Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dumapárbaj (2015)

2016. március 31. - scal

No, most hogy rákanyarodtunk a még mindig szarabb magyar filmekre, beszélgessünk kicsit a Dumapárbajról. Miért néztem meg? Mert elhivatott vagyok, és mert volt egy lyukas másfél órám két kisfilmblokk közt. Viszont azért most kifejteném a meglátásaim a hazai stand-up comedyről, illetve arról, ami annak hiszi magát. Röviden NINCS. Az, amit a 90% művel stand up comedy kapcsán, az kb. a műfaj legalja. Vagy azt mutatja, hogy SEMMIT nem tanultak abból, amit odakint művelnek, vagy csak nem néztek elég HOFI-t, vagy pedig azt, hogy egy fokkal nem kívánnak többet tenni a szükséges minimumnál. Ha nem akarok ennyire szőrösszívű lenni, akkor azt mondanám, hogy Mogács Dániel és Bödőcs Tibor az a kettő, aki elfogadható szinten csinálja ezt, és nem csak altesti poénokkal operál. A baj csak az, hogy ebben a filmben Hadházi László és Kiss Ádám szerepelnek.

dumap.jpg

Igazából nem is értem, mit akartak ezzel a filmmel. Hadházinak mégis miért volt rá szüksége? Minek adnak neki egy random keresztnevet, ha lényegében saját magát alakítja? Persze mondhatja, hogy nem, nem, teljesen távol áll ez a pojáca a személyiségétől, de ezt bizony súrolókefével se fogja már levakarni magáról. Ő egy ilyen tenyérbemászó komikus, és ezt élvezi. Lehet, sokkal többre lenne képes, de valamiért elég neki ennyi, és ha egy ember eljut erre a következtetésre, akkor meg lehet nézni, mi lesz belőle; Sas kabaré, Maksa híradó, Gálvölgyi show, és sorolhatnám.

Aztán vannak azok az ad hoc szerepek, amikor egy komikus – akár külföldi, akár magyar – eljut odáig, hogy oké, ismerik már, van egy közönsége, de valamiért ő filmben akar szerepelni, mert akkor lesz V. A. LAKI. Vagy, hogy elmondhassa, ő már filmben is játszott, színesítette palettáját. Ezeknek a 98%-a katasztrófába torkollik, aminek ezer és egy oka van, de hogy a legtriviálisabbnál maradjak: komikusunk nem színész, hanem egy komikus. Jó példa erre a Hogyan rohanj a veszTED-be, ahol Seth McFairlane csinált magából hülyét, és nem jó értelemben. De akár említhetném a Tündérdombot Fábry Sándorral is. Persze lehet mondani, volt rá pénz, és szórakoztak egyet, nem akarnak ők színészkedni, csak egy filmet csinálni saját maguknak. Ez esetben minek csinálják? Miért nem valami értelmesebbre fordítják a drága időt? Ha elromlik a villany, nem állok neki botrováskodni, mert abból csak baj lesz, hanem hívok egy szakembert. Miért? Mert előtte legalább egy évig kellene tanuljam azt, ami miatt őt szakinak szólíthatom.

Hát ilyen a Dumapárbaj is. Nem színészeket látunk, hanem olyan embereket, akik azt hiszik, ha leülnek a dob elé – dobolni mindenki tud, hát az olyan egyszerű –, vagy eljátsszák a Boci Boci Tarkát a zongorán, akkor az már jó lesz. És nekik ez elég. Nem merült fel egy pillanatra se bennük, hogy érdektelen, unalmas, amatőr lesz. Kíváncsi vagyok, hányadik felvételt tartották meg jelenetenként. És akkor még ott van a kérdés, miért gondolták, hogy ez jó lesz reklámnak? Ha eddig nem lett volna ellenszenves Hadházi, ezek után teljesen biztos az lenne, hiszen egy... egy bömbölő, tenyérbemászó ripacsot alakít... saját magát?

maxresdefault_42.jpg

Biztos úgy gondolták, ha a történést a saját közegükbe helyezik – értsd, egy kifutóban lévő stand up comedyst megpróbál kifúrni egy feltörekvőben lévő tehetség –, akkor majd javítanak a helyzeten, hiszen nem kell túlzásba vinni a színészkedést, de nem így lett. Mert a kamera az már csak olyan, hogy azt tudja mutatni, ami előtte van, és amit látunk, az rendkívül művi. Jobban jártunk volna, ha kapunk egy best of 90 perces videót a két komikustól, mert azt azért nem mondanám, hogy a poénok többsége ne működne, főképp amikor egymás alázásáról van szó. De amikor ezeket a szkeccseket kéne valahogyan átkötni, akkor máris unalmat, erőltetettséget, drámázást kapunk, ami totál érdektelen, és alig várja a néző, hogy jöjjön már a vége főcím. A lezárás pedig maga a botrány, biztos azt hitték, nagyon édesek lesznek, de hogy ezt a forgatókönyvnek csúfolt valamit NÉGY ember baszkodta össze! Hát ezt el se hiszem.

És akkor még ott van a legnagyobb merénylet, amit elkövettek a filmben. Eszenyi Enikő eltorzítása. Az egyetlen ember, aki tud játszani, és akkor csinálnak belőle egy Maci Lacit, műseggel, aki végigszambázza az egész filmet, hogy aztán eltemesse az egyetlen kutyáját, meg végül magát is. Először fel se akartam ismerni. És nem azért, mert „felolvadt a karakterben”. Normálisak ezek? Jordán Adél se járt jobban az idióta barátnő szerepében – szegény Adél lassan listát írhat azokból a szerepekből, amelyeket nem kellett volna feltétlenül elvállalnia. Rajtuk kívül megemlítendő Csőre Gábor az átvert mesterember szerepében – de ő is inkább szinkronhangnak jó –, és Kamarás Iván, abban a két percben, amíg beugrott cameozni.

Paczolay Bélától egy Kalandorok után sem vártam ennyire szörnyű filmet, de tőlem egy esélyt még mindenképpen kap, mert jelen alkotáson egy grammot nem látszott a kézjegye, teljes egészében Hadházi uralkodik. Az ő bűne az egész, annyira rá van szabva a szerep, és annyira köré épül az egész cselekmény, hogy azon is csodálkozok, a forgatókönyvet hogy a rákba nem őr írta? Netalán a saját szövegeit hozta a filmbe? Vagy azokat is mások írják neki? Vagy csak rájött, hogy az íráshoz nem ért...? Kár, hogy arra nem jött rá, a színészkedéshez se sokat.

Amennyiben tetszett a kritika, akkor azért, amennyiben pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2016.03.31. 06:57:24

Hát, hozzád képest én már szinte dicsértem! :)
jerrycomovie.blogspot.hu/2016/03/dumaparbaj-2015.html
De leírtam azt is, miért.
Mert egyébként volt benne lehetőség.

tjunior 2016.03.31. 15:32:23

A magyar stand-up az Bödőcs és Kőhalmi a többiek messze mögöttük megrekedve, mert azt hitték random viccmesélés az stand-up ( meg jó részük amúgy is tehetségtelen, csak azt hitték ha részegen jól elszórakoztatják a haverokat akkor az nagyban is megy).

2016.03.31. 15:42:58

Hát én Hadházit egy Kisváros-epizódban láttam először. Maradandó élmény volt, sajnos nem jó értelemben. Ennyi. Valóban messze Mogács a legjobb köztük, megérdemelne egy filmet, mondjuk a "Dr. Mogács munkában" és társai alapján (én speciel szeretem még Kormos Anett jelenéseit a stílusa és a hangvétele miatt).
Mondjuk oké, nem ez volt a téma.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.01. 14:23:07

@Tralfamador75: azért láttam én már haknizi Mogácsot is, hatodjára már nem olyan ütősek a poénjai, meg azért sokkal közönségesebb ő is ha nincs ott a kamera, de való igaz Dr. Mogács nagyon el van találva

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.04.01. 18:19:06

Végre valaki leírta, ami már évek óta "bassza a csőrömet", hogy ezek a 12-15 perces kis ostobák nem stand-up komédiások, hanem csak fiúcskák meg lányka valahonnan az Amatőriának nevezett országcsücsökből, akik elhiszik, hogy képesek jó poénokat mondani meg közönséget szerezni maguknak - miközben egy valódi stand-upos akár egy-másfél órát is színpadon van, méghozzá úgy, hogy közben nem lesz unalmas. Mert műsort készít és ad elő, nem pedig dobálja a pár perces csontokat - hadd rágódjunk rajtuk.

A filmet még nem láttam, de tervbe vettem - egyre jobban rettegve attól, amit látni fogok. De hajrá! Miért ne rontsak el az életemből egy soron következő másfél órát? Megtette ezt sok-sok amerikai és magyar film előtte, még egy már nem is számít... :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.01. 20:42:25

@Tom Bobb: én szerintem nincs azzal baj, ha egy stand upos mondjuk 4-5 viccest is belefűz a mondókájába, de pl. Hofi is olyan vicceket mondott amik kurvára ütöttek, hatodjára is meghallgattam és röhögtem rajta

azonkívül nekem az is furcsa, hogy amikor beindult ez a stand-up láz egy 10 éve akkor hirtelen lettek vagy ötvenen, azelőtt meg volt négy az országban (Hofi, Sándor György, Nagy Bandó, meg Maksa, bár ez utóbbi is csak hellyel közzel)

de ha megnéznék, hogy miről beszélt pl. George Carlin, vagy Luise C. Kay (aka. Székely Lukács) akkor rájönnének, hogy a stand up jól csinálva sokkal mélyebb mint bohóckodás és poénpetárdák durrogtatása, néha nem is kell ahhoz percekig röhögni, hogy a műsor jó legyen

sőt, morális kérdésekkel foglalkoznak, politikaival, közéletivel úgy, hogy gondolatokat ültessenek el vagy ébresszenek, nagyon sokszor önmagukat gúnyolják ki, és olyasmin röhög a közönség ami lényegében kibaszott tragikus

@tjunior: Kőhalmit nem ismerem, majd ránézek

2016.04.02. 16:31:29

@scal: A hakni az hakni, még a zenében is. Kis küzdelem azzal, hogy "meg kell élni valamiből", amit egyúttal ezzel le is húzunk a szutyokba, mert igénytelen(nek hat), mert félmegoldás és mert láthatóan hiányzik belőle az, amiért szerethetnénk. Nem szeretem a haknikat, ez van, illúziórombolók (vagy inkább visszarántanak a valóságba), és egytől egyig átverés.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.02. 17:57:02

@Tralfamador75: hát nem tom szerintem lehetne azt is normálisan csinálni. Voltam pl. tavaly egy esküvőn, ami "parasztlagzi" lett volna, de annyira tré volt az egész, hogy a pap nevében is én kértem elnézést

különösen az tetszett, ahogy hosszasan fejtegette a földi hívságok hiábavalóságát, aztán levette a miseruhát, és Converse cipőben beszállt az Audijába majd elhajtott

2016.04.03. 05:53:02

@scal: Paphakni. Talán még playbackről is ment a celebrálás.
Nyilván celebpap, aki csak jó pénzért vállal esketést :-D
süti beállítások módosítása