Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ráncok

2015. május 13. - scal

A 2012-es Anilouge megnyitóján magam is ott voltam. Azért jó ez a rendezvény, mert az ember tágíthatja látókörét, hogy van rajzfilm a Disney-n és a Pixaron túl is. Bár vadászni kell őket, de létezik még hagyományos kétdimenziós technika. Sőt ilyenkor többnyire olyan országok terméseiből válogathatunk, amelyeket egyébként sose láthatnánk. Itt debütált a Coraline alkotóinak filmje, a ParaNorman, amely stop-motion technikát alkalmaz, A festmény és az Örökbeadható című francia filmek, vagy éppen mai témánk, a spanyol Ráncok, melynél különösen érvényes a kitétel, hogy „nem minden rajzfilm mese, és nem minden mese rajfilm”.

arrugas--w.jpg

Meg kell mondjam, eleinte jobban örültem volna, ha Mamoru Hosoda Farkasgyermekek animéjét láthattam volna, különösen, hogy a spanyol hangokat angol feliratok segítségével kellett magyarra tolmácsoljam magamban, miközben fut a számláló a felső harmadban (screener). De mindezt leszámítva, egy brutális élmény volt ezt a filmet végigülni.

Ignacio Ferreras műve Paco Roca azonos című képregénye alapján készült, mely 2008-ban méltán nyerte el a Spanyol Nemzeti Képregény Díjat. A történet viszonylag unalmas felütéssel kezd: Emilio beköltözik egy öregek otthonába, ahol Miguel szobatársa lesz. A két férfi meglehetősen különbözik egymástól, Emilio egész életében merev szabályok közt élt, Miguel pedig a „carpe diem” frázist pufogtatva töltötte a kiszabott időt. Utóbbi minden hájjal megkent, elsőre akár elítélhetően is cselekszik, de később rájövünk: minden éremnek két oldala van. A film közepén aztán kiderül, hogy Emilio Alzheimer-kórban szenved, és tanúi lehetünk tragikus leépülésének, valamint az elkerülhetetlen, szívbemarkoló végkifejletnek, ahogy az immár barátjává vált Miguel mindent megtesz érte.

Nem könnyű történet, ugye? Különösen ha hozzáteszem, hogy ebben az otthonban mindenkinek megvan a maga sztorija, mindenkiről megtudunk ezt-azt, amivel a szívünkhöz nőhet, és közben szörnyülködhetünk, ez... ez vár ránk a végén, teher leszünk saját családunk számára, és annak is örülhetünk, ha megmarad a józan eszünk, meg le tudjuk tolni a gatyánkat vizelésnél.

maxresdefault_21.jpg
Ebből az aspektusból nézve borzasztó film a Ráncok, engem a felétől szabályszerűen a sírás kerülgetett, és a végén is utoljára jöttem ki a teremből, hogy a többiek ne lássák rajtam, mennyire mélyen megrázott. Még úgyis, hogy helyenként humoros, tanulságos, de leginkább őszinte, bátor és merész, mely nem sepri a szőnyeg alá a gondokat, a problémákat.

Technikailag teljesen rendben van a film, bár aki ismeri a spanyol rajzolási módot, az nem fog meglepődni, hogy a hátterek pasztellszerűek, akár egy kalandjátékban, a figurák pedig részletesen animáltak. Lehet, nem fognak senkit elbűvölni, mert nincsenek édes nyuszkók, meg mókusok, de abban azt hiszem, egyetérthetünk, hogy legnehezebben az embereket lehet hihetően megrajzolni, és megtölteni élettel. Meg persze ott van az is, hogy kit érdekel mindez rajzfilmben, amikor élő szereplős filmként lehet, egyszerűbb lett volna az egész, hiszen nem történik benne semmi, ami csak és kizárólag rajzon működne.

De persze ilyesmikbe maximum az köthet bele, akit e film nem ejt gondolkodóba, akár saját magát, akár családját illetően, és ez bizony elég nagy fegyvertény a Ráncok kezében, ami feledteti minden egyéb hibáját.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.13. 12:57:06

Határozottan érdekelni kezdett ez a film, hiszen egyre közelebb kerül hozzám ez a téma. Mondhatni, az egyik szereplőben máris magamra ismertem... :)

2015.05.13. 16:09:33

És, gondolom, az egyszeri érdeklődő csak remélheti, hogy valahol felbukkan majd egy magyar felirat hozzá.
Mivel 2011-es film, nem sok esélye van, hogy a sorozat- és blokkbászterdömpingben valaki rászánná magát :S

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.13. 16:31:47

@field 64: hülye :D

@Tralfamador75: nem olyan nehéz a nyelvezete, bár egy félévig tanultam spanyolt is :D no lo se

Szalay Miklós 2015.05.13. 23:56:11

Tessék egy tömör összefoglaló a halandóságról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid034

(Kép teteje, "Az evolúció és a halandóság" doc, pdf)

2015.05.14. 02:20:41

@scal: Persze, ha nincs más, ráfanyalodom az angol feliratra, csak hát az az igazság, hogy az idegen nyelvű (mármint az angolhoz képest idegen nyelvű) filmek angol felirata gyalázatos, sok elvész az eredeti mondanivalóból :/

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.14. 07:54:24

@Tralfamador75: jah igen, hát ez bizony sajnos így van :D
süti beállítások módosítása