Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezt néztük a Moziban 6. - Dr. Parnasszus és az őrült ember álma (2009)

2024. február 21. - scal

Akár ez is lehetne a címe a filmnek. Vagy bármi más. Mondjuk Az ember tragédiája, jaaa, hogy az már foglalt? Talán elég beszédes, hogy a film honlapja még mindig coming soon állapotban van, pedig kb. négy hónapja volt az amerikai premier. Vagy, hogy első nap talán 30-an voltunk a moziteremben? Ez nem hiszem hogy számítana csak mellékzönge semmi más. Ugyanis egyedül a film számít sajnos.

parnassus.jpg

Gondolom azzal minden valamirevaló mozirajongó tisztában van, hogy ez az a film, aminek forgatása közben halt meg Heath Ledger - és már az is két éve volt. Tudom, tudom, A sötét lovag is az utolsó filmje volt, de azt még be tudta fejezni. Mit lehet tenni ha meghal a főszereplő? Lásd még Holló. Terry Gilliam első verziója: leállunk az egésszel, persze a producerek reménykedtek, hogy kicsit kreatívabb lesz. Második ötlet: legyenek rajzfilm betétek. Oké legyenek. Aztán jött Johnny Depp és azt mondta, Ledger ennél többet érdemel, mi lenne ha szólnánk az íróknak, hogy dolgozzanak még a forgatókönyvön kicsit. Gilliam nem akarta, ekkor már két hónapja álltak. A producerek meg egymás után vágták fel ereiket.

Ekkor bekopogtatott Jude Law, és így szólt, Terry írjuk már át azt a kurva forgatókönyvet! Gilliam fontolóra vette a dolgot, de úgy döntött erre senki sem képes, és elment horgászni Barcelonába, közben dolgozott egy másik rétes mesterművén, a Don Quijote-n. A producerek meg elkezdtek koldulni a Broadwayen, hogy valami pénzük nekik is legyen már. És akkor jött Colin Farrell, és rááüvöltött Gilliamre. Szedd már össze magad, a kisujjadban is több ész van, mint az egész Föld lakosságának, TE, igen TE át tudod írni a forgatókönyvet, és Én, illetve Johnny cimbi, meg Jude cimbi, meg ÉN ingyen vállaljuk a reánk háruló részt. Ingyen? Az más. Felelte Gilliam és gyorsan átírt három mondatot, majd befejezte a filmet.

Ugyanis a jó hírem, hogy film működőképes, még úgyis, hogy tudjuk, mindez Ledger halála miatt történt. Nincs erőltetettség érzés, amikor a színészek közt váltás történik, ha Ledger játsza el az ominózus részeket, akkor se lesz más a történet vége. Sőt ha Ledger életben marad ez a film akkor is zagyva, értelmetlen és öncélú marad. Ha Gilliamről kiderül, hogy fokozatosan bomlik el az agya, az persze mentő körülmény lesz.

542.jpg

A trailert ugyanis egy teljesen más filmből vágták össze. Egy izgalmas, kalandos, csodálatos filmből. Egy filmből, melyben Dr. Parnasszus, aki nyilván nem olvasta a Faustot, de még Az ember tragédiáját sem, oktalan módon alkut köt az ördöggel. Majd különböző korokon át, ahol időt és teret utazik, harcol a sátán ellen, közben még teste, arca is formálódik, hogy a végső csatában eldőljön, szabad-e az embereknek a képzeletükre hagyatkozni. Helyette van a B verzió, melyben Christopher Plummer egy olyan halhatatlan (?) embert játszik, aki alkesz, szenvedélybeteg, mániákus hazudozó. Egy csöves, aki összetákolt társzekerén próbálja előadni azt a számot, ami már az 1800-as években kiment a divatból. Közben az ördög brillírozik, most Tom Waits alakításában - de ördögöt nem olyan vészes alakítani, vagy igen? Lily Cole pedig 21 évesen próbál 16-nak látszani, kevés sikerrel.

A legnagyobb gond viszont, hogy se a történet nem működik, valahogy érdektelen lett és egyszerű, se hangulat nincs - pedig Gilliam lopott ám rendesen Tim Burtontól, és saját magától, pl.: Münchausen báró kalandjai -, de talán még a színészek sem - Ledger egy az egyben olyan, mint amikor Joker-t alakított. Ezt így, ebben a formában már láttuk. Például a Grimmben, vagy az Időbanditákban. Gilliam kezd hírhedt lenni, hogy valami gebasz, mindig adódik a forgatásain. Leég a díszlet, vagy összedől, vagy hetekre leállnak, vagy épp meghal a főszereplő. Egyre veszélyesebb vele dolgozni. Vagyis a helyzet az, hogy Colin Farrell tévedett. Ezt a filmet már Terry Gilliam sem tudta megmenteni. Kár érte.

A kritika először tizennégy éve jelent meg a Fatum Portálon.

Ha tetszett az ismertető, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása