Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

És megint dühbe jövünk

2011. október 16. - Santino89

"Pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt"

Ez az idézet elég jó példa a híres páros nevével fémjelzett filmek humorára. Én meg komolyan elgondolkodtam ezen a jeleneten, hogy ezek tényleg azt várják tőlem, hogy azon röhögjek, hogy Bud Spencer újra és újra elmondja a fagyikínálatot, Terence Hill meg újra és újra fagyit kér?

Ez a film is tele van olyan szövegekkel, amiket azóta is idézgetnek, és valóban van pár jól eltalált beköpés, de nem igazán tudom ebből menni köszönhető a kiváló magyar szinkronnak. A krumplishal például tutira magyar találmány, az eredeti olasz hangsávon Bud egy büdös szót nem szól, Bujtor István pedig lazán bemondja. A magyar szöveget Schéry András fordította elsőrangúan, mint mindig, a színészek pedig csodálatosak, különösen Csákányi László vicces Papi szerepében. Szerencsére ezt a filmet soha nem próbálták meg újra leszinkronizálni, így mindenképpen az eredeti Pannónia Filmstúdiós változatot fogjátok hallani, ha megnézitek. És ezt aztán annyiszor adta a tévé, hogy biztosan láttátok, mert ezt még én is láttam, ami az utolsó sirályos poénról ugrott be, de már előtte is voltak gyanús jelek.

Ha filmként kell értékelni, a Különben dühbe jövünk-nél jobb, de a Bűnvadászoknál gyengébb. A helyszín ismét Miami, a zene jó, de nem annyira, és a poénok sem ütnek akkorát. Delfinekkel próbálták kicsit feldobni a sztorit, nem túl sok sikerrel. A tempó legalább pergős, de a film közepén elég poénos, amikor kitalálják ezt a testvér-szálat, meg behozzák új karakterként a Papit. Mintha a forgatókönyvírók hirtelen rájöttek volna, hogy ez a történet így önmagában kevés lesz a játékidőhöz, valami plusz kéne még bele. Egyébként abszolút tök felesleges újra és újra összeismertetni Budot és Terence-t, hisz mindig teljesen ugyanazt a karaktert játsszák mindketten, mégis újra és újra meg kell néznünk, ahogy megismerik egymást. Persze erre mindig elmegy legalább fél óra, aztán a bunyókkal még fél óra, így már csak a maradék egy órára kell valami alibisztorit kitalálni. És mivel ezek még így is tök mellékesek, nem csoda, hogy mindenkinek a fejében tökéletesen összekeveredik az összes Bud Spencer-Terence Hill film.

Egyébként érdekes, hogy még a '70-es-'80-as években is mekkora igény volt a némafilmkorszakból ismerős burleszk műfajra. Az embereknek úgy látszik mindig igényük lesz arra, hogy valaki seggre essen, és jól ki lehessen röhögni. A különbség csak az, hogy Chaplin például akrobatikus ügyességű kaszkadőrmutatványokat mutatott be komoly társadalmi mondanivaló kíséretében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 10:25:05

mint mondottam vala, ez az egyik legjobb jelenet, és igen szét lehet rajta röhögni magad, - ahogy azon is, amikor feveszi Hill-t mint nővér, meg minden egyében

ezek a filmek azért úszták meg az újraszinkront, mert egy - senki nem ragaszkodott az 5.1-hez, kettő - nincs bennük csúnya beszéd amire a tévék harapnak

- Te figy mán, mit tudnánk leadni a 18-tól 20-ig tartó sávban?
- Bűnvadászok?
- De két hónapja is az ment, nem gáz ez?
- Dehooogy.

Szerintem ennek köszönhető, hogy elgagyisodtak ezek a filmek. Mint a Fila táska. A Fila egy jó márka (volt) pedig, csak ha mindenki hordja, akkor hirtelen már ciki lesz.

Így lenne értéktelen az arany is, ha mindenkinek lenne.

Jaj mintha rájöttek volna??? Ugyan már. Tudod hol jöttek rá? Az Alkonyattól Pirkadatigban.

Tudod be kell mutatni a hősöket, aztán beindul a történet (valszeg a regényemet is utálnád ezek szerint). És igenis be kell mutatni hogy találkoznak, mert külön film, azokban a filmekben amik trilógiák, ott nincs így, pl. a westernfilmjeikben nem áldoznak erre külön időt. De itt kell, és szerintem vicces is.

Nananana, nekem aztán tutkó nem keveredik össze. Még így se, hogy ezt próbálták a Különben dühbe jövünk folytatásának eladni, pedig köze nincs hozzá.

Chaplin? Azért a kályháig ne menjünk vissza. Chaplinen pl. én sose tudtam röhögni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 17:24:56

Ha megnézed az iszdb-t, láthatod, hogy mennyi Bud Spencer filmet újraszinkronizáltak (elsősorban a tv2), hiába nem voltak káromkodások, meg hiába nem kellett az 5.1.

A filát most már annyian oltják, hogy lassan az lesz gagyi, ha a filát oltja valaki :D

Egyébként pedig nem a végtelen ismétlés miatt gagyik ezek a filmek, erre én vagyok az élő bizonyíték. Én nem láttam ezeket a filmeket ezerszer, de olyan szembeötlő hibáik vannak, amik felett még a könnyedség ellenére sem tudok szemet hunyni.

Az Alkonyattól pirkadatig esete egy picit más. Ott a filmtörténetben talán először történt egy nagyon éles műfajváltás a filmben, ami egyben egy borzasztóan erős csavar is volt.
Ezzel szemben itt egyik pillanatról a másikra minden előjel nélkül behoztak két darab logikátlan fordulatot, amelyről ordít az ötlettelenség. Ha nem lennél elfogult, vagy most látnád először, mint én, akkor ez számodra is teljesen nyilvánvaló lenne. Amúgy négyen írták ezt a forgatókönyvet. Ezt. Négyen. Nem tudom, mennyire vagy otthon az ilyesmikben, de ez sosem jelent jót.

Be kell mutatni a hősöket? Minek? Már láttuk pont őket 5 előző filmben, ahol szintén bemutatták őket, minden változtatás nélkül. Ezeknél még Jean-Claude Van Damme is többféle karaktert játszott, pedig aztán ő sem volt egy színészisten.

A regényedet úgy tudom nem előzte meg öt másik :) Az expozícióval nincs semmi baj (lásd Keresztapának milyen tökéletesen felépített expozíciója van), hanem a felesleges expozícióval van a gond.

Nézd meg akkor a Nagyvárosi fényeket. Nem csak vicces, de minden idők egyik legszebb filmje is egyben :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 19:02:29

az Alkonyattól Pirkadatig esetében elfogult vagy - mert kb Hitchcock ezt már alkalmazta 30 évvel előtte a Pszichóban, másrészt, egy jó gengszterfilmből, teljesen logikátlanul vámpíros belezős filmet kreált

ha 4-en írnak egy filmet persze nem jelent jót, de lehet valakinek az ötletéből írták, valaki, csak a karaktereket írta, valaki a párbeszédeket, szóval ez azért komplexebb

és ha figyeltél (volna) felvezetik hogy ismerik egymást, mert Hill szakállat rajzol Bud fotójára, és meg is mondja, hogy ismerős neki, hát innen

te elfelejted azt, hogy a filmek között évek teltek el

Különben Dühbe jövünk 1974
Megint Dühbe jövünk 1978, mivel nem egy sorozat, nem értem miért ne kéne bemutatni őket, mint írtam, az Ördög Jobb és Bal keze 1-2-nél a második részben már nem mutatják be hogy találkoztak, sem a Western Trilógiájuknál

De pl. nem mutatják be a Mindent bele fiúk, vagy a Morcos Misszionáriusok, vagy a Szuperhekusok esetében sem, és asszem a Fekete Kalózban sem, szóval volt olyan film, ahol egyszerre kezdtek

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 23:29:22

Persze, hogy elfogult vagyok. Te pedig Bud Spencer-Terence Hill-el vagy elfogult. A nagy különbség mégis az, hogy én legalább jó filmekkel kapcsolatban vagyok elfogult, nem gyerekkorom gagyijával :P (amúgy a másik blogon végigmentem mai szemmel Van Damme filmeken, láthatod a végeredményt).
Amúgy meg a Psycho nem váltott műfajt, thriller maradt, úgyhogy ne keverjük a szezont a fazonnal. Az is egy filmtörténeti értékű csavar, de köze nincs az Alkonyattól pirkadatighoz. Másik dolog pedig, hogy ott a gengszter rész is kurvajó, meg a vámpíros rész is.
Itt meg csak sima dramaturgiai hiba, hogy egyszer csak eszébe jutott a 4 író közül valamelyiknek a film (talán a forgatás) közepén, hogy "te mi lenne, ha ezek testvérek lennének?" :D

Ó bizony, hogy figyeltem. Nyilván te is tudod, hogy közvetlen előtte találkoztak, naná hogy felismerte, ez abszolút nem előreutalás volt, akkor még az író(k) sem tudták, hogy ezek tesók lesznek.

Ezen a bemutatáson nagyon fennakadtál. Azzal van itt a baj, hogy teljesen ugyanazokat a karaktereket játsszák mindig, még a nevüket se kéne megváltoztatni, mert minek, mégis minden film elején meg kell néznem időhúzás gyanánt, hogy Bud és Terence így ismerkedtek meg.
Egyébként fasza, ezek pont olyan filmek, amiket felsoroltál, amik nincsenek a nézendők között, magyarán megint végig kell majd néznem minden alkalommal, hogy Bud és Terence így ismerkedtek meg... nemár :D

Amúgy a következő film olyan lesz, amit én is szerettem régebben, és meg is volt videókazin. Bár nem néztem meg 25x, csak maximum 2x. Majd meglátjuk.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.19. 15:58:59

gyerekkorom gagyijával,

mondom akkor lehet neked a western filmjeiket kellene nézni és azokról lehet pozitívan nyilatkoznál

a bemutatáson azért akadtam fenn, mert ha külön karakterek (filmben legalábbis) akkor össze kell valahogy találkozniuk, de mint említettem van sok film, ahol már ismerik egymást

különben sincs már sok filmjük, csak 15. mert 3-at már megnéztél :D

ha ez megnyugtat, én is furcsának tartottam, hogy itt van két 40 éves ürge, és akkor találkoznak először, illetve sok év után, hogy már egyikük, nem is emlékszik a másikukra

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.19. 16:39:34

Most itt a klasszikus, meg a legjobbnak tartott filmjeikről lesz szó, nem a westernekről. Alapvetően ezek miatt a filmek miatt szeretik őket az emberek, nem a westernek miatt.

Egészen pontosan még 4-et fogok megnézni.
süti beállítások módosítása