Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A hobbit - Egy váratlan utazás HFR 3D

2012. december 12. - scal

Tizenegy év! Ennyi telt el amikor nagyjából ugyanígy decemberben először beültem Szegeden A Gyűrűk Ura első részére. Egy generáció felnőtt azóta, a fantasy pedig sajnos nem kapta meg azt a neki illő diadalmenetet amit sokan szerettünk volna. Idióta mesékre, karddal hadonászó hülye gyerekekre, meg a kedvencemre az urbánus baromságokra fogták rá, hogy na ez a fantasy, osztán töröld szemed szád. Ennyi idő bizony akkor is elég egy zsáner hanyatlásához, ha éppen világraszóló divathullám kerekedik belőle, hát még akkor ha így vagy úgy, de a Gyűrűk Urán kívül egy normális fantasy sem készült. Úgy látszik Jackson kezdte, és ő is fejezi be, mert sajnos A Hobbit minden, csak nem fantasy.

the-hobbit-an-unexpected-journey-the-hobbit-33014757-3200-2000.jpgAnno a Trilógiára mindenki azt hitte mese, de nem, AZ fantasy. Ez viszont egy mese, amit mindenképpen fantasynek akarnak eladni. Ez a film legalább hét évet késett. Két oldalról szegélyezi a kapzsi emberek zsarnoksága, és a gonosz emberek hülyesége. Kezdjük ott, hogy Jacksonnak eleinte esze ágában nem volt ezt leforgatni, csak az győzte meg, hogy semmi normálisat nem alkotott az elmúlt dekád alatt. És amikor igen, az se lett valami hűha. Pedig minden adott lett volna hozzá, színészek, helyszín, makettek, ruhák, sminkek, rajongás. De neeeeeem. Utána azt rebesgették Guillermo del Toro viszi vászonra e művet, akinek azért kicsit másféle fantáziája van, itt már csak forgatókönyvíróként tűnik fel a neve.

Tíz év alatt Ian Holm végképp kiöregedett a szerepből, az is meglepetés, hogy itt feltűnik. Nem a producerek kegyének köszönhető, hogy Ian McKellen életben maradt, és főleg Christopher Lee, akinek jeleneteit már csak ülve tudták rögzíteni. És ugyan belegondoltak ezek az emberek mindabba, hány rajongó halt meg tíz év alatt? Akik EZT szerették volna látni? Nem. Ők csak arra gondoltak, ami megmérgezte a törpkirály elméjét is. A mérhetetlen vagyonra. Hogy kapta volna el őket egy Smaug. Ezért lett végül ebből a történetből egy három részes baromi hosszú rétes.

hobbit2.jpg
A Gyűrűk Ura egy majd 1000 oldalas hat könyvből álló mestermű. Oda valóban kevés volt még a 12 óra is. De ide???? Egy alig 200 oldalas mesekönyvre? Itt tényleg minden egyes betűt feldolgoztak, nem is minden egyes mondatot. Valami olyan istentelenül vontatott filmet kapunk, hogy csupán a látvány menti meg az egészet. Amit odahaza bizony elfelejthetünk. Azt persze nem mondanám, hogy ez a film unalmas lenne, elsőre nem az. De ami mégis percről percre hihetetlenül zavaróvá válik, az Jackson dilettantizmusa. Ez az ember nem rendező. Ez egy fan. Ez arra született, hogy a Gyűrűk Urát leforgassa, és kész. Nincs tovább. A Hobbit első része ugyanis szinte copy-paste másolja A Gyűrű Szövetségét. Ott csak Gandalf vacsorázott, itt tizenhárom törp, ott Móriában menekültünk orkok elől, itt egy másik barlangban koboldok elől, ott a Caradhras hágóján esett a nyakunkba lavina, itt kövek potyognak egy másik hágón.

Nem tudom eldönteni ez egyfajta tisztelgés akar-e lenni, ami pl. a Martin Freeman poszter, vagy akkora ötlettelenség, hogy Jézus Krisztus. Ennél sokkal nagyobb gond, hogy ezen a filmen nem lehet izgulni. Pedig ennek az eredetijét nem olvastam még, vagyis meglephetett volna. De nem. Minthogy ez mese, ezek a törpök mindent túlélnek, annyira téttelen az egész, hogy egyáltalán nem izgat mikor érnek oda arra az átkozott hegyre. Amit ugyanúgy mutatnak mint anno a Végzet hegyét.

hobbit3.jpg
Ennyi ostorozás után nézzük a pozitívumokat. A film fénypontjait kétségtelenül azok a részek jelentik, amikor ismerős arcokat köszönhetünk, mint a már említett Szarumán, vagy Elrond, Galadriel, Frodó, és Gollam. De ugyanilyen szívmelengetőek azok melyek összekötik a két történetet - aki nem tudná, ez a kis kaland 60 évvel a trilógia előtt játszódik. A gyűrű megtalálása pl. kétségkívül az egyik legjobb jelenet, annak minden egyes pillanata élmény. Az új szereplők közül pedig egyértelműen Barna Radagast-nak, a környezetvédő habókos mágusnak örültem, ő egy igazi színfolt ebben a katyvaszban. Aki a Gyűrűk Urát azért szidta, mert 5000 tündével szemben mindössze egyetlen törpöt kapott, az itt szintén jóllakhat, hiszen kap rögvest több mint egy tucatot is. Akiknek azonban esélyük sincs holmi jellemet növeszteni, hiszen oly sokan vannak. Talán a vezér törpön kívül Balin - akinek a sírját megtalálják - és Glóin - Gimli apja - lesz még emlékezetes, bár lehet ők sem.

Az szintén pozitív, hogy van a filmnek humora, és nem is onnét jön, amire a trailer utalt - miszerint ezek hikomat törpök. Nem, Gimli bohóctréfáival ellentétben ők valóban csak törpéskednek. Ugyanakkor a túlzott pátosz amit mindenképpen be akarnak emelni nem igazán tesz jó benyomást a nézőre.

hobbit4.jpg

Freeman remekel Bilbóként, sokkal szerethetőbb, "emberibb" mint Elijah Wood bármikor is volt, nem az ő hibája, hogy egy gyengébb történetben kapott szerepet. McKellen-en pedig nem fog az idő, mosolya még mindig a régi, akármi is lapuljon mögötte.

A film technikailag az egyik leggyönyörűbben fényképezett mozi, melyet az utóbbi időkben láttam. Az új 3D technológiától, pedig - bár csöppet zavaró helyenként -, garantálom, hogy tátva marad tőle a szád. Konkréten nem is olyan mintha filmet néznél, hanem mintha körülötted járkálnának a szereplők. A filmet ugyanis ahol csak lehet HFR 3D-ben vetítik (High Frame Rate = 24 kocka/mp helyett 48 kocka jön egy másodperc alatt), bár a vetítésen többször is ugrást lehetett érzékelni.

A zene továbbra is csodálatos, bár gondolom a hangulat visszalopás miatt túlságosan - igen, szintén - önismétlő. Minden tekintetben önismétlő alkotásról beszélhetünk tehát. Persze ha belegondolok, hogy még hat órával később is azon kaptam magam, hogy a Misty Mountainst dúdolgatom, akkor Jackson mégis csak elért valamit... ugyancsak önismétlő módon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.12. 08:57:15

remélem a 7végén én is meg tudom nézni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.12. 11:06:11

és melyikben? 2D-ben, 3D-ben IMAX 3D-ben, vagy HFR 3D-ben?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.12. 14:11:42

@scal: 3d az biztos, hogy melyik az még kérdéses.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.17. 09:07:11

nah megnéztem és az írásod első részével totál egyetértek.

Akkora rétes, hogy á...

Pozitívumai számomra:

Bilbó nincs olyan egyértelműen homokosra véve, mint Frodo.

Thorin már most sokkal királyibb, mint Mortensennek a film végére se sikerült…

A törp vs ork háború (csata) bitang eltalált volt.

A hegyóriások vagy mik bitang jól néztejk ki, ahogy a hegyi trollok is, meg a koboldok is tetszettek, de Del Toro biztos “szebb” figurákat alkotott volna.
süti beállítások módosítása