Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Psycho 2

2011. február 14. - Santino89

"Emlékezz Norman, egyedül én szeretlek téged. Csak a mama szeret igazán..."

A Psycho nem csak Hitchcock leghíresebb, legjobb munkája, hanem egy filmtörténeti jelentőségű remekmű, ami a mai napig többszörösen megvezeti a nézőket, mindemellett pedig igazán vérfagyasztó. Egy tökéletesen lezárt történet, amit semmi értelme sincs folytatni, vagy újrafeldolgozni. Sajnos mindkettőt elkövették.

A Psycho 2-t 1983-ban mutatták be, amikor a csúcsponton volt a slasher láz, a Halloween-nak köszönhetően. Bár az eredeti film is nagyon nagy hatással volt az alműfaj születésére (elég, ha csak a Carpenter remekművében rejlő milliónyi utalásra gondolunk, például Loomis doki nevére), mégsem nevezhető egyáltalán slashernek, jóval több annál. A folytatás egyértelműen csak egy újabb rókabőr lehúzása a nyereség érdekében, a megfelelő időben. Nagyon sokat utalgat az első részre, önmagában gyakorlatilag érthetetlen lenne a sztori. És ez nemcsak a történetre igaz, de még a kamerabeállításokra is. Természetesen közelében sincs az eredeti Psycho színvonalának, sőt sokkal inkább elmúlt felette az idő, pedig 23 évvel később készült. A gyilkosságok sokkal véresebbek, de egyben gyorsak is, a feszültségnek sajnos nyoma sincs, pedig érződik, hogy az alkotók ezt akarták elérni, hogy filmjük ezzel legyen jobb-több egy átlagos slashernél. Épp ezért slasherként sem működik egyáltalán a Psycho 2, ahhoz túl lassú, túl hosszú, és túl kevés a gyilkosság. Az eredeti film végén lévő zseniális csavart is megpróbálták überelni, de elég erőltetettre sikerült a végeredmény. Ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon meglepő és hihetetlenül bizarr. És itt a hangsúly a hihetetlenségen van. Nem véletlen, hogy a rendező Richard Franklin nem tett le sem azelőtt, sem azután semmi maradandót az asztalra. Ugyanez igaz a főhősnőt alakító Meg Tillyre, aki hihetetlen cuki jelenség, jó érzés ránézni, de egyáltalán nem illik a filmbe. Anthony Perkins pedig a vége felé nagyon túlripacskodja már a dolgot.

A Pycho 2 egy remekmű teljesen felesleges és gyenge folytatása, a korhoz híven rengeteg slasher vonással, de mégsem tud azzá válni. Ez nem jelenti azt, hogy nézhetetlen film lenne, már csak azért sem, mert sokat merít az első film legendájából. A legnagyobb baj pedig az vele, hogyha sokkal jobban megcsinálták volna, még akkor se érhetne fel az eredetihez. Nem nézhetetlen és nem vállalhatatlan, azt is túlzás lenne állítani, hogy meggyalázza az első részt, de akkoris teljesen felesleges...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása