Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Karácsonyi lidércnyomás

2011. december 26. - Santino89

Tim Burton klasszikus bábfilmje amióta először láttam minden karácsonykor kötelező program, és még mindig nem sikerült megunni.

Azonban ezt a filmet ténylegesen nem Burton rendezte, hanem egy Henry Selick nevű úriember, de maga a történet, a karakterek és a látványvilág olyannyira összetéveszthetetlenül viseli magán a különc Burton keze nyomát, hogy ha akarná se tagadhatná le. Természetesen nem akarja, mivel élete egyik legjobb munkája, sőt körömszakadtáig védelmezi, ha éppen arról van szó: nem olyan rég a Disney ugyanis újra fel akarta dolgozni ezt a rendkívül népszerű mesét a manapság divatos számítógép animáció segítségével, de Burton ezt hál'istennek nem hagyta, pedig nyilván jelentős összegeket kínáltak fel neki. Igaza is van, hogy semmi pénzért nem engedi, hogy megerőszakolják a "gyermekét".

De mitől is olyan jó a Karácsonyi lidércnyomás? Először is, alapból rendkívül tiszteletre méltó, hogy 1993-ban az akkorra már kissé letűnt, és emberfelettien időigényes stop motion technikával alkották meg az egész filmet. Minden egyes másodpercet képkockánként kellett felvenni (1 mp/24 kocka), és a bábokat, no meg a díszletet ennek megfelelően mozgatni. Persze, ehhez nyilván fel kellett építeni ezt az egész világot, meg az összes szereplőt is. A látvány pedig valami fantasztikus, egyáltalán nem tűnik egyetlen pillanatra sem darabosnak, vagy idejétmúltnak, sokkal inkább lenyűgöző az, amit láthatunk, különösen ha tudjuk, milyen gigantikus munka áll mögötte.

A történet szintén kiváló, remek és jellegzetesen "burtoni" alapötletre épül, amelyet következetesen és humorosan visznek végig, nem mellesleg pedig egy eddig sosem látott, teljesen különleges világba kalauzol el minket a Karácsonyi lidércnyomás. A karakterek alapból ellenszenves kívülállók lennének, mégis kivétel nélkül emlékezetesek, sőt mindannyian szerethetőek, nagyon egyediek, ahogy azt Burtonnél már amúgy is megszokhattuk. Romantikus szál is szövődik a Csontvázkirály, illetve az összefércelt lány között, de ez is annyira szép és giccsmentes, hogy sokkal inkább pozitívumként kell értékelni.

A film sötét, morbid humora egyenesen fantasztikus, ahogy a halloween-i szörnyek totálisan félreértik a karácsonyi ünnepet, mégis a lehető legnagyobb lelkesedéssel vetik bele magukat a szervezésbe már önmagában megmosolyogtató. De alapvetően rengeteg képi humort láthatunk, az egyik kedvencem például a saját agyát vakargató feltaláló. Amikor pedig a kis lurkók megkapják a brutálisabbnál brutálisabb karácsonyi ajándékokat, amelyek nem egyszer még meg is támadják őket, hát az tényleg a mozi abszolút csúcspontjának tekinthető.

Tehát csodálatos a látványvilág, nagyon jók a figurák, egyedi a történet, mi kellhet még? Eddig nem említettem, de a Karácsonyi lidércnyomás egy musical, innentől kezdve pedig egyértelmű, hogy jó dalokra van szükség. A poén az, hogy ezek a dalok nem egyszerűen csak jók, hanem valami egészen elképesztően fantasztikusak. A zeneszerző ugyanis nem volt más, mint Tim Burton állandó munkatársa, az akkoriban filmzenei remekműveket (Ollókezű Edward, Batman visszatér) magából sorra ontó Danny Elfman, aki természetesen ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Minden erénye ellenére a Karácsonyi lidércnyomás elsősorban a zseniális dalbetétek miatt válik felejthetetlenné. Nem csak remekül illenek a látottakhoz, de minden egyes dal hozzájárul a film hangulatához, nem mellesleg pedig rendkívül élvezetesek, és fülbemászóak. Nehéz lenne egyértelmű csúcspontokat találni, mert már az elején tökéletesen magába szippantja az embert a "This is Halloween" de ott van még a "Jack's Lament" fájdalmas szépsége, a "What's this?" ellenállhatatlan humora, és akkor még meg sem említettem mondjuk a "Making Christmas"-t, vagy a "Kidnap the Sandy Claws"-t. Ezek után természetesen már mondanom sem kell, hogy ezek a dalok önmagukban is kiválóan megállják a helyüket, így a soundtrack beszerzése egyenesen kötelező a megtekintés után.

Itthon többféle változatban kapható dvd-n ez az igazán különleges klasszikus, az egyik verzión állítólag még magyar szinkront is találhattok, amit ugyan soha nem hallottam, de nem szándékozom ezzel kínozni magamat. Tim Burton egyik legjellegzetesebb és éppen ezért egyik legjobb művét azonban mindenkinek ajánlom a figyelmébe a lehető legjobb szívvel. Alig várom, hogy újra megnézhessem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.26. 00:49:56

na megnéztem végre én is

szerintem ennek egész egyszerűen akkora a füstje, hogy valami nem is tom mit vártam

DE minden karácsonyi elem ellenére nekem ez Halloweeni hangulatot hozott, és inkább akkor nézném meg majd legközelebb :D

azt nem írtad le miért pont ezt nem Burton rendezte meg végül? valamivel összeütközött vagy miért? mert a film azt mutatja, Tim Burton filmet bárki rendezni tud, ha nagyon akar, csak írja meg az alapját

lehet ezért csinálta meg a Halott menyasszonyt ami szinte ugyanez, csak annak a története ennek a nyomába se ér

Disney meg miért nem a Hófehérkét csinálja meg CGI-vel, egy rajzfilmnek még lenne értelme, de ezt? noormálisak ezek? kezdje a rapelést valami saját termékkel

Hát tudtam hogy énekelnek benne, de hogy 90%-ban csak az lesz benne, még jó, hogy viszonylag rövid volt.

Én nekem a dalok közül egyértelmű csúcspont a What's This, az egy hihetetlenül jó dal, ott az egész mese egyben volt - bár lehet azért mert nekem ez a rengeteg groteszk figura már túl sok volt, pl. pont az agyát vakargató - mi a faszom akart lenni az, kacsaember?

A többi dalt elég hamar elfelejtettem már a stáblistát nézve - az is igaz, ezt háromszor megismételték, mármint a What's This motívumait.

A történet üzenete se valami pozitív: suszter maradj a kaptafánál. Én sajnáltam ezt a szerencsétlent, aki szeretne kitörni a szerepéből, de már az elején meg akarja akadályozni törekvéseit a "babája" a végén meg még le is lövik. Ráadásul nem is ő kúrta el, mert ő mondta, hogy friss ajándékok legyenek ne hullák meg ilyen hülyeségek, de csak nem értette meg ez a kretén banda.

Az viszont igaz, hogy van humora, - pl amikor a gyerek kiveszi az aszalt fejet a csomagból :D - én legalábbis többször röhögtem rajta mint a Galaxis Őrzőin -.-
süti beállítások módosítása