Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A guardista

2011. október 18. - Santino89

Ugye ti is tudjátok, hogy ilyen szó nem létezik, hogy guardista? Nem vagyok túlzottan rákattanva a címfordítók butaságaira, de azért ez elég ciki. Persze, ha az In Bruges-ből Erőszakik lett, akkor ez is belefér.

És ha már Erőszakik, ennek a filmnek az egyetlen hibája, hogy kivétel nélkül mindenki a rendező, John Michael McDonagh testvérének, Martin McDonagh-nak a bemutatkozó rendezéséhez fogja hasonlítani. És nagyon nem alaptalanul, hisz rengeteg a közös vonás a két film között: mindkét alkotás elég szabadszájú, vicces, azonban mégis elég drámai bűnügyi történet, Brendan Gleeson szereplésével. Aki egyébként lassan a kedvenc színészeim egyikévé válik, ami ilyen mennyiségű kiváló filmmel (28 nappal később, A rettenthetetlen, Beowulf, Trója) és ilyen minőségi alakításokkal  a háta mögött nem is csoda. Ebben a filmben egy Torrentéhez hasonló, ír rendőrt játszik, aki nem elég, hogy rasszista, ráadásul mocskos rondán káromkodik, szeret kurvázni, és nem veti meg a drogokat sem, ha épp arról van szó. Mellesleg pedig az IRA terrorszervezettel is elég jó kapcsolatot ápol. Az egyetlen különbség közte és Torrente között, hogy Gerry Boyle őrmester ezekkel együtt is egy nagyon emberi, szerethető figura, akivel szívesen azonosulunk a történet során. A többi színész szintúgy rendkívül eltalált figura, kezdve Don Cheadle elit FBI nyomozójától, Lim o’ Leary szociopata bűnözőjén át, egészen Fionnula Flanagan haldokló édesanyjáig. De igazából minden színész remek, és a karaktereket is mintha rájuk szabták volna, Mark Strong jelenlétének meg mostanában mindig csak örülni tudunk. A forgatókönyv pedig nem csak tele van jobbnál jobb, viccesebbnél viccesebb dialógusokkal, illetve váratlan fordulatokkal, hanem nagyon átgondolt és remekül felépített. A guardista legnagyobb erénye pedig ugyanaz, mint az Erőszakiké: egyszerre képes teljes értékű vígjáték, illetve teljes értékű dráma maradni. Tökéletesen megtalálta az egyensúlyt a két egymást gyakran kioltó műfaj határmezsgyéjén, ha kell mindenfajta hollywoodi nyálaskodás nélkül képes hatni ránk, a következő pillanatban pedig már leesünk a székről, annyira röhögünk.

Viszont kétségtelen tény, és ezt valószínűleg mindenhol le fogják írni, hogy A guardistának nem sikerült elérnie az Erőszakik szintjét. Utóbbi film egyszerűen viccesebb, drámaibb, hangulatosabb, erősebb alkotás, szerintem egy igazán zseniális mozi, míg A guardista „csak” egy nagyon szórakoztató és nagyon jó film. Viszont manapság már ezeket is irtóra meg kell becsülnünk. Itthoni pályafutását szerintem már alapból elszúrta a magyar cím, de még az is kérdéses, hogy milyen minőségű szinkron kerül rá, ugyanis a poénok nagy része ezen áll vagy bukik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása