Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fekete hattyú

2011. március 02. - Santino89

"I was perfect"

Igen, Natalie, tényleg az voltál!

Nem túl gyakran látok ilyen elsöprő erejű színészi alakítást egy nőtől. Ebben semmi hímsovinizmus nincs, egyszerűen a hollywoodi színésznők sokkal inkább a szépségük, semmint a tehetségük miatt lesznek híresek. Natalie Portman azonban már gyerekként is elképesztően jó volt, elég ha csak a Leon, a profira gondolunk. Most pedig egy sérült balerinát kell játszania egy pszichothrillerben. Elég bizarrul hangzik, nemde? Az idei Oscar úgy látszik a súlyos színészi alakításokat kedvelte a legjobban.

Azonban Darren Aronofskynak még mindig nem sikerült felülmúlnia önmagát; a Rekviem egy álomért című remeklését. Sokszor emlékeztetett arra a filmre a Fekete hattyú, sőt A pankrátorral is elég egyértelmű párhuzamokat lehet vonni, de nem sok értelme van. A Fekete hattyú önmagában is egy zavarba ejtő film. Ismét fennáll az, ami a Király beszédénél meg A harcosnál is, hogy egy ilyen alaptörténetből jó filmet kihozni elég nehéz. Engem például kurvára nem érdekel a balett, soha nem mennék el egyetlen előadásra sem, de ahogy itt bemutatták a mozdulatok szépségét, a szenvedélyt, a rengeteg küzdelmet,  a hatalmas fizikai-lelki munkát... Teljesen magával ragadott, amit igazán nem hittem volna. A thriller vonal is nagyon erős, pedig egy elkoptatott klisét használnak, és mégis. A rendező illetve a zeneszerző tökéletesen végezte a dolgát, de Natalie Portman nélkül semmire sem mentek volna. A zsarnok anya rajta keresztül próbálja érvényesíteni (nem mellesleg egyébként őt is okolja) saját elrontott életét, ennek következtében a szexuálisan éretlen lány nem bírja kifejezni magát tánc közben sem... Úgyhogy olyan jeleneteket láthatunk, melyben az édes, ártatlan Natalie maszturbál. Vagy épp szenvedélyesen nekiesik egy leszbikusnak, aki kinyalja... Ezek a jelenetek önmagukban olyan erősek, hogy elvinnék a hátukon az egész filmet, de ennél jóval többrétegű a Fekete hattyú, egyszerre szól a félelemről, a kudarcról, a sikerről, az életről, és a művészetről...

Nem egyszernézős film, nem lehet elsőre tökéletesen befogadni, megérteni a lényegét. Mindemellett elég lehangoló és kilátástalan ahhoz, hogy az ember ne is akarja túl gyakran megnézni. Az teljesen magától értetődő volt, hogy nem nyerte meg az idei Oscart, ilyen bizarr, zavarbaejtő filmek sosem szoktak tarolni. De teljesen megérdemelte a sikert, a jelölést, és én még mindig bízom benne, hogy Aronofskynak egyszer majd sikerül felülmúlnia önmagát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.23. 08:50:33

egyre biztosbab vagyok benne, hogy Aronofsky nem az én rendezőm, bár a Rekviemet még nem láttam a többi művét látványosan unatkoztam végig, - ezt is

annyira nem fölöslegesek a párhuzamok a Pankrátorral, mert mintha csak azt láttam volna női verzióban (csak ott a pálya vége, itt a pálya eleje, ott nem találtuk a szót a lánnyal, itt az anyával, stb. a befejezésről nem is szólva)

persze tudom kevesedmagammal leszek ezen véleményemmel, és öltönyben illett volna végignéznem, miközben néha két ujjal megfogott borospoharamból kortyintottam volna és így sóhajtok fel: "Micsoda jelenet!"

e a helyzet az, hogy Aronofsky nem egy David Lynch, és ha nem csal a gyanúm, te még nem láttad a Mullholland Drive-ot

UI: Mila Kunis viszont nagyon jó volt, nem is értem hogy vehették be ide, annyi retek szerep után , Aronofsky rendező úr alaposan felfedezhette magának

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.23. 16:05:38

A Rekviem a legjobb tőle, minden idők egyik legnyomasztóbb filmje. Szerintem ez abszolút nem egy sznob film, ha az lenne, nem is arathatott volna ekkora sikert.
Hogy te mégis hogy voltál képes ezt unni, azt el nem tudom képzelni. Most jövök rá, hogy mennyire zseniális ez a film, hogy még mindig peregnek előtte a képsorok, pedig jó rég láttam.

Ezerszer jobb a Mulholland Drive-nál, ami nem egyéb, mint Lynch eddig fel nem használt, de össze nem álló jeleneteinek ötvözete.

A mostani sok személyeskedésedet pedig nem igazán tudom hova tenni. Annyira nem ismersz, hogy ilyen biztos legyél a dolgodban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.23. 18:12:14

nem tudom, nekem a Mulholland Dr. egy kibaszott zavaros film volt, de valahogy az a fajta, hogy még hetekkel később is gondolkodtam rajta - a párhuzamok szerintem nyilvánvalóak, na jó, a leszbikus jelenet tetszett

nem akartam személyeskedni, csak tippeltem, - ezek szerint rosszul - távol álljon tőlem, hogy megbántsalak bármivel is
süti beállítások módosítása