Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amerikai mesterlövész

2015. február 25. - Filmbook

Ahogy mondani szokás, se kiköpni, se lenyelni nem tudja “a nép” Clint Eastwood 6 Oscar-díjra jelölt háborús életrajzi drámáját, az Amerikai mesterlövészt. Miközben Amerikában (műfajában) jegyeladási rekordokat döntöget a film, a kritikai hangok már megosztottak, de a közönség gondolkodó része is megütközik a film néhány jelenetén, illetve jelenetének etikai vonatkozásain. A film valós történetet mesél el, Chris Kyle történetét, aki könyvben írta meg, hogyan vált egy egyszerű texasi parasztgyerekből Legendaként (az ellenfeleknél pedig el Shaitanként, “az Ördögként”) ismert háborús ikon, akinek számlájára 150 áldozatot ír a Pentagon. Igen, hivatásos gyilkos volt Kyle, akinek az volt a dolga, hogy lesből szemmel tartsa a tengerészgyalogosok bevetése idején a terepet és minden gyanús jelre - ha kell, terhes nőre, kisgyerekre - lőjön, így védve meg a katonái életét. E tevékenységét igen hatékonyan tette, minek köszönhetően valódi amerikai hőssé kiáltották ki hazájában – mégis egy pszichésen megbillent amerikai veterán végzett vele, már leszerelése után. Temetése napján csillagsávos lobogókat lengető amerikaiak ezrei kísérték utolsó útjára. Szép sors, filmre kívánkozik…

amerikai mesterlövész - bradley cooper 2

Az, hogy most akkor jogos-e lelőni egy felénk rohanó, kibiztosított kézigránátot lóbáló 10 éves arab kisfiút, vagy egy gyerekkocsiból AK 47-es géppisztolyt előrántó terhes anyát, vagy sem – meddő vita, adott helyzetben mindenki tudná, mi a teendő. Ha nem tudná, már halott lenne. Hogy mi az a szituáció, melyben egyáltalán felém rohan nyilvánvaló ölési szándékkal egy burnuszos kiscsávó, hogy egyáltalán, hogyan kerülhet éles kézigránát egy gyerek kezébe, hogy egy anya, leendő gyermekével a hasában felrobbantja magát egy tömött áruházban; az más kérdés, a mai kor egyik legfontosabb kérdése. De nem ennek a filmnek és nem Kyle élettörténetének kérdése. A Legenda történetének megfilmesítésére még mindig Eastwood volt a legjobb választás, képzeljük csak el, mint művelt volna ezzel egy Michael Bay

amerikai mesterlövész

Persze, az öreg barázdált arcú, köztudomásúlag republikánus filmes legenda sem ment a szomszédba némi pátoszért, a fináléban adta is, ahogy a csövön kifér, de végül is visszafogottan mesélte el Kyle sztoriját. Az “inkriminált” gyerek-, és anyagyilkosságot persze, nem hagyja ki, sőt, azzal indítja a filmet, de aztán ezt inkább arra használja, hogy Kyle emberi arcát domborítsa ki vele (melynek eredménye a film közepén egy másik, kissé már giccses kisgyerekes-RPG-s jelenet, mely viszont már túlzott, idealizált tulajdonságokkal ruházza fel a címszereplőt). Sajnos, Kyle jellemfejlődése nem igazán rajzolódik ki a filmben, hiszen a kemény, hazafias, hívő, republikánus családban felnőtt vidéki suttyóból különösebb átmenet nélkül lesz egy nem igazén ügyes, ráadásul túlkoros önkéntes, majd újabb ugrással mesteri mesterlövész, a “Legenda”, hogy aztán egy emberi roncsként térjen haza, ahol először a családja idegeire megy, majd egy újabb éles snittel, mintaszerű családapaként érjen fatális véget az élete… Bradley Cooper, Kyle megformálója valamit megérezhetett ebből az erősen szakadozott ívű életpályából, hiszen ugyanazzal az arccal játssza végig a címszereplő egész életét – így biztosan eltalálja a karaktert, bármi is történjen vele.

amerikai mesterlövész3

Értem, illetve, érteni vélem azt is, amit Eastwood láthat Kyle figurájában: az igazi amerikai hős toposzát, a szálfaegyenes tartású magányos cowboyét, aki meg tud felelni az őt érő kihívásoknak és kemény munkával teljesíti azt. Hisz Istenben (a maga módján), szereti hazáját és megvédi a gyengéket akár élete árán is. Nincsenek erkölcsi aggályai is ez ügyben, ő a Gonosz ellen harcol, a Gonosz pedig az, aki ellene és a népe ellen tör. Még passzol is ez a karakter Eastwood pályájának első feléhez, ahol Piszkos Harry, vagy a spagettiwesternek Jó cowboya is ilyen kíméletlen, de valahol mégis igazságos gyilkos volt, mint Kyle. Ezt a figurát viszont már ismerjük, és ehhez nem is adódik hozzá semmi olyan, amit eddig ne tudnánk róla… Még egy igazi, amerikai hős, oké, lapozzunk. Clint bácsi idősebb kori, cizelláltabb jellemű, olykor kétkedő, bizonyos dolgokban korábbi elveit akár fel is adó - számomra jóval izgalmasabb - figurái viszont ezúttal a háttérbe szorultak.

amerikai mesterlövész - bradley cooper 1

Minden idők legsikeresebb háborús drámájaként, ahogy a szalagcímek hirdetik, még ennyire sem állja meg a helyét az Amerikai mesterlövész. Az embert próbáló kiképzés képei klisék, a harci jelenetek szintén közhely, ahogy a mesterlövészet feszült izgalma és a mutatóujj játéka a ravaszon is. Az akciójelenetek kevéssé látványosak, ennél még egy közepes számítógépes játék is többet nyújt. A háború lényegéről is beszélt már Eastwood korábban, A dicsőség zászlaja illetve a Levelek Iwo Jimáról azonban lényegesen komplexebb, mélyebb művek voltak, melyek sokkal közelebb segítették a nézőt a katona és a háború pszichológiájának megértésében, mint ez a számomra kissé összeférceltnek, összecsapottnak, felületesnek tűnő “nagy siker”.

Tökéletesen alkalmas film ez viszont a tömegek provokálására, felismerhető, beazonosítható ellenségkép sulykolására, primér, zsigeri érzelmek kiváltására, háborús propagandára. Példát azonban nem mutat, Kyle karakterében számomra legalábbis semmi rokonszenves nincs, a miértekre, hogyanokra és egyéb kérdéseket pedig megválaszolatlanul hagyja.

A cikket efes írta a https://efesasanisimasa.wordpress.com/-ról.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.02.25. 10:08:20

Ahh persze, hogy Oscar... elvégre Amerikai és Háborús.... ennyi...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.25. 10:46:28

Én szerettem. Jersey Boys után jó volt látni, hogy Eastwood ismét mutatott valamit a régi énjéből.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.02.25. 17:22:43

kibaszott korrupt disney. tavaly a Croods-t utottek ki a debil Frozen c. filmjukkel, iden eselyuk sem lett volna a szaros hero6-el a LEGO film zsenialitasa ellen, ezert "valahogy" elertek, hogy nevezve se legyen... Mert van az a penz... mennyit is keresett eddig a hero6? 500milliot? pont ma lattam a plakatjat a pekingi utcan. Jon.... tovabbi 400 milliot josolok, mivel Oscar dijas film... nem Oscar ez mar, nem a filmmuveszetrol szol... olyan penzeket keresnek a studiok, hogy akar 4000 ezer akademia tagot is zsebukre vagnak. Biztos vagyok benne, hogy a disney keze volt a dologban. Jobs csaladja is reszvenyes... corporations. rohadt prostik.

on topic.Meg jo heogy nem nyeert a sniper. nem volt jo film. a Gran Torino ezerszer jobb volt. pl.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.25. 17:54:00

Azt hittem valami direkt lehúzás lesz, de te őszintén így gondolod.

Nyílméregbéka 2015.02.25. 20:55:37

Jó film lett szerintem, önmamagában is megáll, de egész jól visszaadja a könyvet is, mégha néhol finomít is rajta Eastwood papa, azért nem csomagolja vattacukorba a lényeget. Aki pátoszt vagy valami haborús propagandafilmet lát ebben, azzal valami nem stimmel, vagy csak nem értette meg a filmet... 8/10

Ladislav 2015.02.26. 00:26:59

Láttam és szerintem ez egy közepes film volt. 10/5,5
Szeretem Clint Eastwood-ot, a filmjeit és a rendezéseit is, Bradley Cooppert is jó színésznek tartom, de ez egy propagandafilmre sikeredett és nem tartozik a legjobbak, leghitelesebbek közé. Ezzel nem vonok le semmit az eredeti Chris Kyle érdemeiből, tetteiből és változatlanul nagyra tartom a rendezőt is.

Rot 2015.02.26. 00:28:07

Ha dráma és moralizálás kell nem Eastwood az embered, hanem Malick (Őrület határán).
Eastwood az egyszerűen kódolható profán üzenetek nyelvét beszéli, ahogy Kyle is egy egyszerű és hétköznapi csávó volt. Nem látványos az akció? Gumibaba kellék? Ha számítana az öregnek, nem így jött volna ki a film... (Az RPG-s kölyök viszont tényleg gáz...)
Komolyan, mit várt a cikkíró egy olyan filmtől, amit Eastwood rendez és az a címe hogy AMERICAN sniper?

Pásztor Miklós 2015.02.26. 06:18:53

Egy katona erkölcsén maximum akkor lehet morfondírozni, ha nem tartja be a csata szabályait. Na most, a nem egyenruhában lévő fegyveresre nem vonatkoznak a vonatkozó egyezmények.
Ez a katona azt tette, ami a dolga. Hogy ennyi halálos lövése volt, az azt jelenti, hogy a csaták sűrűjében volt nagyon sokszor. Az hogy pszichésen megroppant tőle, az azt mutatja hogy nem volt pszichopata gyilkos.
A film kétségtelenül jó, de Oscart a vitatható jogosságú háború miatt nem is kaphatott.

Nyílméregbéka 2015.02.26. 09:19:46

@Ladislav: Ezt már olyan sokszor olvastam kommentelben többektől kritikaként, hogy "propaganda film", de még senki nem támadztotta alá semmivel. Magyarázd meg kérlek neked mitől volt ez propaganda? Tényleg érdekel, mert én semmi ilyet nem láttam a filmben. Nekem pont ellenkezőleg jött le, mint a háború bemutatása, mint Kyle alakjának és a PTSB bemutatása inkább erős háborúellenes felhangot adott a filmnek. Persze nem szájbarágósan, csak amolyan finoman Eastwoodosan... Ahogy írtam is, ha ennek a filmnek a kapcsán valakinek kedve támad háborúna menni, azzál nem stimmel valami.

@Pásztor Miklós: Chris Kyle igazából nem a gyilkolásba roppant bele, hanem hogy túl sok embert vesztett. A gyilkolás nem jelentett neki semmit, a kölyvében is leírta, hogy állatoknak tartotta az ellenséget, akiket ki kell írtani. Egyszerű redneck volt Kyle, egyszerű érzelmekkel, egyszerű, sajátos de szilárd erkölccsel, amit a filmben a "pásztorkutya" szöveggel érzékeltettek. Neki az volt a személyes küldetése, hogy minden emberét megvédje a puskájával, és minden veszteség megviselte, ezért is ment vissza folyton annak ellenére, hogy utálta a háborút.

GrenAbla 2015.02.26. 14:37:35

@Nyílméregbéka: hasonlóképpen hozzád, én is inkább finoman kritikus hangvételűnek találtam a filmet, ami távol van a propagandától. Sok helyen simán megkérdőjelezte a harcok erkölcsileg helyes voltát - Kyle-on kívül szinte minden szereplőnek voltak aggályai ezzel kapcsolatban.

feba78 2017.01.20. 02:00:36

Szerintem a film sokat elvett a könyv éléből, inkább finomított, hozzátett Kyle-hoz, aki a könyv szerint inkább egy olyan ember benyomást kelti, aki, élvezi amit csinál, belértve az ölést is. Pl, a könyvben kifejti, hogy a társaival azon vetélkedtek, ki tud minél primitívebb fegyverrel megölni egy ellenfelet a városi harcban, volt aki már a késnél tartott... Emellett az a morális vívódás sincs meg a könyvben, ami a filmen, ott gond nélkül lelövi az RPGt felvevő gyereket. Egy jó darabig nem is akartam megnézni a filmet, mert a könyvet előbb olvastam, de aztán rászántam magam. Szóval szerintem a film azért jó, mert a könyv egyébként szerintem totál szociopata Kyle-jából egy többé-kevésbé felelősen és morálisan gondolkodó filmbeli Kyle-t faragott. Ami viszont mindkét forrásban benne van az otthon maradó asszony, aki egyedül neveli a gyereket, küzd a gyerek betegségével, terhes, szül, aggódik miközben online kapcsolatban van az élőben FPS játékot játszó idióta férjével. Szerintem egyébként ő az igazi hős.
süti beállítások módosítása