Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A klasszikus Robotzsaru rétegei

2016. április 16. - Santino89

„Ne rosszalkodjatok!” 

Kétéves koromban állítólag még féltem ettől a filmtől, de erre én nem emlékszem, csak családi sztorikban fordul elő ennek a felemlegetése.

poster_robocop.jpg

Pár évvel később a Robotzsarunál menőbb dolog nem nagyon létezhetett, mert ő egyszerre robot és zsaru. Német nyelven rengetegszer néztem meg ezt a filmet, akár naponta többször is a Pro 7-ről rögzített VHS-felvételemnek köszönhetően.

12-13 évesen kicsit félve néztem újra a gyerekkori kedvencet, és nem kellett csalódnom, sőt kifejezetten meglepetést okozott. Egyrészt akkor tűnt fel először a film drámaisága, hogy Murphy végérvényesen elveszti a családját, az életét, ráadásul mindezek után még egyszer el akarják pusztítani. Talán különös, de a Robotzsaru meghökkentő brutalitása szintén ekkor szúrt először szemet (és nyaki ütőeret). Murphy végtagszakadásig kegyetlen kivégzése, meg a toxikus hulladékba merült rosszfiú szétplaccsanása a szélvédőn olyan dolgok voltak, amelyekre egyáltalán nem emlékeztem. A dallamos zenére is ekkor figyeltem fel, ami nemcsak lendületet ad az egész történetnek, hanem a megfelelő időben sikerül elmélyítenie a történet drámáját úgy, hogy ne legyen szükség szavakra. Meg azokról a teljesen egyedi, felejthetetlen hangeffektekről se feledkezzünk meg, legyen szó akár az ED-209-es mozgásáról vagy a Robocop lépteiről, de adott esetben akár csak egy ajtó kinyitásáról, mindent sikerül ezzel emlékezetessé tenni.

robocop05.jpg

Ismét el kellett telnie pár évnek, hogy olyan 18 körül, a következő újranézés során ismét feltáruljanak előttem a Robotzsaru újabb rétegei. Ebben az esetben a szatirikus vonalra, a reklámbetétek humorára és az ebből fakadó kemény médiakritikára lettem figyelmes. A nézhetetlen-humortalan, csöcsökre épülő tévéműsor, amit mindenki néz, amin mindenki röhög, mindez nemcsak a televíziózás már a nyolcvanas években is hihetetlenül primitív mivoltára reflektál, hanem az emberekre is, akik nézik. És nemcsak a bűnözők, hanem a tisztes melós emberek és a törtető yuppie-k egyaránt. Persze nem szabad elfeledkezni a tévébemondókról sem, akik a legnyájasabb mosollyal közlik velünk az egyre elkeserítőbb híreket. De a nukleáris társasjáték az, ami mindent visz. Meg persze nagy poén, hogy a Robotzsaruban nem írnak ki semmilyen évszámot. Ez a közeli jövő, és kész.

robocop-01.jpg

És ebbe keményen beletartozik a multinacionális világ szatírája. Ebben a világban már annyira nincs jelentősége az államnak, annyira tehetetlen, hogy még a rendőrséget is egy magánszervezet irányítja, ami természetesen minden egyes szintjén rohad. A legkevésbé romlott figura közülük nem más, mint egy érzéketlen, törtető pszichopata, aki kokainnal meg kurvákkal múlatja a szabadidejét. A történet főgecije az alelnök, akinek gátlástalansága nem ismer határokat, bárkit megölet, aki az útjába áll, és gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat ápol a város legelvetemültebb bűnözőjével, aki 31 rendőr meggyilkolásáért felelős. És persze bármikor kihozhatja a sokszoros gyilkos vadállatot a sittről, hiszen a cég tulajdonában van a rendőrség, így akkor hágja át, a törvényt, és pont úgy, ahogy és amikor neki tetszik. A kedvenc beszólásom tőle: „Milliárdos üzletem volt a hadsereggel. Tőkeerős program. 30 éven át fizetett volna. Kit érdekel, hogy működik-e?” Ez pedig többet mond el a multik hozzáállásáról, mint 10 dokumentumfilm. Persze azért a főfőnök öregúr is megéri a pénzét. Miután az egyik vállalati főembert szitává lövi (szó szerint) a működésképtelen gép, csak annyit mond: „Zokogni tudnék.” Persze nem azért, mert meghalt egy ember, hanem mert emiatt legalább 50 milliót veszítenek. És egy ilyen világban kellene egy programokkal korlátozott számítógépnek, egy mentálisan zavarodott embernek rendet tennie. Sok sikert, Robotzsaru! Nem árulok el nagy titkot, hogy a történet végén nem sikerül helyreállítani a világrendet, szigorúan csak a bosszúra futja hősünknek.

robocop10.jpg

A Robotzsaru legnagyobb erénye, hogy több műfajban is remekül teljesít. Ha egy brutális akciófilmre vágysz, azt kapod, van itt autós üldözés, vérmocskos leszámolások, rengeteg robbanás, jó beszólások. Ha egy sci-fit akarsz nézni, az is meglesz, a már sokszor, sok filmben tárgyalt ember-gép összefonódás egyik legklasszikusabb példája mellett megkapjuk a ’80-as évek amerikai társadalmának eltúlzott kórképét, maró szatíráját. Szokásos közhely, de nincs túl messze ez a jelen valóságunktól, mégis megvan benne a hamisítatlan ’80-as évek feeling. Persze, a kornak hátrányai is vannak, ma már nehéz nem kiszúrni a stop motion technikát vagy a festett városképet. Mondjuk az is igaz, hogy ez még senkit sem jogosítana fel egy ilyen klasszikus remake-elésére.

robocop-04.jpg

Ejtsünk pár jó szót a szinkronokról. Az első, Mokép által készített verzió az 1989-es magyar mozibemutatóhoz készült, ezt tekintjük ma klasszikusnak, és egyértelműen ez a legjobb, nem utolsósorban Kassai Károly hírhedt „vihorászós néger” rosszfiúja miatt. Talán a legismertebb ez a szinkron, mivel így vetítette anno az HBO, a Magyar Televízió, a TV2, de még a Viasat 3 is. Annak idején máshogy nem nagyon tudtam hozzájutni, az MTV-n biztosan láttam, amikor leadták, és örültem, hogy végre nem német nyelvű volt, illetve a Tv2-ről sikerült egyszer rögzíteni, de ennek már tizenvalahány éve. Egyetlen probléma ezzel a szinkronnal, hogy egy vágott verzióhoz készült, ráadásul nem a véres részleteket, hanem párbeszédeket vágtak ki, elsősorban drogfogyasztással kapcsolatban. Ezért a ’90-es években, mikor az Intercom piacra dobta videokazettán ezt a műremeket, új szinkront készíttetett hozzá, ami nem lett rossz ugyan, de azért nem az igazi. Az új évezredben, amikor kiadták a film rendezői változatát DVD-n, akkor újra adta magát az alkalom egy még újabb szinkron legyártásához, ami ezúttal már 5.1-es ugyan, de sajnos ez az egyetlen előnye, egyébként senkinek sem tudnám jó szívvel ajánlani. A rendezői változat egyébként nem sokat ad hozzá az eredetihez, egy kicsit véresebb ugyan, de nem olyan számottevő mértékben, hogy elviseljük az új szinkront.

robocop07.jpg

A mai napig ez az egyik kedvenc filmem, Paul Verhoeven legjobb alkotásának tartom, ami nagy szó olyan klasszikusok, mint az Emlékmás, az Elemi ösztön vagy a Csillagközi invázió mellett.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 12:35:37

le se tagadhatnád, hogy kedveled a filmet. :)

doktor.dikhed 2014.02.04. 16:27:56

Remek film és ahogy nézem, a legújabb feldolgozás után még jobban értékelni fogjuk az eredetit.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.04. 18:52:12

ne má festettek a háttérképek????? (dáböljútíef?)

"Bár nekem a három közül egyik szinkron sem égett bele a fülembe, ezért nagyon nem rázott meg a hiányuk"

"Az első, Mokép által készített verzió az 1989-es magyar mozibemutatóhoz készült, ezt tekintjük ma klasszikusnak, és egyértelműen ez a legjobb. A ’90-es években, mikor az Intercom piacra dobta videokazettán ezt a műremeket, új szinkront készíttetett hozzá, ami nem lett rossz ugyan, de azért nem az igazi. Az új évezredben, amikor kiadták a film rendezői változatát DVD-n, akkor újra adta magát az alkalom egy még újabb szinkron legyártásához, ami ezúttal már 5.1-es ugyan, de sajnos ez az egyetlen előnye, egyébként senkinek sem tudnám jó szívvel ajánlani."

ööö csak én érzek itt némi ellentmondást az erőben?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.04. 20:00:56

I M Á D O M!!! Kíváncsi leszek csütörtökökön, hogy mennyire döntik romba azt, amit Paul létrehozott.

Kámasuka 2014.02.04. 20:17:01

Ditroit azóta sokkal durvább hely lett, a Robotzsaru idején még klasszikus matinépark vót.

szmoker (Homo Trollicus) 2014.02.04. 20:20:36

Na de ki néz egy ilyen filmet szinkronnal?

lonecoyote25 2014.02.04. 20:27:08

Tetszett a cikk. Ezt a filmet ma kötelezővé kéne tenni a suliban, bár akkor már valószínűleg a kutyát se érdekelné. :) Amúgy mennyire elborult figurák Boddicker és a bandája tagjai. Mért nincs ma egy film se, amiből így megmaradnának karakterek az emberben?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.04. 20:51:25

@scal: a másik cikk 6 éves lassan, ennyi idő alatt fenntartom a változás jogát. akkor nem érintett meg különösebben a régi szinkronok hiánya, azóta szerencsére sikerült megszerezni őket.

@szmoker (Homo Trollicus): szerintem itthon aki ezt látta, nagy többségben szinkronnal láthatta annakidején, vagy magyar, vagy német nyelven.

@lonecoyote: Kösz, azt azért megnézném, hogy a begyepesedett kivénhedt prűd tanárok ezt az erőszakorfgiát nézetik a gyerekekkel :)

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.04. 20:57:17

Nekem is ez az egyik kedvenc filmem. Érdekes, hogy én is egészen kicsi voltam még, mikor először láttam, és akkor nekem se tűnt fel a brutalitás, pontosabban igen, de valahogy nem rázott meg, és Murphy tragédiája is csak amolyan lábjegyzetnek tűnt ekkor. Viszont én is vagy ezerszer megnéztem, és féltem ED 209-től. : )
Amikor középsulis koromban újranéztem dvd-n, akkor döbbentem rá, hogy milyen rohadt brutális egy film is ez, furcsáltam is, hogy szüleim engedték, hogy állandóan ezt nézzem, mintha csak valami gyerekfilm lenne. Mondjuk az a tapasztalatom, hogy sokan tényleg komolytalan műnek tartják, de ezzel csak azt bizonyítják, hogy rettentő felszínesek. Nálam pont fordítva működik, minél érettebb vagyok, ez a film annál komolyabbnak tűnik. És tényleg Minden nagyon rendben van benne. A poén az, hogy akkoriban ilyen végeredmény tudott születni egy viszonylag kis költségvetésű, oltári blőd című akció sci-fi-ből, amit leginkább azért hoztak tető alá, mert nem sokkal előtte a Terminátor nagy siker volt. Most meg...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.04. 22:20:38

@Lakat Barnabás: Most meg összetesszük a két kezünket, hogy van egy Terminatorunk és egy Robotzsarunk. Pfejj azok a 80-as évek. Istenem... miért nem akkor éltem, és miért nem mehettem akkor moziba?!?! :'(

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.02.05. 12:30:28

Ha a Pro7-ről felvett verziót nézted szakadttá, akkor nem csodálom, hogy a cifrább jelenetekre nem emlékeztél: a németek mindent rommá vágnak a tévéforgalmazás előtt, akkor is ha a hajnali kettes műsorsávban adják öt piros karikával.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.02.05. 12:34:21

Ja, amúgy szüleidnek gratulálok, hogy két(!) vagy akár 12 éves korodban Robotzsarut nézettek veled. Ez nagyon nem menő.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.05. 15:06:24

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Én 6-7 évesen Robotzsarut, Alient, Rémálom az Elm Utcában, Sikoly, Kampókéz filmeket néztem. És nem azért, mert a szüleim engedték, mert nem engedték. DE képes voltam már akkor megkülönböztetni a filmeket a valóságtól. Ez fejben dől el. Valaki felnőtt korára se tud elvonatkoztatni a filmektől, stb... nem egyszerű dolog ez.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 18:25:29

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: én ismerem ezt a srácot, teljesen normális, hétköznapi tömeggyilkos lett belőle

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 19:48:57

@REMY: Itthon nem lett volna jó világod, örülhettél, ha videón láttad ezeket, nemhogy moziban. Bár a Robotzsarut 89-ben bemutatták.

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: előtte is láttam, meg utána is, és azokról se emlékszem. azt tudom, hogy a német tévék előszeretettel vagdosták meg a filmeket, de pl a Conant is ilyen verzióban láttam nagyon sokszor, és nem volt úgy szarrávágva, mint később az rtlklubos verzió.
sztem meg menő. így születnek a filmbuzik, mit kellett volna néznem, Hamupipőkét? már akkor se érdekelt.

@scal: és ezt muszáj mindenkinek tudnia?

lonecoyote25 2014.02.05. 20:20:01

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Nekem a szüleim eléggé nem megengedőek voltak ilyen szempontból, de titokban a kanapé mögött lapulva azért sikerült megnéztem velük a Maraton életre-halálrát, és nem bánom, mert eléggé nagy élmény volt akkor nekem. Ma már nem annyira. De még elárulom, hogy erotikus filmet is 18 éves korom előtt láttam titokban. Valószínű ezért lettem ilyen aberrált állat, hogy Bergman-filmeket nézek a szabadidőmben. :)

lonecoyote25 2014.02.05. 20:31:05

@Santino89: Hamupipőke engem se érdekelt akkor, most meg igen. Újabb bizonyíték, hogy nem vagyok teljesen normális. :) (Hát még, ha elárulnám, hogy úgy általában szeretem a Disney-klasszikusokat. :S)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 21:06:20

@lonecoyote: "Valószínű ezért lettem ilyen aberrált állat, hogy Bergman-filmeket nézek a szabadidőmben. "

öööö... tilt

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 21:07:14

@lonecoyote: jah bocsánat az előbbiért csak piros lap... "Hát még, ha elárulnám, hogy úgy általában szeretem a Disney-klasszikusokat." a tiltás ezért jár csak igazán :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 22:04:27

@scal: mit baszogatod, te meg megnézted kétszer a Berlin fölött az eget, pedig nem is tetszett.
Bergmant én is nézek, Disney klasszikusokat meg mind láttam, bár a Hamupopóka pont nem a kedvencem.

lonecoyote25 2014.02.06. 17:57:38

@scal: Hát, asszem lesz még pár tiltásom itt. :)

szekőcei 2014.04.07. 12:55:56

a Jézusos analógia nekem hiányzik, ha már rétegek, mögöttes jelentéstartalom... ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.07. 13:08:36

@szekőcei: arról én is csak máshol olvastam, személy szerint nekem nem tűnt volna fel, így különösebb mondanivalóm sincs róla. majd talán újabb tíz év múlva :)

szekőcei 2014.04.08. 08:02:43

@Santino89: nem kell olvasni, elég ha jobban odafigyelsz:
-feltámad a halottai közül
-vízen jár

Mindez viccesen előadva:
youtu.be/pGemfKLV1JA

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2016.06.13. 20:22:15

Szerintem teljesen oké a rendezői változat szinkronja, Forgács Péter egyébként is érdemtelenül elhanyagolt magyar hang, nekem nagyon tetszett, hogy főszerepben hallhatom.
süti beállítások módosítása