Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az asszony, az asszony

2011. december 06. - Santino89

Ironikus, hogy pont ez a film kerülte el eddig teljesen a figyelmemet, akár újhullámos, akár  Belmondo mozikról legyen szó. Pedig kétségtelenül a legjobbak közt a helye, bárhonnan is nézzük.

Belmondo maga csak mellékszereplő a történetben, de fogalmazhatunk úgyis, hogy a harmadik főszereplő. A középpontban Godard nagy kedvence, Anna Karina áll, aki ebben a moziban is egy igazi nagy egyéniség. Egyetlen fájdalmam ezzel kapcsolatban, hogy meglepően kevés premier plánt készített az operatőr, az egész film alatt jobbára félközeliket használt. Az asszony, az asszony a világtörténelem egyik legnagyobb talányára, a női viselkedésre, a női gondolkodás rejtélyére és misztikumára keresi a választ, de ha a hangvételt nézzük, akkor sokkal helytállóbbnak tűnik, ha azt mondom, a női hülyeségről szól Godard '61-es munkája. A rá jellemző féktelen kiszámíthatatlanságot itt abszolút túlpörgeti, de úgy, hogy közben az első perctől az utolsóig nagyszerű ötletek váltakoznak egymással, melyek többnyire igazán humorosak is. Külön jó poén a filmben az, ahogyan a többi újhullámos mozira hivatkoznak benne. Belmondo például haza akar érni időben, mert a tévé a Kifulladásig-ot adja éppen. A hősök az egész játékidő alatt nagyon spontánnak, természetesen hatnak, de közben folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy ők tudják, ez csak egy film.

Abból pedig a legjobb fajta, hisz megállás nélkül árad belőle a mozi, az élet, és a nők szeretete. Tulajdonképpen Az asszony, az asszony a legszórakoztatóbb művészfilm, amit valaha láttam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.07. 07:40:10

tényleg érdekes, mert a korai Belmondok közül szinte állandóan ezzel jönnek mindenhol, hogy milyen jó, még úgyis, hogy keveset szerepel benne

Bébelfan85 2012.09.06. 14:15:37

Mint már írtad ez Godard egyik legszórakoztatóbb filmje (Godard "nehezebb" filmjeire is jellemző a sajátos humor, de ez a film a mester hétköznapibb művei közül való).
Mint ahogy szintén említetted Anna Karina (Godard akkori párja) játssza a főszerepet, a két srácot pedig Brialy (róla tudni kell, hogy a 60-as évek elején az egyik legnépszerűbb francia színész volt, sokáig Chabrol és Godard egyik nagy kedvence) és a fiatal Belmondo (már túl a Kifulladásigon) alakítja. Feltűnik még az újhullám másik nagy alakja Jeanne Moreau is egy rövid epizódszerep erejéig.
Már régebben láttam a filmet, de ami feltünt nekem, hogy Godard kedvesen odaszurkált "barátilag" a másik újhullámos rendezőnagyságnak Truffaut-nak (ekkor még jóban voltak). Ilyen volt pl. amikor a bárban Belmondo megkérdezi Moreau-tól, hogy van a Jules és Jim-mel , Belmondo azt mondja, hogy megyek haza nézni a Kifulladásigot (említetted) vagy Anna Karina Charles Aznavour-t hallgat (a Lőj a zongoristára főszereplője). Van benne még jónéhány nagyszerű ötlet és dialógus, de ez egyáltalán nem meglepő Godard-tól. Ja még annyit hozzáfűznék, hogy ha valaki ismerkedni szeretne a Godard-életművel, az nyugodtan kezdheti akár ezzel a filmmel is (nem érdemes rögtön mondjuk a Bolond Pierrot-val vagy a Weekend-el kezdeni).
Apropó, hogy állsz a francia újhullámos filmekkel? Itt gondolok pl. Godard, Truffaut, Resnais, Chabrol, Loui Malle filmjeire. Melville-nek már több filmje terítékre került, ezért gondolom, hogy őt sokra tartod.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.06. 22:29:44

@Bébelfan85: Láttam már jópár újhullámos filmet, de azért még sok hátra van. Voltak, amiket szerettem, és voltak amiket nagyon nem. Godard-nál maradva például tőle a Megvetés az egyértelmű kedvencem, de jó volt még a Kifulladásig, és az Éli az életét is. De a Bolond Pierrot szerintem borzalmasan rossz volt.
Truffaut nekem kiegyensúlyozottabb alkotónak tűnik, de neki nem is voltak olyan sziporkázó filmjei, mint például e bejegyzés tárgya.
süti beállítások módosítása