Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kardforgatónő

2012. szeptember 26. - Oldfan

A kardforgatónő 2.jpgLéteznek olyan alkotások, amelyek egy-egy nemzedéknek meghatározó moziélményt jelentenek, igazi kultuszfilmekké válnak. Az okok igencsak különbözőek lehetnek, így maguk a filmek is. Még az sem biztos, hogy a legmagasabb esztétikai kategóriába sorolnák őket a hivatásos ítészek, de ez a rajongótábort egy cseppet sem szokta zavarni. Az itt ismertetésre kerülő filmről nyugodtan ki merem jelenteni, a 70-es években megszerzett hírneve máig töretlen az idősebb korosztály szemében. Az angol címe a bíborszínű kardhüvelyre utal, de nálunk végül A KARDFORGATÓNŐ címmel indult el hódító útjára. Összesen négy kaland készült vele, de nálunk csak az elsőt és az utolsót mutatták be. Hogy a középső két történet miért nem került forgalmazásra, azt nem lehet tudni, csak sejteni Pénz kérdés volt, gondolom. Időközben látva őket, azt mondom, nagy kár volt. Éppoly sikeresek lehettek volna, mint a szerencsésebb társai.a_kardforgatono_02.pngEgy menekülő családtól lemaradó kislány megvakul a közelben lecsapó villám miatt. Valószínűleg elpusztulna, ám egy jó útra tért jakuza neveli mindaddig, amíg a múltja a vesztébe nem sodorja. Egy vándorló ronin menti meg az ifjú lányt, aki felismeri a különleges képességeit, és megtanítja vívni. Óvja ugyan a kardrántástól, de a tanítvány a vártnál hamarabb kényszerül alkalmazni a tudását. Miközben lankadatlanul keresi az elveszett családját és a nevelőapja gyilkosait, egészen váratlanul bukkannak föl a múlt emlékei...a_kardforgatono_01.png

A szocializmus idején az állami cenzúra gondosan ügyelt arra, hogy semmi ne zavarja a moziba járók csendes unalmát. Néha viszont át-átcsúsztak olyan filmek, amelyekről az elvtársak nem gyanították, hogy elemi erejűek lehetnek. A Shochiku filmje valahogy kikerülte a vigyázó tekinteteket, bejutott a magyar mozikba és nagyot durrant, hogy mai szófordulattal éljek. Akkorát, hogy kínos lett volna simán betiltani. Így a leglehetetlenebb időpontokban és helyeken tűzték műsorra, csak protekcióval lehetett rá jegyet keríteni. (Nota bene: A piacgazdaságból ízelítőt kaphattunk, erről gondoskodtak a jegyüzérek.) A Kardforgatónő a vetítési jogok lejártáig töretlen diadallal folytatta az útját, melyhez Kudo Eiichi valószínűleg szintén véletlenül átcsúszott mozija társult, "A Halál erődje" (Fort of Death). Ez a két mozi az akkori fiatalabb korosztály számára megalapozta a japán filmművészet megdönthetetlen tekintélyét, pedig az igazi nagy alkotások, az Onibabát és Kurosawa néhány moziját leszámítva, csak szűken kerültek forgalmazásra.Nézzük a siker okait. Igazi, thriller elemekkel átszőtt kalandfilm, mely tagadhatatlanul használ hatásvadász elemeket, de jól csinálja, és mértékkel alkalmazza őket.a_kardforgatono_05.pngAz egzotikus (akkoriban ritkán látható) környezet, a burjánzó színvilág, a hol érzelgős, hol fenyegető légkör, maga az a tény, hogy a jók is hullhatnak, a húsba vágó kardok felerősített hanghatásai és a literszámra fröccsenő vér lenyűgöző hatású volt a nagy mozivásznakon. (Ne a mai igényekkel tessék nézni, az egy másik világ volt. Magát a történetet persze részben a Zatoichi sorozat ihlette, bár  ezt akkoriban csak legfeljebb 1-2 külföldön megfordult kritikus tudhatta. És igen, ez egy színpompás mozi volt, bár az a megkopott szalagokról származó kópiák miatt ma már alig látszik.) A történet a realitás és a vadromantika igen profi kombinációja, az ember hajlandó elnézni a nyilvánvalóan "kicentizett" fordulatokat, mert összességében működik a dolog. A rendkívül látványos, balettszerű, de szakmailag tökéletes harci jelenetek máig lenyűgözőek. Az európaitól eltérő, az ilyen típusú kalandfilmekre kidolgozott színészi játék szintén unikum volt akkoriban. Különösen a főszereplő hölgy kiváló. Vannak elhíresült mozik, amikben harcos nőket mutatnak, (pl. Sex and Fury) de ez a film adja leginkább vissza a technikát, ahogyan a szamuráj asszonyok vívtak.a_kardforgatono_04.pngItt el is értünk egy lényeges ponthoz, amely világossá teszi, hogy nem koppintásról van szó. Oichi nem jakuza, nem kötődik a világukhoz semmilyen formában, a társadalomban más utakon jár. Szamuráj tanította vívni és adta át az erkölcsi alapelveit. Konfliktusai nagy része az akkori társadalom valós problémáihoz köthető. Színészi megformálása is teljesen más, mint Zatoichié.

a_kardforgatono_03.pngA szépséges Matsuyama Yoko végig nyitott szemmel, pislogás nélkül játssza a vak kardforgató nőt, ami egyéni karaktert teremt. Tágra nyílt szeme, maszkszerű, mozdulatlan arca fölöttébb hatásos az összecsapásoknál, míg a hétköznapi jelenetekben nagyon is élő a mimikai játéka. Kiválóak a partnerei, a mesterét alakító Nagato Isamut okvetlenül meg kell említeni, már csak a fantasztikus vívójelenetei miatt is. A kivitel és a rendezés színvonala szintén felülmúlja a szamuráj kalandfilmek átlagát. A filmstúdió áttörést akart elérni az európai és az amerikai piacon, ennek megfelelően egy hatásos, a japán egzotikumot őrző, de azért nemzetközileg jól eladható egyveleget hozott össze. A recept bevált, a mozi komoly pénzügyi sikernek bizonyult, kalandfilmként pedig kultusz státusba emelkedett. A rendező, Matsuda Teiji, az első két történet fölött bábáskodott, s jó munkát végzett.

Mint a  megváltozott képekből látható, a filmnek már létezik feljavított változata és a magyar fordítása ugyancsak megújult.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trashmann 2012.09.26. 18:43:55

Én sosem értettem, hogy a fogyatékkal élők, most
speciál, itt a vakok (Oichi, vagy Zatoichi) miért ilyen népszerűek kis hazánkban (mondjuk, Zatoichi nem csak itt)? Csak a nosztalgiának köszönheti kultikus szerepét
és csak nálunk. Most lehet, hogy sokan elküldenek a
picsába ezért, de ilyen filmből egy raklapra való készült
akkoriban és bizony, jobbak is. Érdekes, a folytatásokat nem ajnározza senki. Hogy van ez?

Oldfan 2012.09.26. 21:38:10

Említenél néhány akkoriban készült jobb szamuráj mozit vak főhőssel? Akkor lehetne érdemben véleményt cserélni róluk. Részemről nem ismerek jobbakat, sőt, amik vannak, ezeknek a koppintásai, korántsem eredetiek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.26. 21:51:29

A Fehér sárkány ennek a remake esetleg?

Oldfan 2012.09.26. 22:17:02

Nem láttam a Fehér sárkányt, de szinte kizártnak tartom a hasonlóságot. A kínai wuxia és a japán szamurájfilm szellemisége között hatalmas a különbség, a képi megvalósításról nem is szólva.

Trashmann 2012.09.27. 05:05:37

Satan Sword trilógia. Ha meg haragszol, ha nem,
elég volt már Oichi és a Crimson Bat-ből. Mindenki
ezt ajnározza, már a hideg ráz tőle, mégsem készülnek
a folytatások fordításai. Hol vannak az Oichi rajongók?
Maga a film nem rossz, de túl van értékelve, semmiben
nem különbözik a korszak japán filmjeitől. Kult film lett
itthon, ahogy a topikban említett események miatt. Én
még ekkor vagy meg sem voltam, vagy kölyök voltam,
mindenesetre nekem semmilyen személyes élményem nincs ezzel kapcsolatban. Talán az emlékek valakinek megszépíti a filmet, nekem meg, más filmekről vannak
szép emlékeim, ahány embernek, annyi film. De alapjában véve, a vak szamurájos filmek hülyeségek.
Végül is, írhattam volna ezt az egy sort is.
A legjobbakat. Hali!

Oldfan 2012.09.27. 06:10:35

@Trashmann: Én nem haragszom, de ha valamit minősítesz, ez nem érv, hogy nekem elegem van belőle.
Oichi: Ki ajnározza? Elég világosan leírtam, miért lett kult film. Mert hiány volt a szamuráj mozikból akkoriban, meg egyáltalán, olyan moziból, aminek thrilleres a hangulata. Az szintén szerepel, hogy bizony hatásvadász. De hány hasonló mozinak van sikere, mind máig?
Az Oicgi filmek közül egynek van normális kiadása. A többi szinte hozzáférhetetlen, ha meg igen, a megkopott VHS szalagokat lehet föltenni. Ki időzítget kézzel egy ilyen példányt?
Satan's Sword trilógia: Messze jobb, mint az Oichi saga. De nem is egy vak kardforgató benne a lényeg. Az úgyis csak időleges a filmben.
A vak ember vívása pedig a keleti legendárium része. Kínától Japánon át még számos országban megjelenik. A harcművészet szellemi erejét akarja kivetíteni. Furcsállom, hogy ezt nem tudod. Van valóság alapja, nálunk is létezik olyan vak, aki magas szinten űzi az önvédelmet. Persze, a filmek túloznak, az nem vitás.

Trashmann 2012.09.27. 06:36:56

Én csak azt mondom, nyugdíjazni kellene már Oichi-t.
Többet beszélünk egy lényegében fantom filmről, mint amennyit érdemel. Ez bosszant. Akár hány, régi japán
filmet töltök/töltöttem fel, valaki mindig elő jön a
Vak kardforgatónő-vel. Lépjünk már tovább. És ez nem
kifejezetten neked szól. Amúgy jó lett a Harakiri felirat?

Trashmann 2012.09.27. 06:48:05

Csak még egy. Attól, hogy szimpatikus a japán kultúra,
és hozzá tartozik, azért mindent nem nyelek le. pl.: vakon kardozás, bondage, kínzásos, szadó vonal, stb. ilyenek nem érdekelnek, akár milyen hagyománya van és csak azért, mert közben egy szamuráj kard van a kezükben.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.27. 15:25:06

Megvan ez a mozi már régóta, de a ramaty minőség eddig eltántorított. Viszont, ha ez tényleg ennyire megosztó, akkor lehet érdemes lenne lassan elővenni.

Trashmann 2012.09.27. 16:30:09

A film maga, nem megosztó, mert nem árúl zsákbamacskát.Egy poén van, egy vak nő kardozik.
Akinek tetszik az ilyesmi, jól fog szórakozni. Nálam minimum egy szem az alsó limit. Ezt én
nem tudom komolyan venni. Cirkuszba való.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.27. 17:17:13

@Trashmann: Trashmann, ilyen nicknévvel ez komolyan problémát okoz? :) És a Vakvégzet?

Oldfan 2012.09.27. 18:21:46

@Trashmann: Sajnálom, de le kell írnom, hogy teljesen vakvágányon mozogsz. Nem veszed figyelembe az elemzés szabályait. Leragadsz egy sokad rangú szempontnál és elmulasztod a dolgokat a maguk teljes valóságában nézni. Nem akarom én felmagasztalni a mozit, mert nem tartozik a csambara műfaj kimagasló alkotásai közé, de a lehurrogásra szintén nem szolgált rá. Jókor volt jó helyen, és tisztes szórakoztató alkotás.
A világ minden részén keresett mű több mint 40 év után. Ez azért elgondolkodtathatna mielőtt nekimész. Ha nem tetszik, nem nézed, ennyi. Egyébként hamarosan adok adok választ a feliratos felvetésedre.

Trashmann 2012.09.27. 18:24:37

A Rutger Hauer-es, Blind Fury? Hát az kegyetlen, de azon tudtam röhögni. Egyébként igazad van, nem vagyok egy finnyás ember, szeretem a B-filmeket és ez sem rossz film, de inkább én azt mondom, hogy ha, a "nők a kard mögött"-ről van szó ne Oichi jusson az egyből az emberek eszébe. Viszont ezzel egy öngólt lőttem, mert jó nagy reklámot kapott a film. Amúgy meg,
elfér a többi közt, csak engem hagyjanak békén vele.

Trashmann 2012.09.27. 18:30:11

Látom én, hogy a szíved csücske. Oichi-val, a
vakvágány teljesen helytálló...muhahaha....Na, de
elég volt. Te nyertél.

Oldfan 2012.09.27. 18:41:10

Trashi, tudod, hogy a műfaj valóban a szívem csücske. Azt meg én is tudom, nálad sem a sor végén áll. Nem értem, miért ilyen "nagyvonalú" az álláspontod a moziról, még akkor sem, ha a gusztusról értelmetlen vitatkozni. De az elemzés nem csupán a személyes érzetek gyűjteménye. A saját blogod révén fix hogy tisztában vagy ezzel.

Trashmann 2012.09.27. 18:50:17

Jól van. Igazad van. Csak húztam az agyad egy kicsit.
A legjobbakat, hali!

Irukandji 2012.09.30. 14:26:42

sziasztok! az oichi és a satan's sword trilógia egy-egy részét gyerekkoromban láttam utoljára. lehet tudni, hogy jelenleg hol elérhetők a filmek, illetve feliratok? előre is köszi!

Oldfan 2012.09.30. 15:17:03

@Irukandji: A Kardforgatónő felirata: egyértelmű válasz van rá az ismertetőben. A filmet a megauploadra föltették anno, de annak csődje óta hol lehet...? Keresd a megosztó oldalakon.
Satan's Sword trilógia: Tudtommal még nem készült hozzá magyarítás. Felújított kiadása létezik.
Ha ilyesmik érdekelnek, látogasd meg Trashi blogját. A Szamurájfilmes blogomon oldalt találsz hozzá linket. (Látom, oda is eltaláltál.)

Trashmann 2012.09.30. 18:20:41

Ja, ja, valóban Satan's Sword trilógia hamarosan
magyar felirattal is és digitalizált változatban a
fentebb nem említett helyen...muhahaha....
Micsoda misztikum. Tetszik.

Oldfan 2012.09.30. 19:51:10

@Santino89: Trashi összevonta a kettőt. Máig sem érti, miért....:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.05. 08:36:41

a vak végzetet nem szabad bántani, vagy tucatszor láttam gyerekkoromban hangalámondásosan egyik kedvencem volt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.10.05. 13:28:02

@doggfather: valahogy én is így vagyok vele, csak nekünk már szinkronosan volt meg otthon... azóta is élek újranézni :D

Oldfan 2012.10.05. 17:38:15

A Blind Fury története sokban emlékeztet az eredeti film esetére. Erős B mozi, csak jókor lépett elő. A Zatoichi sorozat akkora már jócskán lecsengett, a Kardforgatónő gyakorlatilag hozzáférhetetlen volt, pedig sokan keresték. De mondhatni, volt egy "lyukas" nemzedék, akik csak a szóbeszédre hagyatkozhattak az ilyen filmeknél. Így a sztorira volt kapás, az pedig, hogy fehérek világa a környezet, szokatlannak számított, tehát ugyancsak növelő faktor volt. Hauer éppen elég jó passzban leledzett akkortájt, miatta sokan megnézték. Így keletkeznek a legendák....vagy legendácskák.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.06. 07:24:34

@Oldfan: nem is írtam, hogy klasszikus a végzet, hanem, hogy a gyerekkoromat jelenti. :D

Oldfan 2012.10.06. 07:56:38

@doggfather: Én viszont épp azt írtam, egy kisebb "klasszikus" lett, pont a szerencsés színre lépésével, ha nem is teljesen a hagyományos értelembe használom a szót. Valahogy úgy, mint az Oichi mozi. Na jó, attól tényleg kiseb...:) De azért van egy nemzedék, ami besorolta magának a kult csoportba. Nem vagy egyedül, akiknek anno igen bejött.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.06. 13:43:07

@Oldfan: úgy gondoltam, hogy nem personal classic nálam a cucc, nah. saját klasszikus az amerikai ninja sorozat.

(ha már témánál értsd.: fehérek kardot ragadnak vagyunk)

Trashmann 2012.10.06. 18:34:17

Érdekes, hogy a Blind Fury-t és az Amerikai nindzsa-
sorozatot is még azelőtt láttam, hogy japán filmeket
kezdtem volna nézni és akkor még érdekes is volt, de
utána összefutottam az eredetiekkel, és fentebb említettek teljesen komolytalanná váltak.
Húst, a húsboltból. Ennyi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.07. 09:09:06

@Trashmann: ez így van, hogy húst a húsboltból, de attól még a nosztalgia az nosztalgia. :D

Trashmann 2012.10.07. 17:45:15

Persze, ezt nem is lehet elvitatni az embertől.
Én csak arra biztatok mindenkit, hogy nézzék
meg az alapanyagot. Nincs kizárva, hogy az is
tetszeni fog.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.08. 08:39:17

@Trashmann: nézek is sok ázsiai filmet, majdnem válogatás nélkül. :D

Trashmann 2012.10.29. 06:34:14

Most olvastam, hogy kijött a Crimson Bat széria
DVD-n, remaster-elve, angol felirattal. Hajrá!
Azt hiszem a Dead or Alive-ot már láttam is valamelyik
torrent oldalon.

Oldfan 2012.10.29. 21:57:10

@Trashmann: Csak a kalóz változata jött ki a filmeknek. Megkerestem az igazi változat kiadóját. Még dolgoznak a DVD-ken. De be fogom szerezni őket, nem vitás. Tudom, szerinted kidobott pénz...:)

Trashmann 2012.10.30. 06:33:29

@Oldfan: Nem jobban, mint amit le adózol. És milyen formában jön ki? Négy az egyben, rögtön akciós árral?
...muhahaha..., vagy valami másik film extrájaként?

Oldfan 2012.10.30. 07:11:28

@Trashmann: Biztosan lesz pakkban is, de nekem már megvan a 2. rész, így külön kell beszereznem a többit. A filmek mellett lesznek extrák (általában ajánlók), elvégre "This is America, business must go on."

Gery87 2019.01.09. 19:38:02

Nagyon hangulatos, szép film.
süti beállítások módosítása