Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Különleges történetek

2011. szeptember 04. - Santino89

Az európai filmesek egy kicsit más útját választották az Edgar Allan Poe megfilmesítésének, mint a korban divatos AIP adaptációk. Fogtak 3 híres rendezőt, a kor legnagyobb sztárjait, és 3 novellát dolgoztak fel külön-külön egy filmben. Mint minden szkeccsfilmben, úgy itt is erősen ingadozik a színvonal az egyes részek között, így nem is lehet véleményt alkotni az egészről, csak az egyes részekről.

Az elsőt Roger Vadim rendezte, aki az És Isten megteremté a nőt című filmjével tett szert hírnévre. Akkori feleségét, Jane Fondát kérte fel a főszerepre, a választás pedig nem is lehetett volna ennél jobb. Az ezidőtájt mindig pozitív szerepeket játszó, angyalarcú Jane ezúttal egy Caligulához hasonlatos hihetetlenül érzéki, és végtelenül kegyetlen úrnőt játszik, ami elképesztően jól állt neki. Érdekesség, hogy a film készítésének évében (1968) apja, aki mindig a becsületes amerikai mintaképét formálta meg, a Volt egyszer egy vadnyugatban szintén egy lelkiismeretlen, perverz gyilkost alakított. És ha már a családnál tartunk külön poén, hogy a történetben a Jane Fonda által játszott úrnő szerelmes lesz egy távoli rokonába, akit a testvére Peter Fonda alakít. De térjünk vissza erre a szkeccsre: a kosztümök inkább emlékeztetnek a '60-as évekre, ami szerintem egy elég jó poén, pláne, hogy Jane Fonda borzasztóan szexis benne. A fényképezés gyönyörű, a narráció hangulatos, de sajnos a történet közepére teljes unalomba fullad, gyakorlatilag semmi mást nem látunk, mint Fondát lovagolni, és a történet végében sincs semmi plusz.

A második sztori egyértelműen a legjobb a három közül. Alain Delonhoz annyira tökéletes a jéghideg, érzéketlen gyilkos karakere, mint senkihez. A hideg futkározott a hátamon annál a jelenetnél, amiben a meztelen lányt akarja élve felboncolni. Aztán Brigitte Bardot is megjelenik, akit pedig megkorbácsol, csak azért mert beszól neki. Érdekes egyébként, hogy a film főcímében, és a plakáton is Bardot neve a legelső, pedig ő egyik történetnek sem a főszereplője, de úgy látszik ő volt ezidőtájt a legnagyobb sztár az illusztris szereplőgárdából. A történet vége egy érdekes csavart is tartogat számunkra úgy, hogy közben teljesen a nézőre bízza a látottak értelmezését.

A következő részt a nagy Fellini rendezte. És hát egy ilyen kvalitású művészember nem engedhette meg magának, hogy csak úgy simán feldolgozzon egy Poe novellát, mint a többi rendezőcske, neki természetesen a saját vízióját kellett a vászonra álmodnia, a cannes-i bemutatón fényesre is nyalták a seggét, sőt felajánlották neki, hogy rendezzen még egy szkeccset Poe-tól, és ezzel együtt hozzák forgalomba. Nos nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Fellini verziója tetszett a legkevésbé. Nagyon unalmas volt, nagyon művészieskedő, nagyon közhelyes, és teljességgel semmitmondó, ráadásul totál értelmetlen. Egy bedrogozott filmsztárt követhetünk nyomon egy estéje folyamán, ahol láthatunk egy interjút, meg egy díjátadót, aztán egy nagyon hosszú száguldást. Persze, értem én, hogy a filmszakma elé akart görbe tükröt nyújtani, de egy Poe megfilmesítésnek talán nem ez kéne hogy legyen az elsődleges szempontja. Egyébként ennek a résznek is vannak pozitívumai: Terence Stamp nagyon erős játékára gondolok itt elsősorban, aki sokkal jobb, mint a film nagy sztárjai. Illetve tény, hogy az utolsó pár perc a horrortörténelem legjobb pillanatait idézi, annyira hangulatos, baljós, váratlan és brutális. De ez a két perc nem ment fel 40 perc unalmáért senkit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.22. 10:54:11

Mondanom sem kell, hogy nekem természetesen Fellini epizódja tetszett a legjobban, és Vadimé a legkevésbé. A Toby Dammitban azok az arcok, azok a színek és az egész epizód tipikusan „fellinis” hangulata! Így érdemes megfilmesíteni egy irodalmi művet: nem szolgaian képekké alakítani a történetet, hanem hozzátenni valami pluszt. Magam egyébként kifejezetten sajnálom, hogy a második Poe–Fellini-film nem valósult meg, a korabeli leírások alapján nagyon érdekes lett volna.

„...a plakáton is Bardot neve a legelső, pedig ő egyik történetnek sem a főszereplője, de úgy látszik, ő volt ez idő tájt a legnagyobb sztár az illusztris szereplőgárdából.”

Négy nagy sztár játszott a filmben, akiket a producerek a legegyszerűbb módszerrel rendeztek sorba: ábécé szerint. Ezért Bardot az első, és Stamp az utolsó. Mielőtt szóba kerülne: a rendezők neve is ugyanilyen szempontból lett sorba rendezve, ámbár ez véletlenül minőségi sorrend is lett.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.02.28. 20:17:23

@field 64: Igen, de egy film, még ha szkeccs is, szerintem ne csak színekből, meg arcokból álljon. Ennek a szkeccsnek nincs története gyakorlatilag, és teljesen semmitmondó. Szerintem ez még csak nem is adaptáció. Amúgy mielőtt megírtam a cikket, utánakerestem a wikipedián, de akkor még nem gondoltam volna, hogy később együtt fogok írogatni a cikk szerzőjével :)
A kiegészítést pedig köszönöm.

2013.03.01. 11:02:14

@Santino89:

Nagyon nem értek egyet Veled. Szerintem a három film közül épp a TOBY DAMMIT szól leginkább valamiről. A METZENGERSTEIN számomra nem több, mint egy kosztümös-romantikus sztori némi erotikus felhanggal, a WILLIAM WILSON pedig megmarad a külsőségeknél, pedig a főhős önmagával való állandó viaskodása, a lelkiismeret megtestesülése sokkal mélyebb és tartalmasabb filmre adott volna lehetőséget, még egy szkeccs szintjén is.

A TOBY DAMMIT viszont kitűnő vizuális körkép a korabeli olasz filmvilágról: a színek és az arcok szerintem mindent elmondanak. Fellini azon kevesek közé tartozott, aki képekkel is tökéletesen ki tudta fejezni magát, nem kellett didaktikus megoldással valamelyik szereplő szájába adni a mondanivalóját. Úgy gondolom, a rendező a szenvedélybeteg főhős szemén keresztül mutatja meg nekünk azt a miliőt. Toby éjszakai száguldozása a város utcáin a későbbi FELLINI-RÓMA záró képsorát, az éjszakai motorosok hatásos jelenetét idézte, legalábbis számomra. A labdázni hívogató kislány egyértelmű és hatásos szimbólum, némi túlzással azt mondanám, az ÓMEN Damienjét előlegezi meg. :)) (Mert 1968-ban még egyáltalán nem volt elcsépelt az „ördögi gonoszság” és a „gyermeki ártatlanság” hatásos kontrasztja.)

Elfogadva természetesen a Te véleményed, úgy gondolom tehát, éppen Fellini epizódja az, ami többet nyújt a puszta cselekménynél és az üres látványnál. Fellini volt az, aki nem képregénnyé alakította a Poe-novellát, hanem teljesen újragondolta azt, pluszt adott hozzá, még azon az áron is, hogy szinte csak a végső csattanót tartotta meg az eredeti történetből. Az összhatásban persze nagy szerepe van Terence Stampnek is, aki messze a legjobb színészi teljesítményt nyújtotta ebben a szkeccsösszeállításban.
süti beállítások módosítása