Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tíz videoklip Tini Scal múltjából (1984-1995)

2016. december 31. - scal

Na csak eljött szilveszter napja, vajon mi mással lehetne megünnepelni, mint zenével? Így erre a napra már nem akartam száraz tényeket közölni, sem azt, hogy kinek melyik film tetszett vagy nem tetszett a legjobban, vagy a legkevésbé. Eldöntöttem ezek helyett idén régi nagy tervemet valósítom meg, és előások tíz olyan videoklipet, amik nagyon tetszettek, és mind  mai napig tetszenek is. Elvégre ezek is egyfajta filmek, néha egy remek videoklip eladja magát a zenét is. Először ugyan azt a címet adtam ennek a válogatásnak, hogy a 90-es évek klipjei, de aztán rá kellett jöjjek, hogy nagyon sok a 80-as évek közepéről, végéről származik, csak ugye nálunk ezeket a 90-es évek elején nyomatták a tévék a rendszerváltás után. Azért is választottam ezt a témát, mert egy időben divat volt órákon át bámulni az MTV-t és klipeket nézni - még egy saját műsor is épült erre, a mindenki által ismert (?) Beavis és Butthead animációs sorozat. Ugyanakkor ekkoriban nagyon ötletes klipek is születtek, mintha egy önálló kis filmet, történetet akartak volna megalkotni, elmesélni, netalán művészi alkotást letenni az asztalra. A rangsorolástól ezúttal eltérnék, nem a legrosszabbtól haladok a legjobbig, hanem időrendben, az úgy objektívabb. Ahol tudtam utánanéztem a készítés hátterének, de a legtöbbről értelemszerűen a saját élményeimet fogom megosztani, hiszen ezeket hallgatni, és nézni jó, nem feltétlenül olvasni róla.

90-es_evek_legnagyobb_slagerei.jpg

10. - Queen - I want to break free (1984)

Nem biztos hogy ez a legjobb dala a Queennek és Freddie Mercurynak, de hogy ez a legjobb klipjük az biztos. Akkoriban horribilis összegből 100 000 fontból készült, de ez meg is látszik a végeredményen. Már az a kezdés, mintha egy Monty Python szkeccs lenne, - valójában a nálunk kevésbé ismert szappan operát, a Coronation Streetet parodizálták vele - és az együttes összes tagja valamilyen nőnek van öltözve, és végzik szorgos dolgos női teendőiket. Az egész klip afféle klasszikus 50-es éveket idéz a lakberendezéstől kezdve a porszívóig bezárólag. A koncepciót Roger Taylor dobos találta ki, aki nagyon durván fest tini csajsziként. Külön jó pont, hogy Freddie boy megtartotta a bajuszát, és úgy alakít nőt. Ugyanakkor egy önvallomás is, hiszen Mercury biszex volt, és nem akart titkolózva élni.

 

9. - Genesis  - Land of Confusion (1986)

Gyerekként befostam ettől a kliptől, ami nem is annyira érthetetlen, ha megnézzük mennyi groteszk figura szerepel benne. A Genesis az egyik kedvenc együttesem ebből a korszakból és Phil Collinst egy eszméletlen tehetségnek tartom. Napokban eszembe jutott, hogy mi lehet vele, tessék csak megnézni hihetetlen sármosan öregedett, majdhogynem jobban néz ki most mint 40 évesen. A kliphez visszatérve egy valóságos rémálmot kapunk, amiben Reagen Supermannek öltözik és fut valahová. Ennél többre nem emlékeztem, nem is tudom már hogyan találtam rá a címre, mert ugye régen soha nem jegyeztem meg semminek a címét, nevét, csak dudorászni tudtam. Ha jobban belegondolok ennyi baromságot ép elmével nem lehetett kitalálni, tuti rengeteg tudatmódosító anyagot szívhattak a srácok, az a jelent a csokornyakkendős dinoszaurusszal az ott mi? Az mi? Hogy lehet ilyet kitalálni? A legdurvább mégis, hogy alig vesztett aktualitásából, és idén harminc éves. Ha valakit érdekel a klipet azzal a gumibábus technikával csinálták amivel az 1984-es Spitting Imaget, és amit nálunk pofátlanul lekoppintott az Uborka. A szöveget egyébiránt a gitáros Mike Rutherford írta.

 

8. - Paul Simon - You Can Call me Al (1986)

Mert így is lehet klipet csinálni. Nem kellenek hatalmas helyszínek, történetek, csak egy rózsaszínre festett minimalista szoba, és ötletek. Egészen a múlt évig meg voltam róla győződve, hogy az ott Paul Simon mellett Art Garfunkel, erre kiderül, hogy Chevy Chase??? What Da Fuck??? És ő énekelni is tud? És ilyen jól? A fél életemet leéltem ebben a tévedésben. No persze azért az valamennyire megnyugtat, hogy Chase valójában Garfunkelnek van öltözve, még parókát is kapott. A klipből leginkább a jó zenéje miatt az tetszett meg, hogy a két ember közt van két fej különbség, és rendkívül kontrasztos az egész. Vagy pl. a furulyaszóló, a trombitálás, amiket Chase a térdkalácsával csinál, hogy Simon ki be járogat, és csak a refrént mondja, azt is alig. Szóval egy rendkívül jó hangulatú, de furcsa dal ez, aminek inkább ne akard megtudni az értelmét.  

 

7. - Queen - A Kind of Magic (1986)

A Kind of Magic valóban egy varázslatos klip lett, olyan amilyen el tudja hitetni egy kiskölyökkel  hogy a világban csudálatos dolgok történhetnek. Manapság már gagyinak hatnak ezek a rajzolt effektek, pláne a vokál csajok, de akkor... mmmm. Felmenni a padlásra, áttúrni az oda eldugott holmikat, miközben a kis ablakon keresztül szűrődik egy sávnyi fény, és a por csak úgy örvénylik. Freddie ebben a varázslós hacukában nem egy bűvésznek hanem egy igazi varázslónak hatott. Talán ezért szerettem újra, és újra megnézni a klippet, amit természetesen évekkel előbb ismertem, mint a gagyi Hegylakó filmet, amihez készült a dal - amit egyébként mai napig a legrosszabbnak tartok a sorozatban.

 

6. - George Michael - Freedom (1990)

Hát szegény jó George is elég melegecske volt, mint egy sütőkemence. Nem is értem ez a dal miért tetszett tőle... lehet azért mert az akkori rádióadók addig nyomatták míg belekúszott a fejembe, az Egér a Marson meg a reggeli kakaó között, aztán irány a suli. Ha jól emlékszek 1990-ben rögzítettem egy BASF kazettára, és mivel úgy maradt felvette még a bemondónénit is, meg az akkori híreket, és éveken keresztül úgy voltam vele, nem elég régi anyag, hogy archívként kezeljem, mert már a Lajosmizséről Kecskemétre költözésünk után történt mindez. És ennek bizony már 26 kibaszott éve... Hogy a klipről is beszéljek, tele van topmodellekkel, nagyon emlékezetes a nyitó teáskanna fütyülés, jah és David Fincher rendezte.

 

5. - Michael Jackson - Black or White (1991)

Tudom, a legtöbb emberkének Jackotól a Thriller lenne a legemlékezetesebb videoklip. Nekem azonban ez, amit ekkoriban a naponta legalább hatszor leadott a Tévé Tévé a Szív TV vagy az TV4 mielőtt kezdődött volna Maja a Méhecske, esetleg Power Kapitány "PÁNCÉLT FEL" és az Erő katonái. Ez is azt mutatja micsoda elbaszott gyerekkorom volt, tudat alatt homokosok és átoperált négerek alakították a zenei ízlésemet. Szerintem ez a klip vajmi keveset öregedett, nem vállalt sokat, de azt nagyon frankón teljesítette. Elképesztő egyébként hogy ez az ember a végletekig elment egyik másik száma, és klipje érdekében, ezt például John Landis rendezte, és feltűnik benne mindenki Kevinje is. De ennél is jobb, ahogy körbeutazza a Földet, és bemutatja a különböző kultúrákat az indaiaktól kezdve az indiánokon át az oroszokig bezárólag az valami hatalmas. Az egymásba olvadó emberi arcok amelyek mind azt mutatják, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek, noha Jacko ekkor már letette a lantot, hogy Black vagy White marad. Egy ideig össze is zavart a klipjeiben, hogy hogyan lehet valaki néger aki így kihipózta magát, és ki az a másik, aki meg néger és hasonlóan táncol, meg énekel...

 

4. - Genesis - I can't dance (1991)

Megint a Genesis, és ez talán a legjobb nótájuk, nem beszélve erről az epic klipről. Az eleje mintha valami modernkori westernbe csöppentünk volna, és az a csavar a kis leguánnal, tele van humorral mind képekben, mind mondandóban. A klipben a különböző hirdetéseket, és az azt elvállaló sztárokat pécézi ki magának, előkelő helyre rakván a farmermodelleket. A végén a lezárás briliáns, - egyebekben Jackson Black or White videójának paródiája - és persze megint előjön Collins mérhetetlen egója, és önreflekszív iróniája. Legdurvább az egészben, hogy a Land of Confusion-től öt év választja el időben, de ez nálam csak pár nap vagy félóra volt, míg két klipcsomag közt felbukkant mindkettő.

 

3. - Genesis - Jesus he Knows me (1992)

Collinst nem lehet legyőzni ezen a listán, lehet indokolatlanul helyezem előtérbe, - gondolhatná néhány olvasó - de tessék csak megnézni ezt a klipet. Állítólag az utolsó, mielőtt elkezdte szégyellni, hogy humoros előadó. Az a fantasztikus benne, hogy egy nagyon vidám hangulatú dalocskát kapunk, közben pedig egy meglehetősen súlyos dologról beszél. Hozzánk ekkoriban persze még nem gyűrűzött be ez a fajta néphülyítés, de nem kellett sokat várni rá, és a 90-es évek ezt is elhozták magukkal. Angliában azonban már ekkor is botrányba fulladt több fogadott prókátor, akiket valójában semmi más nem érdekelt, mint a saját bankszámlájuk hizlalása. A klip eszméletlen ötletes, ahogy Collins itt-ott felbukkan, és a végén már talicskával hordják a pénzt, annyit adnak a gyenge, átvert emberek, csak, hogy higgyenek valamiben, valakinek, mert hinni jó... ugye?

 

2. - Pet Shop Boys - Go West (1993)

Mai szemmel nézve a Go West már egy elképesztően ocsmány 3D kezdetelegesség, kb. valami olyasmi ami abból sülne ki, ha öt percre félrenéznél és az öt éves gyereked rászabadulna egy 3D szerkesztő programra. A maga idejében azonban ezt is orrba szájba nyomatták a különböző adók, és valamiért botránydalként terjedt el, mert a Glasznoszty és a Peresztrojka után baszogatni merte a szovjeteket, izé oroszokat. Úgyhogy az egész klip tele van utalással a keleti blokkra és másról se énekelnek, minthogy nyugaton minden jobb. Talán kevesen tudják, de ez egy Village People feldolgozás 1979-ből, ami azért sokkal discosabb volt, és szerintem a fiúk a kisállatkereskedésből sokkal jobban elkapták az egész feelingjét ezzel az oroszos atmoszférával, mintegy másodlagos jelentést adva az egész szövegnek. Jah, és a Pet Shop Boys volt az első banda, akik kapcsán tudatosult az agyamban, hogy bizony vannak olyan bácsik, akik más bácsikkal szeretik azt csinálni, amit otthon apu anyuval...

 

1. - Michael Jackson - Earth song (1995)

És a végére még egy dal Jackotól is. Én mindig is ezt tartottam tőle a Magnum Opusnak, ez már egy annyira monumentális klip volt, hogy egészen egyszerűen nem volt hova tovább, hiszen ebben arra vállalkozott, hogy meggyógyítsa a Föld nevű bolygót. ok minden lehetett ellenszenves ebben az ürgében, de az tény, hogy rengeteget tett jó ügyek érdekében, ha más nem nem baromságokról énekelt, hanem hogy szeressük egymást, hogy jobb hellyé tegyük ezt a világot. Hogy ne irtsuk ki az esőerdőket, ne szipolyozzuk ki a földet, a vizeket, egyszerűen ne basszuk teljesen szét a minket körülvevő ökoszisztémát hanem óvjuk és védjük, amíg még lehet. És emiatt eléggé tiszteltem egész életében Jackot. A klip egész egyszerűen lenyűgöző ezekkel az apokaliptikus látomásokkal, és azzal, hogy visszamegyünk az élet forrásához Afrikába. Persze Jacko maga itt már borzalmasan nézett ki, és ahogy mondtam ezt a klipet soha semmivel nem tudta még csak megközelíteni sem akármennyit is csinált.

 

Azt hiszem csinálunk még ilyet a közeljövőben, mert én máris remekül szórakoztam, remélem ti is. No és most aztán nyomás bulizni, meg minden. BÚÉK!

Ha tetszett a lista, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2016.12.31. 16:55:36

Scal koma, te aztán mindig tudsz meglepetést okozni. :) Ez egy egész normális lista, pedig azt hittem, tele lesz mindenféle agyament intellektuális zenékkel. A kollégáim szoktak mindig mindenféle alternatív f@szságokkal szórakoztatni, ahol a zene rettenetesen primitív, viszont a szöveg „szókimondó”, és állítólag nagyon vicces. Örülök, hogy velük ellentétben te még az eszednél vagy. :)

Nem akarom mindegyik klipet megkommentálni, de némelyikre mégis kitérnék. Paul Simon dala önmagában is nagyon jó, és a videoklip is nagyon viccesre sikerült. Forever classic! (Ugye, tudjuk, hogy Simon volt egy ideig a minap elhunyt Carrie Fisher férje?)

Ez persze a te listád, mindazonáltal George Michaeltől vannak más dalok és klipek, melyek nekem sokkal jobban tetszenek. Például a Faith, amely szerintem az egész Michael-kultuszt betonkeményen megalapozta. Állati jó dal, egyszerűségében is zseniális a klip, és hát igen, George nagyon dögösen néz ki benne. :)

Ami a Go Westet illeti: nos, engem egy gimnáziumi osztálytársnőm világosított fel, hogy az eredeti előadó, a Village People az egy melegegyüttes. Ártatlan kamaszlelkemmel úgy megdöbbentem, mintha azt közölték volna velem, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékokat karácsonykor. :)

Később, amikor a Wikipédia és a popblogom számára megírtam a zenekar karriertörténetét, még jobban elmerültem a részletekben, és ekkor tudtam meg, hogy egyedi jelmezeik a melegek szexfantáziáinak leggyakoribb típusait testesítik meg. Szerintem egyébként az eredeti felvétel sokkal dögösebb, ütősebb – talán fura egy melegegyüttes esetében ezt mondani: de férfiasabb hangzású –, míg a Pet Shop Boysé az én fülemnek szétfolyós, nyálas, szemmel láthatóan a pillanatnak készült szintipopos szenvelgés. Szerintem!

Az első helyezett. Hát sose voltam kőkemény Michael Jackson-fan, de ezt a számát kifejezetten utálom. Nem szeretem ezeket a kiszámítottan szívbemarkoló, hatásvadász dalokat: kevesebb elcsukló hang, kevesebb szentimentális gesztus az énekes részéről, kevesebb bombasztikus képi megoldás nálam többet ért volna. Persze ettől ez még lehet szenzációs zene, zseniális klip, és senki nem igénytelen, akinek ez tetszik, de én se vagyok az, mert nekem meg nem. :)

És hogy senki ne mondja, hogy szerintem nem lehet fontos dolgokról hatásosan, de nem giccsesen énekelni és klipet készíteni: a Soul Asylum Runaway Train című klipjét például szabályosan megkönnyeztem az első időkben, pedig fogalmam se volt, miről énekelnek, mégis átjött a lényeg. Csak aztán sajnos valami tévéműsorhoz nagyon felkapták, és az unalomig agyonjátszották...

Oldfan 2016.12.31. 18:05:10

Ha nincsenek az oldalsávban Field kolléga nyitó mondatai, valószínűleg soha nem merem az írást megnyitni.Tényleg, teljesen normális klip összeállítás. Mondjuk, én egyet sem tettem volna be közülük a saját válogatásomba, de attól még díjazom a hallottakat. Pedig a Queen és a Genezis a kedveltjeim között vannak, csak éppen nem ezekkel a nótákkal. Hanem, hallod, ebben a téli hidegben gyanúsan sok a "meleg beütés" a felhozatalban. Csodálnám, ha előbb-utóbb nem kapnál érte "pár jó szót" a toleráns világunkban.
"...és az a csavar a kis gőtével..."
Az a szimpatikus hüllő egy méretes leguán. Kiszúrtam a cikk lényegét, mi? ...:(

Oldfan 2016.12.31. 18:07:17

@Oldfan: Genesis, természetesen, nem Genezis. De kéne egy "Szerkesztés" funkció...

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2016.12.31. 18:20:32

@Oldfan:

Szia!

Én általában azt csinálom, ha időben észreveszem a hibámat, hogy moderálom saját magamat, és egy javított változatot küldök el újra. Vagy pedig egy következő hozzászólásban javítok, mint most Te. :)

2016.12.31. 23:41:30

A Genesis klipje szerintem eszméletlenül jóféle. Akik éltek a 80-as években, sok dolgot felismernek benne a hidegháború akkori szakaszából. Tele a klip egy csomó utalással, fricskával, szeretem.
Az I Can't Dance nagyon menő volt, amikor gimibe jártam, a menőgyerekek azt utánozták, ahogy az együttes a stúdióban vonult balról jobbra és vissza :-Đ
(Amúgy a klip legjobb része a jackós show a végén 35-40 másodpercben :-D )
Ja, és az a gőte egy iguána (avagy leguán), a gőte kétéltű, a leguán hüllő ;-)
A harmadik Genesis klip szerintem a legjobb (amúgy 10 évvel később a Groove Coverage csinált hasonló klipet a God Is A Girlből), ha a Land Of Confusion szatirikus volt, akkor a Jesus He Knows Me maró gúny és vitriolos odamondogatás. Illik Phil Collinshoz (a frizurája meg a klipben... nincsenek rá szavak :-D )

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.01. 12:34:51

@Oldfan: okés javítom

@Field64: szeretlek meglepni, meg amúgy tényleg meglepetésnek szántam ezt az egész cikket, mert nem igazán ez a profilunk, és van benne egy nagy adag nosztalgia

nagyon szeretem még a Genesistől az Invisible Touch-ot csak annak a klipje nem ilyen jó

és azért még egyszer jelezném, az Earth nem első helyen van csak az a legkésőbbi klip... magam sem azt szeretem a legjobban, már a feltételezésért is dádá jár

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.01. 12:36:22

Csodálkoztam, hogy ennyi Genesis van a listában, ezek szerinte nem csak szart szívtál az agyadba gyerekkorodban :P
A Land of Confusion messze a legjobb klip a listáról, maga a dal, meg a videó is eszméletlen király, egyik legjobb klip valaha.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.01. 13:27:51

@Santino89: jah nekem is nagyon tetszik, de azt hittem majd oltogatsz, hogy milyen szar volt már ez a zenekar, alapvetően nagyon bírom az egész együttest, kicsit utálom is érte az Amcsi pszichót, mert ugye van az az ominózus jelenet "ne nézd, nyald"

midnight coder 2017.01.01. 18:33:13

Mondjuk Michael Jackson-tól akkor már inkább a Smooth Criminal, vagy a Billy Jean. A Queen Kind Of Magic-jében az effektek szerintem szándékosan ilyenek, nem gagyik. Viszont őszintén szólva, a Hegylakóban nem emlékszem erre a számra, abból inkább a Who wants to live forever ugrik be. Ja, és anno nem volt az rossz film - a folytatásai viszont valóban gagyik voltak.

lojzi1 2017.01.01. 19:15:57

Hoppá, nekem csak most esett le, hogy Jackotól ez az Earth Song és a Heal the world az két különböző szám. Szerintem is itt már túl volt a csúcson, orrba-szájba nyomta ezt világgyógyító nyálat.
Ami még elfért volna a listán, a Nirvana klasszikusa meg a külön kedvencem a Sabotage a Beastie Boys-tól :)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.01. 19:45:27

@lojzi1:

Ugye, hogy összekeverhető a kettő? :) Először én is simán összekevertem, de az első hozzászólásom előtt hősiesen lenyomtam a klipet. Nos, a Heal the Worldről tudtam, hogy állítólag egy Al Bano–Romina Power-dal (I cigni di Balaka) zenei alapjait koppintotta, és mivel ennek melódiáját nem ismertem fel a klip közben, így esett le, hogy ez egy másik szám. :)

„Szerintem is itt már túl volt a csúcson, orrba-szájba nyomta ezt világgyógyító nyálat.”

:))

Így igaz. Számomra ő olyan, mint Madonna: abszolút profi, látszik, hogy sok melót fektetett bele minden egyes dalba, klipbe, koncertbe, mégis az az érzésem, hogy egy erre kitalált, a háttérben hatalmas apparátust mozgató gépezet által csúcsminőségben megvalósított termékeket látok-hallok, melyekből épp a spontaneitás, az igazi őszinteség hiányzik. Of course, ez persze csak az én személyes véleményem.

ingyenebed 2017.01.01. 20:02:50

és milyen jó politikus számok voltak akkoriban. időnként üzenni is akartak valamit.
ma mi van b+ ? jaj miért hagytál el, bébi bébi, hiányzik a szerelemed, vágyom rád, bullshit.

Kulminaator 2017.01.01. 20:06:51

Úúúú, de jó kis lista! Én mondjuk a tízbe beletettem volna még vagy húsz klippet :D

2017.01.01. 20:07:43

a Jesus he Knows me - ből van "nem cenzúrázott" verzió is, ami teljesebb:
www.dailymotion.com/video/xev3f_genesis-jesus-he-knows-me_news

arncht 2017.01.01. 20:14:55

Erdekes osszeallitas :) szvsz ezek tipikusan a 80as evek eloadoi, es a 90es evekben is ezt a zenet nyomtak. En a 80as evekben voltam gyerek, es bamulatosnak hatott a 80as evek usaja, errol mindig ez ugrik be... gordeszka, bmx, jacko, vissza a jovobe, ghost busters, etc. jacko szvsz egyertelmuen a 80as evekben volt a csucson es az akkori albumai a legjobbak, utana mar eltunt belole vmi. Igaz a 79es albuma is rengeteg olyan elemet tartalmazott, ami meg a 80as evek kozepen is ment - hat ezert volt zsenialis zenesz. A land of confusion nekem is kedvenc, no meg a no face album. A tobbi tipikus popzenejuk (phil collins, genesis) nagyon fulbemaszo, de szinte semmi melysege a zenenek, unalmas par alkalom utan.

Dr_utcai_arcos 2017.01.01. 20:19:09

Hú, félve kérdezem meg, hogy hány éves vagy, ha tavaly/előtt tűnt fel CC a klipben ;). Szerintem Freddie a bajuszt direkt nem vágta le, minek vágta volna, nem színész, zenész volt, én se vágattam volna le egy klip miatt. És a Hegylakó mint a legrosszabb a szériában???

puszi 2017.01.01. 21:46:28

A Jacko-féle Black and white clip eléggé hasonlít a Twisted Sister We're not gonna take it klipjére, kíváncsi lennék, melyik volt előbb.

puszi 2017.01.01. 21:49:55

@puszi: Azt hiszem, hogy a Twisted Sisteré lehet az elsőség, mert az a klip elvileg 1984-es, Jackoé meg inkább a 91-es évekből való, ha nem tévedek.

puszi 2017.01.01. 21:50:44

@puszi: 90-es éveket akartam írni, tényleg jó lenne egy komment szerkesztési funkció. :)

johevi 2017.01.01. 23:23:38

Egyik duplázás sem jogos, volt rengeteg más, akiknek a klipje meghatározóbb volt ( nem jobb, csak többször beégett az agyba, retinába valamiért )
Pl Status Quo - In the Army, AHA- Take on me, Black- Wanderful live,

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.02. 03:40:03

@midnight coder: elég durva nem emlékezni erre a zenére, amikor Lambert még mondja is, Rachelnek, hogy ez egyfajta varázslat :D

@lojzi1: nem szeretem Nirvánát, melyikre gondolsz? aaaa Smells like teen spiritre?

@Kulminaator: igen, ez így van, csomót kihagytam amit szerettem volna, de lehet majd lesz egy második rész :D

@toportyánféreg: köszi ezt nem is ismertem :O

@Dr_utcai_arcos: megettem már a kenyerem sarkát

@johevi: nem szeretem se az Army-t se a Take on Me-t azzal a rémes gurgulázó szintetizátor hurrikánnal

Csipyke 2017.01.02. 08:01:38

Utálom, amikor a Pet Shop Boysról a melegség az egyetlen, amit fel tudnak hozni, a ferjem eloszeretettel csinalja-az o kedvence a Queen es Freddie volt, aki ugye bele is halt ugyanebbe... Pet Shop Boys forever!

odamondó 2017.01.02. 09:14:06

Pet Shop Boys volt az első banda, akik kapcsán tudatosult az agyamban, hogy bizony vannak olyan bácsik, akik más bácsikkal szeretik azt csinálni, amit otthon apu anyuval...

Ez vicces. Egész lista kb melegekből áll. ☺️

@Csipyke: semmi gond ha a férjed szeret férfiakkal lefeküdni de ez hogy jön ide és miért reklámozod itt?

Csipyke 2017.01.02. 09:28:56

@odamondó: Nem, a férjem nagy ellensége a rasszizmusnak és a megbélyegzésnek, mellékesen iszonyúan homofób. Csak hár Freddie is meleg volt...

dutch 2017.01.02. 09:37:44

Remek lista!

Én George Michael-től a Too Funky-t tenném be, szerintem van olyan jó mint a Freedom.
A Go West-et, és az Earth Song-ot annyira nem szerettem, viszont az I can't dance-t, vagy a Black or white-ot dobogóra tenném.

Esetleg van pár videoklip amit érdemes még fontolóra venni:

Pink Floyd - Learning to fly
Black - Wonderful life
Bobby McFerrin - Don't worry be happy
Ray Parker Jr. - Ghostbusters
Michael Jackson - Jam

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.02. 10:32:58

@dutch: úristen, végre egy jó ajánlás, Pink Floyd Learning to Fly, ezt hogy hagyhattam ki :D, ennek a klipje annyira misztikus, hogy már már túlvilági, és a Don't worry be happy, azt is mennyiszer adták ekkor

filmzenéket nem akartam az érából betenni, azoknak majd lesz egy másik lista valamikor

@Csipyke: aham, hát nem tom, lehet jobban kellett volna igyekezniük a srácoknak, hogy más is eszébe jusson róluk, nekem még az szokott, hogy ilyen idióta bandanevet hogy a picsába sikerült választaniuk :D

Viszlát és kösz a halakat 2017.01.02. 10:46:11

"a gagyi Hegylakó filmet, amihez készült a dal - amit egyébként mai napig a legrosszabbnak tartok a sorozatban."

uristen

Viszlát és kösz a halakat 2017.01.02. 11:08:02

Dire Straits - Money For Nothing
Metallica - One
Michael Jackson - Billie Jean
GnR - November Rain
Aerosmith - Janie's Got A Gun
Ozzy Osbourne - No More Tears
Metallica - Enter Sandman

etc...

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.02. 11:09:35

@ingyenebed:

Emlékszel, A SZAKASZ című filmben van valami olyan jelenet, hogy a néger katona valahogy így minősíti a szentimentális slágert: „fehérek nyavalyognak arról, hogy nincs kit megdugniuk”?

Nem emlékszem pontosan, hogy mit mondott, de arra igen, hogy nagyon megnevettetett ez a szellemesen tömör értékelés, pedig nem is szeretem Oliver Stone filmjeit.

@Csipyke:

„a férjem nagy ellensége a rasszizmusnak és a megbélyegzésnek, mellékesen iszonyúan homofób”

??? Itt azért némi zavart érzek az Erőben, mert ha iszonyúan homofób, akkor azért nem lehet annyira nagy ellensége a megbélyegzésnek.

„Csak hát Freddie is meleg volt...”

Freddie egész pontosan biszex volt, évekig élt egy nővel, sőt vagyona jelentős részét is rá hagyta, ámbár kétségtelen, hogy férfiakkal is folytatott alkalmi viszonyt.

@scal:
„ilyen idióta bandanevet hogy a picsába sikerült választaniuk”

Hát ezt személyes sértésnek fogom fel! A 90-es években ugyanis én is egy Pet Shop Boy voltam (= kisállat-kereskedésben dolgoztam, és szerettem is azt a munkát).

Egyébként mint poprajongó, kedveltem és kedvelem az együttest, de visszatekintve immár bő három évtizedes pályafutásukra, szerintem egyértelműen korhoz kötött divatzene az övéké, tán még annyira se időtálló, mint tíz évvel korábbról a Boney M. :)

Viszlát és kösz a halakat 2017.01.02. 11:13:34

ja igen ez azért ki ne maradjon

Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue - Where The Wild Roses Grow

a legbetegebb dal amit esküvőkön játszani szoktak :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.02. 12:09:42

@Viszlát és kösz a halakat: most komolyan, ezek a videoklipek szerinted olyan hihetetlen jók, és ötletesek? ugyan már

@Field64: igen mert aki minden nőt megkaphat az rászokik a férfihúsra :D

de gondolom nem énekeltél a kisboltban? :D

szerintem se időtálló, sőt nagyon más slágerüket emlékezetes klipjüket nem is tudnék mondani

gabborka 2017.01.02. 12:20:20

Igen, azért tényleg vicces, hogy kábé minden klippel kapcsolatban az a fő meglátás, hogy nahát ez is buzi és az is néger... :) Viszont tény, hogy abban az időszakban tényleg így ment a klipnézés, ahogy leírta, ennek a generációnak felidézi az élményt abszolút, ezt ma már nehezen lehet megérteni, de akkor tényleg különlegesebbnek tűntek a klipek, és néhány tényleg klasszikusnak is számít azóta

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.02. 12:44:51

@scal:

„de gondolom nem énekeltél a kisboltban?”

Ott még igen, de megasztárnak már nem jelentkeztem. :)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.02. 12:52:44

@gabborka:

„Igen, azért tényleg vicces, hogy kábé minden klippel kapcsolatban az a fő meglátás, hogy nahát ez is buzi és az is néger... :)

Tulajdonképpen meg is magyarázod, hogy ez miért van így. Az én generációm még a rádiós sztárokon nőtt fel, sokukról évekig azt se tudtuk, hogy néz ki, és olykor a név alapján még az sem volt egyértelmű, hogy szólistáról vagy együttesről van-e szó.

Szóval amikor beköszöntött a klipkorszak, majd a kábeltévézésnek köszönhetően az MTV (a Music Television, nem a Magyar Televízió) is elérhető lett a háztartások jelentős részében, az ember eleinte tátott szájjal bámulta a számára még teljesen új audiovizuális világot, és tényleg csak később esett le neki, hogy ja, ez meleg volt, az meg néger.

Egyébként annyira talán ismerem Scalt, hogy ki merjem mondani: nála ez tényleg csak sima ténymegállapítás, se negatív, se pozitív felhangok nincsenek benne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.02. 13:08:39

@gabborka: nem értek egyet, mert mutass akár csak 2000 utánról ilyen meghatározó meg emlékezetes klippeket, totál ótvar ami mostanában megy, meghalt a klipkészítés világa

ez kicsit hasonlít a pornóiparra ahol az elején törekedtek egyfajta minőségre, kis történeteket fabrkáltak, aztán a végén már le se szarták, "olyan, amilyen" Boogie Nights"

@Field64: most mondjam hogy volta aki ebből a listából értesült róla hogy az adott előadó homi volt? :D kell az a háttérinfó, Jackoban pl. nem az a lényeg hogy néger (volt) hanem hogy képes volt átoperáltatni magát

dutch 2017.01.02. 23:26:27

@scal: a Ghostbusters nekem is csak Chevy Chase miatt ugrott be, mert abban is feltűnik egy pillanatra. A Don't worry be happy pedig egyetlen jelenet miatt, amikor a fickó kirepül a zokniból. Azt egyszerűen nem tudtam felfogni gyerekfejjel.

Érdekes ez, hogy kinek mi marad meg, vagy ég bele az agyába. Én például nem a Genesis-Uborka figuráktól kaptam frászt annak idején, hanem a Def Leppard - Let's get rocked srácától, vagy valamelyik Peter Gabriel kliptől (Sledgehammer vagy Steam, már nem emlékszem, mindkettő mint egy LSD-látomás). És ha már gyerekkori trauma: a Wilberforce-ék, de az már más tészta.

A kedvenceim, ami miatt az MTV-t néztem egész nap: Genesis, GNR, Kris Kross. Emlékszem, mennyire felvillanyozott amikor pl. a You could be mine megszólalt, és megláttam az első kockáit (GNR és Arnold rajongóként pláne). Egész nap vártam rá. Ezt manapság lehetetlen lenne elmagyarázni bárkinek is, aki még nem élt akkor. Nem kaptuk tálcán az arcunkba a kontentet, nem volt Youtube, torrent. Vagy elkaptad az MTV-n, vagy lemásoltad egy havertól, ha neki megvolt kazettán, és persze ha volt kétkazettás magnója valakinek. Esetleg vártál hátha a rádió leadja, és nem pofázik bele a műsorvezető. De olyan is volt, hogy walkmant tartottam a tévéhez, és úgy vettem fel. A CD már az űrkorszak volt.

A Learning to fly-hoz még egy gondolat: ebből is látszik, hogy mennyire sikerül jól egy klip, és hogy milyen jelentősége van. A mai napig akárhányszor meghallom a számot, egyből beugrik az indián arca, a repülő, és a kaszáló. Egyszerűen tökéletes a harmóniája.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.03. 00:19:11

@dutch: "Esetleg vártál hátha a rádió leadja, és nem pofázik bele a műsorvezető. " úristen ezt de utáltam, megy a zene, ááá király végre meg lesz teljes egészében, erre: Ez volt az Háusz ov dö Rájzing Szán, most pedig hamarosan jönnek a hírek, de előbb... (hatás szünet) reklám!"

"És ha már gyerekkori trauma: a Wilberforce-ék, de az már más tészta. "
hmmm... lehet hamarosan Tini Scal a Szünidei Matiné sorozataiból is bemutat ezt azt :D (amúgy ez is nagy tervem, mert csomó mindent még mindig nem tudtam levadászni abból a korszakból).

A Learning to Flyért jár egy sör... valahol, valamikor :D

JB242 2017.01.03. 01:10:33

Csak a biztonság kedvéért: természetesen nem Chevy Chase énekel valójában a You can call me Al-ban, hanem Simon (viccesen oldották meg azt is a klipben, ahogy "átveszi a szót").

A paróka / Garfunkel sztori valódiságáról nem vagyok meggyőződve, annak ellenére, hogy a wiki is említi ezt. Szerintem Chevy Chase-nek ekkortájt ilyen haja volt (l. pl az egyik Funny Farm plakát), ha Garfunkel haját akarták volna utánozni, sokkal nagyobb haj kellett volna...

Mindenesetre tényleg klasszikus klip és zene, nekem is az egyik kedvencem :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.03. 03:24:01

@JB242: köszi szépen, akkor már azt kéne csak tudni honnét jött az ötlet hogy Chevy Chase legyen, ha nem is ő énekel, és beöltöztették Garfunkelnek :D

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.03. 14:14:39

@scal:

Talán onnan jött az ötlet, hogy régi jó barátok.

Mindazonáltal a klipben Chase kb. annyira hasonlít Garfunkelre, mint én akkor vagy éppen most. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.03. 19:50:54

@Field64: igen utána amikor láttam hogy nézett ki a 70-es években mondom innye de megváltozott, egész konszolidált lett :D

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.01.03. 20:50:42

@scal:

Igen, a fiatal Garfunkelnek olyan sérója volt, mint Angela Davisnek. :)

JB242 2017.01.04. 00:36:49

@Field64: @scal: :-))))))))))))

Megtaláltam a választ egyenesen Chevy Chase-től:

www.whosay.com/articles/5810-chevy-chase-reddit-ama

Lásd kettes pont :)

(Lorne Michaels volt az egyik ötletgazda).

A vizespoharas kis epizód is zseniális :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.04. 02:10:42

@JB242: ú tényleg azt a laza eleganciát :D

köszi szépen

dutch 2017.01.05. 11:27:53

@scal: Oké, sörre sosem mondok nemet :)

A Szünidei Matiné sorozat érdekelne, nekem is vannak emlékfoszlányaim, hátha össze tudjuk rakni. A hegy gyomrában-t megtaláltam, és újra is néztem, szerintem továbbra is nyomasztó, bár lehet hogy csak az emlékek miatt.

Volt még pár, amit nagy nehezen kideritettem, mint pl ez: www.imdb.com/title/tt0098803/?ref_=nm_flmg_act_5
Csak annyira emlékeztem belőle, hogy volt valami lány, aki ide-oda utazgatott az időben, és 2500-ban minden a Terminator 1 jövőjére emlékeztetett, 3000-ben meg egy nagy boldog hippiközösségre. És egy gonosz katona kergette.

De vannak olyanok is, amire nem tudtam rájönni azóta sem. Kéne egy (vita)inditó poszt, ahol a kommentekben mindenki bedobja amit tud, vagy amit ki szeretne deriteni. Szerintem sokmindenre fény derülne. Egy következő posztban pedig be lehetne mutatni a közösségi nyomozás eredményét. De nem akarok vezényelni, csak egy ötlet. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.05. 11:43:28

@dutch: hát igen lehet itt kell befejezni azt, ami 5-10 éve az RPG-hun beszart, lehet írok egy top 10-et abból is, és majd a későbbiek során kielemezem részeletesen őket, jó ötletet adtál ismételten, nem akarsz te állandó kreatív tanácsadó lenni itt? :D

dutch 2017.01.05. 14:53:47

@scal: Jár céges kocsi? :)

Szivesen segitek, engem kifejezetten a 70-es, 80-as, és a 90-es évek első felének a filmjei érdekelnek, némely esetben már megszállottan.
Azt hiszem igy is találtam ide annak idején, mert valami egészen kiveséző elemzés volt valamelyik nagy kedvencemről. Nem gondoltam volna hogy van még akkora állat mint én, aki ennyire bele szeret merülni a részletekbe.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.05. 15:52:36

@dutch: itt van egy pár, én a 80-as 90-es éveket szeretem nagyon, biztos mert akkor voltam gyerek és tini :D (tehát leginkább a 85-95 közti időszakot)

egy egész metrószerelvény jár, de lehet valami filmes ajándékot majd előtúrunk az archívumból :D

dutch 2017.01.05. 17:39:09

@scal: Alapból nekem is a 80-as 90-es, megspékelve néhány 70-es klasszikussal.

Az első igazi filmélményem a Kelly Hősei volt, kb. 7 évesen. 40-ig számoltam a megnézéseket, ezt kb 14-15 éves koromra értem el, onnan nem, de az évi 1-2 azóta is adott. Kiemelném, hogy 40-ig úgy jutottam el, hogy csak az utolsó 1-2 évben volt saját videómagnóm :)

A top 10 nálam biztosan úgy nézne ki (rangsor nélkül), hogy:
Kelly Hősei, Assault on Precinct 13 (természetesen a Carpenter verzió), a Piszkos Tizenkettő, a maradék hét pedig 1980-1995 közöttről. Ezzel még beférek? :)

dutch 2017.01.05. 18:01:13

Közben utánanéztem, a Vissza a jövőbe-elemzés hozott ide először, remek munka!
A trivia jóval bővebb, mint amit én tudtam eredetileg, ez pedig nagyon ritka.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.06. 15:00:46

@dutch: köszi szépen, kidolgoztam vele a belem :) erre utána kiadták a négy lemezes jubileumi kiadást :D meg könyv is jelent meg

naná, az Assault on Precinct all time favorite, eszméletlen jó filmnek tartom, Carpenter egyik legjobbra, ha nem láttad keress rá a Top tíz akciófilm listámra, még abba is beválogattam

a Kelly hőseit én is számtalanszor láttam, Piszkos 12 annyira sosem tetszett, talán egyszer kétszer láttam csak, de egy újra abból is érik

de a tíz legkedvesebb filmem listáját még nem írtam meg

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.12. 06:05:16

@dutch: úristen basszus, mondjál már még ilyeneket, ez a Peter Gabirel, hát ha nem mondod az életben nem találom meg, kb 20? 30? éve keresem :D épp állítom össze a következő tízest, de ez most totál felborította, mert ezt tuti berakom valahova, és nanaá hogy beszartam ettől is :D ez egy elmebeteg lehetett, meg persze zseni

dutch 2017.01.20. 11:33:31

@scal: Na, ezzel a listával megleptél, van pár egyezésünk (Hard Boiled, Assault, Heat, Kommandó, Az utolsó cserkész). A Die Hardból én a harmadikat tenném oda, illetve belopnám a Törvényre Törvé-t is, de ezek már csak apróságok :)

A Piszkos Tizenkettőt melegen ajánlom újranézésre, mégpedig a remek magyar szinkronnal. Szerencsére csak egy készült hozzá, és rengeteget ad a filmhez. A film kicsit pátoszosabb és kiszámithatóbb mint a Kelly Hősei, de semmiképpen sem rosszabb. Cassavetes és Sutherland pedig lopja a show-t.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.20. 15:09:22

@dutch: alapvetően lemaradásom van Van Dammeból és Segalból, utóbbitól pl. nem tudom láttam-e ezt a filmet, de lehet megnézem a héten, mert néhány Van Damme is tetszett most amiket pótoltam/újranéztem, Segaltól talán az Úszó Erőd tetszett a legjobban, a leghíresebb filmje a Nico meg a legkevésbé az már nekem tényleg túl kegyetlen volt ezekkel az ujjtördelésekkel

dutch 2017.01.20. 15:56:02

@scal: Akkor nem biztos hogy a Törvényre törve neked való, mert kegyetlenebb mint a Nico, viszont szerintem mérföldekkel jobb is. Nekem ez a film bűnös élvezet, tudom hogy nem nagy szám, viszont valamiért nagyon vonz, főleg a hangulata. Van benne pár jól elhelyezett zene, illetve egy kellően kettyós William Forshtye ellenségnek (eszelősségben odaver a Tommy Lee Jones-Gary Busey párosnak).

A szinkron természetesen itt is feljavitja a filmet, ugyanis Szakácsi Sándort kapta, akinek a hangjátékáért Steven helyében bármikor odaadnám cserébe a lófarkamat.

A korai Seagalokat én csipem, de alapvetően az a baj a fószerral, hogy vagy ő a világ legjobb kommandósa/tudósa/titkosügynöke, vagy valami mitikus keleti tanmesével, buddha, esetleg indián motivumokkal fűszerezi meg a filmjét, ami nem feltétlenül tesz neki jót.
Ebben a filmben egy egyszerű zsaru, aki persze simán leveri fél Brooklynt, de vannak maffiakapcsolatai, és hihetőbben moralizál a drámai jelenetekben (mert ilyen is van!:). Ezáltal kicsit emberközelibb, mint bármelyik másik moziban. De lehet hogy csak túlmisztifikálok egy 6.0 imdb pontszámú filmet :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.21. 00:23:35

@dutch: csatlakozom, a Törvényre törve Seagal legjobb filmje, nemrég néztem újra, és még mindig jó.

Scalnak meg annyit, hogy Seagal első négy filmjét érdemes szerintem a leginkább bepótolni, és az Úszó erőd volt a leghíresebb/legsikeresebb filmje, onnantól hanyatlott a csávó.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.21. 10:32:30

@Santino89: Száguldó erődöt még tuti újranézem, mert ugye vonatos film :D

Szerintem a Lángoló jégtől hanyatlott, emlékszek rá annak kurva nagy hypeot csináltak már akkor is, kb elhittem hogy Willissel egy szintre hozták, moziban is vetítették, minden tele volt plakátolva, és közben eléggé nagy csalódás volt, többet már nem nagyon hittem el neki hogy jó a filmje, csak mert keményen feszít

Mik ezek a címek: Halálra jelölve, Ölve vagy halva :D

dutch 2017.01.21. 16:10:21

@Santino89: Az a kemény, hogy a film eredetileg sokkal hosszabb volt, és erősen megvágták a végleges verzióra. Igy sok felvett jelenetet úgy használtak fel, hogy egy zenés montázst csináltak belőle. Kb a film közepén van, párhuzamosan mutatnak négy szálat (Gino, Richie, maffia, rendőrség), közben pedig végigmegy a Cool J.T - Shake the firm cimű száma. Nem igy akarták, de szerintem elképesztően hangulatos lett, és pont azért mert azok eredetileg rendes jeleneteknek voltak tervezve. A kocsmai rendrakás mellett ez a kedvenc jelenetem :)

@scal: Azért ilyenek, mert a Nico után (Above the law) a Warner ragaszkodott a háromszavas cimekhez, mint Seagal trademark-hoz. A törvényre törve eredetileg "The Price of Our Blood" lett volna a maffiavonal miatt, de át kellett nevezni. Az Úszó Erőd szakitott először a hagyománnyal.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.21. 18:34:31

@dutch: no igen de ezek inkább a magyar ferdítők vérszomjasságát tükrözik

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.22. 00:41:22

@dutch: valószínűleg jól tették, mert feszes a film, és nem hiszem, hogy lemaradtunk bármilyen érdemleges infóról, az atmoszférát pedig a zenés montázs is jól hozta. Kösz amúgy az infót. Nekem is a kocsmai rendrakás a kedvencem "Látta valaki Ricsit?" :D
Meg az a jelenet, amikor a köszörűsről beszél.

dutch 2017.01.22. 23:07:57

@scal: Igen, viszont szerintem a magyarok is próbáltak következetesek maradni: Ölve vagy halVA, Halálra jelölVE, Törvényre törVE. Az eredetiekhez képest nem is olyan vészes cimek :)
Ha megnézed, tényleg kiváncsi vagyok a véleményedre. És mindenképpen szinkronnal nézd. Ami Seagal gyengéje - a szinészet - azt Szakácsi ellensúlyozza. Komolyan, az ember a telefonkönyvet is felolvashatja, azt is meghallgatnám.

@Santino89: Te vagy a bokszoló? :) A kocsmai jelenet verhetetlen. Régi nagy vágyam vita közben valakit bebaszni a telefonfülkébe és rácsukni az ajtót.
A köszörűs rész is jó, illetve a mozis sztori Dino bácsikájával, amit a maffiabeli haverjának ad elő. Ott egy pillanatra elhittem hogy Seagal tud szinészkedni.

dutch 2017.01.24. 10:10:18

@scal: Huh, ezt jól elfelejtettem, bocsi. Próbáltam visszaemlékezni, hogy melyik klip volt még meghatározó gyerekként, találtam párat, persze nem biztos hogy most is közös a metszet :)

Skid Row - 18 and life
Ugly Kid Joe - Cats in the craddle
Run DMC feat. Jason Nevins - It's like that
Shakespeare's Sister - Stay
Twisted Sister - I wanna rock
The Cure - Friday I'm in love
Crowded House – Weather with you
Metallica – Nothing else matters
Right Said Fred – Don’t talk just kiss
Spin Doctor – Two princes
Phil Collins & Philip Bailey – Easy lover
De La Soul – Me myself and I
INXS – Need you tonight
Dire Straits – Money for nothing
Men at work – Down n under
Spandau Ballet – Highly strung
Beastie Boys – Fight for your right
Snap - Rhythm is a dancer

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.24. 16:40:37

@dutch: na, éjszaka meg volt a Törvényre törve (faszér nincs erről kritika itt, nem is értem :D) elképesztően jó élmény volt, annyira hiányolom az ilyen fajta filmeket, a Rock miért nem csinált csak egyetlen egy hasonlót?

az is röhej hogy pont ezt nem láttam soha, minden más szarabb filmjét Segalnak meg igen, amikor azt írtam a Nico erőszakos, arra gondoltam hogy ott majdnem csak verekszik meg ujjakat tör és ez a harcművészeti vonal nekem sose feküdt, de ebben lőnek, és azt szeressük

hát az a kocsmai verekedés úristen, azt megnéztem vagy hatszor :D és mutatják a csókát miután kiverte a fogait, meg még meg is szólal, és ezek a szövegek, jézusom :D

a szinkron egyértelműen csúcs, de a végső leszámolás se rossz, bár azért helyenként látszik, hogy átestek a ló túloldalára pl csávónak ellövik a lábát és így eldől, vagy a főgenya végső verekedésben újabb és újabb konyhai eszközöket talál amivel verekedhet, a srácot is kétszer teszi be a telefonfülkébe (minek? :D egyszer elég lett volna, ááá jó ötlet csináljuk meg még egyszer öt percen belül)

a végén meg ahogy a kutya lehugyozza a tahót és aztán a feleségével (aki persze válni akart együtt kinevetik) édes istenem boldog 90-es évek eleje :D

a főgonosz mondjuk nekem meglehetősen idegesítőre sikeredett, mert egy hájas dagadt fasz, nem is értem hogy félhetnek tőle az emberek, és a viselkedése, "Megszabadítalak a nyomorodtól!" és lelövi a nyomorékot, "69 óta nem szagoltam pinát" Meg csak úgy kihúz egy nőt a kocsijából és fejbelövi. Jézusom, ilyen egymai filmben elképzelhetetlen lenne.

És nagy meglepetésre pár percig kapunk egy Gina Gershont, fúúú de szétkúrtam volna ezt a csajt , imádom ahogy beszél, ahogy kinéz, ahogy játszik, kicsit emelt is a film színvonalán

és ez a változatos káromkodás, ezt tuti újranézem még párszor, sőt lehet írni kéne róla

"te még a hüveykujjadat szoptad, amikor Ricsi bátyád már faszt szopott" :D

aztán csak úgy nyakon basz egy csávót: Menny arrébb

Ide tilos bejönni! Mennyen a Francba innen! (és csak úgy ellöki :D )

Ez nem is Törvényre Törve, ez Törvényre Szarva :D

Én mondom ez egy nagy senki a stukkere meg a plecsnije nélkül (négyszer elmondva)

Kinek a kolbásza ez, az tiéd? Te vagy a bokszoló?

Teljesen meg vagy veszve bazdmeg, simán agyon is lőhettél volna valakit odafönt! (mondjuk ez igaz) :D (és erről beszélgetnek)

Mi van faszfej, elmennél mellettem? :D

Mond meg a bátyádnak hogy levágom azt a hülye fejét, és belepisálok a torkába! (jézusom, innen vették a Duke Nukem kivégzést? :D)

Te Bobby, jól vagy? Biztos, Megoldod, akkor jó.
De ahogy kezdődik ahogy szétveri a stricit, az is kurva nagy.

amúgy miért Dino-t mondasz, amikor Gino a neve, Dzsinonak is mondják.

mindenesetre köszi a filmért is

dutch 2017.01.24. 19:11:09

@scal: Örülök hogy tetszett :) A leirtak alapján ugyanaz az élményed lehetett, mint nekem, amikor először láttam (olyan 2004 környékén először): Hogy ez valami kurva jó volt, klasszikus 80-as 90-es évek akciófilm, kiemelkedik a Seagal életműből, és miért nem hallottam róla eddig.

A kocsmai jelenetet még sokszor meg fogod nézni, én van hogy csak belekattintok oda, mindig feldob. Szerintem kifejezetten aranyos hogy kétszer teszik be a fószert a fülkébe, mert másodikra már nincs nagy pofája, csak megszeppenten áll, de igy is jár neki :D
A bokszoló tényleg bokszoló (Nick Dimitri), őt egy teljesen hasonló jelenetben megtaláljuk a 48 órában is, csak ott Eddie Murphy alázza. A Botos pedig Dan Inosanto, viszonylag hires harcművész, aki Bruce Lee tanitványa volt. Szerintem mindkettő leverné Seagalt a való életben.

Richie figurája lehet idegesitő, de szerintem egész jól ki van találva ez a "drog elvette az eszét" vonal. És azért teljesen nem hülye, mert már az végig pontosan tudja, hogy meg fog halni (utal is rá párszor). Az pedig külön tetszett, hogy a végén esélye sincs Ginoval szemben, egy perc alatt szanaszét veri a fejét, a teleshopos késkészlet ellenére. Igy azért hihetőbb.
Egyébként nem tudom figyelted-e, de a rendőrfőnök az elején emliti, hogy Gino és Richie együtt nőtt fel, de ennek nem sok további nyomát látod a filmben. Egyszer szóba kerül, amikor Richie apjával beszél, de ott sem kettejükről. Szerintem a kivágott fél órában sokat foglalkozhattak vele, mert úgy tűnik ez egy vezérmotivum volt, csak a vágószoba padlóján végezte.

A nevekkel nem fogsz meg, abban a részben Gino beszél az ő Dino bácsikájáról. Ahogy eredetileg irtam tényleg félreérthető lehet, de semmiképpen sem tévedés :)

Jókat idéztél, de hozzátennék párat:

Amikor jelentik a maffiánál, hogy Richie-t nem tudták elkapni, bejön egy bajszos forma, és szomorúan közli: "Lelőtte Ellie-t és három másik fiút...nem megy ez." De olyan fejjel, mintha egy polcot nem tudna felfúrni :D:D

Az autós üldözésnél, amikor Richie lebassza sofőrt, hogy miért nem rázza le, a válasz:
"Kurva jól vezet, Richie"

Kocsma: "Honnan jöttél te kis buzi?"
"A sittről"
"Tudtam hogy nem lehetsz brooklyni mert nálunk ez a stilus nem divat"

Illetve: "Két dolog tarthat vissza, nem több. A félelem és a józan ész" Hát ez mekkora duma már, bárcsak ellőhetném valakinek.

Az elején figyeld meg, hogy kezdődik a stáblista. Gino belekúrja a stricit a szélvédőbe, majd a kocsi belsejéből veszi a kamera hogy benéz a lyukon, és kimerevedik a kép: Steven Seagal. Hát engem már ott megvett a film. Ilyet sem látsz máshol.

Gina Gershon abszolút blokkolandó, de a zsenge Shannon Whirry sem rossz :)

A "lecsavarom a fejed és beleszarok a nyakadba" szerintem a Full Metal Jacket-ben volt először Hartman őrmester monológjában.

Észrevetted a fiatal John Leguizamo-t? Kb egy másodpercre látszik a zenés montázsban, Richie lenyúlja tőle a drogot majd lelövi.

Nagyon tetszik még a "No sleep till Brooklyn" a Beastie Boys-tól, ahogyan el van helyezve a filmben.
Úristen mennyit lehetne még erről beszélni. A lényeg, hogy nekem top10-es film, bár kétségtelen hogy a szinkron rengeteget hozzáad.

dutch 2017.01.24. 19:13:50

Bocs, kicsit hosszú lett, és néha átirtam itt a kis szövegdobozban, ezért elirás/szóismétlés előfordul. Hosszú "i" meg nincs a billentyűzeten.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.25. 02:03:54

@dutch: az tuti lehet megnézném angolul és kb. az lenne mint amikor egy klasszikus Willist nézek :D

az a baj hogy annyira ismerem már betéve Schwarzi, Sly meg Willis filmjeit, hogy ha valami újat akarok, akkor muszáj Van Damme-ot meg Segalt nézzek, alattuk van Lundgren, meg Dudikoff, és még lejjebb valahol a mocsárban Norris, nah tőle egyetlen egy filmet láttam az untig elég volt

tényleg jól írtad csak fáradt voltam mikor olvastam, mea culpa,

de észrevettem, az nagyon látszik a filmen, hogy tényleg van egy szintű "mélysége" már az elején leállítottam és percekig értelmeztem a Miller idézetet, és ez tényleg így van, ahol én felnőttem ott is meg volt, melyik utcáig biztonságos elmenni, és hova nem ajánlatos már elcsászkálni, az ott egy homály volt, akiket nem ismerek csak a faluban laknak

és itt is, nyilván Ritchie Gino meg Bobby három jó barát volt, kicsit mint a Titokzatos folyó triója, tudom ez azért durva hasonlat, és végig érezni hogy ez rohadtul személyes ügy Gino számára, az se érdekli ha beledöglik, és valszeg valamikor jó régen Ritchievel is jó barátok voltak, azért is nézte el hogy bűnöző, és az kellett hogy megölje a "közös barátjukat" aki sokkal korruptabb lehetett mint Gino...

arra is felfigyeltem, hogy Ritchie itt az elején ígérget hogy ú mi lesz itt éjszaka, de semmi nem lesz, csak ámokfut, és ideig óráig előnye van, és ő is tudja, hogy ezt élve nem úszhatja meg, de nyilván nem is akarja, hiszen megölte a nőjét, meg a barátját, és meg is csalták, csak ezt a tragédiát nem tudták beletenni a filmbe, vagy kivágták, de azért valami érzékelhető belőle, pláne úgy hogy Gino itt mindenkit ismer, mert ez az ő területe/tük, csak már nem gyerekek, ez már nem babra megy

amúgy a legnagyobb kérdés ezzel kapcsolatban: ki csinálta a fotót Bobbyékról ahogy kúrnak :D úgy vigyorognak mintha a Playboynak készült volna :D

Még nagyon jó szööveg volt az Egeres :D Az egy igazi WTF, Haggyátok már azt az egeret!

Igen nagyon jól kezdődik a film, pláne ahogy agyonverik a kurvát, és Segal két percig vívódik, aztán áááá faszom odamegyek és agyonverem a stricit, azért, mert élvezem. És ugye freeze frame a vége is, mi más lenne rajta, mint Segal feje

nagyon emblematikus a sapkás, puskás, milyen filmbe látsz még ilyet, hogy a rendőrfőnök nem azt ugatja, hogy maradjon ki ebből, maga túlságosan érintett? hanem még segít is a vendettában, a kollégák odaszólnak: Nyírd ki azt a szemetet.

A köszörűs monológnál (feleség most ugye, édesapádról beszéltél? és így néz fel rá, mint az istenre, ezek most tényleg válni akarnak? :D) mondjuk nem értettem, hogy az USA-ban milyen eldobható ollókat és késeket hoztak divatba :D

Nem baj szeretem a hosszú és ínyenc kommenteket, és a tiéd mindenképpen az :D
Szóval ez tényleg nagyon jó film volt, köszi az ajánlást. Néha napján eszembe jut hogy át kéne szerkesszem a top 10 akciófilmes listám, és minden akció legendától betenni egyet, lehet esélyes lenne hogy bekerül.

Legutóbb a Beverly Hillsi Zsaru 2, a Bosszú Börtönében, meg főleg a Halálos fegyver 2 tetszett ennyire, no persze azokat már 2-3 éve is hogy megnéztem felnőtt fejjel. De kellemes csalódás volt mind.

Előtte meg a Hard Boiled, úristen azt a showdownt.

dutch 2017.01.25. 14:36:13

@scal: Annyira nem vészes eredetiben, mert az akcentus kifejezetten jó ahogy beszél. De a hangja sokkal vékonyabb, kb mint amikor Sztankay után meghallottam Belmondo-t eredetiben :)

Érdekes hogy a Bosszú börtönében-t emlited mert ugyanaz a John Flynn rendezte aki ezt is. A Beverly Hills-i zsaru és Halálos fegyver szériákból nekem is a második a kedvencem, azt hittem ezzel egyedül vagyok, a BH-ból az elsőt, a HF-ből a harmadikat szokták inkább szeretni.

Dudikoff és Norris felejtős, viszont ha még nem láttad, nézd meg Lundgrentől a Leszámolás Kis-Tokióban-t. Ugyanez a stilus (tipikus 90-es évek eleje akció), mondjuk azért jóval gyengébb eresztés, kevesebb mélység, kicsit röhejes is néhol, de a hangulat adja. Én kifejezetten szeretem.

Van Damme az Időzsaruig teljesen vállalható volt, nekem a kedvencem a Dupla Dinamit, a Véres játék és a Tökéletes Katona. Utána is akad egy-két villanás, bár ezek inkább valami más oknál fogva maradtak meg: A légiós (imádom Rejtőt), Nyerő Páros (Rodman miatt) és az In Hell (ez meglepően jó, kicsit hajaz a Bosszú börtönében-re, hátha tetszene).

Ha már Hard Boiled, nem tudom mennyire mentél végig John Woo munkásságán. Nagy kedvencem a Better Tomorrow, az valami elképesztően hangulatos, ezt láttam először, és meg is néztem gyorsan minden más filmjét. A BT második része már nem üt akkorát, mert felét Woo, felét pedig Tsui Hark rendezte, és látszik a stilusbeli különbség filmen belül. Ezen felül a The Killer volt még kiemelkedő. Szóval a BT és a Killer különösen ajánlott.

Most hogy igy beszélünk róla, újra meg kéne néznem a Törvényre törvé-t, és csak a hátsó információra figyelni. Pl. amikor az elején Richie megmutatja a pénzt az embereinek, és azt mondja, maradjanak vele erre az éjszakára, és az övék a pénz. Ott már tudta, hogy le fogja lőni Bobby-t, és neki aztán reszeltek. Az emberei feje is mindent elárul. Vagy amikor a maffia emberei megkérdezik a kisfőnöktől, hogy mi legyen Ginoval. "Hagyjátok Gino-t, ne kezdjetek vele". Milyen respektje lehetett már :)
Nagyon kiváncsi lennék a kivágott jelenetekre. Az imdb trivia szerint Seagal sok jelenetet kivetetett amiben Forsythe volt, mert félt hogy lejátssza. Lehet egyébként hogy a filmnek jót is tett, de akkor is érdekelne.
süti beállítások módosítása