Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A modell

2016. június 21. - scal

Ennek a filmnek a hitelességéről alkalomadtán majd elbeszélgetnék a modellszakma legjelesebb hazai képviselőjével, Palvin Barbival...

a_modell_plakat.jpg

A film tömör mondanivalója ugyanis ez: ha modell akarsz lenni, és valóban sikeres modell, nem elég, ha szép vagy. Itt szopnod, kúrnod kell. Ez esetben nyílegyenesen repülsz a Vogue címlapjára, a Chanel reklámarca lehetsz, vagy amit akarsz, csak térdelj jól sokat. Amely feltevés lehet divatjamúlt sztereotípia vagy éppen mélyen húsba vágó, ezt mindenki döntse el maga. A dán Mads Matthiesen második nagyjátékfilmjében kendőzetlenül mutatja be ennek a csodálatos szakmának minden gusztustalan árnyoldalát, amit lényegében bármilyen karrierre rá lehetne húzni. Ha sikeres akarsz lenni, keress egy nálad sikeresebbet, dugjál vele jó sokat, ő majd felemel, aztán kereshetsz egy nála is sikeresebbet, és most már vele dugsz, és így tovább, és így tovább míg végképp kiégsz, felvágod az ereidet, netalán mást ölsz meg.

Ez a sors vár Emmára, a csendes vidéki lányra, akinek nagy álma, hogy Párizsba szökjön szűk látókörű környezete, a falusiak, családja, sőt még a barátja elől is. Reményei szerint várja a szabadság, a csodálatos munka, a csend szigeteként szolgáló albérlet. Azonban már az első fotózás alkalmával beledobják a mély vízbe, és olyasmit kérnek tőle, ami elvei ellen való: legyen kurvás fotózás közben. Amikor pedig szembesül vele, hogy vagy ez, vagy mehet vissza mucsára, a saját kis naiv eszközeivel elhatározza, hogy megszerzi azt, amiért idejött, kerüljön bármibe. És ez bizony egy olyan örvény, amely elkapott már jó sok fiatal tehetséget. Később az is kiderül, hogy a nagyon kedves albérlőtársa sem kedves, sőt még a főbérlő is leskelődik utána zuhanyzás közben. Nem minden az, aminek látszik.

A dánok híresek arról, hogy filmjeik felkavaróak, kendőzetlenül tárnak fel emberi érzéseket, mechanikus folyamatokat, és kegyetlenül lerántják az idealizált leplet rohadó világunkról. Lényegében A modell is tökéletesen ilyen film, nagyon erős kezdéssel, kissé megbicsakló és sehová sem tartó utolsó harmaddal, ötletes keretes szerkezettel és meglepő, nyitott lezárással. Maria Palmon állt vagy bukott a film sikere, hiszen az ő szemszögéből látunk mindent, és játéka meglepően hiteles, ahhoz képest mindenképpen, hogy ez élete első főszerepe. Amiket karaktere tesz a vásznon, az viszont több szempontból is megkérdőjelezhető, esetenként felháborító.

maxresdefault_48.jpg

Hogy lehetséges az, hogy nem tudja eldönteni a hatvanötödik dugás után se, hogy meg kéne mondani a barátjának, hogy ezer éve kiábrándult belőle, mert ő csak egy kis senki, és különben is ott maradt a mocsaras Dániában, miközben belőle nagyvilági nő vált? Különösen skype-on vagy telefonon, amelyek megkönnyítik az ilyesmit? Ez végső soron elvezet a film egyik legfelháborítóbb jelenetéig, ami megkérdőjelezi azt is, hogy Emma valójában szende kislány volt, vagy csak azért mutatkozott ilyennek, mert a film elején még ő is egy szürke kis senki, akiből aztán egy undorító golddigger ribanc válik, ahogy ráébred önnön sikerességére. Esetleg tényleg olyan naiv, hogy elhiszi egy pillanatig is, ő pótolhatatlan, varázspuncija van, és ha ráuntak is, szeretni fogják.

Szerelmét, a híres fotóst Ed Skrein alakítja, akit legutóbb a Deadpoolban láthatott a közönség, de ő csak minden szempontból korrekt, nyilván azért tették a filmbe, hogy legyen kit nézni a nőknek is. Vagy, hogy erősítsék a szakma erősen férfiorientáltságát – holott úgy látszik, ez valójában a nőkről szól, de nem, ők lényegében azt teszik, amit mondanak, ahogy irányítják őket. Ebből a szempontból éreztem egy kis áthallást A nimfomániással kapcsolatban is, és bár a film nem olyan erős, mint az, néhány nagyon durva jelenetet azért sikerült beletenni. Mint például, amikor a fotósról kiderül, hogy van egy kislánya, és később a szakítás után Emma jó ötletnek tartja, hogy elmenjen a lány elé az iskolába.

Szerencsére a film 90%-ban angolul beszél, és a dán nyelvet csak akkor hallhatjuk, amikor a hősnőnk otthonában ücsörög az ágyikóján, illetve, amikor barátja meglátogatja, és egymással beszélgetnek. Elgondolkodtató film tehát A modell, amit a feministák nyilván élből támadni fognak, de ne feledjük el, hogy ez csak egy utat mutat be, azokét, akik mindent és mindenkit feláldoznak karrierjük érdekében. Nyilván vannak a modellszakmában olyanok is, akik nem a „szereposztó dívány” segítségével jutottak előre... legalábbis őszintén remélem.

Ha tetszett a kritika, kérlek, oszd meg a Facebook-oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.06.21. 21:20:14

"Nyilván vannak a modellszakmában olyanok is, akik nem a „szereposztó dívány” segítségével jutottak előre... legalábbis őszintén remélem."

Eleve sose értettem hogy van ebben a szakmában racionálisan pénz és mi alapján lesz valaki modell.
Nyitott szájjal, fintorogva, betegséget idéző arccal bámulni a kamerába bárki tud...a nők eleve szeretnek szerepelni, megmutatni magukat...komolyan színészkedni meg nem kell.

Így adja magát hogy aki a leginkább "eladja magát" az lesz sikeres...mi mást tudnak nyújtani?

De van egy olyan vélekedés is hogy ezt a szakmát buzik irányítják - se segg, se mell, botsáska test...sokszor kisfiús arc...nem egy férfi ideálok, inkább sétáló ruhafogasok - azoknak meg ugye nem kell letérdelni.

fynci 2016.06.23. 00:43:13

Az ilyen filmeknél mindig azt érzem, hogy leginkább arról szól a dolog, hogy a rendező valami nagyon nagy megmondó embernek higgye magát, aki szépen kioszt mindenkit, és megmutatja, milyen mocskos világban is élünk. Azért a valóság egy kicsit más, de szerintem ezt nem kell magyarázni annak, aki éli, és nem az álomvilágát kiszolgáló giccsekből tájékozódik róla.

@Gery87: Azért picit több kell annál a modell szakmában, mint amit te hiszel. Külső, kisugárzás, életmód, gyakorlás, munka. Nem alkalmas rá bárki. És azért köszönhetünk pár elég jó színészt/színésznőt a modellszakmának. Annyira egyébként se vágom, mi rossz van abban, ha valaki ezt csinálja. Ha meglennének hozzá az adottságaim, simán csinálnám, ha jól lehet vele keresni. Szinte csak szarabb munkákat tudok felsorolni, szarabb fizetésért. Szerintem lazíts kicsit néha. Jót tesz...

Terézágyú 2016.06.23. 08:04:39

Már eleve a kezdés:

"Ez a sors vár Emmára, a csendes vidéki lányra"

Tényleg csendes vidéki lányokból lesznek a szupermodellek????? :)))

Mellesleg, egy dolgot ne felejtsünk el: ha valaki szép nő, bombázó, akkor sokan akarják megd*gni - és biztosan sikerül is pár embernek...

Gery87 2016.06.23. 11:32:18

@froclee:

Én értem hogy az alakhoz adottság meg diéta kell, de hogy a sokezernyi nő közül aki ezzel rendelkezik mi emel ki egyet-kettőt az már kérdéses....
Nem követem a búlvárt, de ennek a szépségideálnak nehezen hiszem el hogy van közönsége (max a 20-as években lehetett ez reális, de az egy más kor volt, volt oka...), a ruhákról nem is beszélve.
Ez egy mesterségesen gerjesztett dolog...

"Ha meglennének hozzá az adottságaim, simán csinálnám, ha jól lehet vele keresni. "

Azért ha a drogok, "dugi szivességek", idióta fogyasztó kúrák minimálisan is igazak...akkor azért nem hinném hogy normális ember vágyna rá.

fynci 2016.06.23. 13:08:09

@Gery87: "Én értem hogy az alakhoz adottság meg diéta kell, de hogy a sokezernyi nő közül aki ezzel rendelkezik mi emel ki egyet-kettőt az már kérdéses...."

Kisugárzás, személyiség. Miért, egy filmsztárt mi emel ki a többi közül? Nem feltétlenül a színészi tehetség, hanem inkább az, hogy tud valaki lenni a vásznon. És persze fotogén. Erre van szüksége egy modellnek is. Ezeknél a szakmáknál az a lényeg, hogy az ember jól kinéző, ideális külsejű embereket akar látni, akiknek azért mégis van egyénisége, nem tucatfigurák. Én nem is értem azokat, akik irigykednek rájuk. Ezek az emberek azért vannak, hogy esztétikusan megkomponált képeken esztétikus látványt nyújtsanak.

"Ez egy mesterségesen gerjesztett dolog..."

Ennyi erővel a filmek is azok. Ha nem lennének, senkinek nem hiányoznának.

"Azért ha a drogok, "dugi szivességek", idióta fogyasztó kúrák minimálisan is igazak...akkor azért nem hinném hogy normális ember vágyna rá."

Kik azok a normális emberek? Én még eggyel se találkoztam. Egyébként rocksztárok, filmsztárok nem szoktak drogozni? De ezt teljesen embere válogatja, hogy ki él ilyesmivel. Nyilván így van ez a modellszakmában is. Mint ahogy a "dugi szívességek" is emberfüggők, hogy ki mibe megy bele. Lehet, ha egy Cindy Crawford külsejű nőtől függne a karrierem, én se menekülnék hanyatt-homlok előle. :D

Terézágyú 2016.06.23. 13:10:22

@froclee:
"Lehet, ha egy Cindy Crawford külsejű nőtől függne a karrierem, én se menekülnék hanyatt-homlok előle. :D"

Vagyis pasi vagy, azért nem érted, hogy mi abban a rossz ha le KELL feküdnie valakinek az előrehaladáshoz...

Gery87 2016.06.23. 13:41:42

@froclee:

"Miért, egy filmsztárt mi emel ki a többi közül?"

Ott játszani kell, színészkedni...nem elég szépnek lenni (elvileg...mert ugye mindig van kivétel, de az olyan is..)
Azért többet kell nyújtani mint egy modellnek.

Én egyszerűen ezt nem tudom olyan mértékben értékelni, valamire tartani, hogy ekkora felhajtás legyen belőle...
Nem a szépséggel és annak elismerésével van a baj...mindenki szereti a szépet...de amellett rakjon már le az asztalra valamit azon kívül hogy fotogén...

"Én nem is értem azokat, akik irigykednek rájuk."

Összekevered az irigységet, a kritikával, véleménykülönbséggel, nemtetszéssel...ez olyan ősi hülye szokás mint a látens buzizás.

"Ennyi erővel a filmek is azok. Ha nem lennének, senkinek nem hiányoznának."

Modell is kell, csak épp nincs egy szinten a két dolog és a megítélésének, elismerésének sem kellene..

"Kik azok a normális emberek? "

Akiknek normális értékrendjük van.

"Én még eggyel se találkoztam."

Szomorú:)
Ezrét nem érted mit vakerálok..

fynci 2016.06.23. 13:56:03

@Gery87: "Akiknek normális értékrendjük van."

Te normálisnak tartod magad?

Gery87 2016.06.23. 19:03:59

@froclee:

Miért kérdezel hülyeségeket?

fynci 2016.06.23. 21:16:13

@Gery87: Na, mondjuk az ún. normális értékrendbe belefér, ha valaki néha szokott iszogatni, vagy ha valaki odafigyel a táplálkozására?

fynci 2016.06.23. 21:20:40

@Terézágyú: "ha valaki szép nő, bombázó, akkor sokan akarják megd*gni - és biztosan sikerül is pár embernek..."

Nem tudom, én amikor látok egy szép nőt, nem erre szoktam gondolni. Nem hiszem, hogy a kettőnek sok köze van egymáshoz. Persze lefeküdnék vele nyilván, de ez a "megd*gni" olyan ócska egy kifejezés. Tudom, hogy ez a menő, én mégse bírom.

fynci 2016.06.23. 21:35:18

@Gery87: "Szomorú:)
Ezrét nem érted mit vakerálok.."

Na, de most komolyan. Én az embereket a hülyeségeikkel együtt kedvelem, az a legszórakoztatóbb bennük. Kiábrándít, amikor valaki mindenáron hibátlannak akar tűnni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.23. 22:39:43

@froclee: @Gery87: srácok igazán értékelem, hogy megidézitek a valaha vadítóan szép napokat látott Santino-Scal viták szellemiségét, de azért csak óvatosan :D

@Terézágyú: bárkiből lehet bármi, lásd a mindenki által lesajnált magyarok ott vannak a nyolcaddöntőben :D

szóval ezen pontjával a filmnek nem tudok és nem is akarok vitatkozni

fynci 2016.06.23. 23:08:28

@Gery87: "Ott játszani kell, színészkedni...nem elég szépnek lenni (elvileg...mert ugye mindig van kivétel, de az olyan is..)
Azért többet kell nyújtani mint egy modellnek."

Még erre egy jót hadd reagáljak! Szóval, én például minden fotón, amit valaha csináltak rólam, száz százalékos szellemi rokkantnak nézek ki, de a legtöbb átlagember, akiről fotót csinálnak, szintén vagy béna, vagy próbál nem béna lenni, és akkor meg ilyen szociopata beállítottságot sugall. Szóval azért nem úgy van az, hogy modellnek lenni bárki tud, még ha egy elpusztult, oszlásnak indult malac agyát operálják be a fejébe, akkor is. Meg aztán a fotóművészetben is szükség van modellekre, szóval én továbbra se ezt látom a világ legaljadékabb, legfeleslegesebb szakmájának. (Az különben is a kereskedelmi televíziós műsorvezető.)

Terézágyú 2016.06.24. 09:22:07

@scal:
"bárkiből lehet bármi, lásd a mindenki által lesajnált magyarok ott vannak a nyolcaddöntőben :D
szóval ezen pontjával a filmnek nem tudok és nem is akarok vitatkozni "

Nem arról van szó, hogy egy csendes, vidéki nem lehet sztár, hanem arról, hogy egy csendes ember eleve nem is AKAR sztár lenni... azért csendes, nem szereti a felhajtást stb.
A focicsapat meg persze mindig is sztár akart lenni...

Gery87 2016.06.24. 10:45:00

@froclee:

Most nem nagyon értem mit akarsz ebből kihozni...
Egy szakmáról beszélünk és annak megítéléséről, senki nem mondta hogy mások más területen csak tökéletesek lehetnek...

@scal:

Jó hát, tovább nem csesszük szét a felületet...részemről ennyi.

Gery87 2016.06.24. 10:46:42

@froclee:

"szóval én továbbra se ezt látom a világ legaljadékabb, legfeleslegesebb szakmájának."

Ezt senki nem mondta, csak máshová helyezzük ennek az értékét...túlságosan is magadra vetted a dolgot.
De hagyjuk.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.24. 12:23:47

@Terézágyú: nem lehet ám tudni hogy valaki azért csendes mert valóban az, hanem mert egész életében nincstelen, sikertelen, szegény senki volt

ahogy azt Lincoln mondta: adj neki hatalmat, és előjön az igazi énje

@Gery87: amúgy szerintem el lehet dönteni a modellszakmában ki szerepeljen és ki nem: pl. azért azt bárki tudja, hogy Cindy Crawford egy szép nő, Barbra Streisand meg maximum érdekesen vonzó

fynci 2016.06.24. 14:10:32

@Terézágyú: "Vagyis pasi vagy, azért nem érted, hogy mi abban a rossz ha le KELL feküdnie valakinek az előrehaladáshoz..."

Én addig éltem ebben a hitben, amíg nem ismertem a nőket. Hidd el, ők se lennének nagyon elkeseredve, ha mondjuk egy Brad Pitt-től függne az előrehaladásuk. Persze embere válogatja, nyilván nem minden nő ilyen, mint ahogy férfiból is sokféle van. Ezért eleve nem bírom, amikor általában beszélnek bármelyik nemről, azt meg pláne nem, amikor jönnek ilyen misztikus baromságokkal, hogy a nők ilyenek meg olyanok, meg titokzatosak. Baromság. Nekik is ugyanannyira izgalmasak és titokzatosak a férfiak. Egyébként meg a férfiak és nők hasonlóbbak, mint azt az ilyen gondolatok bűvkörében élők gondolnák. Ne nézzetek annyi hollywoodi romantikus moslékot!

@scal: "Barbra Streisand meg maximum érdekesen vonzó"

Váááááá! Ezek után nem jövök ide többet!

Gery87 2016.06.24. 18:10:40

@scal:

Persze de Crawford bulvárélete engem ugyanúgy nem érdekel, attól még hogy nem épp ez a botsáska/fogas "mindjárt hányok" arcú típus:)

Amúgy nem úgy értettem hogy nem számít kiből lesz modell (mondjuk az ilyen 'Emma' félékből van egy rakat..) de nálam továbbra sem ér ez ekkora sztárságot, meg százmilliókat...de mindegy.

Énekeljen, zenéljen, írjon vagy valami....mert ez a "szép, fotózzák, megint szép, kisugárzás, szép, átöltözik, bulika.." így nekem lófing:)

www.youtube.com/watch?v=mmCmOrRUBLg

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.06.25. 00:47:17

@Gery87: egy szó: siker, mert énekelhetsz, írhatsz, zenélhetsz te amennyit akarsz ha nem lesz sikered baszhatod

és néha ki tudja miért kapnak fel valakit

középiskolás koromban a géptan tanárom egyik órán kifakadt, hogy hogy lehet az, hogy emberek, akik kidolgozzák a belüket úgy halnak meg hogy senki nem tud róluk, miközben mások meg dőzsölnek

tanár ilyen 65 és a halál közt volt már, gondoltam ne én legyek az, aki felvilágosítja az élet igazságtalanságáról, erre a kis időre már minek

fynci 2016.06.25. 01:23:45

@scal: "tanárom egyik órán kifakadt, hogy hogy lehet az, hogy emberek, akik kidolgozzák a belüket úgy halnak meg hogy senki nem tud róluk, miközben mások meg dőzsölnek"

Hát, nem tudom, részemről isten őrizz egy olyan világtól, ahol mindenki egyformán jól keres, egyformán jól él. Ha nem kéne semmiért küzdeni, nem lennének balsorsok vagy sikerek, az nem lenne túl emberi. Az meg, hogy valaki "dőzsöl", engem nem izgat, ha tud olyat, ami miatt úgy látom, megérdemli. Persze, tudom, szerencse is kell a sikerhez, meg adottságok, de hát istenem. Én sosem irigyeltem, hogy milyen jól él mondjuk Bruce Willis vagy Angelina Jolie, pedig én abszolút nem élek jól. Inkább kedvelem őket. Ha egyszer adtak valami olyat, ami egy kis öröm az ürömben, akkor miért legyen velük bajom?

Gery87 2016.06.25. 15:45:42

@froclee:

"engem nem izgat, ha tud olyat, ami miatt úgy látom, megérdemli. "

Akkor engem se, erről beszéltem.

Terézágyú 2016.06.27. 09:22:25

@froclee:
"Én addig éltem ebben a hitben, amíg nem ismertem a nőket. Hidd el, ők se lennének nagyon elkeseredve, ha mondjuk egy Brad Pitt-től függne az előrehaladásuk."

De basszus, miből gondolod, hogy a kis modellcsajnak csupa bredpittel kellett lefeküdnie?????????
süti beállítások módosítása