Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az országút fantomja (1986)

2012. április 02. - Santino89

the hitcher rutger.jpgAmikor először néztem a ’80-as évek eme kult klasszikusát, már éreztem hogy nem fogok csalódni. Vannak filmek, amelyek remekművek, akárhány év telik el, akármilyen új trend jön. Nagyon erős, és időtlen, a tipikus ’80-as évekbeli ruhák, frizurák ellenére is, ennek pedig csak az egyik oka a profi megvalósítás és a jó színészek.

the_hitcher.jpgA sztori maga egyszerű, de nagyszerű: egy fiatal srác felvesz egy pszichopata stoppost. Ennyi az alapötlet, ebből viszont sok jót sikerült kihozni, igazi műfaji kavalkád keveredett. A történet eleje pszichothriller, vagy horror, utána átmegy egy kis Spielberg-féle Párbaj-szerűségbe, majd jöhet a ’70-es évek tipikus autósüldözéses akcióiból egy kis ízelítő, az utolsó képsorokban végül westernként fejezzük be az utazást. Mégis a sok műfaji elem ellenére az alkotás végig szikár és izgalmas marad. 26 éve készült, de iszonyatosan pörgős, egy pillanatnyi időnk sincs unatkozni. Remek jelenetek váltogatják egymást, melyek közül számomra a legjobb, és legfeszültebb egyértelműen Jennifer Jason Leigh autós szörnyűsége volt.

Rutger Hauer a mitikus stoppos szerepében zseniális. A filmtörténet legemlékezetesebb, leginkább hátbrozongató gonosztevői között a helye, ez nem is lehet vitás. Átható kék szeme, és sejtelmes mosolya mögül érezni lehet a megfoghatatlan, valódi gonoszt. Nagyon jól tették, hogy nem magyaráztak meg semmit vele kapcsolatban, mit miért csinál. Ő egyszerűen ilyen. Maga a gonosz, mindenféle motiváció nélkül, amitől csak még félelmetesebbé válik. A többiek se rosszak, bár rájuk már annyira nem fogunk emlékezni.

Rutger Hauer és a profi filmes megvalósítás mellett szerintem Az országút fantomja a sorok között megtalálható háttértartalom miatt olyan nagyszerű, és kortalanul izgalmas. Ez ugyanis egy nagyon archetipikus sztori, ezért van ránk olyan nagy hatással mind a mai napig. Az egész film egy metafora a felnőtté válásról.

the-hitcher-1986-horror-movie-review-21293757.jpgAz ősi közösségekben mindig volt egy törzsi rítus, mely alapján a fiúnak férfivé kellett válnia. Ez több százezer éven át így működött, belénk lett kódolva, annak ellenére, hogy modern korunkban ez már nem divat. Manapság ez csak úgy működik, ha a fiút komoly stressz éri (például egy közeli hozzátartozó halála, vagy más személyes katasztrófa), amelyben próbára kell tennie magát, és miután sikerül neki, már tudja, hogy készen áll, hogy férfiként viselkedjen: hogy horgásszon, vadásszon, és megvédje a családját. Ma már erre gyakorlati értelemben nem feltétlenül van szükség, és ilyesmi nem történhet meg mindenkivel, így sokan képtelenek a felelősségvállalásra, örökké meg akarnak maradni a gyermeki örömben, akkoris, ha ezen már túl kellett volna lépniük, így a kényelmes élet ellenére mégis boldogtalanok.

hitcher_banner.jpgAz országút fantomjában főhősünk fiúként indul el, a film végére pedig férfiként áll a westerneket idéző naplementében. A Rutger Hauer okozta terrornak köszönheti a jellemfejlődését. „Valami különös kötődés van közöttetek. Érzem.” mondja a film vége felé a rendőr ifjú hősünknek. És milyen igaza van! A stoppos mindent azért tesz, hogy a fiú végre képes legyen önállóan és felelősségteljesen dönteni. A legvégén pedig el is éri a célját, tulajdonképpen feláldozza a saját és mások életét, hogy a srác végre azt tegye, amit tennie kell. Talán megfeleltethető egy apafigurának, vagy a főszereplő belső démonjainak ezt mindenki döntse el maga. Mivel ez a folyamat mindenkiben lejátszódott, vagy épp le fog játszódni, ezért érezzük át annyira a filmet, még akkor is ha nem tudjuk megmagyarázni. Csak érezni.

A pörgős cselekmény, a kiváló színészek és a remek rendezés mellett ez a fő oka annak, hogy Az országút fantomja örökre klasszikus és kultfilm marad számunkra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.04.04. 07:58:15

Az egyik örökzöld kedvencem az 1980-as évekből. Szegény Rutger Hauer annyi pocsék filmben játszott, hogy őt magát is csendben elkönyvelték pocsék színésznek, pedig nemcsak a régi holland filmjeiben, hanem a jobb amerikaiakban is bizonyította, hogy tényleg jó színész. Például Az ORSZÁGÚT FANTOMJÁ-ban.

Sok film (és sok színész) esik abba a hibába, hogy a Gonoszból valamiféle cirkuszi magánszámot csinál: az illető borzas hajjal, csapzottan, „őrült” tekintettel mondogatja filozofikusan mélynek szánt cérnavékony bölcsességeit, mint valamiféle Charles Manson-klón, közben olyan unalmas rutinnal (bár többnyire kifejezetten brutálisan) végez áldozataival, amitől a néző is unatkozni kezd.

Hauer gonosztevője egész más: még semmit se csinált, legfeljebb csak halványan elmosolyodott (és ez nem a gagyi filmekből közhelyesedett „sátáni” mosoly), de az ember máris frászt kap tőle. C. Thomas Howell messze nem ilyen emlékezetes, igazából nem is csoda, hogy azóta már rég a jelentéktelenségbe süllyedt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.04. 12:31:35

@field64:
C. Thomas Howell teljesen felejthető, még annak ellenére is, hogy jóval több időt tölt a vásznon, mint Hauer. Ha egyszer lesz legjobb gonosztevők toplista, neki mindenképpen fel kell kerülnie rá :D KEvés ennyire hátborzongató, és eltalált figura van a filmtörténetben.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 20:07:27

ez egy nagyszerűen megcsinált film (a DVD extráiból is kiderül, nagy műgonddal, okosan rakták össze) - de semmit sem érne Hauer nélkül!
az egyik legalulértékeltebb színész; mármint a nettó színészi kvalitásait és teljesítményét figyelembe véve

C. Thomas Howell nulla mellette, bár tökéletesen alkalmas a tipikus nyolcvanas évekbeli kamaszsrác figura megjelenítésére, és egyáltalán nem is rossz színész
utólagos tragédiája (vagy az enyém-miénk), hogy a Criminal Minds tévésorozatbeli karakterszerepe (őrült sorozatgyilkos) után már végképp nem tudnék rá kedves fiatal főszereplőként nézni, egy régebbi filmjében sem

utal rá a fenti recenzió, de igazán még kifejtve még sehol sem olvastam: tulajdonképpen mi van amögött, hogy a negatív főhősről - rendezői szándékból - "nem tudunk meg semmit"
annyira nem, mintha - nem is volna neki személyes története!

ebből szerintem két dolog következhet:

- lehetséges az egész sztorinak egy pszichedelikus, majdhogynem transzcendentális (ha úgy tetszik, ezoterikus) olvasata...
hogy ebből mi adódik emberünk valódi azonosságára nézve, azt én nem fogalmaznám meg, tegye meg mindenki, ahogy jólesik

- a másik gondolati játék, ami elvégezhető: kábé mint Egy csodálatos elmében (és pár másik trükkös moziban), tegyük fel, hogy a "gonosz" megtestesülése nem létezik - csak a srác agyában...
hogy ebből mi következne, lehet-e ÍGY, ilyen alapállásból végignézni a történetet, azt még nem próbáltam ki
süti beállítások módosítása