Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kutya karmai közt - 12 Oscar díjra jelölve

2022. február 28. - scal

Minden évben kiválaszt az Akadémia egy filmet, ami semmi célt nem szolgál, minthogy egyetlen kérdést zsolozsmázzanak miatta hónapokon át az emberek. Ez meg hogy a fenébe kapott ennyi jelölést? Ilyen volt anno Az angol beteg, A némafilmes, és ilyen idén A kutya karmai közt.

magazon_geekkult_power_of_the_dog_kutya-karmai_kozt_netflix_benedict_cumberbatch_film_mozi-5-691x1024.jpg

Nem igazán tudom, hogy álljak neki ennek a filmnek. Először is 2022-ben westernről beszélni szerintem értelmetlen. Az a pár próbálkozás, ami nézhetőre sikerült sem veszi fel a versenyt még a 70-es évesek amerikai westernjeivel sem. Ez egy halott műfaj, el kell fogadni. Még csak nem is áll jól neki, ha mostanában készül, mint a neo-noiroknak, amelyek a régi korszak elemeit ültetik át napjainkba. Nagyjából úgy van értelme westernt készíteni, ahogy azt a Logan tette, de leginkább el kellene felejteni. Maradjunk annál, hogy A kutya karmai közt is csak díszletként használja, hogy átadja a művészfilmbe csomagolt üzenetét.

Az üzenet pedig jelen esetben a mítoszrombolás. És ezalatt nem a western mítoszát értem, hanem a férfias férfi mítoszát. Mert a western egy férfias műfaj, úgyhogy csupa nem férfias szereplő fog marhák között szaladgálni, és ennek megfestése elképesztően tudatos és manipulatív. Az elmúlt évek trendje alapján a fehér férfi alapvetően rossz, ha pedig mellé még férfias is, hogy azt ne mondjam a régi értékrend híve akkor ő a valódi Antikrisztus. Emiatt a férfiakat ki kell herélni, hogy tudják, hol a helyük, és hogy ez teljességgel a szádba legyen rágva, ez a filmben még meg is történik. Éppen csak nem ették meg nyersen, vagy főztek belőle egy jó kis paprikás.

A faék egyszerű sztereotípiák és klisék végig átszövik a filmet. Poharat fog egy karakter? Alkoholista! Szereti a szépet és egyben férfi is, akkor csak homoszexuális lehet! Jaj, te festegetsz, há' buzi-e vagy? Jaj, virágokat origamizik hát ez buuuuuuziiii! Van ízlésed, tuti buzi vagy, regény írsz, buzi-e vagy? Művészeti suliba jársz, buzi vagy bazdmeg, csak nem vallod be! De ha túlságosan férfias vagy, akkor meg látens buzi vagy, és csak elrejted a durva baltával faragott érzéseid mögé a valódiakat, - amik miatt szintén buzi vagy. Így vagy úgy, de buzi vagy, vagy erőszakos állat vagy. Mindenki buzi, aki azt hiszi, hogy férfias, sőt az egész western egy buziság. Harmadik út meg, ha egy kiherélt ökör lesz belőled, és a leánykérés helyett is inkább a szószos üvegcse összetevőit olvasgatod.

power-ending1-videosixteenbyninejumbo1600.jpg

Az, hogy tizenkettő Oscarra jelölték eleve mutat valamit, eddig a legtöbb jelölés tizenegy volt, ami egy elit klubnak számított. Ennek a filmnek saját elit klubja van, az elit klubon belül. Mit keres ez a legjobb filmek között, aminek elnyerésére még esélye is van, tekintve a többi félkarú rablót. Ugyanígy nem értem a rendezést se, azt mondjuk igen, hogy Jane Campion miért így rendezett westernt, 1925-be helyezve a cselekményt, amikor nem hogy kerékpárok, meg autók szerepeltetése, de a komplett első Világháború is lejárt lemeznek számított már. Igen kétségtelen tény, hogy nálunk is vannak olyan emberek, akik elvonulva a világtól inkább a rideg tartást választják. De miért kell ezt bő lére ereszteni, több mint két órában?

Annyira cselekményszegény a történet, hogy egy odvas fogba elrejtett mikrofilmre fel lehetne skiccelni a forgatókönyvet. Mert bizony az is kapott jelölést, amit szintén Campion írt. Hol máshol lehetett volna ezt az anti-westernt leforgatni, ha nem Új-Zélandon? Ausztrál western is létezik, ott van például aaaaa... az Ausztrál expressz. Azután kapott a hangzásért - hagyjál békén -, elvégre ilyen éles, tiszta füttyöt utoljára csak Gandalf tudott megejteni. A díszletet se értem, westernt mindig is azért forgattak, mert a horror után a második költséghatékony műfaj a szakmában. Aztán van itt vágás, zene, fényképezés. Ez utóbbit nagy kegyesen oda is adnám neki. Ari Wegner valóban gyönyörű totálokkal festi meg ennek a letűnt korszaknak az alkonyát, megkapja, nem fogok őrjöngeni.

Ezzel el is jutottunk azokhoz a díjazásokhoz, amikkel még egyet is értek. Pl. Benedict Cumberbatch már írhatja is a köszönőbeszédet, teljesen egyértelmű, hogy ezt idén az övé lesz. Hozzátenném nem a szerepe jó, mert az nagyjából annyi, hogy fogjuk az idegbeteg Begbiet a Trainspottingból és áthelyezzük Skóciából ebbe a környezetbe, és akkor megkapjuk a mindenkit terrorizáló, és végtelenül kellemetlen Philt. Sokkal inkább azért, amit Cumberbatch kihozott belőle. Aki ilyen érzékien tudja simogatni a nyeregkápát, az tud valamit. Hasonlóan jó Kodi Smit-McPhee a westernközegből abszolút kilógó, tudóskülsejű alakjával, még ha ugyanolyan sztereotipikus, mint minden létező dolog ebben a filmben!

Akiknek viszont semmiképpen nem adnék Oscart, az Jesse Plemons és Kirsten Dunst. Plemons jelölése teljesen értelmetlen. Alapvetően hülyeség azonos filmből két színészt is jelölni egy kategóriában, hiszen csak egyikük nyerhet, márpedig kettejük közül Smit-McPhee az, aki érződik a vásznon, Plemons meg csak úgy van. Konkrétan a film második feléből kilúgozták. Karakterét nem is értettem, legalább egy feszültséggel teli jelenet jutott volna neki Cumberbatch-el de a rendezőnőt ez sem érdekelte. Csakhogy minél több férfiatlan férfit ábrázoljon a filmjében, Plemons a tipikus puha papucs, akire minden nő vágyik, gazdag, együgyű, ő a celofánember a Chicagoból. Dunst a legnagyobb talány, azt se gondoltam volna, hogy ez a nő még mozifilm közelébe kerül az életben, nemhogy Oscarra jelölik - egy ismételten sztereotip - alkoholista nő megformálásáért.

Mindezek miatt két dolog várható, az egyik, hogy jön az Oscar eső a filmnek, a másik, hogy jól belóbálták neki, aztán meg kiszórják másoknak, de azért a legjobb férfi fő és mellékszerep díja az bizony itt fog landolni. Legalábbis nagyon meglepődnék, ha máshogy történne. Elvégre az ehhez hasonló, gusztustalan mítoszgyalázó filmek az utóbbi időben mind pajzsra lettek emelve, mert olyan burkoltan tudják átadni többrétegű üzenetüket. Miszerint ha férfiatlan vagy nagy eséllyel buzi vagy, ha ordibáló elmebeteg vagy, akkor is buzi vagy, de leginkább akkor vagy buzi ha még 2022-ben is ragaszkodsz a westernhez.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgio007 2022.03.01. 07:52:49

Nehéz hiteles kritikát írni, ha nekifutásból előítéletes vagy.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.02. 02:45:31

@giorgio007: de ezek szerint filmet készíteni is
süti beállítások módosítása