Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az aranygyapjú legendája (1963)

2016. január 02. - scal

Egy huszárvágással máris itt vagyunk a 60-as években, és kihagytuk mind a Gulliver utazását, mind pedig a Rejtelmes szigetet. Ennek leginkább az az oka, hogy sehol nem tudtam beszerezni őket, de minthogy már csak négy filmmel akarok foglalkozni, amúgy is úgy láttam autentikusabbnak, ha a második etapban a Szinbádos és a görög mítoszos filmeket veszem szemügyre, és ami kimarad, az megmarad egy későbbi – nagyon későbbi – időpontra. Na nézzük, mit alkottak egy olyan történettel, amely már akkor filmvászonra termett, amikor az emberek még azt sem tudták, mi az a könyv!

jason-and-the-argonauts-2.jpg

Tehát a Columbia Pictures miután sikeresen szétbarmolta Szinbádot, úgy gondolta, kiheréli másik kedvenc hősömet is, Iaszónt. Micsoda? Hogy azt akarod mondani, nem hallottál még Iaszónról? A minden vagyonából kiforgatott hercegről, akinek leölték családját, és bosszút áll értük, hogy visszaszerezze jogos jussát? Ám ehhez kell a legendás aranygyapjú, mely ezernyi veszélyen és száz halálon át, a hárpiák birtokában van Kolkhiszban, a világ túlsó oldalán! Hogy az út annyira veszélyes, hogy később még maga Odüsszeusz sem mert arra menni, és inkább bevállalta Szküllát meg Kharübdiszt? Pedig ő nem véletlenül kapta a „leleményes” jelzőt.

Nem véletlen, ha nem hallottál róla, nem tanítják iskolákban, és NINCS egy normális feldolgozása. Pedig ez a világ első kalandja, egyebekben megjegyezném, az egyik legjobb, ahol a hős rengeteg életveszélyes helyzetet leküzd, összeverbuvál egy csapatot, szerelmet talál és bosszút áll. Iaszón a világ első akcióhőse. Egy ilyen történetből csak egy hülye nem tudna jó filmet csinálni, nem igaz? Persze szokás szerint gonosz vagyok, és tobzódok a keserű epétől, mert azért Az aranygyapjú legendája kategóriákkal jobb film, mint a Szinbád hetedik utazása. Kezdjük ott, hogy szerethető a főhős. Akivel kicsesznek, és mégis megy a célja felé. Még az istenek is fogadást kötnek rá, és azon élvezkednek, vajon mikor bukik el, de szerencsére lesz pártfogója is.

Az aranygyapjú egyáltalán nem rossz film, de sokkal jobb is lehetett volna. 104 perc. A leghosszabb, amit eddig a Columbia készített, és kerek egymilliót áldozott a látványra. Ez mondjuk látszik is. Hol keressük akkor a problémát? Talán ott, hogy Iaszón totálisan ismeretlen volt az amerikai közönség előtt. Nem feltételezem, hogy bárki is Rodoszi Apollónioszt olvas, így a készítők azt tehettek alakjával, amit nem szégyelltek. Ha megteszik a normandiai partraszállás első hősének, azt is elhiszik az emberek. Az előző filmek azért ismertebbek, mert a Rejtelmes szigetet Verne, a Gullivert Swift írta, és azokkal azért nem lehet annyit sakkozni, de itt van nekünk Iaszón és az ő argonautái.

jason_close.jpg

Meglehet, inkább a Riccardo Freda-feldolgozást kellene előbányásszam, hogy megnyugodjon az én lelkem. Freda csupán három évvel korábban készítette el szinte pont ugyanezt a történetet, csak az olasz közönség számára. Az amerikaiak azonban először és világviszonylatban is másodszor – ha számítok egy mellékszerepet, akkor harmadszor – találkozhattak ezzel a hőssel, vagyis összehasonlíthatatlanul ismeretlenebb volt Szinbádnál, akiről azért a legtöbben tudják, hogy valami retkes muszlim kalóz.

Na most a történet egy darabig egész rendben van, már amennyiben leszámítjuk, hogy Talósszal a visszaúton találkoznak az argonauták, MIUTÁN megszerezték az aranygyapjút, és NEM Iaszón, hanem Médea győzte le. Azonkívül Krétát őrizte, és nem a Bronz-szigetet, és nem holmi kincset védelmezett, hanem magát Európét. A hárpiákat nem majomketrecbe zárták, hanem elüldözték, nem Poszeidón segítette át hőseinket a bolygó sziklákon át – hiszen az egész kavarás az aranygyapjúval neki köszönhető, mert annak idején megdugott egy birkát, és ebből a nászból született meg az aranyszőrű kos, melyet később levágtak, neki feláldoztak, a szőrét meg kiterítették egy fára, hogy lássa mindenki, a kolkhisziaknak erre is futja –, hanem Héra, és Iaszón egy galambot engedett el, melyet megérezvén a sziklák, összezúzták a kis testet, és aztán mikor széjjelváltak, így tudtak átkelni Kolkhiszba. Ahogy erre még Homérosz is utal az Odüsszeiában.

Iaszónt nem árulta el senki, mert nem sunyiskodott, hanem „nyíltan, kedvesen” megmondta Aiétész királynak, miért is jött, az három próba elé állította, hiszen tudta, semmi esélye győzni az ifjúnak, azonban mégis győzött, mert Médea beleszeretett, és varázserejével segítette őt. Iaszón vetette el a sárkányfogakat, nem Aiétész, és nem az argonauták harcoltak a csontvázharcosokkal, hanem Iaszón rábírta őket, hogy egymást kaszabolják le. Iaszón nem ölte meg a nagybácsiját, Péliászt, ott is Médea segített, aki többek közt a saját bátyját is megölte, hogy Iaszónékkal mehessen – mindig az asszony a veszélyes.

mapofthevoyageoftheargonauts.jpg

Szóval ha leszámítjuk ezt a sok félreértelmezést, egybemosást, a történet szinte ugyanaz... De tudjátok mit, ez az egész nem is érdekel! Legyen összebarmolva a történet. Megértem, ha helyenként egy adaptáció nem úgy mesél el valamit, ahogy kell, mert nem fér bele, mert vágni kell, mert nincs rá pénz, mert lassítja a történetet. De itt nem ez a helyzet!!!! Itt mindez BENNE VAN a filmben. Benne van Talósz, a sárkányfogak elvetése, a bolygó sziklák, a hárpiák, az aranygyapjú, Médea, a csontvázharcosok. Csak egyik se a helyén, vagy nem azt csinálja, amit kellene neki. Ezt azért nem értem meg. Ha mindenre volt pénz, akkor miért nem maradtak az eredeti koncepciónál? Nem kellett volna szétvagdosni, beletenni egy nagy kalapba, aztán, amit húzok, az jön.

Tulajdonképpen miután Iaszón összegyűjti a bandát – amiben még Herkules is benne van, és akit később csak úgy ottfelejtenek egy szigeten, ahogy ez (nyilván véletlenül) pont helyesen látható is a filmben –, és megácsoltatja a legpompásabb hajót, az Argót, amelyik beszélni is tud, pedig nem is tudákos körtefából faragták. Szóval mind ezután, valamikor a tengeren, elveszítjük a történet fonalát. Mert a görög szigetvilág sok száz apróbb szigetből áll ám, ott évekig lehet lavírozni, pláne ha valaki a világ másik végére igyekszik, túl a Hellészpontoszon, ami jelen esetben a Fekete-tengert jelenti. Megszerezni valamit, ami meggyógyít minden betegséget, gazdagságot és jólétet hoz el, és aminek a jelentőségét, a MacGuffinját a film előszeretettel elbagatellizálja.

De még ezt is lenyelném. Ennél sokkal nagyobb problémája van a filmnek. Az első félóra eltelik a maga Ben Huros lassúságában, de korántsem unalmasan. Azután a következő hetven perc a kalandokkal, Médeázással telik el. Iaszón lenyomja a csontvázharcosokat, elcsórja az aranygyapjút, azután megjelenik Zeusz, és bejelenti hogy vége a filmnek. Halooo? Nem felejtettünk el valamit? Nem kéne visszamenni, és szájba baszkodni azt a köcsögöt, aki legyilkolta apánk, anyánk, testvérünk, és most a trónunkon ül? Komolyan vége a filmnek a közepénél, vagy ha nagyon jóindulatú vagyok, az utolsó harmadánál? Mintha a Gyűrűk Uránál Aragornék berohannának Mordorba, a többit meg képzeljük el. Vagy mintha a Jedi Visszatérben elvágnák a képet az endori csata kellős közepénél. Majd a néző kitalálja, kijött-e a Halálcsillag 2. a hold mögül. Mi menjünk aludni.

talosbeauty-jason-and-the-argonauts.jpg

És sorolhatnám. Elég jól megmérgezi a film egészét, ha önhatalmúlag nem forgatják le a végét. Vagy elfogyott a szalag? Hát épp ez lenne a lényeg, jó, jó, szép volt ez a sok csontvázas kergetőzés, de nem ezért jöttünk. Hanem bosszút állni. Ha készítettek volna egy filmet a visszaútról, akkor semmi probléma, de nem készítettek. Ez kereken ötven éve lóg a levegőben!

Bevallom, ez volt az első film, amit megnéztem Harryhausentől, és nem véletlenül tartja mégis ezt a létező legjobb munkájának, mert eddig jobbat nem láttam. Dacára, hogy tele van problémával, mégis egy izgalmas és élményekben gazdag kalandfilm, ami gyerekként mai napig nagyszerű élményt nyújthat. Talósztól szó szerint befostam volna, ahogy keresi a görögöket, meg még csikorog is hozzá. De még így, felnőttként is tudtam értékelni a dolgokat, csak épp a mitológia ilyetén pofán hányása vérlázító a számomra. Itt a tény, hogy Hollywood fél évszázaddal korábban sem állt máshogy a filmekhez, mint napjainkban.

A film két csúcspontja egyébként a bronz óriás Talósz  újabb szörnyike a Heroes of the Might & Magicbe Titán néven – és a csontvázharc, amely három argonauta és hét csontváz között zajlik. Azt hittem amúgy, hogy vagy száz csontváz ki fog kelni a föld alól, de tekintve, hogy a Szinbád hetedik utazásában mindössze egyetlenegy kelt életre, azért ez így is fantasztikus mai napig, és sajnos a film legjobb jelenete, nem véletlenül gondolták úgy, hogy ezt már nincs hova fokozni, és snitt. Magát a harcot négy teljes hónapig tartott felvenni, és nem véletlenül vannak heten. Ha figyelmesek vagyunk, a csontvázharcosok pajzsain Harryhausen előző filmjeinek szörnyeit rejtette el, itt egy Ymir, ott egy Sixtopus, és így tovább.

11535645_1.jpg

Talósz akkor változott bronz óriássá, amikor Sergio Leone elkészítette a Rodoszi kolosszus című szandálos filmjét 1961-ben, és nagyon tetszett mindenkinek már az a monumentalitás is, amit egy álló kolosszus adott. Milyen lehet egy mozgó? És milyen suspense a mai napig is, hogy tudod, meg fog mozdulni, mégis reméled, hogy erre nem kerül sor. Talószt egyébként minden idők második legjobb szörnyévé választotta 2004-ben az Empire magazin, közvetlenül King Kong után. Ez Harryhausen legemlékezetesebb szörnye mind a mai napig. És nem véletlen, mert a darabos mozgás egy bronzóriásnál egyáltalán nem hátrány, ahogy a csontvázharcosoknál sem, és egy kis darabosság még tíz év után is maradt, hiába tökéletesítette tudományát a mester.

A film gyengébb jelenetei a bevetített hárpiák és a Hidra. Még ez utóbbi egész elmegy, hiszen nem sokat szerepel, de a hárpiákra nincs mentség, az mára egyenesen katasztrofális szintre süllyedt. És gyanítom, hogy bevetítés nélkül is ez lett volna, egy repülő lény sokkal finomabb mozgáskultúrát igényel. Azonban ennyi szörny is temérdek munkát és pénzt emésztett fel, ezek miatt nem láthatjuk Szküllát és Kharübdiszt (ez utóbbi voltaképp az apály és a dagály), Cerberuszt – ez mit keresett volna itt? – és egy kentaurt. De ezek miatt vetődött el az a crossover is, hogy Szinbád csatlakozzék Iaszónhoz, mert ugye az a film kaszált ám dögivel, ez ellenben megbukott, mert a kétmillás bevétel ugyan szépnek szép, de már csak a büdzsé duplája. Szinbádot pedig ismerik és szeretik az emberik. A hét tenger hajósát, aki átugrott a görögökhöz egy kicsit segíteni... Ezekhez képest egész klassz lett a végeredmény.

A film zenéjét a már dicsért Bernard Herrmann szerezte, de ezúttal bőkezűen lopott saját magától, és meglehetősen érdektelen zenét ütött össze, míg a Szinbádé hónapokkal később is emlékezetes – lehet fütyülni, dúdolni –, addig ez nagyon feledhető lett. A vájtfülűek dallamokat fedezhetnek fel az Észak-Északnyugat, Szédülés, Amikor megállt a Föld és egyéb filmekből, emiatt 1995-ben teljesen új zenét írtak a filmnek Bruce Broughtonnal.

11535645_2.jpg

Említettem, hogy a főszereplő szerethető és ez jó, viszont elképzelhető, hogy rajtuk spóroltak, mert Todd Armstrong egyetlen valamirevaló szerepe ez a film, ezen kívül csak pár mellékszerep és televíziós sorozat jutott osztályrészéül. Ráadásul még a hangja se sajátja, mert Tim Turnerrel újraszinkronizálták, aki leginkább narrációiról volt ismert akkoriban. Ugyanígy átszinkronizálták Nancy Kovackot, aki meg jó ismerősöm nekem egy Star Trek epizódból. Ő azért ismertebb volt már ekkoriban, bár ő is inkább a televíziózásban tűnt el végül. Őt Eva Haddon szinkronizálta, akinek a hangját a BBC-ben lehetett hallani.

Rajtuk kívül még nagyon sok mellékszereplőt újraszinkronizáltak, valamint többen megjegyezték, hogy a Herkulesként beállított Nigel Green nem éppen egy adoniszi alkat, amit azért ez a szerep megkívánt volna, még ha a gigászi erejű hérosz itt csupán mellékszereplőként tűnik fel. A rendező ugyan még visszatért a következő Harryhausen-filmben a '66-os Egy millió évvel időszámításunk előtt-ben, de ő is leginkább televíziós berkekben mozgott otthon, úgyhogy igen, azt hiszem, kijelenthetem, A-kategória ide, A-kategória oda, Az aranygyapjú legendája során igencsak a castingon spóroltak, nyilván úgy gondolták, Harryhausen trükkjei elviszik a hátukon a mozit, de hát tévedni olykor még a producerek is tévedhetnek.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Ray Harryhausen életműve erre folytatódik tovább:

Pánik New Yorkban (1953)

A tenger mélyéről jött (1955)

A repülő csészealjak támadása (1956)

Űrszörny (1957)

Szinbád hetedik utazása (1958)

Szinbád arany utazása (1973)

Szinbád és a tigris szeme (1977)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.03. 03:11:03

Nekem inkább az ezzel a filmmel a bajom, hogy összecsapottnak tűnik. Itt vannak és ott vannak, ellopják a gyapjút, aztán vége :-D (ja, igen, Héra kicsit féltékeny lesz Médeiára, de csak egy grimasz erejéig, aztán már megértően mosolyog. Pedig emlékeim szerint ő volt a görög istenek között az intrikus r!banc, mindig valami banyaként képzeltem el, erre ebben a filmben nem a későbbi Pussy Galore alakítja? :-D )
A trükkök szerintem rendben vannak, még a hárpiák is (amikor röpködnek, tényleg mai szemmel gyenge, de amikor épp a földön vannak, vagy másznak át a lépcsőkön, az okés. A Hidra (vagy Hüdra) sem különösebben gáz, tipikus stop-motion (Harryhausen mesélte, mennyire nehéz volt megcsinálnia a Hidra mozgását, mert ha csörgött a telefon, amikor épp csinálta a felvételeket, elment és felvette, de közben elfelejtette, melyik fej merre mozgott éppen :-D )
Talósz nagyon rendben van, de a film legjobb trükkje egyértelműen a csontváz "sereg", míg a harc a Hidrával csak sima vagdalkozásnak látszik, addig a csontvázakkal konkrétan adok-kapok, nem csodálom, hogy Harryhausent zseninek tartják, ez a jelenet zseniális.
Szóval ez a film rövidebb, mint kellene, oké, összekutyulták az ókori görög mondavilágot (ráadásul folyton Herkulest mondanak, pedig a görögöknél ő Heraklész volt). Na de ki a csuda ismeri ki magát a sok istenen, félistenen és halandón, akik folyton kavartak valamit és gyakran senki sem tudta, ki kivel van?
Egyébként bennem felmerült egy dolog a film közben: vajon a jóslatok a filmben nem azért teljesednek-e be, hogy beteljesedjenek? (Értve ezalatt azt, hogy azért csinálja azt Iaszón - vagy épp Peliasz -, amit épp csinál, mert a jóslat azt mondta; vagy a jóslat egyszerűen előre megmondta, hogy ez lesz?
Na, milyen jó kis filozófiai kérdés, nem?

2016.01.03. 03:27:32

Őszintén szólva, én írtam egy kommentet, de nem látom. Ez eléggé lehangoló.
Az előző rész tartalmából:
Pussy Galore fura Héraként.
A film lehetne hosszabb.
Görög mondavilágban Herkules?
Harryhausen zseni volt.

2016.01.03. 03:38:19

És csak harmadik bejegyzésként idekanyarítom, hogy %@ߤ\°Đ©▲♂▒.
Az utóbbi 2 kommentem törlendő.

2016.01.03. 08:57:26

@Tralfamador75:

Szia, én mindhárom kommentedet látom, és sajnálnám törölni bármelyiket is. Néha van így, hogy nem azonnal jelenik meg a komment. Ennek nem tudom, mi lehet az oka. Arra is figyelni kell, hogy ha túlléped a karakterszámot, akkor se jelenik meg a kommented (bár olyan, mint ha elment volna), hanem a szövegdoboz alatt egy negatív szám mutatja, hogy mennyivel lépted túl a limitet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.03. 11:53:11

Az aranygyapjú és az argonauták történetét legjobban Robert Graves remek regényéből ismerhetjük meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.03. 17:00:45

@Tralfamador75: na csaó, örülök, hogy nem veszett el az első kommented, mert tök jókat mondtál a filmről (utólag elolvashatnád a többi Harryhausent is, hátha tudsz azokhoz is tenni ezt azt :D )

Héra egyébként a leírásokban szép nő volt, mégiscsak a főisten vette el, persze féltékeny mint az állat, és melyik nőnek tetszik ha a férje még a a fűt meg fát is megdugja? Szal Pussy Galore illett ide, amiért külön nem tértem ki rá, mert elenyésző a szerepe.

A film kétségtelen hibája az összecsapottság, és hogy nincs normális vége. Akkor is durva lenne ha ez egy cliffhamnger lenne, node így?

Herkulest már megszoktam, elvégre rómaiak elég sok mindent átvettek a görögöktől, és így nyilván jobban ismeri a közönség, lehet csak én gondolom így, de Héraklészként inkább az isteni ereje emelődik ki, míg Herkulesként inkább az emberi fele, nemrég néztem meg a Herkules filmet a Sziklával ami meglepő módon tetszett :D

ezen az önbeteljesítő jóslaton én is gondolkoztam már, hovatovább ha nem tudnának róla, is így történne?

2016.01.04. 05:09:00

@field 64: Szoktam olyat csinálni, hogy CTRL-A - CTRL-C, de akkor nem csináltam. Amikor elküldtem a kommentet, továbbra is azt olvashattam, hogy nincs hozzászólás, amikor visszaléptem, a kommentbox is üres volt. Lehervadt a nem létező mosoly az arcomról. És még 20 perc múlva sem jelent meg a komment. De amikor az utána következőt elküldtem, egyből feltűnt az első is. Eh.

2016.01.04. 05:18:22

@scal:
Az a helyzet, hogy azokat a filmeket nem láttam. Az aranygyapjút is azért néztem meg, mert már egy ideje kerülgettem, és az írásod megadta a kezdőlökést. (Viszont kedvet csinált, szóval lehet, hogy megnézegetem őket sorban.)
Én nem edződtem szappanoperákon, amikben a jónők is büdösbanya féltékeny ribonukleotidák, képzeletemben Héra nem volt szép. Apropó, ezért a Médeiáért viszont én a magam részéről egy szalmaszálat sem tettem volna keresztbe.

2016.01.04. 05:19:09

@Tralfamador75: Ja, nem is 20 perc volt az, csak 15, lehet, hogy nagyon türelmetlen voltam :S

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.04. 12:36:43

@Tralfamador75: Héra leírásában a legdurvább jelző is a Tehénszemű, ami egyébként egy teljesen pozitív jelző, bármennyire is hangozzék hülyén, és nem véletlen hogy a Heszperiszek versenyén is ő volt az egyik a három legszebb (Pallasz Athéné, és Aphrodité) induló közül

nah ez akkor pláne jól esett, örülök, ha ilyesmire sarkallnak az írásaim/ajánlóim

2016.01.04. 15:03:01

@Tralfamador75:

„Apropó, ezért a Médeiáért viszont én a magam részéről egy szalmaszálat sem tettem volna keresztbe.”

Pedig a java még csak ezután jött! Miután Thesszáliában Péliász öngyilkosságra kényszerítette Iaszón apját, a készséges Médea máris intézte a bosszút. „Elhitette Peliász lányaival, hogy képes megfiatalítani az öreg királyt. Ehhez a lányoknak nem kell egyebet tenniük, mint megölniük az apjukat, feldarabolni a tetemet, és a testrészeket egy fortyogó vízzel teli üstbe dobniuk, ahonnan Médea varázsigéi nyomán Peliász majd megfiatalodva pattan elő. A hihetőség kedvéért Médea egy vén kossal rögvest bemutatta a csodát. Ennek hatására a király lányai végül megtették az apjukkal, ami elhangzott, ám hiába vártak a csodára, Médea szó nélkül faképnél hagyta őket. Peliász fia elűzte a párt, ezért Iaszón Médeával Korinthoszba ment.” (Idézet saját magam egyik Wikipédia-írásából.) Korinthoszban Iaszó félrepolkázott a királylánnyal, akit nőül is akart venni, mire Médea eljátszotta, hogy részéről nincs ellenvetés, sőt nászajándékot is küldött: egy méreggel átitatott ruhát. Szerencsétlen királylánynak annyi volt. Utána Médea, hogy beteljesítse bosszúját, megölte Iaszóntól született gyermekeit is. Euripidész, aki anno megírta ezt, valószínűleg már tudta, hogy egy keleti bevándorló aligha fog asszimilálódni a befogadó ország szokásaihoz, mert hozza magával a saját értékrendjét. :)

@scal:
Igen, a tehénszemű jelző miatt én konkrétan egy tehénnek, egy túlsúlyos hárpiának képzeltem Hérát. Az ókori szépségversenynek se dőltem be, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a főnök (a szponzor?) neje fog nyerni, csak hát ez a hülye gyerek Párisz nem ismerte ezt az íratlan szabályt. Jól meg is szívta aztán, amire mondjuk rá is szolgált, de mellesleg egész Trója ráb@szott arra, hogy a királyfi mindenáron a korabeli Miss Universe-t akarta megtöcskölni. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.04. 18:01:07

@field 64: te erről írtál a wikin? :) :o O.o

2016.01.04. 18:50:21

@scal:

Nem, a MÉDEÁ-ról írtam, mert az is Pasolini. :)

Alkalmasint majd felturbózom, és feldobom ide a Filmbookra is a Pasolini-projektem keretében. :)

2016.01.05. 05:18:12

@field 64: Médea-Médeiával nem az a bajom, hogy akkor a jelek szerint ő is egy igazi intrika. Hanem szerintem a filmben olyan tényleg semmilyen. Nyilván gonosz vagyok, mert mekkora tahóság egy nőről olyat mondani, hogy "semmilyen", de ő tényleg semmilyen. Véleményem szerint nem volt jó választás a szerepre (vagy szándékos a dolog, hogy ne terelje el a figyelmet a lényegről... ami mi is? Hát hogy... izé... elindultak egy nagy cél érdekében, de sosem tudjuk meg, visszaértek-e az aranygyapjúval). Szóval ennyi. Szerintem Nancy Kovack elhomályosul Honor Blackman mellett.
@scal: Tehénszemű. Az összes animelány tehénszemű. Valamit tudtak a görögök :-D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.05. 09:17:37

@Tralfamador75: nem igaz, ha megfigyeled csak a JÓK szemei szép nagyok, a gonosz karaktereké mindig vékony és keskeny :D

classy57 2016.01.07. 12:12:30

@scal: Ez jó !! Mármint a szemekről való értekezés :D :D
Én mindig azt hittem , hogy a japánok ( ugyebár az ő találmányuk az anime) elirigyelték az európai szemet , mint tök más , és milyen szép , és ezért csinálják kerekszeműre , diószeműre( tehénszem sose jutott volna eszembe)a figuráikat. Az animébe szinte mintenki kerekszemű , csak mikor kijönnek a sodrukból szűkűl vissza japcsisra a tekintetük.
A filmről annyit , hogy amint már sokszor idézet barátom mondaná , "minden filmnek van legalább EGY jelente amiért érdemes megnézni !"
Ehhez még két dolgot azért hozzátennék : Azt ugyebár nem tudhatjuk ez a bizonyos jelenet mikor következik ? :D Másodikként : Ennek a mozinak több ilyen jelenete is van , úgyhogy mindenképp érdemes megnézni .
Ezek a trükkök akkoriban a világszinvonalat képviselték . Igy nézem én , és ámuldozok :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.07. 13:56:42

@classy57: anno írtam 2 évig a Mondo magazinnak, és elég sokat tanultam japánról, az animékről, mangákról, stb, azért tudok ilyesmiket, utána elkezdtem hasonlitgatni, és az esetek 90%-ban tényleg figyelnek erre

de egyébként amikor rajztechnikákat tanultam ott is még meg sincs az arc többi része, de a szemekkel már meg lehet adni egész érzelmeket, ha máshogy hajlik egy szemöldök, egy szemhéj félig le van eresztve, már totál mást sugároz az egész rajz, ez engem mindig lenyűgözött

az animék is totál egyszerű dolog miatt születtek = spórolás

a filmet érdemes megnézni, épp azért fáj, hogy nincs normális vége

classy57 2016.01.07. 15:14:35

@scal: Aha , nincs benne a "láma szeme láma szeme" jaj de szép ...irigység ? Ezek az anime-k az atomcsapás utáni Japánban kezdődtek , és nagyon müködött az amcsi csodálat egy idő múlva. Az egész anime nekem nagyon művi japán ...és a maga módján mégis az. Nem is tetszik , olyan mint amikor mi is vwestern filmet próbálunk csinálni. Voltak próbálkozások ..Talpuk alatt fütyül a szél...és társai . Tisztelet a kivátelnek , ezek is csak amolyan "animek" ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.07. 15:49:03

@classy57: az elején lehet, de nagyon gyorsan más irányt vett pont azért, amiért Disneynek volt lehetősége részletgazdagságra, náluk meg csúsztatnak, újra látszanak képeket, és álló képeket mutatnak percekig

én inkább úgy fogalmazok a két kultúra gyakran megtermékenyítette a másikat, és abból aztán totál más dolgok születtek, pl. az animénél kevés japánabb dolgot tudnék mondani, hasonlítsd össze a filmjeikkel, ég és föld, a sorozatairól nem is beszélve

arról meg megint csak ne, hogy mennyi japán animátor dolgozott az USA-ban, és mennyi animét készítettek az USA-ban is, japán megrendelésre

pl. sokakat meglep, hogy nem csak a Dragonball meg a Pokemon az anime

de pl:

Csip Csup Csodák
Nyolcvan nap alatt a Föld körül Willy Foggal
Nils Holgerson
Alfréd a kacsa
és sorolhatnám

ezekről aztán kurvára nem gondolná senki, hogy anime, mert nem a sztereotip anime, hovatovább többnyire állatok szerepelnek benne

aztán az animékban a nők gyakran férfiasak, a férfiak meg nőiesek, van ahol valóban nagyon hasonlítanak az európaiakra, vagy az amcsi westernekre, lásd Cowboy Bebop, Trigun, de kultúrájukban mindvégig japánok maradtak, pl evőpálcikával esznek, vagy a földön ülnek szék helyett

classy57 2016.01.07. 18:12:52

@scal: He he ...szerintem kicsit elbeszélünk egymás mellett :D
Én csak a kerek szemek miértjét próbáltam viccesen , kicsit szarkasztikusan "megmagyarázni :)
De azért köszi a "kiselőadást" az anime-ről , erről még beszélgethetünk.
De mond csak te sose nézed meg a fiókodat ? Irtam neked hogy a hiányzó két filmet meg tudom szerezni , és már meg is szereztem ...feliratosak ...hova parancsolod :) ?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.07. 19:29:45

@classy57: jaaah, alfában volt az agyam

melyik fiókom? szerintem nem jött át

classy57 2016.01.07. 21:20:57

Itt a neved dobja , oda irtam ...de ha adsz másikat akkor irok oda ...de már meg is van a két film .
Az egyiket a szokott helyre fel is raktam :
mozicsillag.cc/film/rejtelmes-sziget-1961-online
Innen nem tudod leszedni , csak nézni . Ha mondod hova küldök letőltő linket is :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.07. 22:37:32

@classy57: igen közben rájöttem de az ezer éve nem él :D

lonbrang@gmail.com

vagy küldheted a Filmbookosra is jobbra fönt az oldal címe :D

szóval azt akarod, hogy szenvedjek tovább Harryvel? :D

2016.01.07. 23:13:09

@scal:

Bajok Harryvel? :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.07. 23:43:45

@field 64: ah, ah, ah, ah, :D minő kifinomult humor, mindenki fedezékbe :D megjött David Kópéfield

classy57 2016.01.08. 00:53:13

@scal: Noná ...Ugy élveztem a dühöngéseidet ...mintha magunkat hallottam volna 30 évvel ezelőtt :D
a gmail-osra küldöm ...amugy belenéztél a filmbe a MoziCs.-on ?

classy57 2016.01.09. 07:15:35

Amugy nem tudom tudjátok-e , de 2000-ben készült egy remake , most fogom megnézni. Majd referálok ...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.10. 01:46:20

@classy57: én tudok róla, gondoltam is hogy megnézem, hátha hűebb az alapanyaghoz, de azóta sem sikerült ezt elérjem

classy57 2016.01.10. 01:57:46

Kicsit sikerültebb film , de ez sem az igazi ....az is csak hülye amcsi mozi :(

classy57 2016.01.10. 02:00:57

Te sem tudod megnézni a Mozicsillagon a filmeket ? Ejnye de ügyetlenek vagytok :D Elküldjem azt is ?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.10. 02:34:05

@classy57: én azt meg se próbáltam, egyelőre azokat nézem, amik kötelezők januárban :D

classy57 2016.01.10. 03:02:39

A film megjött rendben ?

classy57 2016.01.10. 12:40:09

@scal:
No az nem jött meg ! Én most a másodikra gondolok filmnél gondoltam ...a Guliver-re
süti beállítások módosítása