Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hakkapelle! A 2. Világháborús finn honvédő harcok - II. rész. (Ambush- Rukajärven tie- Előőrs) 1999

2016. február 24. - Oldfan

1941-ben eljött a finn-szovjet korántsem barátságos mérkőzés második menete. Mint közismert, azon év június 22-én a németek rázúdultak a Szovjetunió területeire. Így a finnek számára elérkezett a visszavágás ideje, amire Hitler ugyancsak biztatta őket. Az északi testvéreink ezt az időszakot „Folytatólagos háború” néven ismerik, ami a saját szempontjukból érthető. „Nem adományként kell megkapnunk azt a földet, melyhez minket vérkötelék fűz.” Elég világos alapállás. Miután Manstein marsall és társai alaposan lefoglalták a Szovjetunió erőit, a finnek pedig mintegy félmilliós sereget állítottak ki, a háború folyamán az a csoda esett meg, hogy ők voltak emberfölényben. Ennek megfelelően sikeresen nyomultak előre, visszavéve azon területeiket, amit a moszkvai „kényszer-békében” nem sokkal előbb elvesztettek. A németek igyekeztek rávenni őket, hogy ennél többet is vállaljanak, de a fronthelyzet hozta gyér számú területfoglalásoktól eltekintve a finnek bölcs önmérsékletet tanúsítottak. Például eszük ágában sem volt csatlakozni a leningrádi blokádhoz. A háborúnak erről a szakaszáról egyébként már egy másik film kapcsán írtam. Akinek kedve van, ITT olvashat „Az ismeretlen katonáról.” Lisztes kolléga szintén megírta róla a maga verzióját. Az a cikk ITT érhető el. Mintegy bő kétévi állóháború jellemezte a továbbiakat, majd 1944-ben jött a szovjet ellentámadás, amiről e mini-sorozat harmadik mozija szól majd. A most kitárgyalásra kerülő mozgóképben viszont még csak 1941 nyaránál járunk, de nem csak a naptári hónapok miatt volt meleg az időszak. A film eredeti címe azt jelenti, hogy „Út Rukajärviba,” de magyarul az „Előőrs” jobban visszaadja a tartalmi lényeget. (Rukajärvi egy tó és a körülötte lévő terület neve.)

ambush_08.png

Perkola hadnagy, egy kis finn felderítő egység vezetője, azt a feladatot kapja az újabb háború kitörésekor, hogy az egységével nyomuljon be a szovjet területekre. Karéliában legalább annyi baráti civil várja őket, mint ellenség, de a háborúban erős a gyanakvás, és a bizalmatlanság rögtön tragédiával jár. Az amúgy sem összeforrott csapatban egyre nő a feszültség, amint a végtelennek tűnő erdő ösvényein haladnak előre. Az ellenség visszavonulóban van, de lesből bármikor lecsaphat rájuk. A tapasztalatlan katonák fokozatosan szembesülnek a háború kegyetlen valóságával. Perkola számára a küzdelem akkor válik katonai feladatból személyes üggyé, amikor hírt kap, hogy a jegyesét megölték. De nem csak ő van így vele. Ahogy a napok telnek, minden ember változik. Így jön el a döntő próba ideje, amikor át kell törniük a szovjet vonalon, hogy életben maradhassanak.

ambush_06.png

Hadd szúrjak be ide egy apró érdekességet. A mozi szerelmespárja, Peter Franzén és Irina Björklund, Finnországban afféle helyi Angelina-Brad kettősnek számított a filmkészítés világában. (Remélhetőleg a válás kimarad az esetükben.) Többször megadatott nekik, hogy a vásznon is eljátszhatják a családi kapcsolatukat. Hogy ők hogyan élhették meg mindezt, nem tudom, de ahogy mostanság az angolból átvetten mondani szokás, a képen „működik a kémia.”

A mozi szándékosan nem eposzi nagyságokra törő, hanem a személyes kapcsolatokra koncentráló alkotás. Így aztán az indításakor még egy lövés sem dördült, amikor a kerékpáros egység haladása mentén mindenütt jelen van háború kellemetlen velejárója, az emberi és anyagi pusztulás. Nem a szokásos „bevonuló újoncok viszontagságai a seregben” perceit kapjuk. Lesz majd abban is része a nézőnek, mert elkerülhetetlen a dolog, de csak rövid időre. A frontvonal hideglelős világa sem marad ki, de a kezdő képsorok meghatározzák a hangulatot. Semmi tisztelgés a hadi dicsőség előtt. Gyorsan ideszúrom, az a tény, hogy a film nem vetekedhet a háború elejét taglaló Talvisota monumentalitásával, senkit ne riasszon el. Pazarul összerakták a részleteket. Egy évvel később a Finn Filmakadémia hét díjjal árasztotta el, köztük a legjobb fényképezésért, vágásért, zenéért és rendezésért járó elismerést egyaránt bezsebelhették. Bízom benne, ez jó ajánló.

ambush_01.png

Erőteljes film. Gondolom, a jelző meglepő a fentiek olvasata után, de mégis helyénvaló. Csak nem mindig a szokványos értelemben véve. Először is, erőteljesen háborúellenes. A karakterek közül mindenkinek más kell a lelki lökéshez. Az egyik katonának egy idegességből lelőtt ártatlan ember életének elvétele, a másiknak a szerelmese veszte, a harmadiknak elég egy vadidegen egy halott öregasszony látása, megint másnak egy ravaszul elhelyezett csapda, és így tovább. De mindenki ráébred arra, valami visszavonhatatlanul megváltozott az életében. Erős benyomások. Miként a végtelen erdők erejét sugárzó képekből szintén ez az érzet árad. A természet világa meghatározza a helyiek életét és a halálon túlra vonatkozó hiedelmeiket. Ezeknek a részleteknek a történetbe szövése magával hozza a realitás érzését. A katonák sem vonhatják ki magukat a vadon hatása alól. Elvégre minden tisztás halálos csapda lehet.

ambush_04.png

A zene jelenetről jelenetre más, igazodik a szereplők lelkiállapotához vagy a szituációhoz. Méltán díjazták a kiváló hangulatfestést. A harci jelenetek sokkolóan erősek. Nem tudom, hogy csinálták, de valami különös hangtechnikát alkalmaztak bennük. Megy a történet a megszokott hangerőre beállítva, majd amikor kitör a harc, a TV kis híján ugrik egyet, akkora a váltás. Az ember úgy érzi, a füle mellett kelepel a géppuska és a fotel mögött robban a gránát. Nem tudom, minden verziónál így van-e, de az én orosz változatomnál – pedig csak közönséges avi formátum - az első nézésnél hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, amikor „beraktak” a csata sűrűjébe. A fényképezés tiszta, mondhatni, művészi. Időnként szinte andalító, de a sokkolás sem idegen tőle.

ambush_02.png

A hadsereg bemutatása nem a szokásos. Az osztag kicsiben a sereg, talán az egész ország is. Az előző háború óta tudják, az oroszok tartanak tőlük. Van hát önbizalmuk, de a filmesek nem fényezik magukat. Bizony akad gyáva finn, kétbalkezes, a katonatréfák gyakran durvák. Olyasmit is bevettek a filmbe, ami nem szokásos. A nemzeten belüli megosztottságot. Nálunk kevéssé ismert, de 1918-ban Finnországban ugyancsak lezajlott a fehérek és a vörösök csatája, csakúgy, mint a „szomszédjukban.” Éppoly hatalmas érzelmi megosztottsággal járt, mint minden testvérharc. Feldolgozva máig sincs. Mostanában kezdik megszellőztetni, hogy győztes fehérek fogolytáboraiban bizony sok gyermek fogoly pusztult el, mert semmi kíméletet nem kaptak a szüleik miatt. Bár nem ilyen durva ábrázolásban, de a nemzedékeket átívelő ellentét feltűnik a moziban. Egy tabut azért nem döngetnek. Áruló finnt nem látunk. (Nem is hiányzik a történetből, megtörné a gondolati egységet.) Mert az összetartás nem kétséges az időszakos villongások ellenére sem. Hiszen a nemzedéki ellentét képviselői, az egymással folyamatosan vetélkedő apa és fia páros egymás iránti szeretetének olyan példáját adja a végén, ami minden piszkálódást felold.

ambush_03.png

A szereplők terén nincs igazi jellemfejlődés. Típusokat képviselnek, a korszak egy-egy jellemző figurái. Akad közöttük mélyen vallásos, igaz ember, míg a másik hidegvérű és könyörtelen könyörtelen. Van, aki visszahúzódik a magányába, a másiknak be nem áll a szája. Ott van persze a fő kérdés, kiből mit hoz ki az éles bevetés. Lesz, aki katonává érik, de bizony van, aki elbukik a próbán, képtelen megfelelni a front követelményeinek. Egy-egy jellemző szituáció mindegyiküknek jut, hogy megmutassa mifélék valójában, majd a látottak végig kísérik a tetteiket. Kivételnek a főszereplő, Perkola, mondható, mert a fiatal hadnagy érzelmi útja a mennytől a pokolig tart. Eközben láthatjuk, hogy fogyhat el az emberség abból, akin erőt vesz a személyes veszteség fájdalma, és miként küzd érte, hogy úrrá legyen a kiüresedés felé tartó önmagán. A végére a remény megmarad, ám mellette él a bizonytalanság is. Mert a háború korántsem zárul le a „Vége” felirat megjelenésével.

ambush_05.png

A szovjetek, az ellenség, ezúttal részletesebben van ábrázolva, mint a Talvisota moziban. Most van arcuk, nem csak a lövöldöző árnyaik tűnnek fel a vászon mélyén. Éppoly kemény az életük, mint a finneknek. Ha kell, a sebesülteket könyörtelenül magukra hagyják a társaik. Nem kérnek és nem adnak kegyelmet. Köztudott, hogy részben a sztálini propaganda miatt, amely a finneket vérengző vadállatoknak állította be, részben az árulás vádjától tartva, a szovjetek harcosok nem akartak fogságba kerülni. Az számukra egyenlő volt a halálos ítélettel, sőt, azt is tudták, a hozzátartozóik sem számíthatnak semmi jóra, ha kiderül, hogy letették a fegyvert. Ezért aztán ők sem gyakorolták a megértést a másik fél felé. A végeláthatatlan vadonban sebesültet cipelni egy tábori kórházig kemény feladat volt. Az ellenségre ilyen erőfeszítést egyik fél sem szánt. A filmesek nem szépítik meg a múltat. A foglyok csak felesleges tehernek számítanak, akikre semmi jó nem vár. Azért a finnek, minden egymás közti osztozás ellenére, jobban kitartanak a sajátjaik mellett, mint a „szomszédok.” Amikor eljön a megmérettetés ideje, és át kell törniük az ellenséges vonalakon, a vitákat félretéve, egymást segítve küzdenek és hoznak áldozatot. Ennyi kis filmes „hazabeszélés” azt hiszem, belefér a látottakba, különösen a történelmi háttér ismeretében.

ambush_07.png

Összességében egy minőségi történelmi mozit nyer az, aki megnézi az Előőrsöt, amely érdekes módon, pont a nagy ellenség olyan emberközpontú filmjeit tekintheti elődjének, amilyen például a Szállnak a darvak. Lassúbb, a „tábornokok mozijánál” kevésbé látványos, de érti, hogyan kell megszólítani a nézőt. Az európai front északi szeglete meglehetősen kevés alkalommal került vászonra, ami a ritkaságok kedvelőinek juttat egy kis csemegét. Bízom benne, bőven lesznek, akik rászánnak a tárhelyükből és az idejükből. Biztosíthatom őket, megéri a dolog.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.26. 03:03:06

Az a helyzet, hogy nekem kedvet csináltál a filmekhez :-)
Összevárom a harmadik ismertetővel és megnézem őket egymás után.

Oldfan 2016.02.26. 06:34:21

@Tralfamador75: Úgy tűnik, magányos farkas leszel ezen a téren. De egy északi trilógiánál ez tulajdonképp stílusos. :)

2016.02.26. 10:49:40

@Oldfan: Szeretem az északi filmeket, nekem két bajom van csak velük. Egyrészt időnként eléggé extrém az erőszakábrázolásuk, amit nagyon nem szeretek, mert egy érzékeny lelkű kis porzós virágszál vagyok; másrészt amúgy is erős filmek, ami miatt pedig sokat nem tudok megnézni egymás után, mert elfáradok, és váltani kell egy Transmorphersre vagy Giant Octopus vs Mega Fallic Cuttlefishre pihenésképp. De legalább valami mezei akciófilmre :-D
Ha a Sztálingráddal hasonlítod össze őket (természetesen az 1993-asra gondolok, a másik nálam sajnos Giant Octopus vs... minőségű :S ) , milyen az eredmény? A kivitelezés minőségére értem.

Oldfan 2016.02.26. 15:52:03

@Tralfamador75: A történetek megírtságban, színészi, operatőri munkában állják a versenyt az 1993-as Sztálingráddal, a Talvisota kivitelben felül is múlja. Mindkét film csak éreztetni akarja a háborút durvaságát, - rövid, hatásos jelenetekkel - de nem kéjeleg az erőszakban. Puskaropogás és drámaiság bőven, ám nem a "vér és bél" megközelítést választották...:)

2016.02.26. 16:14:00

@Oldfan: Oks, akkor listán vannak. És várom a harmadik írást :-)

Oldfan 2016.02.26. 18:50:32

@Tralfamador75: A filmeket a témakör és a történelmi időrend kedvéért raktam össze trilógiának. Történetileg nem egymás folytatásai, nincsenek közös karakterek bennük. Szóval nem muszáj őket sorrendben nézni, mert minden mozi önálló alkotás. Lesz harmadik írás, de a filmek megtekintésével nem szükséges kivárnod a megjelenését.

2016.02.26. 21:59:48

@Oldfan: Tudom, hogy csak a történelmi események sorrendje miatt trilógia, amúgy a filmeknek semmi közük egymáshoz. Én azért összevárom őket, ezt tudd be az én elmebajomnak :-D

2016.06.27. 05:18:34

Na, hát ezt is megtekintettem.
Ez szerintem bitangjó film. Pont eltalálták az akció és a bóklászás arányát (azért azt megjegyzem, hogy harci jelenet nagyjából a 87. percnél látható először, addig valójában tényleg csak bóklászás van). Ha a Talvisota nyomasztó volt, akkor erre azt mondanám, hogy feszült, sosem lehet tudni, mi lesz a következő kanyar után, vagy a következő faluban, vagy a következő ajtó mögött. Érdekes módon még a lassítások sem idegesítőek, vagy nevetségesek. Az első harci jelenetig lassúnak mondható, szóval nem olyanoknak való, akik egy nagyszabású háborús filmet néznének.
A finnek oroszokat is embernek voltak képesek ábrázolni.
A színészek rendben vannak, a fényképezés is, a film zenéje jobba tetszett a Talvisotáénál, nekem abban fura volt a szintis hangzás. Irina Björklundért én is elmennék a világ végére (bár nem a zsánerem, de mégis, ki érti ezt...? :S ).
Némi SPOILERezéssel azt azért elárulom, hogy én örülök, hogy a lány tortúrájából semmit nem mutattak, épp elég elképzelni, min mehetett keresztül. (És annak is örülök, hogy a kiscsikónak sem lett bántódása :-) )
A szereplőket meg tudtam különböztetni egymástól (hip-hip hurrá :-Đ ), bár a nevek most is problémásak (na meg az, hogy a finn nyelvből egy kukkot sem értek).
Szóval ez a film szerintem nagyon rendben van.
Ismét köszönet a feliratért :-)

Oldfan 2016.06.27. 08:06:15

@Tralfamador75: Nyugi, a nevek memorizálása még nem kötelező a filmnézőknek...:)
Egyetértek, az "Ambush" jól elkapott film. Kár, hogy kevesen ismerik.
Ha már az északi vonalnál tartunk, szeretném a figyelmedbe ajánlani az Ofelas ( Pathfinder- Nyomkereső -1987) című mozit, ha eddig kimaradt volna. Igaz, nem finn, hanem lapp,(számi) de nem véletlenül tartják nagyra. Kevés szereplő, minimális szöveg, hatalmas hangulat és képek. Mérföldekkel jobb, mint a 2007-es, indiánok vs. vikingek történetű átirata.

2016.06.29. 03:57:08

@Oldfan: Hát azért nem hátrány, ha a neveket megjegyzi az ember, sok bosszúságtól megkíméli magát, de az ilyen Jussi Lukkari, Unto Saarinen, Eero Perkola és hasonló nevek rajtam kifognak... Nem tudom, hogy van ez a nyelvi rokonság, de nekem valahogy nem jön át... Engem már az általános iskolás hal-kala sem győzött meg maradéktalanul (hogy finoman fogalmazzak).
Akkor az Ofelast is megjegyzem, meg kis kutatással az IMDb-n azt találtam, hogy egész egyhangúlag az Ismeretlen katonát hozták ki a legjobb finn háborús filmnek, és láttam, hogy ahhoz is feliratoztál, úgyhogy listára vettem.

Oldfan 2016.06.29. 07:22:54

@Tralfamador75: Az "Ismeretlen katonához" van ismertető nálunk kedvcsinálónak és tájékoztatónak, többek közt arról, hogy 2 finn mozi van ezzel a címmel. A korábbi a klasszikus, rászolgált. A másik bennem ugyan vegyes érzeteket keltett, de azért fogyasztható.

2016.06.29. 15:01:05

@Oldfan: Az előző kommentet elfelejtettem időben elküldeni, közben láttam Az ismeretlen katona posztot is :S
süti beállítások módosítása