Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A káprázatos

2012. június 29. - Santino89

Belmondo néhány minden szempontból is csak közepes film(A bajhozó, Az örökös) után újra Philippe de Broca-val dolgozott együtt, akivel közösen eddig mindig hatalmas sikereket arattak olyan könnyed mozikkal, mint a Cartouche, a Riói kaland, vagy az Egy kínai viszontagságai Kínában.

magnifique-1973-01-g.jpg

A káprázatos félreismerhetetlen James Bond-paródiaként indul, amelyben természetesen Belmondo a sármos szuperügynök, Jacqueline Bisset pedig a gyönyörű segítője. Teljesen komolyan vehetetlen, és valami elképesztően blőd jeleneteket láthatunk, amik azonban a maguk módján kifejezetten szellemesek, jókat lehet rajtuk nevetni. Emellett Belmondo tökéletes, ahogy felhőtlenül bolondozik a sármos, legyőzhetetlen szuperügynök szerepében. Jacqueline Bisset-be pedig már ekkor bele lehet szeretni. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy milyen lenyűgözően szép helyszíneken játszódnak a mulatságosabbnál mulatságosabb kalandok. Az operatőri munkát így mindenképpen dicséret illeti, bár nagyon jó alapanyagból (Acapulco) dolgozhattak.magnifique-1973-03-g.jpg

Valahogy mégis ott motoszkál bennünk az érzés, hogy ebben a filmben lesz még valami, nem merülhet ki ennyiben. Ugyanis túl gyorsan pörögnek az események, túl sok a jó ötlet egyszerre, és tudjuk, hogy a filmek hogyan működnek. Aztán egy nagyon ügyes, kezdetben abszurdnak tűnő átmenettel rájövünk, hogy valójában egy ponyvaíró legújabb művének elkészülését láthatjuk, akit természetesen ismét Belmondo alakít. Ez a valódi szál éles kontrasztot képvisel a fantáziával. A díszletek lehangolóak, az időjárás szürke, Belmondo írókaraktere pedig egy csóró balek. Jacqueline Bisset viszont itt is gyönyörű, és a poénok remekül működnek, bár kissé már másféle viccelődést láthatunk, mint korábban; némileg visszafogottabb ugyan, ám nem kevésbé humoros.magnifique-1973-05-g.jpg

A legjobb lehetőség egyértelműen az, ahogyan az író hangulatától, a hirtelen ötleteitől függően változik folyamatosan a regény cselekménye. Így például a munkájukat el nem végző bádogosokat egy igazi Sam Peckinpah-szerű vérgőzös jelenetben mészárolja le a szuperügynök, rengeteg vérrel és lassítással. De ugyanilyen vicces görbe tükröt tart a többi erőszakos film elé is, amikor a kamaszfiú hatására rendeznek egy vérfürdőt, ahol a hullák golyólyuggatta testéből spriccel a vér, tovább fejek robbannak szét, illetve új értelmet nyer a vérfürdő kifejezés. Ezeket a jeleneteket mégsem érezzük egyetlen percig sem erőszakosnak, mert annyira könnyed hangvételű a mozi, és annyira stilizáltak ezek a képsorok, hogy képtelenség őket a legcsekélyebb mértékben is komolyan venni.magnifique-1973-09-g.jpg

A történet végén pedig láthatjuk a szuperügynököt lázasan és dunsztkötéssel az ujján nyávogni, ezt pedig Bondtól sosem kaphattuk meg. A filmkészítők egyébként ezzel a meta narratívával igencsak megelőzték a korukat, az ilyen jellegű cselekménybonyolítás ugyanis  csak jóval később fog a filmvásznon megjelenni olyan mozikban, mint amilyen például a Felforgatókönyv. Ráadásul következetesen és szellemesen végigvitték az alapkoncepciójukat, remek színészekkel, igényes tálalásban.magnifique-1973-aff-01-g.jpg

Magyarországon az átkosban nem vetítették ezt a Belmondo-mozit, talán azért nem, mert a James Bond filmeket sem, így úgysem értettük volna, hogy mit parodizálnak a francia filmesek. Később elég sok tévécsatorna sugározta, így talán nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt sem. Régi, klasszikus szinkron nem készült hozzá, de teljesen korrekt munkát végeztek vele később a Videovox munkatársai.

Mindenképpen érdemes tenni egy próbát A káprázatossal, Belmondo jobb filmje közé tartozik.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.06.29. 17:49:02

Szia Santino89!

És azt tudod, hogy Jacqueline a keresztanyja Angelina Jolie-nak? (Nem mintha kötelező lenne ezt tudni...)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.29. 18:46:32

Lehet én azért szeretem Belmondot mert nagyon sok jó filmjét kaptam el vonalban. Kazettán mai napig meg van e filmje, még vagy 11-12 évesen láttam először, és dacára hogy akkor azt se tudtam mi fán terem James Bond, tudtam hova kötni a figurát. Amikor bejön porszívóval a nyanya az hatalmas. A felforgatókönyvet pedig ezzel a filmmel egy lapon említeni... hát nem is tudom, remélem Belmondo megbocsátja.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.29. 19:04:08

@field64: Fogalmam se volt róla, de ha választanom kell, akkor egyértelműen Jaqueline!

@scal: A Felforgatókönyv szerintem egy kisebbfajta remekmű, intelligens, szellemes és eredeti, semmivel sem rosszabb ennél a filmnél.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.29. 20:03:26

pff :D életem egyik legunalmasabb filmje volt, de hát ez már szinte természetes

inkább úgy fogalmaznék, lett volna benne fantázia, csak az alkotók nem tudtak élni vele

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.29. 20:18:31

@scal: szerintem nagyon ügyesen kihasználták. Mekkora ötlet már, hogy a főszereplő hallja a narrátort, és megpróbálja kideríteni, hogy a története komédia, vagy tragédia, és megkeresi az írót. Bár én is megtalálhatnám az írómat :)

Bébelfan85 2012.09.01. 13:01:47

Egyik kedvenc Belmondo vígjátékom (a másik a szintén de Broca által rendezett Javíthatatlan). Belmondo itt két szerepben is lubickol: az egyik Merlin a "középszerű" író, a másik pedig Bob Saint-Clair a szuperhős. Emellett még ott van a gyönyörű Bisset kisasszony és az igazi csúszómászó karaktert zseniálisan hozó Vittorio Caprioli. A film egyszerre egy zseniális James Bond paródia, de ugyanakkor sokkal több is ennél. Saint-Clair csak Merlin agyának teremtménye, a saját vágyait testesíti meg, Saint-Clair gyakorlatilag Merlin. De ott van például Christine, akiből Tatiana lesz vagy a gyűlölt kiadó Charron, akiből létrehozza Karpof ezredest. De a hétköznapi élet piciny szereplői is szerepet kapnak a műben: a szemét bádogos, akit szitává lő Saint-Clair vagy a parkolóőr, akinek megkíméli az életét, mert az a való életben nem büntette meg. Merlin már régen megakar szabadulni Saint-Clair figurájától, de nem teheti meg, mert ugye a pénz... Tehát a film vége (amikor kiszórja a "nagy mű" lapjait Charonnak) tulajdonképpen az író felszabadulását jelképezi. Zseniális film a maga nemében szerintem. Ja a szinkron nem rossz, de én ezt a filmet inkább felirattal szeretem. Belmondo "francia angolja" és a hangok, amiket kiad a filmben zseniálisak. Caprioli szinkronja viszont nagyon el lett találva szerintem.
Ja és még valami, bár ez már nem ehhez a filmhez tartozik. Az örökös szerintem nem olyan rossz mozi, annak ellenére, hogy elég sok logikátlanság van a filmben (pl. Belmondo csak egyszerűen bezárja a liftbe a faszit, aki az életére tör vagy az autó csak kigyullad, ahelyett, hogy felrobbanna stb.) Viszont ezt ellensúlyozandóan ott vannak a zseniális színészek nagyszerű alakításai (Belmondo, Denner, Rochefort, Gravina stb.), érdekes alaptörténet, érdekes karakterek, nagyszerű dialógusok, Michel Colombier remek zenéje, kiváló vizuális dolgok (pl. Belmondo álma a két nőről vagy a széthulló gyöngyök)stb. Azt mondanám, ha az újságíró-rendező Philippe Labro átadta volna a rendezést valami nagyobb rendezőnek (és teszem azt társrendező lett volna), akkor lehet, hogy egy remekmű is lehetett volna belőle. Hibái ellenére szerintem így is egy hangulatos kis krimi lett az európai mozi jobb időszakából.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.02. 15:33:25

@Bébelfan85: A javíthatatlan nekem egyáltalán nem tetszett, ellentétben ezzel a filmmel. Lehet, hogy hallgatok rád, és legközelebb már eredeti nyelven nézem meg.
Az örököshöz nemigen tudok már hozzászólni, nem olyan rég néztem meg, és már semmire nem emlékszem belőle szinte. Lehet, hogy jó film is lehetett volna, - ahogy írod - de sajnos nem így lett, ezesetben nem véletlen, hogy egy nem különösebben ismert mozi.

Bébelfan85 2012.09.05. 22:52:59

@Santino89:Igazából a Javíthatatlan számomra még tizenéves koromból (annak is az elejéről) nagy kedvenc. Annak idején mindenki inkább Jim Carrey-ért rajongott, én meg inkább de Funesért, Belmondóért, Pierre Richardért, Depardieuért, a Spencer-Hill párosért. Azóta sokat változott az izlésem, de valahogy ez a film mindig kedves maradt számomra. Hogy miért is szeretem annyira? Talán a hangulatáért, végig derűt áraszt magából a film, Belmondo végigpörgi az egészet, szerethető naív figurát alakít, aki azért csinálja "áldásos" tevékenységét, hogy gát épüljön a Mont Saint Michel-en és "ne termesszenek répát" (a filmből van) barátja (Julien Guiomar) "szerelmeinek színhelyén". A film jellegzetesen francia: kissé naív, kissé túljátszott, kissé színpadias (olyan kcsit mint egy színmű filmre vitele), de van valami sármja, gyermeki bája, eleganciája az egésznek, amihez hozzájönnek Michel Audiard számomra élményszámba menő dialógusai. Megértem, ha valakinek nem tetszik (nekem sem jön be sok minden), de számomra akkor is egy "kedves darab".

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.05. 23:49:02

@Bébelfan85: Persze, tökre megértem aki szereti ezeket a filmeket, a mai halálosan profi, de gyakran lelketlen filmgyártás mocsarában ezek valóban üdítően hatnak. De nekem személy szerint ennyi nem elég, illetve nem mindig elég. Hogy Belmondonál maradjunk, az ő legjobb filmjeiben sem csak a sárm, a báj, a hangulat, és az elegancia van meg, hanem a sztori és a humor is a helyén van. Az általam látottak közül ilyen a Cartuche, A profi, A káprázatos, a Kellemes húsvéti ünnepeket, vagy a komolyabbak közül a Két nap az élet, vagy Az áruló.
süti beállítások módosítása