Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az út

2011. január 22. - Santino89

Cormac McChartynak egy regényét sem olvastam, de a belőlük készült filmek zseniálisak. A Nem vénnek való vidék, és ez a film is. Valami elképesztően nyomasztó élmény, mégis ott van benne az emberség, a jóra való törekvés.

Mindig is érdekelt az apokalipszis utáni emberek élete, és ezt ennél valósághűbben és nyomasztóbban nehéz lenne ábrázolni. Az operatőr kiválóan mutatja be ezt a szürke, szomorú helyet, ahol sosem süt a nap, örökös szürkeség az úr, és többé már a tenger sem kék. Az egyszerű, kellemes aláfestő zene pedig a melankolikus hangulatot erősíti bennünk. Szintén rengeteget tesz hozzá az élményhez a narráció, amely pontos képet ad főhősünk érzelmeiről, miközben egy pillanatra sem válik erőltetetté. Viggo Mortensen különben nagyszerű a fiáért és a túlélésért mindenre képes, agyongyötört férfi szerepében. Sajnos a gyereknek van néhány idegesítő pillanata, de ez a legtöbb, amit hibaként fel tudnék róni Az útnak. Egy rövid mellékszerepben Robert Duvall is feltűnik, és valami hihetetlen jól alakít, ráadásul remek párbeszédet írtak neki.

Nem tudjuk meg, mi történt, miért lett vége a világnak, de egyáltalán nem is érdekes hőseink szempontjából. Ami még külön jó volt, hogy hihetetlen izgalmas jeleneteket is láthattunk, például amikor hőseink menekültek a kannibálokká aljasodott éhezőktől. Ezen kívül rendkívül megrázó dolgoknak is szemtanúi lehetünk, gondolok itt az ismereten anya és fia halálára. Érdekes módon nem sok erőszakot láthatunk a képen (leszámítva a nyilas szcénát) mégis elképesztően hatásos az egész. Hasonlóan durva a fekete férfi megalázása is. És mégis... Ez valahol egy lélekemelő film arról, hogy az embernek mindig minden körülmények között meg kell őriznie az emberségét, a szeretetét, a hitét és az akaraterejét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2011.01.23. 18:16:39

Teljesen egyetértek abban, hogy egy nagyon nyomasztó lelki élmény a film, realisztikus elemekkel. Én is írtam róla egy cikket, bár én pont a gyakorlatiasabb részét elemeztem ki, abban azért akad 1-2 hiba:
vadonszava.blog.hu/2010/07/14/az_ut_a_tuleles_szemszogebol

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.01.23. 21:20:37

Nagyon tetszik a blogod, borzasztó hasznos! Majd végigböngészem, egyelőre bekönyvjelzőztem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.10. 17:43:19

a helyzet a következő, engem hihetetlen módon idegesített a film, már a koncepció

nem ez volt az első posztapokaliptikus világot bemutató film az életemben, de az első, amely bagatellizálja a MIÉRTET, és ugyanilyen bagatell módon bánik a legtöbb sarkalatos kérdéssel

MIÉRT történt mindez? ha én beadnék egy ilyen regényt már dobnák is vissza, hogy össze fogja zavarni az olvasót. És tényleg, oda jutottam, hogy a tisztelt író úrnak nem volt egy épkézláb ötlete amivel mindezt alátámaszthatná.

Mert. Hogy lehet az, hogy MINDEN élőlény elpusztul, csak az ember nem? Még a PATKÁNYOK is túlélik a legtöbb járványt, a CSÓTÁNYOK még egy atomsivatagban is vígan elélnének. Vagyis maradna - ha nem is megszokott - de felhasználható protein.

Jó persze értem, hogy itt az író nem akart olyan közhelyekkel élni, minthogy járvány, vagy atomháború, és hogy a főhős egy átlagember, aki - igen szerény képességekkel - úgy ahogy próbál másról holnapra élni. Szóval élek a gyanúperrel, hogy az író úr nem tudott kitalálni semmi eredetit. A képi beállítások szépek, sokkolóak de azok voltak az Éli könyvében is, de már (Fallout 3-al tessék már játszani egy kicsit) a Mad Maxben is.

Miért van csak két golyónk? Igen bugyuta ötlet ez. Emberünk egy gyáva archetípus, engem már felesége érvelése is igen zavart (és most hagyjuk, hogy rengeteg anyuka eleve belenyomja a wcbe a gyermekét, azért a legtöbb anyára 95%-ban a gyermekük védelmezése jellemző). Nem foglalkozik senkivel, csak magával, és maximum a gyermekével.

Igazából nem sokat gondolkodtam azon, hogy érdemes-e egy ilyen világban élni. Egyszer egy haverommal beszélgettünk erről, és ő mondta hogy már nem szeretne egy ilyen leroncsolódott világban élni. Én úgy vagyok vele, hogy semmivel nem lehet értelmetlenebb mint a jelenlegiben, ahol még az is fenyeget, hogy MINDEN megszerzett tárgyat, személyt, tudást elvesztünk halálunkkor. Ebből a szempontból ebben a filmben ennél kevesebbet veszthetünk.

Vagyis ha emberünk kicsit tökösebb, akkor valszeg ezer éve talált volna már rendes fegyvert, legalább egy hevedernyi skulóval, mert ebből már most annyit gyártottunk, hogy a konzervkaják is megromlanak már de töltény még mindig lesz, főleg ha minden ember megeszik egy másikat naponta. És Mortensen még élt a régi világban, vagyis ez egy elhanyagolt része a filmnek, nyilván a regénynek is. A hivatkozás erre a CSAK és kész, és ezt én nem lapátolom be.

Ha pedig minden töltény már elfogyott volna. Azt hiszem az emberek vívtak háborút lőfegyverek feltalálása előtt, méghozzá nem is keveset. A túlélés érdekében legalább nyilazni megtanulhatott volna, de hogy egy szigonnyal, vagy dárdával mászkál, amire még támaszkodni is tud, az a létminimum.

Véleményem szerint a Mortensen által megformált karakter már rég elpusztult volna, mert a rátermettebbek megtalálják és kinyírják. Ez a természetes kiválasztódás. Ez a fajta bénázás, már a Zongoristában is idegesített, de ott azért volt értelme bújni, a háború nem tart élethosszig. Ez a helyzet amit a film elénk tár, viszont nem múlik el magától - bár ki tudja? - vagyis itt kockáztatni kell. Főleg ha azt akarom, hogy a FATTYAM jobb életkörülményke között éldegéljen.

Következő. A film azt sulykolja, hogy Mortensenen kívül már mindenki kannibál. (Na persze ez nem igaz, mert a Guy Pierce-os párbeszédből, kiderül, hogy mások is járnak hasonló cipőben, csak nem olyan balfaszul, mint Mortensen) Én ezt nonszensznek tartom, az emberek míg világ a világ különbözőek lesznek, vagyis bizonyára sok kannibál van, de lesznek akik elvből nem esznek embert, és könyörgöm mi a helyzet a vegákkal, akik már MOST sem esznek húst, amikor lehetne. Az ember nagyon sok mindent képes lenyelni ha muszáj, és láttam avart, az valamikor keletkezett, láttam fákat, láttam vizet, mi van a föld mélyében termelhető gombákkal, mohákkal, csavart fahánccsal???

Ebből következik az a pont, hogy vannak olyan városok, ahol jól bevédik magukat a hülye kannibálok ellen, és mondjuk ODA érdemes lenne eljutni. Nem pedig ez a vándorlunk a pusztában a faszom tudja hova, de megyünk, és olykor elbújunk. Ez az elején még elfogadható volt, de félóra után már leharaptam volna a saját lábam egy morzsányi történetért. Merthogy abból aztán semmi nincs ebben a filmben.

Egyszóval Iszonyat csalódás ez a film, az emberek java része már attól elájul, ahogy kinéz - mert nem játszanak játékokkal, azé, ami kb hasonló az avatar hiszivel kapcsolatban is - pedig lehet csak szürke szűrőre volt pénz, meg arra, hogy eljöjjenek ide a Kecskeméti kiserdőbe, mert az néz ki ilyen rusnyán.

A zenét hallomásból levágtam, hogy a Jesse James meggyilkolásából van áthangszerelve - mire a haverom közölte, hogy tényleg ők a zeneszerzők. Arra azonban, hogy Mortensen miért pocskolja tehetségét most már a sokadik no name produkcióban továbbra sem jöttem rá, de ha így halad, jó eséllyel pályázhat, a 21. század Sam Neil díjára. Azt meg nem tudom elképzelni, hogy valami épkézláb filmbe ne hívnák, ahol nem kell csontsoványra lefogynia egy nagyjából 2-3 milkás gázsi kedvéért.

no, hát így dióhéjban ennyi lenne

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.10. 22:22:13

az alkotók feladata, hogy érthetővé tegyenek valamit

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.10. 22:28:31

nagy siker volt a film, úgyhogy azt hiszem ez sikerült nekik :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.11. 01:50:33

persze, mert a legtöbb ember csak néz, oszt kész, lefogadom mindenki a látványért volt oda, meg hogy mutattak pár durva jelenetet

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.12. 15:20:52

Tök jó ez az oldal, kösz, hogy megmutattad, nem tudtam, hogy ilyen van :D
27 millió egyébként nem rossz minden idők legmegrázóbb, legemberibb, legkilátástalanabb, legpesszimistább posztapokaliptikus filmjéért. Nagyon szeretem ezt a műfajt, és ez egyértelműen a legjobb darabja. Eddig.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.06.23. 08:41:18

nem mondod, hogy nem ismerted a boxoffice mojot????

remélem az imdb-t azért igen :D
süti beállítások módosítása