egy Teri típusú nő), hanem tudatosan, vagyis nehezebben kerülhet az áldozat szerepébe.

Ha kedvenc színésznőimmel akarnék példálózni, akkor Teri = Sylvia Kristel, Ilona = Faye Dunaway.

Szóval ezért lenne érdekes az is, hogy egy Ilona típusú határozott, a realitáshoz közelebb álló nő miként éli át a filmben bemutatott élethelyzetet.

P. S.: Na most már tényleg rohanok dolgozni, mert az álmodozás helyett engem is a realitás vár.

Saskia Rosendahl férje 2015.02.04. 16:13:54

Kedves Márton! Javaslom, alapítson filmstúdiót Jeszmás Károllyal! A nevük "Vak vezet világtalant" lenne! :D :D Iszonyú didaktikus, szájbarágós, giccses, amatőr kis filmecske ez, Márton, olyan, mintha a néző tíz percig ázna egy langyos húggyal teli kádban. Kupac lócitrom.

David Sumner 2015.02.17. 17:32:49

@Saskia Rosendahl férje: "Kupac lócitrom."

Akárcsak ez a véleménynek nevezett valami, amit idehánytál. Hihetetlen, hogy mennyire nincs jobb dolgod, Patrik. Sértettségedet, kisszerűségedet trollkodásba ölöd, jól van... Folytasd csak a trollkodásodat, de én a helyedben próbálnék változtatni a sivár, beteg életeden. És ez független attól, láttam-e a filmet és mit gondolok a rendezőjéről.
süti beállítások módosítása