Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nejem, Nőm, Csajom (2012)

2016. március 04. - scal

Kezdem a jóval. Ez a film az idióta külföldi trend majmolás - ami tetten érthető a plakáttól kezdve sok mindenen át - ellenére már majdnem nézhető magyar produktum. Kifejezetten jót tett a gyeplőszorítás a magyar filmnek, mert sok szar helyett, kevés szar készül, és még annak a szarnak is van tartása. Úgyis fogalmazhatnék, ez kellene hogy a szint legyen, ha totálisan elcsesznek egy magyar filmet. Vagy: bárcsak ilyen lenne minden rossz magyar film. Vagyis a Nejem, nőm, csajom-ban attól függetlenül, hogy egy bűn rossz film, ott volt a lehetőség. Ami legalább akkora dicséret, mint amikor a gyerek orra bukik az első tétován megtett lépés után.

nejem_nom_csajom_2d.jpg

Félreértés ne essék, ez egy kritikán aluli magyar film már megint, de itt legalább látszik a próbálkozás. A filmet az a Szajki Péter rendezte, akit pajzsra emeltek az Intim fejlövésért. Most egy sokkal könnyedebb, közönségbarátibb alkotással jelentkezett. A színészek is rendben vannak, Rudolf Péter - Schell Judit hozzák a tőlük elvárható színvonalat, Stohl András ekkor még épp kereste az utat a trauma után, Tompos Kátya bája pedig, idióta szerepe ellenére is átütött a vásznon, még akár az egyik legjobb feltörekvő tehetség is lehet, ha kicsit jobban válogat szerepeket - már amennyire nálunk lehet válogatni a kendermagban. A citromdíj Lovas Rozinak jár, akinek ennivalón hülyének kellene lenni, de sajnos helyenként rémesen mesterkélt, meg túljátszott. De nem ő a hibás.

A forgatókönyv. A forgatókönyv, amit ketten tákoltak össze, a rendező úr, meg a neje, Vörös Adél, aki a VOX munkatársa is volt egy ideig és helyenként egész jó filmkritikákat írt. Na most ha írás közben Szajki dominált legközelebb Adél tegye, ha fordítva, akkor viszont Adél hagyja Szajkit érvényesülni. Ez a forgatókönyv botrány. Botrány, hogy úgy írnak valamiről, hogy ha két kört mennének este Budapesten máris lenne némi tapasztalatuk a dolgokról, botrány, hogy sikerült tocsogni a klisékben, a legsótlanabb, legkategorikusabb sarkalatos szélsőségekbe belemenni. A rosszul megírt fordulatokról, és röhejes párbeszédekről nem is beszélve, de azt ha az ember nem növi ki egy idő után, nincs mit tenni sajnos.

A történet négy pár körül zajlik - jé, mint a Nem kellesz eléggé esetében -, adva vagyon egy műsorvezetőnő, akit egy gazdag vállalkozó sehogy sem akar a hálószobájába invitálni, egy orvos család, ahol az apukának egy idő után furcsa lesz, hogy kisfia nem igazán hasonlít rá semmiben, egy párocska, akik úgy gondolják jó buli kipróbálni a szvingerezést mielőtt végleg egymásnak fogadnak hűséget, és egy katolikus házaspár, ahol valami lappang a mélyben, és ez lassan férj és feleség közé áll.

nejem_nom.jpg

Négy egészen érdekes sztori, érdekesen elmesélve, ugrálva az időben, meg dramaturgiailag elég jól megoldva, hogy az érdeklődést mindvégig fenntartsa. Akkor mi a baj? Mint írtam a sztereotípiákban való tocsogás. Például a párok kreálása eleve szörnyű. Műsorvezetőnő - vállalkozó; orvos család, újgazdag párocska, mind már megint az egekben társadalmilag, Magyarországon nem ismerik a melósokat, legalábbis a filmesek. A legalja a katolikus tanító házaspár, de hát még ők is értelmiségiek. Aztán... Másnak nem idegesítő, hogy minden filmes otthon, valójába lakás, ami kong az ürességtől, és ezt még hangtechnikai szempontból sem tudják kiküszöbölni? Vagyis nem azt érezni rajta, hogy ez a szereplők életének része, csupán ez is egy díszlet, amiben járkálnak a felvételek alatt.

Vagy. Tényleg így kell tipizálni a melegeket? Érzékeny a bőrük, alkotói tevékenységet folytatnak, és összességében semmi rossz tulajdonságuk nincs. A szvingerezés nagyon dívik manapság, főleg a fővárosban, ahol jódolgukban nem tudnak már mihez kezdeni a gazdagok, de most komolyan miért hiszik azt az írók, hogy ez úgy működik, mintha Zed meg a Béna elszabadult volna a Ponyvaregényből? Mindeközben a katolikus házaspár kimérten vacsorázik, társalog egymással - és Tompos Kátya! -, keresztek a falon, meg szent képek, szorosan begombolt ruha, és fonott kalács haj. 2012 van basszátok meg! A katolikusok nem űrlények, ilyen ma már falun sincs, nem hogy a belvárosban. És akkor a fő problémát az okozza, hogy katolikus férjuram nem tudja magát kifejezni, katolikus menyecském - TOMPOS KÁTYA bazzeg - meg nem képes letérdelni elébe néhanapján? Honnan szedték ezeket a nevetséges ötleteket?

Az újgazdag párocska kalandja is egész máshová fut ki mint kellett volna, elvégre ez egy vígjáték akart lenni, nem dráma. Pedig bizalmat szavazván még a pofátlanul beépített sörreklámot is megbocsátottam az elején. Talán a legjobb beszélgetések még az orvos család, meg Schell és Rudolf között zajlanak, bár ez utóbbi történet a leggázabb az egész közül, amolyan én kérek elnézést, hogy ez a baromság az alkotók eszébe jutott fajta. Akartak bele csempészni egy kis morális mondanivalót is - jobb lett volna ha most csak a vígjátékra koncentrálnak -, és a politikai korrektség jegyében még egy leszbikus párt is sikerült a végére találni. Pedig teljesen fölösleges volt az már. Nem É-LET-SZA-GÚ! Nemi életszagú.

Amennyiben tetszett a kritika, akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

UI1: A vetítést ráadásul volt szerencsém az alkotókkal együtt végigizgulni, akik szemmel láthatólag nagyon élvezték a közös marhulást, de mindezek dacára maradok a bevezetőben leírtaknál, ez legyen a ROSSZ film aposztrofálása az értelmező kézi szótárban.

UI2: És azt mondtam már, hogy ez a gyönyörű Tompos Kátya is ott volt, és a leghülyébb szerepet osztották rá...? Igen mondtad már.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.19. 20:57:49

Én már évek óta nem merek magyar filmet nézni sajnos. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.19. 20:59:39

@lisztes: nyugi nem vagy bolond, ha nem sajtós lenne, én se ültem volna be rá (majdhogynem még így se :D)

bukszindeksz 2016.03.04. 19:40:06

Mi van nálatok, nosztalgia műsor? Tegnap is vmi tavalyi ismétlést olvashattunk.

2016.03.04. 19:54:22

@bukszindeksz:

Ellustultak az állandó szerzőink. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.04. 23:41:57

@bukszindeksz: az van, hogy itt a magyar filmhét, és újra műsorra kerültek ezek a filmek, és ilyenkor újra elővesszük őket, mert aktuálissá váltak

a lustasághoz annyit, hogy reggel 10-től éjfélig a MOM-ban vagyunk három kollégával is, jövőhéttől jönnek a friss anyagok, annak is örültem, hogy a Saulról tudtam írni meg a megnyitóról

türelmedet kérem

de minthogy eddig nem nagyon emlékszem a nevedre, Te is régi olvasó lennél, de új hozzászóló? :D

(de egyébként ismétlés a Tudás anyja)

bukszindeksz 2016.03.05. 01:51:05

@scal: "...újra elővesszük őket, mert aktuálissá váltak..."

Köszönjük. De tényleg!

"Te is régi olvasó lennél, de új hozzászóló? :D"

Igen, leginkább olvasok, nincs bennem "kommentkényszer".

Ezekkel a filmekkel az a baj, hogy nincs felelőse. Ha szar lesz, senki nem kerül hátrányba miatta, többnyire ugyanaz a stáb hamarosan készítheti a következő szart. Az, hogy egy rendező "ír" egy forgatókönyvet, amihez aztán kvázi producerként pénzt tarhál, aztán megrendezi és még a vágást is maga végzi, szerintem nonszensz. Az amerikai modell - ahol a rendező egy filmhez szerződtetett szakember - hatékonyabbnak tűnik...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.05. 12:03:36

@bukszindeksz: de épp arről van szó, hogy az utóbbi 3-4 évben nálunk is megindult valami, sokkal jobb filmeket láttam most mint öt éve, és nagyon meggondolják kinek adjanak pénzt (Sas Tamás kizárva, stb :D)

bár az is érdekes, hogy tegnap N. Forgács is arról bezsélt jön a magyar Reneszánsz, erre letesz egy iylen kritikán aluli Pillangókat

bukszindeksz 2016.03.05. 12:08:51

@scal: még mindig azt mondom, egy rendező ne írjon forgatókönyvet és fordítva.

Oldfan 2016.03.05. 15:04:43

@bukszindeksz: Kész szerencse, hogy Ingmar Bergman nem osztotta ezt a véleményt, különben az életműve jelentős része meg sem született volna. Ami nagy kár lenne.
Az írjon forgatókönyvet, aki ért hozzá. A rendezői tudás nem kizáró ok.

bukszindeksz 2016.03.05. 15:12:31

@Oldfan: melyik mai magyar rendező hasonlítható Ingmar Bergmanhoz?
A filmkészítő először töltse meg a mozikat, ha az sikerült, akkor lesz miből "önmegvalósítani".
Persze ha saját vagy szponzori (nem állami) pénzből készít mozit 6500 nézőnek, az más tészta, mondhatnánk: magánügy.

Oldfan 2016.03.05. 15:24:02

@bukszindeksz: A Bergman szintű direktorok hiányáról vagy az "önmegvalósításról" írottakat nem tudom vitatni. Ami kár, mert nagyon jól jönne pár ellenérv lehetősége a magyar filmművészetnek. De a rendező -forgatókönyv viszonyról szóló megállapítás nagyon általános jellegű volt, nem? Ne vedd rossz néven, de kézenfekvő volt az ellenpélda.

2016.03.06. 01:06:52

@Oldfan:

bizonyos típusú filmeknél működik, de ritkán.
sokkal jobb, ha a rendező mintegy reagál, gazdagít valamennyire hozzáillő forgatókönyveket.
akik maguk írták a filmjeiket, bergman, fellini, allen stb. jobbára szűk körben mozogtak, ugyanazt adták elő mindig kicsit más változatban.
főleg tömegfilmeknél, vagy bizonyos témákban, kellően változatos életműkísérlet esetén ez ritkán működik.

Oldfan 2016.03.06. 06:08:29

@WiteNoir: Na igen, csak jön a kérdés, hogy a rendezőkém belátja-e annak igazságát, amit fentebb írtatok. Gyakorta az ego győz, ahogy bukszindeksz véleményezte. Kivéve ha stúdióvezetés és/vagy a pénzforrást adó a sarkára áll. Mert "Money makes the world go round," mint azt tudjuk a Kabaré óta.

bukszindeksz 2016.03.06. 08:21:25

@Oldfan: Az HBO Aranyélet produkciója erősíti, amit írtam: a producer összeválogatta a csapatot, minden területre profikat és a végeredmény nemhogy nézhető, de világszínvonalú lett.
Ugyanezt a profi hozzáállást a mozi is "elviselné".

Oldfan 2016.03.06. 08:35:01

@bukszindeksz: Az egyik produkció azért lesz jó, mert profik dolgoznak minden részterületén, a másikat egy ember kézjegye tesz azzá. (Bergman, Woody, stb.) Nem hiszem, hogy erre általános szabály létezhet. Mindig a végeredmény minősít. Meg a kritikai és nézői fogadtatás,továbbá a pénzcsörgés... :)
Összetett szakma a filmkészítés. Na, ennyi elég is "bölcselkedésemből."

2016.03.06. 13:48:31

@Oldfan:

egy ember kézjegye akkor is rákerülhet, ha nem ő írja a forgatókönyvet.
de lehet hogy ő dolgozza át más forgatókönyvét, ez meg már köztes eset.
süti beállítások módosítása