Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A tizedes meg a többiek

2011. augusztus 15. - Santino89

„Nichts kompót!” 

Olyan furcsa jó magyar filmet látni. Persze, mindig megvan az a sajátos magyaros íz ezekben a mozikban, amitől alapból kicsit szerethetőbbé válik számunkra egy-egy alkotás, de tény, hogy ez még borzasztóan kevés az üdvösséghez. Az én generációmnak pedig sajnos a magyar film egyenlő a szar filmmel, ami nem is csoda, hisz az elmúlt 20-25 évben összesen nem készült 20-25 színvonalas film ebben az országban.
Így hát, elő kell vennünk a régi idők klasszikusait, ha olyasmit akarunk látni, ami jó és magyar. Erre pedig nincs ideálisabb választás A tizedes meg a többieknél. Annak idején ezt is láttam valamikor a tévében, de nem sok minden maradt meg belőle, pedig kiváló filmről van szó. Remek a forgatókönyv, végig pergős, fordulatos a cselekmény, egy pillanatig nem lehet unatkozni. A karaktereket szintén kiválóan írták meg a jég hátán is megélő Molnár tizedestől kezdve, Albert inason és a német tiszten át egészen Eduárd zászlósig mindannyian önálló egyéniségek, olyanok, akik miatt érdemes filmet nézni. A mozi humora bár néhol már kicsit elavultnak számít (lásd átöltözős poénok), mégis összességében nagyon szórakoztató. Nem emlékeztem rá, de a háborús jelenetek is elég korrekt színvonalúak a korhoz képest. Amire egyáltalán nem emlékeztem, hogy van egy drámai vonulata is a filmnek, és ez nem kevésbé kiváló, mint a vígjátéki részek. Nagyon tetszett például az a jelenet, amelyben gyerekeket próbálnak toborozni, de a főhősök megállítják őket. Továbbá nem nehéz belátni a mondanivalóját sem, ahogy a magyarság helyzetére reflektál a nagyvilágban.
Egy dolog viszont nem tetszett, de megértem, hogy elkerülhetetlen volt abban a korban, ez pedig az oroszok ábrázolása. Persze, nem túl geil, és nem is próbálja őket hős felszabadítóként ábrázolni, hanem sokkal inkább egyfajta erőteljes nagybácsiként ábrázolják őket, míg a németeket, de főleg a nyilasokat utolsó szemétládáknak. Tudom, hogy ezt abban a korban nem lehetett máshogy megoldani, de a szimpatikus kommunista elvtárs, meg a jóképű orosz katona nekem kicsit sok volt, sokkal erősebb lenne a film, ha az oroszokat nem lett volna muszáj ilyennek ábrázolni.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.20. 11:34:21

Miért indítasz azzal, majdnem minden magyar filmnél, hogy érdekes jóóó magyar filmet látni?

Azért mert élből csak szar lehet egy magyar film? Vagy mert sajnos Te is meg Én is már egy olyan korszakba születtünk, ahol lasszózni kell a nézhető magyar filmeket? Ahol nem mernek eltérni a hülye kliséktől (szar vígjáték, közönségfilm, etc.)?

A Tizedes talán a létező legjobb magyar film, óriási siker volt, és Sinkovits meg halálakor kapott egy 1*1-es hírt a legtöbb újságban, hogy elment. Lehet így is filmet készíteni. Hidd el a magyarok nagyon jó filmeket tudnak készíteni (az öt legnagyobb filmstúdió közül a Szent Erdőben, 3-at magyar alapított), és nem kell mindig a Hippolytra gondolni.

És manapság is vannak meghökkentő jó filmek, mint a Nyomozó, Taxidermia, de még mindig benne tocsogunk ebben a hülye romkomban, és én már hányok ha Budapestet látom viszont egy filmben. Olyan mintha a BK-t nézném, és mindig azt az épületet látnám.

Igen a film kicsit olyan mint a 22-es csapdája, néha röhögsz azon amit látsz, néha pedig elkomorodsz. De szerintem az orosz ábrázolás annyira nem lógott ki a sorból (a főhős pl tudja, hogy ők se jobbak a deákné vásznánál) a nyilasokról pedig valamiért még én is úgy vélem utolsó szemétládák voltak :D

A Tizedest pont két napja vettem meg, 395 forintos DVD-n.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.20. 13:25:43

Mert nekem érdekes jó magyar filmet látni, és az én generációmnak kb tényleg ez a hozzáállása, hogy egy magyar film csakis és kizárólag szar lehet. És nem is véletlenül, ugyanis tényleg nem túl sok jó magyar alkotás készült az utóbbi huszonvalahány évben. Ha ezt meg tudod cáfolni, kérlek filmcímekkel tedd :D Az Üvegtigris volt az első magyar film, amit láttam és tetszett (leszámítva a rajzfilmeket).

Szerintem az Ötödik pecsét, vagy a Két félidő alapvetően jobb filmek, de ettől nem csökken a Tizedes értéke, mert valóban zseniális munka, nem csak ahhoz képest, hogy magyar.

Azért volt Sinkovits halála körül felhajtás, nem akkora mint mondjuk Kaszás Attila körül, de megemlékeztek róla. Viszont olyanokról akik szerintem szintén zseniálisak voltak, mint Szakácsi Sándor, Végvári Tamás, vagy Selmeczi Roland csak jóval később tudtam meg, hogy meghaltak, akkor is csak az iszdb-ről. Oké, hogy nem nézek tévét, de úgy tűnt nem is nagyon érdekelt senkit, hogy ekkora színészek hagytak itt minket.

Szerintem a Nyomozó egy jó közepes, pedig én imádom a noir témákat.

A nyilas témáról: itt azt akartam érzékeltetni, hogy még a magyarokat is muszáj volt rosszabb színben feltüntetni a megszálló oroszoknál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.20. 18:40:16

Megkövetlek, rég láttam a Tizedest, nem figyeltem az orosz vonalra :D

Igen mert manapság az ilyen botrányokban fuldokló celebekkel van tele az összes szennylap, akik letettek valamit az asztalra azokra meg szarnak. Sinkovits körül azért lett felhajtás, mert utána a barátok kiverték a balhét (emlékszek rá) hogy eldugták a halálhírét a sarokba.

Azért van néhány film, nézzük:

Üvegtigris (akár mind a három része, és talán az egyetlen sikeres sorozat).
Valami Amerika - engem még nem vitt rá a lélek, de előbb utóbb belenézek.
Magyar Vándor - üss agyon, de szarráröhögtem magam rajta a moziban :D
Taxidermia - nem akarom, hogy tetsszen, de mégis, perverz módon tetszik, idézgetek belőle.
Argo - én még nem láttam, de Árpa nagyon sztárolta magát, és érdekel is a fülszöveg alapján
Kontroll - mi a jó film, ha nem ez?

meg majd még utána nézek, de most hirtelen séróból ennyi jutott eszembe (jah igen a hüly Csinibaba - de én azt utálom, közben meg a fél ország veri rá).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.20. 22:12:04

Hiszek neked, én még ifjabb voltam, amikor meghalt, csak arra emlékszem, hogy sajnáltam, mert ezeregy filmből ismertem és szerettem a hangját.

Valami Amerika tényleg nem rossz, az Üvegtigris után láttam ezt is. A Magyar vándort egyszer láttam, nem mondom hogy bűnrossz volt, de nem is olyan igazán jó.
Na engem még a Taxidermiára nem vitt rá a lélek...

Csinibabát lehet meg kéne néznem, de olyan gagyinak tűnik...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.22. 14:28:40

jah, Sinkovits nagyon jó szinkronhang is volt, ha kabaréban szerepelt az is frenetikus volt, szóval hiányolom az ilyen nagyobb neveket a mai világból (pl. nincsenek nagy nevettetőink, amit ez a Humorszínpad, stand up comedy (central) mível az nagyon a legalja).

Taxidermia előtt mondjuk négy órával ne étkezz, és akkor rendbe lesz minden :D (komoly, nem csak olyan kamutanács)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.22. 15:36:05

Valamelyik nap megosztottam facen egy nagyon jó humorszínpados cuccát, majd keress rá, nagyon jókat röhögtem rajta.
Én szeretem a stand up comedyt, meg a Beugrót is, a mai televíziózásban, ahol Tajgetosz keres magának feleséget, ezek az egyedüli szórakoztató dolgok.

Épp ezért nem vettem még rá magam a Taxidermiára, és nem is fogom szerintem még egy darabig.
süti beállítások módosítása