Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Transformers 2 - A bukottak bosszúja

2014. július 19. - scal

A most következő kritika szinte napra pontosan négy éve íródott. Gondoltam hogy itt ott belenyúlok és javítok rajta, de tegnap átolvastam és olyan jókat szórakoztam rajta, hogy ez most marad így. Érdekes látni a jóslataimat, amiből aztán nem sok minden teljesedik, ahogy a négy évvel korábbi viszonyokat is. Remélem nektek is hasonlóan kellemes pillanatokat szerez az iromány.

G.I. Joe-val ellentétben Transformer élményeim már voltak. Mindig lenyűgözött, hogy valami teljesen másból képesek átalakulni félelmet nem ismerő robotokká. Keresztanyám vett párat még annak idején, aztán nem győzte anyámnak mesélni, hogy egy fél óra alatt szétszereltem a csodás autókat. Időbe telt mire elmagyaráztam neki, hogy nem szereltem szét semmit, csak ezek kicsit többet tudnak mint egy hagyományos autó. Na ők a Transformerek.

transformers-revenge-of-the-fallen-standee.jpg

Oka is van, hogy miért pont róluk szól a következő kritika mégpedig az, hogy most néztem meg a második részt - az első rész nekem nagyon tetszett, de hát kinek nem. Valamint kereken egy éve volt a hazai bemutatója a filmnek és megnéztem mennyiért lehet kapni a DVD-t, és az alig 2000 forintos fémdoboz láttán bizony meglepődtem. Hogy lehetséges az, hogy egy film, egy évvel a premier után már szinte turkálós áron kapható?

Sajnos úgy, hogy a Transformers második része bizony nem tudta átvinni a lécet, amit még az első állított fel. Sajnos a készítők megelégedtek annyival, hogy a robotokból többet és nagyobbat pakoltak a filmbe, ráhúztak valami storyt az egységmátrixról - ez utóbbit egyébként idehaza is lehetett olvasni a Semic jóvoltából még a '90-es években - és mindezt megfűszerezték gagyi poénokkal. Én azonban mégis megvédeném ezt a filmet, mert azért olyan nagyon rossz nem lett.

Michael Bay-ről már volt szó az oldalainkon egyéb munkái kapcsán, de ott csak körvonalazódott az, hogy micsoda munkamániás egy pöcs. A halálba hajszolja embereit. "Az idő pénz" a filozófiája. Ennélfogva nem akar ő jópofizni, hanem minél előbb kész akar lenni a filmmel, aztán már adni is lefele. Miközben néztem az extrákat egyre az járta fejemben, együtt tudnék-e dolgozni egy olyan emberrel, aki mindenhol jelen akar lenni, aki mindenbe beleszól, aki ennyit görcsöl, aztán egy jól sikerült jelenet helyett nem ünnepel, hanem már rohan a következőre. Nem akarok ugyan senki feje felett pálcát törni, hiszen ez mégis csak egy vágott anyag, de ha az eredmény egy ilyen film lesz, akkor nem biztos, hogy a legjobb eszközökkel operál. Állítólag még a Tokiói premier előtt két órával is dolgozott a film végső változatán.

Megatron-transformers-revenge-of-the-fallen-27487267-1024-768.jpg

Kezdjük a kevés pozitívummal. A Transformers már az első részben is azzal csalt be mindenkit a moziba, hogy hihetetlenül nézett ki a CGI. Az ILM mostanra érte el azt, amit a Veta 2000-re letett az asztalra. Tudjuk, hogy ilyen robotok nem léteznek - legalábbis a nem álltak kamera elé - és mégis annyira valósághűek hogy az már ijesztő. És nem egy sivatagról, vagy egy repülőgépről beszélek, hanem egy bonyolult mechanikájú robotról, ami ráadásul két mp alatt átalakul valami járművé. Minden tökéletes rajtuk, minden a helyén van. Ez ebben a filmben is rendben van, az egyetlen probléma egy második résznél, hogy ezt bizony már megszokta az ember az elsőben. A legnagyobb hiba ilyenkor pusztán a több, nagyobb elvét követni. 

Számomra a kisebb robotok sokkal jobban tetszettek, mint például a hatalmas kétkerekű a film elején, vagy a Pusztító a film végén. Ez utóbbi annyiban érdemel dicséretet, hogy ilyenek valóban léteztek, még meg is lehetett vásárolni anno és összerakni egyetlen hatalmas robottá. Ebből a szempontból nem lebecsülendő, hogy ilyen mélységig foglalkoznak a Transformerek univerzumával és nem álltak meg Optimus és Megatron szintjén. A második pozitívum ugyanebből ered, mégpedig a CGI akción. Amikor két robot csépeli egymást, az valami olyan valósághű, hogy nem találok szavakat rá.

Minden más viszont sajnos a béka segge alatt van, amiről leginkább a három "író" tehet, akik apple gépeken, meg szállodai szobában dolgoztak miközben bekaptak néha egy-két homáros szendót. Meglehet ha kenyeret és vizet kapnak a történet nem merült volna ki a zúzás-menekülés-zúzás koncepcióban. Állítólag őket is macerálta Bay rendesen, de ezt ennyire nem észrevenni. Valami ürge azt nyilatkozta, hogy ehhez képest az első rész egy gyenge reklámnak tűnik majd. Úgy szeretem az ilyen nagyotmondó baromságokat. Az első rész ehhez képest egy Shakespeari dráma. De most komolyan, állítólag ott sztrájkoltak az írók a film készítésekor. Ennyi erővel éhen is halhattak volna, ezt Bay egyedül ki tudta volna találni. Pedig igyekeznek. Olyannyira nem rágják a szánkba a mondanivalót, hogy még másfél óra után sem igazán tudjuk most mi a franc is történik ebben a filmben.

meganfox_revenge-of-the-fallen-wallpaper.jpg

Személy szerint nekem semmi bajom Shia LaBeouffal, még tetszik is benne, hogy nem az a tipikus szépfiú. Nem egy nyálas buzi. Amolyan átlagos srác, lehetnél te vagy én is. És a kis szemét még mindig csak 24 éves. Sok filmjét láttam már, számomra mindegyikben hozza amit kell, hogy gáz szövegeket tesznek a szájába az nem az ő hibája. Itt is rendesen odateszi magát - állítólag még a legdurvább jeleneteket is ő játszotta, ez esetben pedig le a kalappal - hozza a kissé félszeg lúzert - amolyan Wanted figura, csak ő az első rész eseményei után maradt lúzer - amikor például magyarázza, hogy de tényleg csak a GPS beszél az autóban, mintha bárki is elhinné, hogy az autója beszél.

Megan Fox már más tészta. Régen egy trilógia főhősének nem véletlenül volt minden egyes részben új nője - pl. Indiana Jones. Mert amikor egy filmben a jófiú elnyeri a csajt, akkor utána következőben már muszáj valahogy a csajt is belekeverni a dolgokba, azon felül, hogy tipikusan hétköznapi dolgokat is kell mutogatni. Hát ez itt egy-az egyben megvan. A két fiatal másról sem beszél a film során, minthogy mikor mondják már ki, hogy SZERETLEK. Ráadásul a film elején Sam egyetemi kollégiumba költözik és persze Mikaela féltékeny lesz rá. Az írók persze belekeverik őt is és megint mutogathatja a seggét, meg a melleit, ahogy slóóóóó móóóósionban ringanak a nagy totálok során. Szóval akármennyire is fájó én azzal kezdtem volna, hogy Megan Fox dobbant és Shia egyedül lúzerkedik tovább.

A másik oltári nagy baj, hogy itt nem egy comic relief van, de rögtön egy tucat. Kezdjük a szülőkkel. Rémes, főleg amit az anyuka levág. Ráadásul semmi funkciójuk a filmben. Aztán itt van Sam kollégiumi szobatársa, aki annyira idegesítő, hogy még John Turturro is lesokkolja csak fogja már be. Szintén semmi funkciójuk az iker transformereknek. Mintha két Jar Jar Bingset látnánk. Hülye szövegeket nyomatnak, és vezetik magukat, amikor az egész csapat kényelmesen elfér Űrdongóban. Persze ilyesmin senki nem akad fent, hogy magát vezeti két autó országon világon keresztül. Na most ha ezt a sok mellékszereplőt szépen kilapátolják a francba, még mindig marad egy valóban vicces alak, aki nem más, mint a kis szemét játékautó robot. Talán neki van csak - erőlködés nélküli - vicces pillanata az egész film során.

Sam-transformers-revenge-of-the-fallen-27487324-1024-768.jpg

És ahogy lenni szokott a sok fölöslegesen előtérbe helyezett kínos szereplő elveszi a lehetőséget a valóban fontos karakterektől. Szinte csak Optimussal és Űrdongóval foglalkoznak egész film alatt, hova lett Acélfej, meg Racsni, meg a többiek? Néha feltűnnek a háttérben, de aztán máris pucolniuk kell, mert jön a két Smart kocsi - ha belegondolok nagyon groteszk ez a név az ikrek esetében. Megatron és Üstökös kettőse kezd hasonlítani Igthorn herceg és Tódi karakterére a Gumimacikból annyit és olyan ostobán ármánykodnak. Rajtuk kívül csak a Bukott és Vihartűz az említésre méltó. Ez utóbbit gyorsan ott is hagyják a nagy kopárság közepén, nehogy elvegye a teret a két idióta ikerkocsitól.

Összességében a Transformers második része azért simán megér egy nézést, és moziban mert ott mutatja meg igazi erejét. Mindenesetre jövőre érkezik a harmadik rész, reménykedjünk benne, hogy követi a trilógiák szinuszgörbéjét, és kijavítja a második rész magabiztosságból eredő hibáit - Fox pl. már biztos nem lesz benne.

A DVD kiadásról -

A piacon jelenleg csak két DVD-s verziók keringenek. Van slipcase, fémdobozos, és figurás verzió, amiből egy Űrdongó szerűség hajtogatható ki. Tartalomra teljesen egyformák, mindenki azt választja amihez kedve van. Kicsit több mint féléve jelentek meg, de akkor is túlzás, hogy ilyen olcsók. A Blu-ray szinte egyszerre látott napvilágot a DVDk-kel, ráadásul két BD ami mindössze egyetlen plusz kisfilm többlettel, és a DTS előnyével rendelkezik.

IMG_7076-sm.jpg

A fémdoboz gyönyörű, kicsit minimalista, de a jelek faszántosan csillognak a napfényben. Bévül a Bukott mereszti ránk enervált szemeit, és érthetetlen módon ugyanolyan szürke korongokat kapunk mint a Vasember esetében. Az első korongon a film található 2.40:1-es arányban és sajnos csak 5.1-es eredeti, magyar, cseh és lengyel hanggal. Ez a film azért elbírt volna egy DTS-t igaz örüljünk hogy a maga 140 percével rápasszírozták a korongra. Valamint megtaláljuk Bay és két író közös kommentárját, sajnos csak angol felirattal, de legalább felirattal. Bár a cseheknek azért sikerült lefordítani ezt is.

No de a második korong itt a lényeg. Kezdve a 10 perc híján film hosszúságú werkfilmmel. A 130 percet megnézhetjük darabokban is, de tényleg egy élmény. Bay lehet hogy egy pöcs, de vállalja a kamerák előtt - azt hiszem erre mondják már, hogy elhivatott. Rengeteg csúnya szót sípolnak ki, és van amit ki sem sípolnak. Minden lényegesebb állomás szerepet kapott, sőt még Spielberg is megszólal, bár a legtöbbet Bayt mutatja a kamera. Vagy önimádó, vagy tényleg sokat dolgozott a filmen. Számomra leginkább az volt érdekes, amiről eddig csak hallottam. Miszerint az amerikai sereget népszerűsítik egy filmben - itt pl. még a szuperfejlett robotokat is hazavágják sec-perc alatt - akkor minden harci járműt és fegyvert ingyen bocsátanak rendelkezésre. De az a rész is megér egy misét amikor a piramisokhoz belógnak, vagy amikor a négy vágó kicsit viccesen meséli hogyan terrorizálja őket Bay napi szinten. 

Az ILM-eseket ugyan nem tudta utolérni egy ideig, de aztán arra is kitalált valamit. Csodás egy főnök lehet. A Tokiói - június 6. - parádé valami fantasztikus lehetett. Egy-egy ilyen nagyobb film világpremiere eleve jó móka, de aki tudja, hogy a japánok milyen őrjöngésekre képesek az könnyen elképzelheti a végeredményt. Még egy életnagyságú Űrdongót is építettek, a legtöbbet feltett kérdés pedig: "Ön mivé alakulna át, ha megtehetné?"

Starscream-transformers-revenge-of-the-fallen-27487368-1024-768.jpg

A Tokiói eseményekről van még egy kisfilm, ez kb. 10 perc. A Transformers 25 éve című alig 10 perces kisfilm a legnagyobb csalódás, szinte nulla tartalommal. Kapunk három kihagyott jelenetet, amihez nyugodtan még egy félórát hozzácsaphattak volna a kész filmből és akkor csak javítanak rajta. Jellemző, hogy a 3-ból két jelenet a Witwicky család baromkodásait mutatja be. A félórás CGI kompozit egész jópofa, a Linkin Park videó ugyanolyan jellegtelen mint az egész film zenéje - el is gondolkoztam, hogy esetleg eljárt a klipek felett az idő? - valamint megnézhetjük a theatrical trailert és egy rakat artworkot a robotokról.

A szinkron szerintem kifejezetten pofás lett, annak pedig, hogy Optimus új hangot kapott sajnálatos oka, hogy Kristóf Tibor tavaly szeptember 8-án meghalt és mivel már előtte is hosszú ideig betegeskedett nem tudta már bevállalni. Azonban Szélyes Imre is tisztességes munkát végzett. Szóval mindezek tükrében én nem írnám le a filmet, kétségtelen hogy nem hozza az első rész szintjét, de valljuk be, az a ritkább amikor ez megtörténik, erről szólnak a folytatások. 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása