Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Apáim története!

2014. március 17. - Filmbook

„Mindig könnyebb hűnek lenni egy étteremhez, mint egy nőhöz”

                                                                                                                      Woody Allen

Stories-We-Tell.jpg

Mi van akkor, ha egyetlen férfihoz kell hűnek lenni? A Váratlan utazás sztárja, Sarah Polley most nem a kamerák előtt remekelt, hanem a rendezői székbe ült. Saját édesanyja történetét dolgozza fel, és tárja fel azokat a családi titkokat, amelyeket más inkább elrejtene.

Sarah viszonylag korán, gyerekfejjel veszítette el az anyját. Egy idő után azonban mindenkit érdekelni kezdenek családja gyökerei, és Sarah-nál is eljön ez az idő. Nyomozni és kérdezősködni kezd azok között, akik ismerhették az édesanyját, aki maga is színésznő volt. Régóta tréfálkoztak családon belül, hogy Sarah más apától származik, mert nem hasonlít az édesapjukra. Legnagyobb megdöbbenésükre a vicc igaznak bizonyul, csak nem azzal a férfival kapcsolatosan, akire mindenki gondol.

Sarah nagyjából egy évig őrzi a titkát, amikor egy újságíró felhívja egy forgatás közben, hogy cikket akar írni ebből a hihetetlen sztoriból. Sarah könyörög az újságírónak, hogy ne jelenjen meg a cikk, mert - most már mondhatni -, nevelőapjának még nem szólt az egészről. Kénytelen volt elmondani az "apjának", aki jobban fogadta a hírt, mint hitte volna, hiszen úgy gondolta, ki írhat jobb forgatókönyvet, mint az élet. Ezután segített Sarahnak megírni a történetet, így kezdődhetett a dokumentumfilm forgatás. És annál kegyetlenebb rendező nem is lehet, mint saját lányunk, aki édesapját megkérte legyen a narrátora a történetnek, azon túl, hogy szerepel is benne. Sarah családja összes tagját megszólaltatja, kínos részletekbe is belemenve, de rendezőként nagyon jól megtartja a tárgyilagosságát.

Az bizonyos, hogy nem mindennapi dokumentumfilmet láthat a néző, és míg hozzászokhattunk, hogy a nagy amerikaiak mindig valami globális összeesküvésről próbálják meg lerántani a leplet, Polley fordított egyet a dolgon, és egy, a világ számára elenyésző, csip-csup ügyből érdekfeszítő, oknyomozó, tényfeltáró filmet kreált. Amiben a legnagyobb kihívás kétségkívül az volt, hogy ezt izgalmassá tegye a kívülállók számára is. Az pedig, hogy miből lesz a cserebogár, ugyan nem most derült ki először, de Polley tehetsége már most megcsillanni látszik. Ami női rendezőről lévén szó, külön figyelemreméltó.

Nekem személy szerint tetszett a film, ahogy végigvezet egy életen, apró szegmenseket kivágva valaki életéből, és így is sikerült egy kerek történetté formálni. Tudom ajánlani mindenkinek, igaz, nem a legkönnyebben emészthető film.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fviktoria83 2014.03.18. 10:11:14

Köszi a témát, érdekes lehet a film, de a cikk szövege nehezen olvasható. Először azt hittem, Goigle translate a szerző :)

2014.03.18. 11:44:29

@fviktoria83:

Igazad van az olvashatóságot illetően. Valószínűleg a kolléga elfeledkezett az utolsó ellenőrzésről, vagy véletlenül nem a végső verziót töltötte fel. Magam is sajnálnám azonban, ha ezek az apróbb hibák bárki kedvét elvennék a kritika végigolvasásától, pláne a film megtekintésétől, ezért a legzavaróbb pontatlanságokat kijavítottam.

Reméljük, gyakran jössz majd a Filmbookra.
süti beállítások módosítása