Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vaknyugat

2013. szeptember 22. - Santino89

Amikor ki kellett találnom, hogy milyen darabot nézzünk meg színházban, akkor nagy bajban voltam. De amikor megláttam az előadások között a neves rendező/forgatókönyvíró, eredetileg drámaíró Martin McDonagh nevét, egyből tudtam, hogy a Vaknyugat lesz a befutó. Nem titok, hogy az Erőszakik az egyik kedvenc filmem, de szerettem A hét pszichopatát, és McDonagh bemutatkozó kisfilmjét a Six Shootert is. Sőt, még McDonagh tesójának, John Michael-nek A guardista című alkotását is megnéztem már vagy háromszor.vaknyugat4.jpg

McDonagh a ’90-es években futott be a londoni színházi élet fenegyerekeként, a Vaknyugatot eredetileg The Lonesome West címmel mutatták be 1997-ben. Magyarországon is megélt már több feldolgozást a 2000-es években, néhol elég különböző értelmezésekkel gazdagítva az eredeti darabot. Tulajdonképpen egy éjsötét, jellegzetesen angol humorú drámáról van szó, ami megállás nélkül pörgő, fantasztikusan vicces párbeszédekre építkezik. A felvetett témák elég kemények, így olykor-olykor bizony a szánk szélére fagy a mosoly, máskor pedig azt érezzük, hogy ezen azért mégsem kellene annyira röhögnünk, de egyszerűen annyira vicces, hogy nem bírjuk abbahagyni. Az egész közönség az első perctől az utolsóig szinte megállás nélkül nevetett; olyan remek tempóban váltották egymást a jobbnál jobb poénok, hogy az néhol már majdnem fizikai fájdalmat okozott. McDonagh zseniálisan vegyítette össze az érzelmeket, a tragédiákat, a keserűséget, az alkoholizmust, a kilátástalanságot, és az ezzel járó melankóliát. A poénok pedig nem vették el mindennek az élét, mert jócskán bennünk maradt az élmény, miközben remekül szórakoztunk. Ennél több meg ugye nem nagyon van.vaknyugat1.jpg

Persze, attól még, hogy McDonagh egy zseni, ezer dolgon elbukhat egy magyarra átültetett színházi előadás. Végignézve az alkotókon, mégse kellett ettől félnem. A szöveget Varró Dániel fordította, aki az egyetlen valamirevaló kortárs magyar költő, és már gimiben is nagyon bejöttek a versei, nyelvi játékai. A rendező Gothár Péter volt, aki filmesek között sem kis név, elég ha csak a Megáll az időre gondolunk.

A Vaknyugatot az Átrium Színházban játsszák Budán, ahol még sosem voltam, de egyből megtetszett. A viszonylag kicsi nézőtér tökéletesen ideális egy ilyen jellegű, kevés szereplőt mozgató, javarészt egyetlen helyszínen játszódó kamaradrámához. Ahogy beültünk, láttuk a szegényes, egykori kommunista időkre emlékeztető, koszos, ezeréves bútorokat, és már abban a pillanatban megértettem: lehet, hogy a darab Írországban játszódik, de mindez akár itthon is történhetne, a magyar és az ír lélek ugyanis rengeteg mindenben rokon, így a megkeseredettségben, nyomorban, alkoholizmusban is. Lefogadom, hogy a színházban jelenlévők mind találkoztak már ilyen lakásokkal, vagy ilyen emberekkel, mint amilyenek antihőseink. Aztán amíg a nézőtér még mozgolódott, megszólalt Dragony Gábor harmonikája, ami remekül megágyazott a hangulatnak.vaknyugat3.jpg

Aztán elkezdődött a poén, illetve drámadömping, úgyhogy innentől kezdve már nem volt sok időm elgondolkodni a látottakon. Ami leginkább meglepett, hogy Alföldi Róbert mennyire jól alakított. Ha egy megkeseredett, alkoholista, hitehagyott, depressziós papra gondolok egy írországi kis faluban, akkor talán Alföldi lenne az utolsó, aki eszembe jut. És mégis tökéletes volt, minden egyes szavában, minden mozdulatában, akár a részegség legmélyebb bugyrairól, akár létfilozofálásról, akár tragédiáról volt szó. Minden jelenetét uralta, csalhatatlan érzékkel szállította a jobbnál jobb poénokat, lenyűgöző volt tőle ez az alakítás.

A fiatalabb színészek szintén remekeltek; Rétfalvi Tamás állatias, ösztönlény Coleman-je és a nála kicsit kifinomultabb, eszesebb, de épp ezért legalább ennyire szánalmasan pitiáner Valene Ficza István pálócos tájszólásával, feminin mozdulataival tökéletes párost alkottak a gyűlölködő testvérpár szerepeiben. A rájuk adott turkálós ruhák, fogatlan sminkek, idióta sapkák pedig csak még jobban kihangsúlyozták kettejük teljesen eltérő, a gyökereikben mégis nagyon hasonló személyiségét. Mészáros Piroskának jutott a legkevesebb szerep, de hibátlanul teljesítette a rá szabott feladatot.vaknyugat2.jpg

Mikor vége lett az előadásnak, természetesen vastapssal jutalmaztuk a színészeket. És éreztem, hogy ez nem csak a szokásos, udvarias tapsolgatás, ami oly gyakori a színházban, hanem valóban erőteljes, valóban szívből jön, és a közönségnek is annyira tetszett, amit látott, mint nekem. Mert ennyire jól szórakozni, ráadásul úgy, hogy még a drámai töltet, a tragédiák se sikkadjanak el, nem nagyon lehet. Viszont nagyon sajnálom, hogy jelenleg ezen kívül semmilyen más McDonagh remekművet nem játszanak a magyar színházakban, mert tutira megnézném mindet. Főleg, ha ennyire nagy nevekkel készülne, ilyen hozzáértő figyelemmel, mint ez a mostani Vaknyugat. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó lenne, ha McDonagh filmadaptációkat is készítene a saját drámáiból, mert akkor bármelyiket, bármikor újra lehetne nézni. Mert úgy látszik, hogy egyetlen szobából, és négy darab emberből is csodákat lehet kihozni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.22. 10:48:18

Kedves barátom, szóval itt jártál egy utcával odébb? Ennél kedvezőbb alkalom soha nem lett volna a személyes mítinghez. :))

Az előadásról természetesen semmit nem tudok mondani, de az Átrium gyerekkorom egyik állandó helyszíne volt, akkor még Május 1. mozinak hívták. Premiermozinak számított, vagyis az új filmeket azonnal vagy 1-2 héten belül műsorra tűzték. Normál helyárú filmeknél 4 Ft volt a legolcsóbb jegy, és 20 Ft a legdrágább. Csóró gyerekként nekem a 4 Ft-ot sem volt könnyű mindig megszereznem, de azért többnyire összejött. Rengeteg filmet láttam a Május 1.-ben, nagyon szép és nagy mozi volt, máig jól emlékszem a belső terére. Még erkélye is volt, bár arra nekem nem futotta. :)) Szomorú volt látnom, hogy a videókorszak beköszöntével mint csúszott egyre lejjebb ez a mozi is, lett egyre elhanyagoltabb, és még a menő filmeknél is gyakran volt foghíjas a nézőtér. Remélem, színházként most újra a régi fényében ragyog.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 11:20:47

@field 64: Ez még a múlt hét szombati előadás kritikája. Ha legközelebb arra járok, majd előtte akkor folyamodok hozzád audenciáért :))

Amúgy meg elég jó hely, megvan a maga hangulata, és remélem, hogy színházként tényleg jól fog majd menni neki a biznisz. Mikor szűnt meg egyébként mozi lenni? Kiskoromban a bp-i mozikról nincsenek emlékeim, hol mit láttam, mert nem tudtam egyáltalán tájékozódni a városban, így gyerekkorom legtöbb emléke a moziként is funkcionáló érdi művelődési házhoz köthető.

Az erkélyt meg ne sajnáld, mindig az a legszarabb hely :D

Hamann22 2013.09.22. 12:07:12

Nem Molnár, hanem Mészáros Piroska. Van köztük 50 év....

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 14:17:02

@Hamann22: Köszi a helyesbítést, javítottam is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 14:37:41

Alföldivel én nem vagyok meglepve. Szerinte jó színész, jó szinkronhang, bírtam a humorát is amikor a Heti hetesben olt. Szal én nem en bloc utálom őt, csak mint rendező feladhatná a vágyait mielőtt még több darabot szétbarmol a csak és kizárólag polgárpukkasztás céljából.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 14:40:46

@scal: Azt én is tudtam, hogy jó színész, csak alapvetően úgy gondolnám, hogy alkatilag nem alkalmas egy ilyen szerepre. Hát tévedtem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 16:13:04

@Santino89: pedig a feje alapján egy alkesz csöves nézz a képre :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 17:01:00

@scal: más egy előre beállított kép, és más egy másfél órás színészi alakítás

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 19:58:31

nekem ez a lenti nem beállítottnak tűnik, sőt azt hittem te fényképezted

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 20:24:28

@scal: én a fentire gondoltam, az a hivatalos promókép, csak ezt láttam az előadás előtt.
a többi képet meg jóval az előadás után, a cikk megírása előtt gyűjtögettem, úgyhogy nem volt a birtokomban ez a képi információ, amiből messzemenő követeztetéseket vonhattam volna le Alföldi szerepre való alkalmasságát tekintve.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 21:27:43

@Santino89: amúgy sokat hallottam már hogy a színészeink deszkákon sokkal jobbak, pl. Gálvölgyiről is ódákat zengtek, mert az egész magyar színészet erre van ráállva, több pénz jön belőle, és nem olyan nevetséges a végeredmény se mint a filmiparunk (:D) olyan színházaink vannak, hogy simán felveszik a versenyt bármelyik európaival

igazán kár, hogy utálom a színházat :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 22:34:31

@scal: remélem nem valami csaj miatt :)

amúgy pont ez lehet a gond, hogy színházban ezerszer nagyobb gyakorlatuk van, mint filmeken, és azért a két dolog igencsak eltér egymástól.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.22. 22:48:05

@Santino89: persze hogy ez a gond, és nem véletlen, filmezni max 2-3 helyre lehet menni, míg az országban van hát most már majdnem több színház lesz mint mozi

mondjuk ha megint lenne varieté élet az országban az lehet jó lenne, amit a dumaszínház csinál az amcsi majmolás ráadásul elég szarul

egyébként nem, hanem mert iskolásként kötelező volt megnézni a Boldogság Kék madarát, meg a padlást meg még egy két ilyen remekművet, ráadásul nekem nem működik a képzeletem a színházban, én nem azért fizettem, hogy elképzeljem hogy most Londonban vagyunk, most a ceruza a kezében az valójában szivar, meg ilyen hülyeségek, csöveseket látok, akik deszkákon mesterkélt beszédeket mondanak, rossz hangosítással, abszolút mozi fan vagyok

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.23. 08:07:40

@scal: Na a Vaknyugat nem vette volna igénybe a fantáziádat, itt egy lepusztult szobát kell látnod, és azt is látsz :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.23. 16:10:44

@Santino89: azé meg pláne nem kell sínházba menjek ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.24. 22:47:04

@scal: szóval, ha oda kell képzelni valamit, akkor az a baj, ha nem, akkor meg az a baj :)

Hogy is van a híres vicc a nyuszikáról meg a sapkájáról?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.25. 02:06:23

@Santino89: nem, ez csak az egyik amit utálok a színházban, de még írtam párat
süti beállítások módosítása