Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Hangya

2015. július 24. - Lazók György

Egy film akár több rendezőt is elfogyaszthat a magvalósulás során, a kibukott alkotók elképzelései pedig már személyüknél fogva megmozgatják a fantáziánkat. Mi lett volna például, ha az Alien 4-et az eredetileg kiszemelt Danny Boyle készíti el? Vagy ott van az amúgy tisztes sikert aratott Legenda vagyok, amit Ridley Scott rendezett volna Schwarzeneggerrel a főszerepben. Természetes, hogy összeszorul a filmrajongó gyomra, hisz a szóban forgó személyek feltehetően többet hoznak ki a lehetőséget bőséggel tartalmazó alapokból egy gyorsan múló szezonslágernél, ami végül az utóbbiból lett. A Marvel legújabb attrakciója, A Hangya első blikkre egy újabb klasszikus példa, amikor az ambiciózus rendezőt az utolsó pillanatban kirúgják, hogy a helyére olyasvalakit ültessenek, aki azt teszi, amit a stúdió elvár tőle. Se többet, se kevesebbet.

ant-1.jpg

Edgar Wright, a Cornetto-trilógia közkedvelt rendezője egy évtizednyi munkát fordított rá, hogy a Marvel képregényét filmre vigye. Amikor a szuperhősök nagyüzemben kezdték elárasztani a mozikat, még mindig arról győzködte az illetékeseket, hogy egy hangyaemberről szóló történet nem csak egy rossz vicc lehet. A Hangyát még 1962-ben találta ki Stan Lee, Larry Lieber és Jack Kirby, a figura pedig azóta több formában is alakot öltött. Az első, aki magára húzta a viselőjét összezsugorító hacukát Hank Pym volt, akit a filmben Michael Douglas játszik. Az ő sorsa elég sötéten alakult a képregényben, súlyos személyiségtorzuláson esett át, ezért Wright úgy döntött, hogy inkább tanítványát helyezik a történet középpontjába. Scott Lang (Paul Rudd) egy frissen szabadult tolvaj, aki szeretne jó útra térni, de, hogy láthassa a lányát, újra betörésre adja a fejét. Így szerzi meg Hank Pym ruháját, a találmányát régóta gondosan rejtegető tudós pedig ráveszi, hogy segítsen neki megakadályozni, hogy a forradalmi technika rossz kezekbe kerüljön.

ant-2.jpg

Az internet áldásaként bár napi szinten értesülünk arról, hogyan alakulnak a készülő filmek, az, hogy miért kellett Edgar Wrightot meneszteni, teljesen sose lett tisztázva. Az ügyben megszólalók nyilatkozataiból az egyértelműen kiderült, hogy Wright és Joe Cornish forgatókönyvéért kezdetben mindenki odáig volt. A netre is kikerült tesztvideó, melyben a Hangya méretváltoztató képességeit használva elbánik néhány őrrel, lenyűgözte a közönséget. Hol lehetett akkor a probléma? Nos, a Marvel, mint közismert, univerzumot épít, amibe illeszkednie kell minden hősének. A rendező bárhová is akarta eljuttatni A Hangyát, az nem egyezett azzal a hosszútávú elképzeléssel, amit a stúdió dédelgetett. Miután kiborult a bili, a közvélemény érthető módon a félreállított Edgar Wright mellé állt. Még a Bosszúállók rendezője, Joss Whedon is kifejezte a maga módján szolidaritását. 

A Marvelnél a balhé közepette is minden erejükkel azon voltak a producerek, hogy tartsák a jó előre kijelölt bemutatót. A címszerepre kiválasztott Paul Rudd gyorsan felhívta barátját, Adam Mckayt, akivel még az Anchormanben dolgozott együtt, hogy írják át közösen a forgatókönyvet. Az általuk felvázolt új irány tetszett a stúdiónak és bár McKayt a felhördült rajongók is szívesen látták volna a rendezői székben, az extrém munkatempó nem neki való volt, ezért Peyton Reednek jutott a megtiszteltetés, aki eddig csak felejthető vígjátékokat készített. A produkció hiába került sínre, végig érezhető volt, hogy a többség fenntartásokkal kezeli. Az tény, hogy Edgar Wright távozásával búcsút mondhattunk annak, hogy a szuperhős-filmekkel rendesen túlpakolt futószalagról valami különleges kerüljön le. Nem egy kritikus fel is hánytorgatta A Hangyának, hogy nem több a Marvel újabb biztonsági játékánál, viszont azt kihagyták, hogy mennyire szórakoztató.

ant-3.jpg

A képregény-filmek egyre több műfajt olvasztanak be magukba. Az Amerika Kapitány: A tél katonája például a ’70-es évek politikai thrillereiből merített, A Hangya pedig az Ocean's Eleven-féle rablós filmek sémájára fűzte fel történetét, ami szintén nagyszerű elgondolásnak bizonyult. Peyton Reed alkotását azoknak is lehet ajánlani, akiknek már kissé csömörük van a szokásos szuperhős-történetekből. A Marvel világára tett utalások megértéséhez igaz nem árt az előzmények ismerete, de a film nélkülük is tökéletesen élvezhető. Az első órában a történet teljesen nélkülözi a szuperhős-akciót, mikor pedig Scott kipróbálja a ruhát, az inkább idézi a Drágám, a kölykök összementek! című szépemlékű Disney-vígjátékot, mint egy tipikus képregény-filmet. A Hangya tele van humorral, tulajdonképpen a legviccesebb a Marvel stúdió eddigi produkciói közül beleértve az enyhén túllihegett A galaxis őrzőit is. Peyton Reed meglehet nem rendelkezik olyan egyedi látásmóddal, mint Edgar Wright, de a poénok időzítéséhez ő is remekül ért. A forgatás hektikus körülményeit is figyelembe véve nem csupán korrekt, hanem elismerésre méltó munkát végzett.        

ant-8.jpg

Úgy volt, hogy a történet egy nagy akcióval indul, de a Bondos nyitány sehogy se illet a film egészébe, ezért kivágták. Az 1989-ben játszódó kezdőjelenet egyetlen érdekes pontja így, hogy Michael Douglast majdnem hihetően sikerült visszafiatalítani harminc évet. Az, hogy feltűnik Carter ügynök és Stark papa, semmit se tesz hozzá a sztorihoz. Már majdnem azt hittem, hogy A Hangya pontosan az a se íze-se bűze termék lesz, amitől Wright távozása után tartani lehetett, amikor feltűnt a főszereplő Paul Rudd. Már leszerződtetésekor világos volt, hogy humorából, természetes könnyedségéből a film rengeteget profitálhat, de, hogy ennyire jól kihasználják, azt nem is reméltem. Rudd ugyanaz A Hangyának, mint Robert Downey Jr. a Vasembernek. Személyiségük meghatározza az egész filmet, ám míg Downey Jr. mellett alig jut más szóhoz, addig A Hangyában a mellékszereplők is kapnak óriási poénokat. Közülük is kiemelkedik a Rudd legjobb haverját játszó Michael Pena, aki síkegyszerű szerepét annyira fergetegesen és szerethetően adja elő, hogy az ember azon nyomban a cimborájává fogadná.         

A Lostból ismerős Evangeline Lilly Hank Pym durcás lányának szerepében kezdetben nem találja a helyét. Ezért nem hibáztatható teljesen, ugyanis a film drámai fogaskerekei elég nehézkesen és rozsdásan gördülnek előre. A lerágott utálom a papámat-szállal Michael Douglas se tud mit kezdeni. A színész, aki saját elmondása szerint azért vállalt szerepet a filmben, hogy Edgar Wrighttal dolgozhasson, amúgy is mintha végig unatkozna. Vele ellentétben Lilly legalább idővel feloldódik, ahogy az apai szálak is egyre érdekesebben hálózzák be a történetet. A Paul Rudd alakította Scott Langet az motiválja, hogy lánya ne csalódjon benne, a főgonoszt pedig az apa-komplexusa vezérli szélsőséges tettekre. Darren Cross (Corey Stoll) egykori mentorának, Hank Pymnek szeretne minden áron bizonyítani, és, ha már az elismerését nem tudta megszerezni, hát bemutat neki azzal, hogy kiárusítja az életművét. A Marvel-filmek gonoszai többnyire nem valami izgalmasak, és túl sok teret Corey Stoll se kap a kibontakozásra, figurájának kiszámíthatatlan érzelmi labilitása mégis fenyegetőbbé teszi átlagos gazfickó társainál.

ant-6.jpg

Lehet szidni az eredetiséget nem különösebben díjazó Marvel-gépezetet, mely kiköpte magából Edgar Wrightot, de, hogy olajozottan működik, az egyszer fix. A második fázis, aminek záró darabjaként A Hangya a mozikba került, magabiztosabban szállítja a könnyen megkedvelhető hősöket és a látványos akciókat, mint az első. A felállított szabályok ugyanakkor vaskalapos szigort diktálnak. Peyton Reed filmjének is csak annyi különcség volt megengedett, ami megkülönböztethette a moziverzum többi tagjától. Ez szerencsére nem zár ki némi öniróniát. A gyerekszobában megrendezett végső összecsapásban egymást érik a szellemes ötletek. A miniatűr szereplők számára epikus zúzás egy nézőpontváltással egy rövid pillanatra szánt szándékkal röhejes játékdobálózássá kicsinyül. A Hangya nagy erénye, hogy pontosan tudja, mennyire kell komolyan vennie magát. A folytatás természetesen elkerülhetetlen, ezt már a hagyománnyá vált stáblista alatti jelenetek előtt nyilvánvalóvá teszik. Gondolom nem árulok el vele nagy titkot, hogy a Marvel kis nagy hőse jó úton van afelé, hogy csatlakozzon a Bosszúállókhoz. Aki vevő Paul Rudd humorára, az akár új kedvencet is avathat a csapatból a személyében.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.24. 08:34:34

annyi baromságot, ellenszenves véleményt hallottam az elmúlt félévben - pedig én aztán szeretem Edgar Warightot, de ő kb annyira illene egy Marvel filmhez, mint Kenneth Brannagh :D

insider infók alapján egyáltalán nem akart engedni a meglátásaiból, hiszen eléggé kiforrott ízléssel/látásmóddal rendelkezik, és a Marvelnek nagyon határozott elképzelése van mit hogyan és merre, és aki nem áll be a sorba, az repül

nyilván emiatt utálták előre a Hangyát, még olyan baromságokat is hallottam, hogy ezt már egyszer láttuk a Drágám, a kölykök összementekben

szóval duplán örülök, hogy a kritikusok rosszmájúsága kb annyira esett pofára mint a Z világháború esetén

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.07.24. 09:14:30

@scal: A Drágám, a kölykök összementek nekem többször eszembe jutott a nézése közben, de ez azért nyilvánvalóan egy más film. Mondjuk azt olvastam, hogy a New Line a '90-es években pont arra hivatkozva zavart el Stan Lee-t, amikor náluk házalt az A Hangyával, hogy túlságosan emlékeztet a Disney-filmre.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.24. 09:34:24

@Lazók György: de az egy annyira fostalicska film, kb akkor tetszett utoljára mikor gyerek voltam és a sulinkban vetítették, hogy tök új film - hangalámondással. hangyócaaaa!!!!

nem beszélve a két szar folytatásáról

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.07.24. 10:01:37

@scal: A folytatások tényleg szörnyűek, de az első rész nosztalgiától függetlenül még mindig jópofa.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.07.24. 12:54:23

A Marvel lassan kifógy a szuperhősökből és már mindent képes elővenni csak legyen valami. Hamarosan elérünk oda már utasítják Stan Lee pLS találj már ki valamit hogy filmre vihessük! És akkor jön Marvel Man... :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.24. 13:01:00

@Rainse: nem értem a fanyalgásod, tuti nyócvanezer szuperhős van még :) és amikor az 50-es években mindenféle szörnyfilm született? :D azt is kétpofára zabálta a nép

@Lazók György: nekem pont az a film ami régen tetszett, ma meg úúúú neee tiszta gááz :D

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.07.25. 08:20:17

Nekem a miniatürizációról az 1966-os "Fantasztikus utazás" ugrott be elsőként: www.imdb.com/title/tt0060397/?ref_=fn_al_tt_1

Amikor egy teljes mini-tengeralattjárót és személyzetét lekicsinyítenek, hogy egy súlyosan sérült véráramába juttassák az orvos személyzettel együtt.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.07.25. 10:02:35

@Ike The Rock Clanton: Abból a Vérbeli hajsza merített nagykanállal, mondjuk jó is lett.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.25. 11:11:48

@Lazók György: gyűlölöm azt a filmet, meg az egész Martin Shortot úgy ahogy van :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.25. 14:07:54

@Lazók György: azon, hogy Martin Shortból egy tehetséges színész legyen a ripacs helyett, ami?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.07.25. 16:01:42

@scal: Inkább rád és egy kis anger managementre gondoltam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.25. 18:03:50

@Lazók György: ohohohó Martinnal nagyon rég gyűlöljük egymást, nincs egy filmje amiben ne akarnám meggyilkolni :D

mondjuk ebben közrejátszik hogy sok Pierre Richard amcsi meggyalázó remakeben szerepet vállalt
Válasz erre Moderál

de igazad van, belőlem még mindig nagyobb eséllyel lehet a gyűlöletet kiszedni iránta, mint belőle valaha is jó színészt/komikust/bármit faragni

Jerryco 2015.07.27. 00:41:33

Top10 legrosszabb színész, mégis ismert-be Martin Short tényleg beleférhet! :)
Mint Owen Wilson.
De vigasztaljon a tudat, hogy a "Támad a Mars!"-ban legalább csúnyán kinyírták. És ott még nem is rítt ki a többi színész közül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.27. 09:08:19

@Jerryco: jézusom ott fel se ismertem, Owen Wilson egy totál más kategória, nem is tudnám kihez hasonlítani Martin Shortot

van az a vicc, hogy egyik ajtón a tehetséges és szép színészek, a másik ajtón a tehetséges de csúnyák, következőn tehetségtelenek és csúnyák, majd a rákövetkezőn Martin Short

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.08. 09:53:13

no végre tegnap megnéztem a Hangyát is, és kurva nagy gondban vagyok, mert látatlanban rádobtam az év szuperhős filmje címet, erre a Bosszúállók 2 is nagyon tetszett, és nem tudom mi fog dönteni

nem mondom, hogy ez lenne a legviccesebb film, én a Vasembernek is anno kurva jókat röhögtem, de tényleg nagyon vicces, nem tudom a szinkronja milyen, de pl. azokon a jeleneteken, amiket Pena mesél ott kurva jól megcsinálták a szinkront :D visszapörgettem vagy egymás után háromszor

mondjuk tegnap a Bosszúállóknál először néztem nem szinkronnal, és Thor csávónak is jó hangja van, ezt az akcentust meg se próbálják visszahozni magyarul...

Douglas szerintem nem fáradt, sőt, rengeteget szerepel, nem csak kirakatemberként van jelen, jó volt látni egy ilyen szerepben, és mi az, hogy majdnem hihetően? tökre le vagyok borulva ezeknél a visszafiatalításoknál, teljesen jó volt, simán megnéztem volna vele egy akciót, azt a Darázsos jelenetet akár berakhatták volna az elejére is illeszkedett volna bele szerintem

valszeg a sok utálat Wright cseréje miatt volt, de a Marvel tényleg építse azt az univerzumot, pl. ilyesmiket hiányolok ezekből a filmekből, amit itt is kaptam, hogy a hangya betör a Bosszúállókhoz, és találkozik is az egyikkel, nem értem miért nem tudják ezt a potenciált jobban kihasználni, elvégre itt is milyen jól működött már, és nem kéne mindenkit, csak 1-2-őt, így JUTNA idő minden karakterre, pl Sólyomszemet simán lehetne mozgatni, vagy azt az idióta VasPatriótát :D

a Bosszúállóknál pl már szerintem inkább röhejes volt, hogy a partin minden FEHÉR hősnek van egy FEKA pajtija :D

Vasembernek - Vasharcos
Kapitánynak - Sólyom
Thornak meg Heimdall :D

ez lehet egyenként nem gáz, de így ömlesztve nagyon parodisztikus volt

Azt se értettem hogyha az a film a Tél Kapitánya után játszódik akkor Amcsi Kapcsi miért a ratyi gagyi ruhájáét hordja????

Miért lett volna ez biztonsági játék? Amikor öt év után végre egy ÚJ hőst hoztak be a Marvelba, nem pedig egy ismert hősnek a kalandjait láthattuk ismét... Miért lett volna ez biztonsági játék, ha egy eddig soha nem látott műfajt hoztak be a képregényke világába? Szerintem a Marvel éppen hogy kísérletezik, nem biztonsági játékot űz, és pont ezek a filmek lesznek a legjobbak. A hangyával most már van NÉGY film is, ami bejött az eddigi sorozatból.

Rudd amúgy nekem egyáltalán nem a kedvencem, olyan átlagszar komikusnak tartom, ha kicserélik Ryan Reynoldsra felőlem az is lett volna ilyen jó

ez a főgenya meg? meh már megint egy totál sablonos semmilyen, mondjuk nem ártott volna nem aprópénzt szórni a lábai elé, és egy ismertebb, tehetségesebb arcra osztani a szerepet, most komolyan, mennyire volt hiteles ez a csóka mint TUDÓS? egy kidobóra inkább emlékeztetett, szal ez a részét megint elbaszta a Marvel, nem értem erre miért nem tudnak figyelni

az akciók ellenben nagyon ötletesek voltak, Thomas a gőzmozdonynál szétröhögtem a belem, pláne mikor azt hitte elüti :D viszont ezt a hangyákat is irányítani tudja dolgot elég nagy baromságnak tartottam, szerintem untig elég lett volna, hogy össze tud zsugorodni, meg megkapja a rovar erejét, emiatt tényleg Drágám a kölykök összementek érzés kerülgetett végig

Evangeline Lilly manapság már inkább a Hobbitból lehet ismerős, nagyon örültem hogy benne volt a filmben, milyen jó nő ez már, légies, üde, friss, csajokat valahogy jobban castingol a Marvel mint genyákat, és te úristen ő lesz darázs, el se hiszem :D wááááááá remélem belekerül a Polgárháborúba, ami hirtelen nagyon várós lett nálam

és a zenéje is kibebaszott jó lett megint, szal a hangya, egy minden szempontból figyelemre méltó filmecske, nem csak képregényimádóknak

Jerryco 2015.12.08. 15:55:54

@scal: Egyetértek nagyjából mindennel, amit írsz, kivétel Rudd fikázásával. Az a csávó komikusnak született. Nem tudom, mikor kedveltem meg, de pl. a Jóbarátokban, Phoebe pasijaként, amikor lég-szintizik, az eszméletlen ütős lett. A bakiparádékban is nagyon hülye tud lenni. Ryan Reynolds nagyobb kedvenc, de humorban Rudd ráver. Szerintem. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.08. 18:21:28

@Jerryco: én csak ilyen átlagszar vígátékokat láttam tőle, mondjuk nem mondanám ellenszenvesnek, mint a KURVÁRA TÚL SOK Seth Rogen :D
süti beállítások módosítása