Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rocky (1976)

2013. május 26. - Santino89

Nagyon régóta adós vagyok nektek, de legfőképpen saját magamnak azzal, hogy írjak az egyik kedvenc filmsorozatomról. A Rocky széria a szívem csücske kb 12 éves korom óta. Akkor történt, hogy kiadták itthon VHS-en mind az 5 (akkor még csak annyi volt) részt, én pedig szépen egyenként, spóroltam össze a minimálzsebpénzemet, majd az összeset megvettem, hogy aztán mindet megnézhessem milliószor. Mert akkor nekem mindegyik rész adott valamit, és kivétel nélkül nagyon jól szórakoztam rajtuk, ezen pedig még a katasztrofálisan sikerült új, egységesített szinkronok (Kálid Artúr, mint Stallone? ne röhögtess már! ) sem tudtak érdemben rontani. Azóta is, ha igazán szar passzban vagyok,  vagy csak éppen olyan hangulatba kerülök, bármikor újranézem bármelyik epizódot, ráadásul azóta az egész széria megkapta az önmagához méltó lezárást, a 2006-os Rocky Balboával, Stallone nagy visszatérésével.  Viszont az is kétségtelen, hogy bizonyos szempontból már megkoptak az Olasz Csődör ütései, így ebben a mostani sorozatáttekintőben a csúcspontok mellett a gagyifaktor is komoly szerepet fog kapni, nehogy valaki a szubjektivitás vádját mérhesse rám.

rocky_1976_1.jpg

Rocky (1976)

Az első rész egy gyönyörű történet, amely tökéletesen rímel a film háttérsztorijára. Stallone a senkiházi, névtelen színész-forgatókönyvíró, néhány jelentéktelen mellékszereppel, és egy pornóval a háta mögött lehetőséget kap arra, hogy eljátszhassa a főszerepet ebben a függetlenfilmben. Ami ugyan csak egy millióból készült, mégsem akarja senki sem látni őt a stáblista élén, de maga a sztori kell a producereknek, így végül nagy nehezen ráhagyják az egészet. A film hatalmas kasszasikert arat, többek között megnyeri a legjobb film Oscar díját (még az akkori, ma már hihetetlenül erős mezőnyben is teljesen megérdemelten), Stallonét pedig kikiáltják az új Marlon Brando-nak. Akkor még nem tudták, hogy Stallone csak két szerepet tud valóban hitelesen eljátszani, ebből az egyik a jószívű, butácska Rocky archetípusa (lásd még: A bosszú börtönében, Túl a csúcson, Függő játszma) vagy pedig a szőröstökű kőkemény profi Rambo (Kobra, A specialista, Bérgyilkosok).

rocky-1976-06-g2.jpg

A történet szerint a senkiházi, névtelen bunyós, néhány jelentéktelen meccsel, és egy maffiózó-behajtó állással a háta mögött lehetőséget kap arra, hogy megmérkőzhessen a nehézsúlyú világbajnokkal. A film elején tökéletes képet kaphatunk erről a lepusztult környékről, ahol csak a kilátástalanság vár Rocky-ra, és semmi reménye nincs arra, hogy valaha kitörhessen innen. Ez a proletársuttyó, gettós életérzés átjárja az egész filmet. 

Főhősünk legjobb barátja egy kibírhatatlan alkesz, húsipari munkás, az edzője már rég lemondott róla, a főnöke azért baszogatja, mert nem töri el mások ujjait, ő maga pedig egy jelentéktelen, betegesen félénk, kisállatboltos lánynak próbál a maga suta módján udvarolni, de még az utcán lógó 12 éves kislány is elküldi őt a picsába, miután Rocky próbálja jobb útra terelni a kis bakfist. Rocky ennyit ért el harminc éves korára, ő is tudja magáról, hogy egy semmirekellő, utolsó bunkó, de belül úgy érzi, hogy ennél többre lenne hivatott. Kicsit olyan franciaújhullámos feelingje van ettől a filmnek, ez a hiteles környezet, a sok utcafelvétel, illetve aláfestésként Bill Conti a maga egyszerűségében szép, melankolikus zenéje tökéletesen a felszínre hozza a forgatókönyvben rejlő potenciált.

rocky-1976-03-g.jpg

És ez a becsvágy, ez a mocskos környezet motiválja hősünket abban, hogy amikor valóban megtörténik vele a nagy csoda, akkor a film a jóízlés határain belül átforduljon az amerikai álomba. És nem csak Rocky emelkedik fel, hanem magával együtt húzza felfelé a környezetét. A barátnő is kivirágzik a lehetőségekhez mérten, az alkesz haver is össze tud hozni ebből valami üzletet, és a környék is izgulhat valakiért. De a legnagyobb pillanat mégis az, amikor a 76 éves edzője, Mickey elmegy meglátogatni Rocky-t. Az edző, aki már rég leírta őt, aki egy utolsó link szarházinak tartotta, aki még a szekrényét is elvette, mert lenézi őt a behajtós melója miatt. Most ez az ember ajánlja fel a segítségét és a tapasztalatait Rocky-nak, ami nagyszerű elégtétel lehetne főhősünk sértett egója számára. És Rocky valóban üvöltözve küldi el az edzőt, de csak azért, hogy majd felülemelkedjen saját magán, meg a sok apró jelentéktelen szarságon, az edző után fut, és megkéri, hogy segítsen neki. Így győzi le a saját egóját a nagyobb, nemesebb cél (a kitörés) érdekében, és emeli fel magával az edzőt is.  De ehhez hasonlóan nehéz lenne megfeledkezni a filmtörténet első edzésmontázsáról, ami nem csak a sorozat későbbi részeiben, de a sportfilm műfajában is egy kihagyhatatlan toposszá vált.

De még mielőtt átcsöppennénk valami a filmtől is kellőképpen idegen pátoszba, érdemes megemlíteni azt a korántsem elhanyagolható tényt, hogy ennek a mozinak nemcsak a szíve van a helyén, hanem a humorérzéke is. Nem hasfalszaggató poénorkánra kell gondolni, de a maga kellően visszafogott, kicsit bumfordi modorában bizony ez az összetevő is a helyén van, elég ha Rocky udvarlására gondolunk, vagy a lepukkant, mocskos kocsma tulajára, akinek „jól menő üzlete van”.

rocky-1976-07-g.jpg

A végén pedig Rocky mindent megtesz a győzelemért, hogy legalább egy estére lehessen belőle valaki, hogy elmondhassa magáról, letett valamit az asztalra. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a film happy enddel végződik, de egyáltalán nem olyan fajta tipikus hollywoodi befejezéssel, mint amire számítanánk.  Rocky ugyanis veszít. Pontozással kikap a ringben a világbajnoktól, de mindenkit meglep, hogy 15 meneten keresztül állta a létező legkeményebb ütéseket, és ő, az utolsó senki ilyen kőkeményen megizzasztotta a világ legjobb bokszolóját. Apollo csak szánalmasan ünnepelteti magát a számára lesújtóan megalázó esemény után, a félholtra vert, vesztes Rocky pedig felmagasztosul barátnője szerető karjaiban. Ő megtett mindent, amit csak tehetett, kihozta magából a lehető legjobbat. Senkit sem érdekel, hogy ez kevés volt a győzelemhez.

Nem csak egy filmes legenda kezdetéről van tehát szó, nem csak egy hihetetlenül ízlésesen, mi több valósághűen feldolgozott amerikai álomról, hanem olyan általános, örökérvényű emberi értékekről, mint amilyen a becsvágy, a bizonyítani akarás, a tetterősség, vagy az akaraterő és kitartás mérhetetlen ereje.

rocky-1976-09-g.jpg

Ellenfél:

Apollo Creed a tökéletes bunyós, a nagy showman, akit igazán még csak utálni sem lehet. Nem tekinti ugyan ellenfélnek Rocky-t, egy ilyen tökéletes übermensch egyáltalán nem érez semmi tiszteletet a kisember iránt, de ennek ellenére nem válik ellenszenvessé, inkább szánalmassá, ahogy a végén a levegőbe ugrik „győzelme után”. Többek között éppen ez a fajta intelligens hozzáállás teszi többé a Rocky-t az átlagos sportfilmeknél. Carl Weathers pedig már itt is hiteles, és szórakoztató.

rocky-1976-10-g.jpg

Gagyifaktor::

Bizony ilyen is van ebben az amúgy tökéletes filmben. Ha már nagyon sokszor láttátok a Rocky 1-et, akkor könnyen észrevehetitek, hogy a költségvetésből nem nagyon futotta statisztákra a végső bokszmeccshez, így azok néhol inkább csak festett kartonpapírok.

A magyar szinkronokról is érdemes néhány szót ejteni, az új változat mérhetetlen gyengeségét már említettem, de hogy a régi, legendás Bubik féle szinkron is baromira gagyi, az már igen elszomorító. A hangok még nem lennének alapból rosszul kiválasztva, de a fordítás nagyon gyenge, nemcsak a boksszal kapcsolatos alapvető szakkifejezéseket fordították félre, hanem úgy körülbelül minden mást is, aminek néhol a történet finomságainak rovására megy. A legviccesebb mégis a végső meccs alatt hallható, amikor a kommentátorok mindent előre mondanak még mielőtt az megtörténne, de soha semmi olyat sem, aminek köze lenne az eredeti szövegkönyvhöz.

rocky-1976-05-g.jpg

Csúcspont:

Természetesen maga a végső bokszmeccs. Amikor Rocky már a 14. menetig kibírta, szanaszét van verve a feje, Apollo pedig egy gyilkos erejű jobbhoroggal a földre küldi. Mickey üvölt neki, hogy maradjon lent, Rocky viszont kétségbeesve próbál felkelni. Adrian szemében láthatjuk a fájdalmat, micsoda akaraterő feszül az emberében. Végül Rocky-nak sikerül felállnia, Apollo meg egyszerűen nem hisz a szemének. Bill Conti elképesztően hatásos zenéjének köszönhetően ezredjére is beleborzongok ezekbe a képsorokba, szimplán a filmtörténet egyik legjobb jelenetének tartom, csakúgy, mint a Rocky-t a filmtörténet egyik legjobb alkotásának.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.26. 14:47:18

soha életemben nem láttam ezt a szériát, még úgy se érdekelt hogy Sly van benne, nem rajongok a sportfilmekért pláne nem a boxért, legutóbb már majdnem megnéztem, - találd ki kivel terveztük, úgyhogy azóta dupla okom van elkerülni

2013.05.26. 17:45:23

A magyarországi premier idején láttam a ROCKY-t, de hogy az pontosan mikor volt, inkább ne is feszegessük. :)) Emlékeim szerint tetszett, de bármilyen különös, azóta se láttam újra, legalábbis nem elejétől a végéig. Ez az írás kedvet csinált hozzá, már csak meg kéne szereznem valahonnan a filmet.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.26. 18:14:38

@field 64: Kolléga úr, ha gondolja, kölcsön tudom adni a filmet bármikor, de az internet is csodás lehetőségeket rejt magában, ha érti, mire gondolok :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.26. 20:05:49

10/10. Imádom a Rocky sorozatot, egyik kedvencem nekem is.

elmouse 2013.05.27. 09:34:54

Nagy kedvenc, és csak a Bubik-féle szinkronnal vagyok hajlandó megnézni.
Ja és ITÁLIAI Csődör. :-)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.27. 15:33:54

@elmouse: és sosem éreztél még késztetést rá, hogy megnézd milyen lehet eredetiben?
nálam úgy volt, hogy először láttam az új szinkronnal, ami szövegét tekintve nem rossz, sőt általában a hangok választása is jó, kivéve persze a főszereplőjét, így hiába az egész :)
aztán megnéztem eredetiben, és sokkal viccesebb, hangulatosabb volt az egész (így lesz 9-es filmből 10-es).
Ezek után nagy várakozásokkal és hosszas kutatómunka után nagy nehezen sikerült beszerezni a régi szinkront, mert amúgy szinkronbuzi vagyok, de hatalmasat csalódtam benne. Oké, hogy régi, de ennyi félrefordítást, meg gyakran az ellenkezőjét mondják, mint amit valójában kéne, szóval értem én, hogy a megszokás is számít, de szerintem ez pont egy nagyon félresikerült szinkron.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.07.18. 04:24:02

szóval -
eszem ágában nincs fikázzalak, vagy kötözködjek, mert ez egy nagyon jól összeszedett írás, ami szépen van felépítve, tetszik a szakszerűsége, a formája, látszik hogy szíved lelked benne van,már már rajongói fan írás

de továbbra is azt mondom, hogy nem az ÉN filmem, nem mozgat meg bennem semmit, HA úgy tudom megnézni ahogy megakartam akkor is végiguntam volna, főleg az első óra volt borzalmas, amíg meg nem kapja élete nagy lehetőségét

így meg hogy ilyen sokáig nem láttam, örülj hogy részese lehettél a filmtörténeti továbbképzésemnek

gyanítom hogy neked ez a film valami magasztosabb eszmét jelenthet, ez a nem az a legény aki adja, hanem aki állja, vagy hogy kelj fel huszonhatodjára is, hogy küzdj tovább, stb.

de én nem vagyok sportember, semennyire, nagyon sok dologért küzdöttem az életben, és semmi mást nem kaptam, csak a kiábrándító valóságot, nekem már nincs kedvem küzdeni

éppen ezért teljesen más dolgokat láttam a filmben mint te Rocky? magával emeli a környezetét? miről beszélsz? nem látod hogy mindenki csak nyerészkedni akar rajta

még a "legjobb barátja" - nagyon tetszett amikor eltörte végre annak a büdös senkiházinak a karját - is csak azért akarja összehozni a csajjal, hogy cserébe kérhessen tőle ezt azt, a végén addig nem nyugszik míg egy hirdetést nem tehet a köpenyére,

az edzője? le se szarta tényleg tíz évig, de bezzeg amikor megtudja, hogy Rockyra vetül egy kis napfény, még el is ballag a házához, azt ott előadja magát, azt gondoltam Rocky fogja megkeresni, de hát a money az money

ha egyébként szeretnéd ilyen módon felemelni a környezeted semmi szükség bokszolnod, elég ha megnyered a lottóötöst, gombamód fognak megkeresni rég nem látott cimborák :D

és a csaj is, hát te, pedig ebben aztán volt szerelmi szál is, és mégse éreztem magaménak :D illetve abból a szempontból, hogy kb. olyan balfasz volt Rocky mint jelenleg én a boltos csajjal, csak ő nem kisállat boltban melózik :D

és egyáltalán mitől vált ez a csaj ilyen "nyomorékká" Rocky miért csak rá figyelt fel, hmm csaj is csak akkor tudott hirtelen megszépülni, mikor Rocky megjelent a tévében?

és egyáltalán Te milyen tanácsot adnál Rockynek, hagyd már ott, ne fuss utána, hát hozzád se szól, menjél be hozzá minden nap, és mondj neki hülye vicceket, hmmm, ez lehet nem is olyan rossz :D

látod ez is egy kis csúnyácska lány után futott :p

a végső bunyó nekem csalódás volt, 10 percben lezavarták? ami brutális volt, az a szem felvágás, ilyen tényleg létezik? mit vágtak fel, hol vágták fel, hogy vágták fel? én vártam volna valamit, amikor Adrián bemegy hogy mondjon valami olyat, hogy öld meg, vagy csapj oda, mert az tényleg tudott volna valami pluszt adni, amiből erőt merít

mert egyébként én is ilyen makacs vagyok ám, régen tesiórán szerettem bebizonyítani hogy nekem akkor is megy, amikor senki se várja el, meg senki se gondolja, és csak azért is, hogy lássam az ellenfél szemében ezt a hitetlenkedést - egyébként még ma is, csak már máshol, másmiben

és én vártam hogy nyerjen, de persze így se rossz
a zene minimális, régen meg van a Rocky scoreja, deee mindig valamiért azt hittem, hogy valami tévedés, közben meg nem, mert alig szól zene a Rocky alatt

az edzése tényleg tetszett, azt gondolta, hogy innen ered az ilyesfajta montázs

de nagyon hálás vagyok, hogy nem az 1970-es években éltem, ilyen pöcegödörben, a "lehetőségek hazájában"

mi van még, ja igen a szinkron, hát igazán köszönöm, hogy levadásztad nekem a régi szinkront, de végül inkább leszedtem eredeti nyelven és megnéztem úgy

katasztrófa, hogy az első egy órában jóformán csak Sly dumál - egyébként lehet megnézem a többit is most már egye fene alapon, persze nem most, majd szépen lassan idővel

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.07.18. 10:42:19

@scal: egyértelmű, hogy mindenki csak nyerészkedni akar rajta, ez nem is kérdéses, a természetes, realista emberi viselkedés az ilyen. Nem ez a nagy dolog, hogy ki akarják őt használni (az egyetlen akire ez sztem nem igaz, az a csaj), hanem az, ahogy Rocky ehhez hozzááll. Teljesen jogos, ahogy kifakad az edzőre pl (nem mellesleg az is teljesen jogos, ahogy az edző eddig bánt vele), de felismeri, hogy szüksége van rá ahhoz, hogy ki tudja használni ezt a lehetőséget. Paulie hirdetése meg nem oszt, nem szoroz Rocky-nak, van lehetősége, hogy segítsen a barátjának, hát segít neki. Ebben ez a nagy dolog, ez a valami, erre érdemes figyelni.

A szerelmi szálat meg persze, hogy nem érzed magadénak, mert nem volt reménytelen ;D De van egy nagy különbség, amit ezek szerint figyelmen kívül hagysz. A csaj elment vele randizni :) Erre mondják, h a tettek beszélnek, nem a szavak.

Ilyen szemfelvágást én még az Apocalypto-ban láttam, csak persze ott sokkal brutálisabban, úgyhogy ez valami ősi dolog lehet.
A végén nagyon gáz, meg hatásvadász lett volna, ha a csaj mond neki valamit, és megtáltosodik, az a jelenet így volt tökéletes. A bunyójelenet itt még tényleg kezdetleges a többihez képest, viszont az érzelmi ereje szerintem nagyon magas.

Én a Star Trekek mellé eredeti hanggal adtam oda neked, nem szinkronnal, úgyhogy nemtom minek töltötted le :D

De nagyon helyes, ezután nézheted a Dühögő bikát :D
süti beállítások módosítása