Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pokoli futam

2013. május 24. - lisztes

A dél-afrikai Mukunda Michael Dewil második nagyjátékfilmje megpróbálja meglovagolni a Halálos iramban-lázat: filmje tele van autósüldözésekkel és főhősét Paul Walker játssza. Persze ez csak a látszat, valójában nincs sok közös a híres franchise és a Pokoli futam felépítésében. Bárcsak lenne... Akkor talán önfeledten tudnánk szórakozni és nem azon idegesítenénk magunkat, hogy "Miért?" Miért csinálja ezt, miért csinálja azt? Miért történik ez? Miért nem csinálja inkább azt? Pedig már legalább 20 éve kinőttem a miért-korszakomból...

Vehicle-19-new-poster.jpg

"And you picked a bad movie"

Nem tudom, hogy a magyar cím mennyire szándékos (Dewil nevű fickó írja és rendezi a Pokoli futamot...), de az ilyen irdatlan poénokért jobb helyeken halálbüntetés jár, vagy minimum életfogytiglan. Már csak azért is, mert joggal asszociál az ember a cím hallatán a Jason Statham-féle Halálfutam filmre, de jelen esetben szó sincs erről. Az eredeti cím Vehicle 19, azaz 19-es számú jármű és semmiféle futamon sem vesz részt vele a főhősünk.

Michael Woods frissen kiengedve a börtönből (emiatt illegálisan) feleségét meglátogatni érkezik a dél-afrikai Johannesburgba. Az autóbérlésnél egy kis hiba csúszik a rendszerbe és egy másik kocsi kulcsát kapja meg. Út közben észreveszi az ülés alá rejtett pisztolyt és kap egy üzenetet a kesztyűtartóban talált mobilra: "Menj biztosra. Csináld tisztán!". Hősünk számára akkor lesz világos, mit is takar mindez, amikor a csomagtartóban rátalál a megkötözött hullajelöltre, Rachelre, akit ráadásul a rendőrfőnök akar holtan látni, mert túl sokat tud...

Vehicle192013_BRRipx264_SSDD_00_27_21_00009.jpg

Ez a történet erőltetett és unalmas. Dewilnek nem sikerül meggyőznie a nézőt, hogy főhőse döntései mögött racionális indokok állnak és nem csak azért teszi, amit tesz, hogy kiszolgálja a film folyamát. Elcsépelt, hogy a főhős akarata ellenére kerül bele a slamasztikába, de még elcsépeltebb, hogy ezt követően minden egyes tettével csak még mélyebbre süllyed benne. És ott van az a sok "Miért?", amikből a teljesség igénye nélkül, viszont SPOILERVESZÉLLYEL felsorolnék párat:

- Miért rakják egy kocsi csomagtartójába élve a nőt, miután elkapták a lakásán? Tényleg az a legbiztosabb módszer a kiiktatására, ha élve őrizetlenül hagyjuk egy autóban? Ha már úgy is náluk volt, elkaparhatták volna a városhatáron egy fa tövében. Ehelyett becsempészték egy autókölcsönzőben álló autó csomagtartójába és elrejtettek benne egy fegyvert, meg egy mobilt...

- Miért nem állítja meg a rendőrség a kocsit, amikor még gyanútlanul vezeti főhősünk? Ha már ilyen "zseniális" a terv, igazán figyeltethették volna az autót, de minimum rögtön azután, hogy elvitték a kölcsönzőből nekiállhattak volna körözni.

vehicle-19__11.jpg

Paul Walker kézrátétellel gyógyít a Pokoli futamban.

- Miért nem viszi kórházba Rachelt, miután meglőtték? Mennyivel jobb a biztos elvérzéses halálnál a "kórházban úgyis kinyírnak"? Utóbbinál legalább az esély megvan arra, hogy kis szerencsével túlélje.

- Miért nem hívja Michael a rendőrséget, miután pisztolyt talál a kocsijában? Ha attól fél, hogy visszakerül a börtönbe, miért nem dobja csak ki a talált holmit valamelyik sikátorban?

- Miért nincs térkép Michaelnál? De komolyan. Elmegy egy ismeretlen ország ismeretlen városába konkrét úti céllal (követség), de fogalma sincs, merre kell vezetnie. Igen, erre való a taxi, ami valószínűleg még olcsóbb is lett volna a bérlésnél.

- Miért nem magyaráznak meg semmit a szereplők tisztességesen egymásnak? Itt senki sem törekszik arra, hogy tudassa a másikkal, hogy mi az ábra...

- Miért ilyen szar ez a film? SPOILER VÉGE.

20493529.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg

"Csak add ide a gázsit és már itt sem vagyok!"

Paul Walker unott képpel randalíroz Johannesburgban egy jobbkormányos autóban, ábrázatán a színészi játékra törekvés teljes hiányát lehet felfedezni. A forgatás során valószínűleg félúton megbánta, hogy bevállalta ezt a minőséginek koránt sem nevezhető produkciót. De sajnos a hozzá csapódott dél-afrikai színészkompánia még így is simán alulmúlja őt. Nagyon rossz a likvidálandó Rachelt játszó Naima McLean, vagy Andrian Mazive a megfenyegetett újságíróként is. Utóbbinak pedig csak egy jelenete van...

A dél-afrikai filmgyártás Neill Blomkampnak (is) hála feltörekvőben van, már régóta kinőtték a Leon Schuster-féle gagyi vígjátékos korszakot. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ők adták Charlize Theront is a világnak... Egyre több filmet forgatnak afrikai déli csücskében (nemrég például a Safe House-t) és direktoraik kezdenek megtelepedni Hollywoodban, elég a már említett Blomkampra gondolni, vagy Jonathan Liebesmanra, aki jelenleg a Tini nindzsa teknőcökön munkálkodik. Mukunda Michael Dewil munkája viszont csak egy huszadrangú akcióthriller, ami jobb helyeken messziről elkerülte a mozikat. De nem nálunk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.25. 18:01:27

még egy ilyen unalmas akciótlan, logikátlan marhaságot, mint ez a film. :S

K.Leslee 2013.06.08. 14:37:46

Es acime? Miert nem lehetett 19-es jarmu? Mi ez a szar videki teka leghatso polca-tipusu filmcim??

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.08. 15:09:14

@K.Leslee: a címe nem tudott rontani, vagy javítani rajta...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.08. 19:57:15

@K.Leslee: Már nem azért de a 19-es jármű szerintem sokkal tékásabb

K.Leslee 2013.06.08. 23:20:00

@scal: nekem meg az tekas aminek olyan szo van a cimeben, mint pl. Pokoli, halalos, vegzetes, sotet. Raadasul ugy, hogy kva koze nincs az eredeti cimhez. Most minek kellett tucatcimet adni neki?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.09. 08:30:23

@K.Leslee: Hm, Sötét kristály, Halálos fegyver (rögtön négy) Végzetes vonzerő

értem

K.Leslee 2013.06.09. 14:08:26

@scal: mindig vannak kivetelek, de az altalad felsoroltakat nagyjabol jol forditottak. En azt nem szeretem mikor valaminek a cimeben semmi halalos nincs, de ugy forditjak, mert jobban hangzik. Itt egy pelda: Alien: nyolcadik utas a halal. Semmi joguk az alient halalra keresztelni. Olvastam a konyvet, sehol nem hivjak halalnak a lenyt. Akkor minek? Van amit nem lehet leforditani magyarra rendesen. Ezt pl igen

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.09. 17:53:45

@K.Leslee: szerinted mennyien mentek volna be a moziba, ha a semmitmondó Idegen nevet adják a filmnek? Mellesleg ez nem magyar betegség volt mert szinte egész Európában máshogy fordították és valami félelmet keltő címet adtak neki. Semmi joguk? Miután behozzák a filmet, és szeretnék hazai közönség elé tárni onnantól kezdve minden joguk meg van a fordítóknak. Sőt én kifejezetten szerettem a régi szinkronban hogy feljavították a filmeket. Lehet nem is a magyar szinkron lett a szar, csak a kreativitás helyét átvette a szolgahűség.

Másrészt a Nyolcadik utas a Halál még indig jobb mint a Rémület az Űrhajóban, ami az első verzió lett volna.

A Die Hard magyar címével is szerintem teljesen jól jártunk, mintha Kemény Dió, vagy Üvegcsapda lett volna.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.09. 18:45:40

@scal: így se mentek be rá a moziba, szóval a címe nem osztott nem szorzott.

K.Leslee 2013.06.09. 20:28:05

@scal: A Dragan add az eleted megintcsak jo forditas. A folytatasai, az mas kerdes.
En bementem volna az Idegenre es sokkal hatborzongatobb cim, mint a Nyolcadik utas a Halal. AHogy a The Thing nel sem zavart, hogy Dolog a film cime.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.09. 23:37:01

@K.Leslee: a Thinget én A Valami-ként néztem meg, anno, és szerintem kicsit sejtelmesebb a Dolognál

a Blade Runnert hogy fordítanád?

K.Leslee 2013.06.10. 06:07:23

@scal: tenyleg, a Dolog Valami-kent is futott:-P
Blade Runner - Halalos futam :-D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.10. 08:15:12

A nyolcadik utas a halál sokkal fantáziadúsabb, mint az alien.

De ez igaz a bolygó nevére is, meg úgy általában az alien filmekre.

Gondolom az eredeti koncepció az volt, hogy semmitmondó legyen a filmek címe, de túl jól sikerült.

Ellenben a magyar ferdítésben van egy kis ötletesség.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.10. 08:19:29

@doggfather: volt trailere is a filmnek, meg azzal a mottóval hirdették ugye, hogy az űrben senki se hallja ha sikítasz, szóval azért lehetett sejteni, hogy nem valami dráma lesz a Zöld Kártyát igénylő külhoniakról
süti beállítások módosítása