Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szárnyas fejvadász

2012. március 10. - Santino89

bscap037.jpg

Nagyon régen, 12-13 évesen láttam először a Szárnyas fejvadászt. Az hagyján, hogy nem azt kaptam, amit vártam, de nem is igazán értettem az egészet. Se a kultuszt, se magát a filmet. A történet alapján egy ütős akció sci-fire számítottam: Harrison Ford a jövőben lázadó robotokra vadászik. Ezek alapján jogosnak is tűnhettek az elvárásaim. Amerikában valószínűleg hasonló okokból bukott meg a film, vitathatatlan erényei ellenére. Most elérkezettnek éreztem az időt, hogy újra megnézzem a Szárnyas fejvadászt. Háromszor láttam, három egymást követő estén, három különböző verzióját. Így kicsit érettebben, belemélyedve ebbe a világba, egészen különleges, egyedi filmélménnyel lettem gazdagabb.

bscap051.jpg

Hangulat:

Ami elsőre pofán vágja az embert, az a látványvilág. Annak idején a rendezői változatot láttam. A Viasat 3-on egy életlen, szemcsés, kontraszthibás videókópiát adtak le, ami tökéletesen megfosztott a látványvilág élvezetétől, most viszont, amikor BluRayen is meg lehet nézni, valami elképesztő a hatás. Teljesen hihetetlen, hogy ’82-es a film, azaz majd’ 30 éves alkotással van dolgunk. A város látképe lenyűgöző, nem avult el, sőt modernnek számít mind a mai napig, arról nem is beszélve, hogy mennyi későbbi filmre volt nagy hatással. A legfontosabb a mi szempontunkból a hangulatkeltő ereje, ahogy átmentették a ’40-es évek noirjait a sci-fi műfajába.

bscap222.jpg

Ezen felül a Szárnyas fejvadász nagy erőssége, hogy saját világot teremt magának, amelyre csak kevés film képes, különlegessége pedig az, hogy nem magyarázza meg a néző számára az apró részleteket, minden a mi fantáziánkra van bízva: nem tudjuk meg, mitől lett ilyen élhetetlen, nyomasztó hely a város, miért él itt mindenféle népcsoport, akik valamilyen különleges, kevert nyelven társalognak. Nem tudjuk meg azt sem, hogy mi történt az állatokkal, vagy hogy miért esik folyton az eső. A képi világ elképesztő, az árnyak, a rácsok, a rengeteg ellenfény, a neonok tökéletesen megteremtik a neo noiros hangulatot, amelyet Vangelis kiváló zenéje még tovább fokoz. Ez nem az a típusú fülbemászó muzsika, mint amilyen a Tűzszekereké, vagy amilyen az 1492 - A Paradicsom meghódításának a zenéje, hanem sokkal inkább a benyomásokra, a pillanatnyi érzésekre, és a hangulatra alapoz, nem pedig a dallamosságra. Önmagában szerintem kevésbé alkalmas a hallgatásra (bár állítólag relaxációs zeneként nagyon jó), de annyira meghatározza magát az alkotást, hogy most éppen ebben a pillanatban is ezt hallgatom, hogy a megfelelő hangulatba kerüljek. A zene további nagy erénye, hogy egyesíti magában a ’40-es évekre jellemző jazzes futamokat a film készítésének jelenében uralkodó szintetizátoros hangzással, miközben az ultramodern jövőt is kiválóan érzékelteti, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy egyértelműen ősi és örökérvényű marad az összkép. Zseniális munka, csak a legnagyobb alázattal lehet róla beszélni.

A színészek:

bscap046.jpg

A színészekről külön kell hogy szóljak, mert ez az egyik legizgalmasabb téma a Szárnyas fejvadász kapcsán. Rögtön egy kissé eretnek kijelentéssel kell kezdenem: szerintem Harrison Ford egyszerűen rossz választás volt Deckard szerepére. Mivel neve szinte egybeforrt a szereppel (persze nem annyira, mint Indiana Joneséval, vagy épp Han Soloéval), azt hiszem ez némi magyarázatra szorul: Ford jól megszokott csibészes, kisfiús, félmosolyos karaktere nem illik ehhez a szomorú, nagyvárosi, kiégett, megcsömörlött fejvadászhoz. Egyszerűen nem hiteles, én végig Harrison Fordot látom, és várom a következő vicces beköpését, de persze mindhiába.bscap169.jpg

Rutger Hauer viszont tökéletes választás a lázadó replikánsvezér szerepére. Nyilvánvaló, hogy alapból hálásabb és sokszínűbb szerepről van szó, Hauer szuggesztív jelenléte viszont ha lehet, még rátesz erre egy lapáttal. Ha kell kegyetlen és félelmetes, de van, hogy szomorú és szánandó, ám mindig csodálatos; nem csak a külseje, hanem a kisugárzása, és a színészi tehetsége miatt. Ha épp ő van a képen, akkor a többi színész menthetetlenül elhalványul, egyértelműen ő az alkotás középpontja, annak ellenére, hogy jóval kevesebbet szerepel Fordnál.bscap080.jpg

Sean Young Rachael szerepében szerintem szintén kiváló volt, bár állítólag tapasztalatlansága miatt elég sok problémát okozott a forgatáson. Mindenesetre a vásznon ebből semmi sem látszik. Rachael érzéki, bájos, érdekes és tragikus. Az a jelenet, amelyben ráébred arra, hogy ő valójában replikáns, az szavak nélkül is szívszorítóan drámai. Itt ér össze a forgatókönyv remek szituációja, a nagyszerű rendezés, a visszafogott zenével, és az ügyes színészi játékkal.

bscap096.jpg

Akit még feltétlenül meg kell említenem, az Daryl Hannah, mint Pris, élete első komoly szerepében. Rachael mellett ő a történet másik tipikus femme fatale-ja. A replikánsok közül ő a kéjmodell, tulajdonképpen egy gyönyörű, ám számító-csábító nőstény, aki azonban annyira aranyos, hogy egyáltalán nem lehet rá neheztelni egyetlen percig sem. A többi replikánst alakító színész inkább csak megmarad a háttérben: Brion James szimplán csak ellenszenves, Joanna Cassidy pedig szexis, rájuk annyira nem fogunk emlékezni, mint a rejtélyes Gaff-ra, akit Edward James Olmos játszik. A rémisztően titokzatos karakterét nehéz meghatározni, bár majd teszek rá egy kísérletet a későbbiekben.

bscap163.jpg

 

A rendezés:

A forgatókönyv állítólag sok ponton eltér az eredeti könyvtől, de én azt nem olvastam, így összehasonlítani sem tudom őket. A filmben csak elvétve találunk humort, de az sem különösebben vicces. Ellenben a drámai jelenetek nagyon a helyükön vannak, sőt egy sci-fitől szokatlan módon gyönyörűen líraivá válik néhány igen fontos momentum, de ebbe már belejátszik Ridley Scott zsenije is.

bscap192_1.jpg

A történetről is kell szólnom pár szót; néhány az emberre tökéletesen hasonlító replikáns megszökik a szolgálati helyükről, és visszatérnek a Földre, méghozzá azért, hogy a készítőjükkel meghosszabbítsák a 4 éves élettartamukat.  Ebből az alaphelyzetből sikerült az íróknak és Ridley Scottnak kihozniuk, amit lehetett. Ami elsőre feltűnhet a hollywoodi produkciókhoz szokott nézőknek, az a Szárnyas fejvadász tempója. Viszonylag kevés cselekmény történik, a szereplők gyakran és nagyon sokat hallgatnak, vagy épp csak nézelődnek, szemlélődnek. Az első alkalommal még lassúnak, sőt unalmasnak is találhatunk bizonyos jeleneteket, de érdekes módon, minél többször nézzük meg, annál jobban bele tudunk mélyedni és érezni ebbe a különös világba, hála az összetett forgatókönyvnek, és a hihetetlen képi világnak.

bscap118.jpg

Egy mai filmhez szokott nézőnek viszont kétségtelen, hogy nehéz lehet elsőre befogadni a látottakat, annál is inkább, mert az akciójelenetek sem olyanok, mint amire számítanánk. A történet elején főhősünket,  Deckard-ot a rendőrfőnök a legjobbként állítja be a szakmájában; ez alapján azt várnánk, hogy majd jól lemészárolja a replikánsokat, ehelyett mélyen emberi marad egész végig, nem egy a ’80-as évekre tipikusan jellemző isteni akcióhős, mint amilyeneket rengeteget láthattunk, hanem pont az ellenkezője: esendő, emberi, aki gyakran hibázik. Gyakorlatilag csak két női replikánst sikerül „visszahívnia”, akik fegyvertelenek, de még így is mindkettő rendesen megszívatja.

bscap136.jpg

A rendezés erénye, hogy az egyik jelenet nagyon drámai, a másik viszont már-már horrorisztikus. Érdekes a replikánsok megjelenítése ezzel szemben, akik kezdetben hidegnek, kegyetlennek és gépiesnek tűnnek, és ahogy veszti el főhősünk az emberségét, úgy válnak a gépek egyre inkább élővé a szemünkben, egészen a megváltó végkifejletig. Ezek a várakozásunkon felüli, néhol azonban kétségtelenül elidegenítő elemek jócskán különlegessé teszik a filmet, egyben megmagyarázzák, miért nem örvend egyértelmű sikernek a mű, rengeteg erős momentuma ellenére. Miközben néztem a Szárnyas fejvadászt, elgondolkodtam rajta, hogy vajon nem lenne jobb, élvezhetőbb, ha kicsit gyorsabb, egyben rövidebb lenne? Vajon elvesztené a mélységét?

 bscap196.jpg

 

Szimbólumrendszer:

A Szárnyas fejvadász egyik legnagyobb pozitívuma, hogy tele van az európai-keresztény kultúrkörből vett szimbólumokkal, archetípusokkal, és hogy ennek köszönhetően sokféleképpen lehet értelmezni a látottakat. Ford a magányos hős, a kiégett detektív, Rachael a titokzatos végzet asszonya, a szökött replikánsok meg egyaránt lehetnek fellázadt rabszolgák, bukott angyalok (erre utal a magyar cím is), vagy az emberiség megtestesítői.

bscap025.jpg

Ha pedig ők maguk az emberiség jelképei - ami szerintem a legvalószínűbb - , akkor egyértelműen Istent keresik, aki nem más, mint Tyrell a feltaláló, az üzletember, a teremtőjük. Battyék ugyanazért keresik Tyrellt, amiért az emberek Istent, vagy a vallást: hogy tovább élhessenek, mert mindnyájan halálra vannak ítélve a születésüktől fogva. Mi emberek ugyanezt tesszük, képtelenek vagyunk elfogadni, hogy egy nap semmivé válunk, így belekapaszkodunk Istenbe, vagy a vallásba, hogy örök életet nyerjünk. Ezt az értelmezést erősíti, hogy Roy Batty a liftben felfelé, az ég, a mennyország felé halad. Más kérdés, hogy az Úr lakhelye egy piramisban található, amely egyértelmű utalás az egyiptomi, gonosz rabszolgatartókra. A találkozás azonban végtelenül kiábrándító a filmben, Tyrell ugyanis nem tud segíteni, Batty ezért elpusztítja. A film síkján is könnyedén lehet ezt értelmezni: az emberek elpusztították Istent, pokollá tették a Földet, a replikánsok pedig emberi mintára elpusztítják a saját Istenüket.

bscap182.jpg

Hogy jobban megérthessük a filmet, érdemes közelebbről szemügyre venni a Szárnyas fejvadászban megjelenő néhány fontosabb szimbólumot: a leginkább egyértelmű és közérthető a fináléban megjelenő galamb, amely a lélek szimbóluma. De itt van Tyrell háziállata a replikáns-bagoly, amely mint kiderült számomra, nem csak a bölcsességgel kapcsolatban jelenik meg, hanem mint a sötétség isteneinek állata, aki átjár az élő és a szellemvilág között. A kígyó is megjelenik, amely szintén egy nagyon sokrétű szimbólum, még akkor is, ha csak a keresztény kultúrát nézzük, amelyből a film leginkább merít. A kígyót Zhoránál láthatjuk, és egyaránt jelentheti a kísértést Deckard számára, hisz Zhora fantasztikus nő, ráadásul Deckard előtt fürdik. Viszont a Bibliában más helyeken a kígyó vedlése miatt a halhatatlanságot jelképezi, melyre a replikánsok vágynak, arról nem is beszélve, hogy az ész szimbóluma is, Deckard pedig nemigen tudja megtéveszteni Zhorát.

bscap020.jpg

De vannak itt még olyan apróságok, mint a ventillátor, az alagút, a szöggel átszúrt kéz, a már említett piramis, a lángokat lövellő nagyváros, mint a pokol megtestesülése, a bátorságot, erőt, tisztaságot jelentő unikornis, sőt még Rachael neve is egy elérhetetlen bibliai asszonyra utal, és természetesen ott van a szem. A szem a legfontosabb és az egész történeten keresztülívelő szimbólum: már rögtön a film elején egy hatalmas szemben láthatjuk tükröződni a városképet és a felcsapó lángokat. Az sem véletlen, hogy a replikánsok legelőször a szemkészítőhöz mennek, és Roy Batty azt mondja neki: „Ha tudnád miket láttam én, a te szemeiddel.” Később maga a Teremtő, Tyrell is gigantikus szemüveget visel, és az sem véletlen, hogy Roy Batty kinyomja Tyrell szemeit, mielőtt megöli. A szem egyrészt a lélek tükre, ami fontos szerepet kap az egész filmben, másrészt a látás, a belátás, a megértés, az odafigyelés örök szimbóluma, amelyből igen kevés jutott a replikánsoknak. Mindemellett jelképezi Isten mindent látó szemét is, nem véletlen, hogy Tyrellnek olyan óriási lencséi vannak. Így teljesen egyértelművé válik, hogy Batty miért pont ilyen módon pusztítja őt el.

bscap177.jpg

 

Kérdések:

A szimbólumokon túl is olyan örök kérdéseket vet fel a történet, amelyek mindig foglalkoztatták az embereket, mint például a jó és a rossz közti különbség. Deckard például közel sem egyértelműen pozitív karakter, sőt igazán sok mindent szeretni sem lehet benne. Az egyik replikánst, egy fegyvertelen nőt például menekülés közben lő hátba. A másik nő, akit megöl, szintén fegyvertelen. Bár láthatóan szarul érzi magát ezek után, mégis szó nélkül teszi tovább a dolgát, ezzel pedig lényegében a saját lelkét gyilkolja, éppen azt, ami elvileg megkülönböztetné a replikánsoktól.

bscap254.jpg

Ezzel szemben Roy Batty kezdetben gonosznak tűnhet, de valójában egy mélyen szomorú sors jutott nekik osztályrészül: a 4 éves élettartam. Nagy kérdés még, hogy ha a replikánsok tökéletesen emberiek, akkor mégis mi választja el őket az embertől. A válasz erre a lélek. Persze, nem csak az embernek lehet lelke, hanem a gépnek is, de egyedül az emberi lélek képes alkotni, teremteni, életet adni.  A film végi katartikus pillanatban érezhetjük át mindezt, mikor a haldokló Roy Batty megmenti Deckard életét. A tökéletes Batty felismeri Deckardban az embert, amivé ő is szeretne válni. Rájön, hogy ő már mindenképp meghal, Deckard pedig pont ugyanarra vágyik, mint ő: csak szeretne tovább élni. És Roy Batty pont akkor hal meg, amikor a lelke emberivé válik, hisz a véres és jogos bosszú helyett megadja valaki másnak a további élet lehetőségét. Ekkor már semmi sem különbözteti meg az embertől. Deckard tulajdonképpen egyáltalán nem érdemelte ki a megváltást, de Batty megváltotta őt is, és saját magát is a bűneik alól. Erre utal az a krisztusi szimbólum, mikor átszúrja szögekkel a kezét. Ezelőtt pedig gyakorlatilag egy megrázó, majd kilátástalanul izgalmas horrorjelenetet láthatunk, amely legvégül egy gyönyörű, lírai monológban csúcsosodik ki:

"Olyan dolgokat láttam, amit ti emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhauser kapu mellett. De mindezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben..."

bscap260.jpg

 

Verziók:

Nem mehetek el szó nélkül a Szárnyas fejvadász különböző verziói mellett sem, egyrészt azért, mert többek között ez is jelentősen hozzájárult a film kultuszához, másrészt meg azért sem, mert mielőtt nekifogtam az írásnak, jómagam is három különféle változatban néztem meg.

bscap261.jpg

A mozis verzióban érződik, hogy a producerek próbálták menteni a menthetőt, miután a film elkészült. Nyilván ők is inkább látványos akciófilmre számítottak, semmint ilyen mély, művészi alkotásra. A nagy csendeket Deckard narrációjával próbálták pótolni, de azt kell hogy mondjam, elég gyér kísérlet volt. Mikor még nem láttam, csak hallottam erről, azt gondoltam, biztos remekül illik ehhez a noiros világhoz, de kiderült, hogy tévedtem. A narráció szinte leesik a képről, annyira nem illik oda. Jobb esetben. Rosszabb esetben pedig Ford egyszerűen hülyeségeket beszél (például, hogy a felesége Sushinak hívja, nem vicc!), vagy elrontja az olyan fantasztikusan szép pillanatokat, mint Batty halála a fináléban. Ráadásul túl kevés a narráció ahhoz, hogy a film lényegi elemévé váljon, bár az is kétségtelen, hogy egy-két helyen azért jól jött, még ha máshol kicsit túl szájbarágósnak is tűnt. A másik lényeges különbség az unikornis szerepe: itt mindössze annyit jelent a film legvégén, hogy Edward James Olmos karaktere, Gaff ott járt Deckard lakásán, és megölhette volna Rachael-t, de életben hagyta.

bscap271.jpg

A legvégső képkockák egyenesen borzalmasak. Miután az egész történet a sötét, esőáztatta pesszimista nagyvárosban, a pokolban játszódott, hirtelen kikerülünk a (Ragyogás felvételeivel) a napsütötte, tágas hegyek-völgyek közé, a szabadba, amelyről egyébként eddig két óráig azt sugallta a film, hogy már rég nem is létezik. A narráció pedig itt a lehető legrosszabb: Deckard minden előzmény, vagy erre utaló jel nélkül közli velünk, hogy Rachael egyébként nem is olyan replikáns, úgyhogy nem is fog meghalni. Olyan gusztustalanul nyálas, olyan visszataszítóan hollywoodi befejezés ez, aminek ráadásul a világon semmi köze az eddig látottakhoz, vagy a film hangulatához, hogy még Vangelis egyébként nagyszerű zenéje sem tudja megmenteni.

bscap246.jpg

Az eredeti Mokép által készített szinkronnal néztem meg ezt a verziót. Alapvetően egy igazi régi vágású, minden ízében klasszikus munkával van dolgunk, amely igazán élvezhető. Viszont képtelen voltam megszokni Szersén Gyulát Ford magyar hangjaként. Deckard karakterétől alapvetően nem állna távol Szersén Gyula, de mivel Ford nem túl jó Deckardként a végeredmény nekem túlontúl disszonáns.

 bscap108.jpg

A rendezői változatból Ridley Scott kiszedte a narrációt, így már semmi sem rontja el a finálé összhatását, mi is szemlélődhetünk a szereplőkkel együtt, vagy épp elgondolkodhatunk a látottakon. Alapvetően egyszer ajánlatos megnézni a mozis verziót a könnyebb érthetőség kedvéért, de mindenképpen jobb narráció nélkül. A nyálas befejezés úgy ahogy van, teljesen és tökéletesen eltűnt, helyette kapunk egy újabb csavart. Az unikornis szerepe teljesen megváltozik egy álomjelenetnek köszönhetően, melyben Deckard egy (a Legenda című filmből kölcsönzött) egyszarvút lát futni. Némi gondolkodás után felmerülhet a gyanú, hogy akkor ez azt jelenti, hogy Deckard replikáns? És ha replikáns, akkor miért volt sokkal gyengébb, esendőbb a többieknél? Viszont ő is pont ugyanúgy ragaszkodott a fényképeihez, és az ezek szerint nem létező emlékeihez, mint ahogy a replikánsok. El lehet ezen lamentálni egy jó darabig, de érzésem szerint Ridley Scott ezt csak utólag találta ki, hogy legyen némi létjogosultsága a rendezői változatnak. Ne feledjük, hogy ez még a ’90-es évek elején készült, amikor még nem adtak ki egy filmet dvd-n húszféle verzióban, mindenféle marketinges hátszéllel.

bscap111.jpg

A Director’s Cuthoz egyféle szinkron készült, nekem is ehhez volt szerencsém. Harrison Ford hangja itt már a megszokott Csernák János, aki mint mindig, most is kiváló ehhez a színészhez. Érezhető, hogy eltelt jópár év a két szinkron között, és itt már kicsit kevésbé adtak a minőségre, például engem nagyon zavart, ahogy minden szereplő magázta egymást, ami elég gyakori és idegesítő hiba a fordításokban. Viszont a ’90-es években még remek videószinkronok készültek, úgyhogy komolyabb panaszom erre sem lehet.

 bscap245.jpg

Végül a Szárnyas fejvadász bemutatásának 25. évfordulójára elkészült a Final Cut. Ehhez már eredeti nyelven, BluRay minőségben volt szerencsém. Lényegi változtatások már nem igazán történtek a rendezői verzióhoz képest, inkább csak a trükköket turbózták fel egy kicsit, de szerencsére nem olyan túlzó módon, mint a Star Wars trilógia esetében. Az unikornisról való álom is különbözik egy kicsit, egyrészt eltüntették a szépia árnyalatot, másrészt Deckard szeme végig nyitva van a jelenet alatt, ami még több kétségre adhat okot. Viszont itt is sikerült egy idegesítő momentumot elkövetniük a készítőknek: digitálisan megváltoztatták a replikánsok szemét. Ezzel több probléma is van: ha ez ilyen könnyen észrevehető, onnantól kezdve a világon semmi szükség nincs a Voight-Kampff tesztre, illetve Rachael is tudta volna magáról, hogy replikáns. Véleményem szerint Scott mindössze azért hozta meg ezt az újítást, hogy tovább növelje a film körül a mítoszt, és a találgatást, hogy vajon Deckard replikáns-e, vagy sem. Ugyanis Ford szeme természetesen maradt a régi.

bscap146.jpg

Eredeti hangon néztem meg a Végső változatot, és arra a következtetésre jutottam, hogy bár igazán egyik régi szinkron sem rossz, azért mégiscsak így a legteljesebb, leghatásosabb az élmény. A legújabb szinkronba csak belehallgattam, annyi alapján nem igazán nyerte el a tetszésemet. Ford hangja megmaradt Csernák János, csak már kicsit túlkoros a fiatal Deckardhoz, meg jóval unottabban játszik. Rutger Hauerhez pedig sikerült megtalálni Fekete Ernő Tibort, akit alapvetően rossz és túlságosan fiatalos választásnak tartok.

Érdekes az is, hogy a különböző szinkronokban mit kezdtek a film híressé vált magyar mondatával: „Lófa… nehogymá, te vagy a blade, blade runner!”. Az első szinkronban úgy ahogy van, benne hagyták az eredeti hangsávot ennél a résznél. A rendezői verzió szinkronjában lecserélték egy halandzsaszövegre, míg a Final Cut esetében a szinkronizáló színész szép magyarosan kiejti a szavakat: „Lófasz! Nehogy már, te vagy a blade, blade runner!”.

Itthon a dvd hőskorában megjelent a rendezői változat feliratosan, majd nem olyan rég BluRayen, új szinkronnal a Final Cut. Persze, aki igazán szereti a filmet, az berendeli a sokverziós, soklemezes, extrákkal zsúfolt külföldi változatot.

 bscap152.jpg

 

Összegzés:

Mit is mondhatnék el összegzésképp a Szárnyas fejvadászról? Talán hosszúnak tűnhetett nektek az írásom, pedig rengeteg témát nem érintettem, kezdve az eredeti regénytől, a film háttérmunkálatain át, egészen a Szárnyas fejvadász mozis és kulturális hatásáig. Rengeteg kérdés bennem is megválaszolatlanul maradt, még úgy is, hogy háromszor néztem meg egymás után a filmet. Például a William Sanderson megformálta matuzsálem szindrómás J.F. Sebastiannal kapcsolatban. Ő kicsoda egyáltalán? Miért van a játékai között egy unikornis? Miért öli meg őt is Roy Batty? Legalább ilyen rejtélyes a James Edward Olmos által játszott figura. Kit jelképezhet? Ő lenne Lucifer? Vagy nem is gonosz?  Nem igazán tudom rá a választ. Ahogy arról sincs a leghalványabb fogalmam se, hogy Roy Batty honnan tudja, hogy Deckard csak Zhorát és Prist ölte meg?

bscap266.jpg

Viszonylag kevés szót ejtettem arról a rendezőzseniről, aki ezt az elképesztő filmet összehozta. Ridley Scott jelentőségéhez a filmtörténetben senkinek sem lehet kétsége, még annak ellenére sem, hogy csinált néhány gyengébb filmet is. Ha csak az Alient, meg a Szárnyas fejvadászt rendezte volna meg, már akkor is halhatatlanná vált volna.

Én pedig pusztán felvetettem néhány gondolatot erről a pesszimista filmről, amiket talán támpontként lehet használni, miközben nézitek. Az is lehet, hogy még akárhányszor nézem meg, mindig újabb dolgokat, újabb gondolatokat fogok benne felfedezni.

bscap156.jpg

De tulajdonképpen mi lehet a végső mondanivalója? Hogy ne Istenben és a vallásban bízzunk, hanem mindenek felett őrizzük meg a lelkünket és emberségünket, illetve becsüljük meg mindazokat a csodás pillanatokat, melyek eltűnnek, mint könnyek az esőben…

Nekem ez tetszene.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.03.10. 22:36:57

Emlékszem, először nekem is csalódás volt ez a film, a Vörösmarty Kertmoziban láttam. A cím, a rendező és a főszereplő alapján valami ütős sci-fi akciófilmre számítottam, és nem egy filozofikus művészfilmre. A képi látvány persze már akkor is lenyűgözött, de a történet nem annyira. Később már sokkal jobban tetszett, amikor már tudtam, milyen filmet fogok látni. Igazából azonban még előttem áll a Blade Runner újra felfedezése, mert ahhoz megfelelő technikai körülmények kellenek, melyek nálam sajnos még nem adottak.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.10. 23:49:27

@field64:
Ajánlom azt a módszert, amivel én végiginéztem háromszor három különböző verzióban. Nagyon érdekes volt, és egyre jobban tetszett, nem véletlen, hogy ilyen írás született volna.

Oldfan 2012.03.13. 20:47:52

Először VHS szalagon láttam, hangalámondással. Még a borzalmas "fordítás" sem bírta elvenni az érzést, hogy valami nagyon eredetit látok. Pedig, mi tagadás, én szintén az akkoriban "menő" akciófilm hullám egy darabját reméltem kapni. De Vangelis zenéje és a képi világ tarolt nálam. Aztán kb. egy éve láttam Ridley Scott változatát. Az élmény csak nőtt.
Nagyon osztom a befejező soraidat, szerintem elkaptad a lényeget. Egyébként az egész cikk minőségi munka, gratulálok. Nem szoktam a blogokra írni ilyet kommentet, inkább pm-ben küldöm el a szerzőnek, mert úgy vélem, nem a ide cikkeket írogatók dolga egymást fényezni, de ezúttal kivételt teszek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.13. 20:58:19

érdekes hogy a legtöbb ember valami menő akciófilmet várt, ÉN is :D - már akkor se tudtak filmet reklámozni

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.19. 17:48:48

@Oldfan:
Köszönöm az elismerő sorokat, ezt valamiért csak most vettem észre.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 20:47:03

csak három megjegyzés:

- életemben az egyik legnagyobb hatású film, sosem fogok merni róla írni, mert egyszerűen nem találom hozzá a szavakat, sőt, talán még a gondolatokat sem; nagyszerű, hogy te megtetted!

- az a fényképnézegetős jelenet... sose tudok kiszakadni a hatása alól
pedig ha valaki megkérdezné, hogy de mér', mi olyan nagy kaland benne, nem tudnám elmagyarázni

- mióta láttam a Blade Runnert (elég korán), azóta a látványvilágának a kifinomultságához mérten minden későbbi, napjainkbeli hiperszuper megafilmet ultragagyinak látok
(egy-két kivétellel)
pedig harminc év!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.31. 12:19:45

@wmitty:
A látványvilágot a mai napig nem értem, hogy tudták ennyire jól megcsinálni '82-ben.

Érdemelne ez a kritika egy kiegészítést forgatási kulisszatitkokkal, meg a regénnyel való összevetéssel, úgy lenne csak igazán teljes.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.28. 02:42:01

"A másik lényeges különbség az unikornis szerepe: itt mindössze annyit jelent a film legvégén, hogy Edward James Olmos karaktere, Gaff ott járt Deckard lakásán, és megölhette volna Rachael-t, de életben hagyta."

Nekem a későbbi változatokban is. Mert ami a film egyik központi kérdését, Deckard hovatartozását illeti: sztem ember volt.

Persze tudom hogy az álomnak mi a jelentősége és miképpen változtatja meg -ELVILEG - az összképet. Hiszen annak - ELVILEG - azt kellene jelentenie, hogy Gaff tudott Deckard álmáról, az viszont csak úgy lehetséges hogyha azt mesterségesen táplálták bele, vagyis replikáns.

Csakhogy nemcsak úgy lehetséges. Először is, az nem álom volt, csak a gondolatai lettek kivetítve. Hiszen közben látjuk (legalábbis a Final Cutban) hogy ébren van. Persze ettől még lehetett az egy korábbi álom, de... a lényegen úgysem változtat: azon, hogy gondoljunk csak bele: odáig már nem1x utazott együtt Gaffal. Miért ne beszélhetett volna neki erről az álmáról? Márha álom volt persze. Mert sztem az is lehet hogy a beszélgetésük során, vmi okból feljött ez az egyszarvú téma, ez jutott eszébe a zonogoránál Deckardnak és ez jutott eszébe Gaffnak is Deckard lakásán amikor azon filózott hogy mit hajtogasson Deckardnak és Rachaelnek :)

Am magáról a filmről annyit hogy sztem nem véletlen, hogy szinte minden komolyabb best scifi 4evör listán ez a film az első. Nálam is. A mondanivaló + az ember és önnön teremtményének pátoszi küzdelme + a látványvilág + Vangelis zenéje... akit ez így együtt nem ránt be arra nem mondom hogy hülye, de azt igen hogy vagy nőjön még pár évet vagy hamár nagyfiú/nagylány akkor 1xűen maradjon a popcornnál. Nekem olyan katarzis volt amilyet egy scifitől addig soha nem kaptam. És azóta sem.

Egyébként tény, hogy a regény és a film között óriási eltérések vannak, sőt néhol köszönőviszonyban sincsenek egymással. Ettől függetlenül (vagy talán éppen ennek köszönhetően?) azon fehér hollók egyike ez amelynél mind a regény, mind az adaptáció igazi mestermű lett.

Magához a poszthoz meg még annyit, hogy Ford sztem meg tökéletes választás volt Deckard szerepére. Kifejezetten esendő, sebezhető figurája remek kontrasztot képezett a nálánál sokkal tökéletesebb replikánsokkal szemben, és mindebben sztem Ford alakításának is nagy szerepe van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.28. 13:24:26

@convar:
Köszi a részletes kommentet!

Én ezt az utólagos beleforgatást, illetve belevágást nem tudom teljesen komolyan venni, így elméleteket sem tudok gyártani róla.

Sci fi szempontból nálam is ez lenne talán az első, csak műfaji szempontból még nem vagyok elég képzett egy ilyen listához :)

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.28. 14:40:04

@Santino89: "Én ezt az utólagos beleforgatást, illetve belevágást nem tudom teljesen komolyan venni,..."

Mint látod igazából én sem :) Sőt, egyáltalán nem tudom komolyan venni.

"Sci fi szempontból nálam is ez lenne talán az első, csak műfaji szempontból még nem vagyok elég képzett egy ilyen listához :) "

Nálam am kb. így nézne egy ilyen lista:

1. Terminator 1-2
2. Blade Runner
3. Alien 1-2-3
4. A kétszáz éves ember
5. Matrix
6. Mad Max 2
7. Predator 1-2
8. 12 majom
9. Gattaca
10. 2001: A Space Odyssey

különdíj, avagy +1 Serenity (a Firefly lezáró filmje, ugye)

Tehát hazudtam a múltkor, nem is a Blade Runner az első, de ennek egyetlen oka hogy amióta csak az eszemet tudom keményvonalas Terminator fan vagyok :)

És azt is tudom hogy csaltam, mivel olyan film sincs pl. hogy Alien 1-2-3, de én tényleg egyként kezelem őket.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.28. 16:04:20

@convar: Nálam a Terminátor kettő inkább az akciófilmes toplista élén lenne, mert én is imádom. A lista nagy részét láttam az Űrodüsszeiát pl tudom, hogy alapmű, de egyáltalán nem értettem, és néhol nagyon untam, annak ellenére, hogy általában szeretem Kubrick filmjeit. Terry Gilliam világa általában nagyon nem jön be, de a Tizenkét majom tényleg elég jó film. A Gattacát még nem látta, de a Kétszáz éves embert, vagy az Alien3-at személy szerint sose tenném be.
De egy ilyen toplistához mondjuk itt a blogon, úgy gondolom, hogy a teljes kép kedvéért illene megnézni néhány kisebb klasszikust, a Holdot például, régi orosz sci fiket, vagy olyan klasszikus művészfilmeket mint a Tarkovszkij féle Solaris, vagy a Stalker.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.28. 17:09:54

"Csakhogy nemcsak úgy lehetséges. Először is, az nem álom volt, csak a gondolatai lettek kivetítve. Hiszen közben látjuk (legalábbis a Final Cutban) hogy ébren van. Persze ettől még lehetett az egy korábbi álom, de... a lényegen úgysem változtat: azon, hogy gondoljunk csak bele: odáig már nem1x utazott együtt Gaffal. Miért ne beszélhetett volna neki erről az álmáról? Márha álom volt persze. Mert sztem az is lehet hogy a beszélgetésük során, vmi okból feljött ez az egyszarvú téma, ez jutott eszébe a zonogoránál Deckardnak és ez jutott eszébe Gaffnak is Deckard lakásán amikor azon filózott hogy mit hajtogasson Deckardnak és Rachaelnek :)"

Na ezért szeretek kommenteket olvasni, mert olyan értelmezéseket kaphatok, amik nekem sose jutnának eszembe. Én is hajlok a nem replikáns megoldás felé - és most hogy Scott ilyen karakteresen letette zászlaját az egyik véglet mellett, már csak azért is :D. Főleg, hogy van egy kivágott jelenetem a Legendából tegyük már be és akkor tök más lesz majd a film. Ebből a szempontból, Deckard nem is álmodik, csak visszaidéz egy jelenetet, egy régi Fantasy filmből, a Legendából, amikor épp nem volt vásznon Tom Cruise. Lehet épp Gaffal nézték meg, és többször is beszélgettek róla, meg elméleteket gyártottak :D.

Viszont a Sci-fi tp 10-emmel nagyon nem lennél elégedett, mert a Predator, 12 majom, ás főleg a 200 éves ember, tuti nem kerülne be - még akkor se ha az miatt kezdtem olvasni Asimovot. Gattaca se, a Mátrix érdekes, valamiért én nem tipikus sci-fiként gondolok arra a filmre. A Mad Max 2 necces, mert hangulata kétségtelenül van, mint film majdnem értékelhetetlen. a Serenityt már egy ideje meg akarom sassantani, de hogy korunk legmeghatározóbb sci-fi eposza, a Star Wars nálad nincs az első 10-ben, na az azért elgondolkodtató :D

Santino: Solaris, Stalker, szerintem leginkább azért érdemes ma már megnézni, hogy az ember lása, a szovjetek is tudtak ám ha összekapták magukat, és nem nyomták el a kreativitást mint egy csikket, de ma már az egyikről a George Clooney-s verzió ugrik be, a másik meg egy FPS játék :D

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.29. 02:36:36

@Santino89: na igen, a Terminatorokat akciófilmként is lehet aposztrofálni. De ez igazából sok filmről, ill. sorozatról elmondható, nemhiába alakult ki az a kifejezés hogy akció-scifi...

Nekem a Space Odysseyvel annyiban szerencsém volt hogy előtte olvastam a regényt. Ha nem tettem volna biztos vagyok benne hogy én sem értettem volna a végéből egy kukkot se :)

Orosz művészfilmek: hát, a Stalker már megvolt. Ekkor döntöttem úgy hogy a többit inkább meghagyom a kultúrsznoboknak :P

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.29. 03:01:49

@scal: "...a Mátrix érdekes, valamiért én nem tipikus sci-fiként gondolok arra a filmre."

Miért, milyen a "tipikus" scifi? :) Sztem nincs ilyen. Persze vannak archetípusok ebben a témában is (gondolok itt pl. az űrhajós, bolygók között repkedős darabokra vagy a posztapokaliptikusokra, mint amilyen a Terminator vagy a Blade Runner is), de ez a műfaj annyira szerteágazó hogy sztem képtelenség pontosan definiálni, hogy milyen is ill. milyennek is kéne lennie egy scifinek. Induljunk ki magából a szóból: tudományos-fantasztikus. Ebbe nagyon sok minden beletartozhat, és tartozik is. Pl. sokan a Truman showt, Az őslakót, a Donnie Darkot vagy a Frankensteint is scifiként definiálják (vagy akként is), hozzáteszem, az eredeti értelmezés alapján teljes joggal.

Tényleg, hamár itt tartunk: a Truman show is a kedvenc filmjeim közé tartozik, bár ezt nekem sem jutott eddig 1x sem eszembe scifinek titulálni. Le is maradt a listámról.

"...a Star Wars nálad nincs az első 10-ben, na az azért elgondolkodtató :D

A Star Wars frencsájsz addig kimaradt az életemből és azt hiszem mostmár ki is fog. Vhogy nem érdekel, ez van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.29. 10:00:17

@convar:
Persze sci fi is a Terminátor, de az akció szálat erősebbnek érzem benne. Tegnap épp a Vissza a jövőbe első két részét néztem, az is mindenképp helyet követelne magának egy listán.
Szerintem attól számít sci finek valami, ha valamilyen olyan technikai eszköz van benne, ami a készítés idejében még nem létezett.
@scal:
A Mátrixnál kevés tipikusabb science fiction film létezik.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.29. 18:27:24

@Santino89: "Persze sci fi is a Terminátor, de az akció szálat erősebbnek érzem benne."

Pedig... mesterséges intelligencia, időutazás... csak épp a fénysebességű űrhajó hiányzik. Szal rendesen ott van azért a scifi faktor is.

Am a Terminator filmek sztem - többek között - épp ezért lettek akkora közönségsiker, mert a lehető legjobb arányban ötvözték a scifis és az akciófilmes elemeket.

"Tegnap épp a Vissza a jövőbe első két részét néztem, az is mindenképp helyet követelne magának egy listán."

Mivel azok vígjátékok (is), így én képtelen vagyok komolyan venni őket, ill. egyáltalán foglalkozni velük. Gondolom ismered azt a latin mondást, miszerint nomen est omen. Na én ezzel pont így vagyok.

"Szerintem attól számít sci finek valami, ha valamilyen olyan technikai eszköz van benne, ami a készítés idejében még nem létezett."

Pedig ennél azért a különféle definíciók jóval nagyobb mozgásteret engednek meg. Érdemes átolvasni ezt a két szószedetet:

hu.wikipedia.org/wiki/Sci-fi
sites.google.com/site/scifitort/sci-fi/mi-a-sci-fi

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.29. 18:28:29

Kuczka Péter egyszer úgy definiálta a sci/fi-t hogy amiben robotok és űrhajók vannak az a sci/fi. Ennek okán, sci/fi - Alien, Star Wars, Szárnyas Fejvadász, de a Truman Show nem az. Gratulálok azoknak akik képesek azt sci/finek látni, egyrészt egy dráma, másrészt egy nagyszabásúbb valóságshow, ami sajnos mára egyáltalán nem sci/fi.

Nem láttad még a Csillagok Háborúját?????? Hát nézzed meg azonnal :p

Frankensteinre se mondanám, hogy sci/fi, akkor már inkább a horror, ami ott még elég kevés.

Mátrix - igazság szerint a Mátrix az a Mátrix, az egy külön kategória, de ha mindenáron valami zsánerbe akarnám szuszakolni,a cyberpunk sokkal találóbb rá.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.29. 18:46:48

@scal: a cyberpunk a sci fi egyik alműfaja szakértő úr

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2012.12.29. 21:37:59

@scal: Mint mondtam, a Truman showt már én sem tartom annak. Mint ahogy a Frankensteint sem. Vagyis egyébként én sem vagyok feltétlen híve a tágabb definiálásnak, csak azért írtam a 2012.12.29. 03:01:49-ei kommentemben róla hogy lásd többféle megközelítés is létezhet és létezik is.

És Kuczka Péteré is csak az egyik a sok közül, persze ha te mellette kötelezed el magad oké, nincs ezzel semmi gond. Csak akkor tudd hogy másoknak ettől még mást is jelenthet, ha meghallja azt a szót hogy science-fiction.

A Csillagok háborúját nem fogom megnézni.

A cyberpunkkal kapcs. Santinonál a pont. Am sztem, avagy nekem a Mad Maxek vagy éppen James Cameron televíziós sorozata, a Dark Angel sokkal inkább cyberpunk, vagyis ami a cyberpunkot az én olvasatomban jelenti azt talán ez a két mű adja vissza a leginkább. De egyébként a Blade Runner is az.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.29. 22:39:16

@Santino89: hogyne, meg a fantasy is akkor már nem? :p

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.30. 00:02:22

na oké, most az egyszer legyen igazad, sajnos kevertem a steampunkkal :X

toooth 2014.08.30. 14:05:52

Gratulálok az elemzéshez! Mivel filmről van szó inkább a kommentek között van helye az író megemlítésének: Philip K. Dick. A XX. század egyik legzseniálisabb sci-fi írója. Neki köszönhetjük továbbá a Különvéleményt, az Impostort, valamint a Kamera által homályosan-t is. A film sajnálatos érdekessége, hogy Dick pont emiatt a film miatt döntött úgy, hogy amíg él, több művét nem viheti filmre Hollywood. Aki olvasta a regényt, meg is tudja érteni miért, annak ellenére, hogy film valóban zseniális, csak hát nem a regény mondanivalóját valósította meg. Csak a halála után kezdthettek bele a többi művének megfilmesítésébe, az örökösök már eladták a jogokat. Én minden rajongónak ajánlanám, hogy olvassa el a könyvet és utána nézze meg újra a filmet...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.30. 14:23:34

@toooth: Köszi! Tervbe van véve a könyv elolvasása is, azzal meg a film készítésének történetével lehetne kiegészíteni ezt az írást.

toooth 2014.08.30. 14:27:53

@Santino89: Csak jelzem, hogy könyvhöz képest a film gatyaszaggató vígjáték..Depisen ne fuss neki! :-)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.30. 16:05:42

egy variáció még biztos van: nem láttam

Petyat 2014.08.31. 00:03:27

@toooth:

Philip K. Dick műveiből készült filmek:
Blade Runner (1982)
Total Recall (1990)
Confessions d'un Barjo (1992)
Screamers (1995)
Minority Report (2002)
Impostor (2002)
Paycheck (2003)
A Scanner Darkly (2006)
Next (2007)
Radio Free Albemuth (2010)
The Adjustment Bureau (2011)
Total Recall (2012)

Nagy Sci-Fi rajongó vagyok, kedvenc filmem a Blade Runner. A filmnek semmi köze a NOVELLÁHOZ (20 oldal az egész), ha azt forgatják le, akkor nulla akció lett volna benne. Dick fő témái az önismeret és társadalomkritika, nem az akció. Nézzétek meg a Paycheck-et és tanuljatok meg visszafele gondolkodni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.31. 02:13:58

@Petyat: ebben egyre kevésbé vagyok biztos, a szocializmusban nagyon sok mű csonkolva érkezett el hozzánk, és külföldön mindenütt NOVELL vagyis regényként hivatkoznak rá, ha 20 oldal lenne short storyt írnának

moly.hu/konyvek/philip-k-dick-almodnak-e-az-androidok-elektronikus-baranyokkal

246 oldal, milyen 20 oldalról beszélsz?

Világít a torony 2014.08.31. 02:36:49

Én simán megemlítettem volna William H. Macy-t is....és megemlítettem volna a zseniális operatőri munkát melyet Jordan Cronenweth követett el. A film fele annyira sem lenne jó az általa alkotott képi világ nélkül. A világítás egészen pazar. A film pedig a világ örökség részét képezi..:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.31. 09:25:01

@Világít a torony: Igen, az operatőri munka tényleg gyönyörű.
Na de William H. Macy-vel mi a helyzet, ő nem játszott ebben a filmben.

2014.08.31. 09:49:00

@Santino89:

Én megemlítettem volna Dolph Lundgrent is. Nem mintha játszott volna benne, egyszerűen csak komálom a fickót, ezért szívesen beszélek róla. :))

toooth 2014.08.31. 11:42:40

@Petyat: :-) Köszi! El is felejtettem mennyi művét filmesítették meg. Mondjuk elfogult vagyok Dick-el, szerintem egy napon kellen említeni Asimov-al, Wells-el...Forradalmasított a scien fiction irodalmat. A novelláiból, regényeiből készült filmek a zseniális ötleteinek egy kis részéből csemegéznek, egy sem tudta visszaadni a filozófiáját.

Petyat 2014.08.31. 13:18:22

@scal:

Pedig olvastam és úgy emlékszem elég rövid volt. Ezek szerint mégsem volt olyan unalmas. :D Tényleg köze nincs a filmhez. Deckard legnagyobb problémája, a tetőn tartott kecskéjének gondozása. Még annál is töketlenebb, mint ahogy Ford megformálja.

Petyat 2014.08.31. 13:21:13

@toooth:

Pontosan. A mesterhármas: Wells, Asimov, Dick.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.31. 20:11:51

@Petyat: én arra gyanakszok Kuczkáék ezt is kivonatolták, mint Asimov robotos írásait, vagy a Drakula grófot

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.10.11. 05:05:33

@Petyat: Nálam mesternégyes van, még hozzá úgy hogy Wells ki,

Frank Herbert (A Dűne) és

Arthur C. Clarke (2001 Űrodüsszeia, A távoli Föld dalai, Randevú a Rámával, stb. nem sorolom tovább, tőle egyébként még rengeteg pótolnivalóm van) pedig be.

Gery87 2016.06.03. 22:03:40

"Ő kicsoda egyáltalán? Miért van a játékai között egy unikornis? Miért öli meg őt is Roy Batty? Legalább ilyen rejtélyes a James Edward Olmos által játszott figura. Kit jelképezhet? Ő lenne Lucifer? Vagy nem is gonosz? Nem igazán tudom rá a választ. Ahogy arról sincs a leghalványabb fogalmam se, hogy Roy Batty honnan tudja, hogy Deckard csak Zhorát és Prist ölte meg?"

Nincs is rá válasz!
Ezeknek az a funkciója, célja, hogy legyen min agyalnod!
Művészieskedő film...
Lassú, szimbólumokkal teli hogy meglegyen az "utalás" faktor..és örülj.
A galamb, a bagoly, a krisztusi átszögelt tenyér, az eső, a luciferszerű bácsi, a halandóság kérdése...ahh, fárasztó.

Nem mondom hogy szörnyű, egyszer megnézhető, de annyira mélyenszántó akar lenni és ebben fürdik (meg fürdetik) hogy nekem sok ez.
Amúgy sem érdekel ez az "élet értelme" kérdés, talán ezért sem nekem való ez.

Ha rosszmájú akarnék lenni azt mondanám azért nem jött be elsőre sokaknak és kell megnézni vagy 3-4-szer hogy legyen időd és anyagod belemagyarázni valamit ami tetszik:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.04. 08:37:58

@Gery87: lehetsz rosszmájú nyugodtan, én kb 7-8 alkalommal néztem meg mire kezdtem nem utálni, aztán meg kellett hozzá hallgatnom Vangelis csodálatos albumját vagy 500* mire elkezdtem értékelni ezt a filmet, magam részéről most már az egyik legjobb filmnek tartom amit valaha csináltak a Földön

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.05. 19:18:11

@Gery87:
Szerintem nem művészieskedő, hanem kifejezetten művészfilm. Művészieskedő akkor lenne, ha nem lenne mögötte tartalom, pedig elég egyértelmű, hogy van. Más kérdés, hogy én is sokszor láttam a filmet, + nagyon nem ilyen jellegű filmekre vagyunk kondícionálva.

Gery87 2016.06.15. 16:20:49

@scal:

Én akkor nézek meg valamit ennyiszer ha annyira átjött és annyira jó a hangulata, világa, hogy nem bírok betelni vele...

-ha sokadjára kell megnézned egy filmet hogy értsd, az nem jó, mert önkéntelenül is gyártasz magadnak magyarázatokat, ami lehet benne sincs.

Kapsz művészi kidolgozást, látványvilágot, hangulatot, utalásokat aztán ezzel trükkösen belevisznek a zavarosba és keresed ami nincs is...
Ez a legkönnyebb filmes fogás.
Magadnak gyártod le amit akarsz.

-A sokadik bibliai utalás képkockánkénti keresése meg nem köt le.

Most már tényleg érdekel viszont hogy te mitől tartod annyira jónak?

@Santino89:

Némi tartalom van mögötte, csak lehet nekem ez már lerágott csont (élet értelme, isten+ember viszony, teremtés...) illetve nem agyalok rajta, mert nem érdekel annyira.
A hangulat meg a világ amiben játszódik pedig nem fogott meg.

"nagyon nem ilyen jellegű filmekre vagyunk kondícionálva. "

Ugyanaz az örök kérdéskör, sejtelmesebben becsomagolva, utóbbihoz nem vagyunk hozzászokva de engem azzal nem vettek meg, az első meg mint mondtam nem köt le.
süti beállítások módosítása