Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2009 legjobb filmjei

2013. november 23. - Santino89

Nagyon jó évet zártunk 2009-ben, ennyire erős felhozatal nem volt azóta sem. Egy nagy öreg megkoronázta az egész pályafutását, Tarantino megint jól átbaszott mindenkit, egy spanyol horrortól beszartunk, de kaptunk kultvígjátékot, és kult sci fit egyaránt, sőt a listán szerepel az egyik legvitatottabb képregényadaptáció, illetve minden idők legtöbb bevételt hozó filmje szintén ebben az évben került a mozikba. Ráadásul annyi folytatás készült ezekből a filmekből, hogy tán el is feledtük, mennyire jók voltak az eredeti alkotások.

inglourious-basterds-inglorious-basterds-19-08-2009-21-08-2009-74-g.jpg

10+1

Rec-rec-rec-23-04-2008-23-11-2007-2-g.jpg

2009 óta nem láttam ennyire hatásos horrorfilmet. Nem gondoltuk volna még akkoriban, hogy a spanyolok egy ennyire rémisztő alkotást le tudnak tenni az asztalra, pláne nem ebben a kézikamerás stílusban, amit azóta - ha lehet - még jobban sikerült elkoptatni. A Rec ennek ellenére a mai napig a frászt hozza rám. A játékidő során folyamatosan kapcsolnak az alkotók egyre félelmetesebb fokozatba. Szerencsére nem csak a sokkeffektusokra támaszkodtak, hanem a bezártság és a zsigeri rémület érzetére is, ahogy egyre reménytelenebbé válik minden. A végkifejletet pedig attól tartok sohasem fogom elfelejteni, annál a padlásnál parásabb helyet elképzelni sem tudok. Sajnos aztán folytatták, állítólag jobb messziről elkerülni mindkét részt.

 

10.

Elrabolva

"Nem tudom ki maga, és azt sem mit akar. Ha váltságdíjat akar, elmondom, hogy nincs pénzem, de rendelkezem olyan különleges képességekkel, amelyeket pályám során tökélyre fejlesztettem."

taken-27-02-2008-11-g.jpg

Luc Besson elamerikanizálódott francia filmjeitől már senki sem várt semmi jót, pláne nem egy Liam Neeson főszereplésével készült akciómókától. Aztán az értelmiségi Neeson átvedlett érzékeny, mégis kőkemény ügynökké, aki bárkit szétcsap fél pillanat alatt, és egy bulldog szívósságával, senkit és semmit nem kímélve kutatja lányát a párizsi alvilág legmélyebb bugyraiban, illetve legmagasabb köreiben egyaránt. Alapvetően a 24 koncepcióját esszenciálisan magába sűrítő film szögegyszerű, mégis megvan benne a kellő drámai töltet, rohadtul izgalmas, Neeson pedig 100%-osan hiteles. Nem mellesleg nagyon hiányoztak már ekkoriban ezek a régi típusú akciófilmek a mozikból, ezért lehetett ilyen nagy siker az Elrabolva. A legjobb jelenet - a telefonos beszélgetés mellett – amikor Neeson karaktere ott hagyja az albán gengsztert, hadd kínozza halálra az áram a rohadékot. A folytatás viszont rémgyenge, messziről kerüljétek el.

 

9.

Zombieland

"Társak nélkül könnyen zombivá válhatsz."

bienvenue-a-zombieland-zombieland-25-11-2009-02-10-2009-23-g.jpg

Sokaknak nem nyerte el a tetszését, de nekem az első pillanattól kezdve mocskosul bejött a Zombieland. A túlélési szabályok már alapból megadják a kezdő jó hangulatot, amely kitart a történet végéig. Nagyon viccesre formálták az apokaliptikus alapszitut, miközben nem spóroltak a vérrel sem. A karakterek mind szerethetőek, itt még Jesse Eisenberg béna geek ábrázatát is meg lehet kedvelni, Woody Harrelson hozza a szokásosan jópofa, de kicsit kattant keményfiút, Emma Stone pedig itt még csak egy szimpla jócsaj, de annak legalább nagyon jó. És akkor Bill Murray cameójáról se feledkezzünk meg, illetve arról sem, hogy tulajdonképpen egy élvezetes road movie-t láthatunk, ami egyszerre vicces, és izgalmas. Azóta gagyi tévésorozat is készült belőle.

 

 8.

Másnaposok

"Öreg! Nem hagyhatunk itt egy csecsemőt kettesben egy kibaszott tigrissel."

very-bad-trip-the-hangover-24-06-2009-05-06-2009-14-g.jpg

Megszületése pillanatában kultvígjátékká vált, és teljesen megérdemelten. Itt figyeltünk fel először a totál gyökér Zach Galifianakis-ra (aki le tudja írni google segítség nélkül a nevét, szóljon), és a szívdöglesztő Bradley Cooper-re, akiről később kiderült, hogy amúgy tök jó színész, ráadásul különlegesen jó ízléssel választ szerepeket, ettől kezdve ugyanis minden listámon bérelt helye volt valamelyik filmjének. A Másnaposok tökéletesen ráérzett a korhangulatra, jó alapötletből építkezett, és folyamatosan igen magas szinten tartotta, és megállás nélkül adagolta az egyébként nagyon alpári, mégis ütős poénokat egészen a stáblista felejthetetlen képnézegetéséig. És a zenék is baromi jók. Csak egyetlen nagy hibát követtek el a készítők… hogy folytatták.

 

7.

Avatar

"Harcos voltam, aki békéről álmodott. De előbb vagy utóbb mindig fel kell ébredni."

avatar-avatar-16-12-2009-18-12-2009-48-g.jpg

Az év leghypeoltabb mozija, a 3D korszak kezdete, a legnagyobb bevételt hozó film és a többi, és a többi… Egyértelmű csalódás volt az Avatar, kedvenc rendezőmtől inkább az év, vagy még inkább az évtized legjobbját vártam volna, és kicsit többre számítottam, egy baromi látványos, de nem különösebben kreatív Pocahontas sztorinál. Viszont az is tény, hogy nagyon szórakoztató, sőt felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak az Avatar által 2009-ben. Azóta sem készült olyan film, ami ennyire jól kihasználta volna a CGI technikát, Cameron profizmusa és maximalizmusa úgy csöpög minden egyes képkockáról, mint a forgatókönyvből a fals romantika a természeti népek irányában. Cameronnak még azt is sikerült elérnie, hogy a földönkívülieknek drukkoljunk az emberek ellen, illetve szintén érdekes kísérlet egy ennyire a technológia által uralt filmbe spirituális tartalmakat csempészni. Persze, a lényeg mégis a fantasztikusan idegen, mégis élő látványvilág, amitől nem csak IMAX 3D-ben, hanem otthon a négy fal között is garantáltan leesik az állad. 

 

6.

Watchmen

"Péntek este New York-ban megöltek egy Komédiást. Valaki tudja, miért."

watchmen-les-gardiens-watchmen-04-03-2009-06-03-2009-204-g.jpg

Minden idők legtöbbre tartott képregényét filmre adaptálni nehéz feladat volt, mert az eredeti maximálisan kihasználja saját műfajának kereteit, Alan Moore annyira sokrétű, komplex művet alkotott, hogy sokáig lehetetlennek tűnt a megfilmesítés. Zack Snyder javarészt hű maradt az eredeti cselekményhez, de kénytelen volt egyszerűsíteni, és változtatni, melyek nagy része jó döntésnek bizonyult. Megjelentek olyan kritikák, melyek szerint a film túl cool a képregényhez képest, vagy nem több annak lebutított mozgóképes verziójánál, de ezek a vélemények nem igazán veszik figyelembe a két médium közötti lényeges különbségeket. Persze, nem hibátlan az összkép, a zene aláfestés néhol zseniális ugyan, de máshol simán nevetséges, és ugyanez igaz a színészekre is. Összességében mégis a Watchmen az egyik legkülönlegesebb, legstílusosabb, legokosabb, legösszetettebb és mindenképpen az egyik legjobb képregényfilm, amiben persze felbecsülhetetlen szerepe van a kiváló alapanyagnak is.

 

5.

A szabadság útjai

"Te csak egy fiú vagy aki valamikor egy bulin megnevettetett, de most utálok melletted lenni."

les-noces-rebelles-revolutionnary-road-21-01-2009-26-12-2008-44-g.jpg

Első látásra annyira nem vonzó ez a film, egyedül a színészek, illetve a rendező, Sam Mendes neve az, amiért érdemesnek tűnik belevágni. Aztán ahogy nézed, egyre jobban magába szippant, ami csak azért gond, mert egy idő után nagyon durván nyomasztó élménnyé válik. És még lesz ennél nyomasztóbb is a listán. Maga a film nem csak a párkapcsolatokról szól, sokkal inkább a kitörésről, a lázadásról, és a mindennapi hazugságokról. Ami a különlegessége, hogy mindkét szereplőt megérthetjük, és szerethetjük őket, nyilvánvaló hibáik ellenére is. Kettejük finom fejlődése, a cselekmény fokozatos kibontakozása, és a pont megfelelő tempó nemcsak kiváló forgatókönyvre, de remek rendezőre is vall. Mindenesetre a zseniális Amerikai szépséghez nem nő fel ez a mozi, pedig elég hasonló témát boncolgat.

 

4.

Hold

"A Hold ereje. A jövőnk ereje."

moon-moon-2-g.jpg

Sajnos nem különösebben ismert film a Hold, pedig igazán megérdemelné, minden összetevőjében hibátlan science fiction. És nem az a fajta, amelyben a csilivili látványvilág, az akció, meg a pörgés dominál (mint az új Star Trekben), hanem egy elgondolkodtató történet képsorai peregnek le a szemünk előtt Sam Rockwell valami egészen fantasztikusan alakít, a cselekmény viszonylag lassan folyik, de annál hangulatosabb maga a film a minimalista díszleteknek, és a csodálatos zenei aláfestésnek köszönhetően. A forgatókönyv tele van meglepő csavarokkal, a végkifejlet pedig egy igen megható dráma. A látványvilág mentes a szokásos hollywoodi túlzásoktól a maga egyszerűségében is csodálatos. Gyakorlatilag egy tökéletes sci firől van szó, a műfaj egyik gyöngyszeméről, jobb azóta sem nagyon készült.

 

3.

Becstelen brigantyk

"Tudod-e, hogy lehet bekerülni a Zeneakadémiába? Gyakorlással."

inglourious-basterds-inglorious-basterds-19-08-2009-21-08-2009-17-g.jpg

A Halálbiztos fiaskója után Tarantino végre leporolta régóta dédelgetett második világháborús forgatókönyvét, és rekordidő alatt leforgatta az év egyik legjobb filmjét. Mindenki egy Kill Billhez hasonló vérgőzös mozira számított, amiben Brad Pitt helyreteszi a gonosz nácikat. Erre Tarantino kijött egy végtelenül feszült, rendkívüli dialógusokra épülő mozival, amelyben csak ritkán tör felszínre az erőszak. Az igazi adu ász pedig az akkor még világszinten teljesen ismeretlen Christoph Waltz lett a nyájasan udvarias, félelmetesen kegyetlen, köpönyegforgató zsidóvadász náci szerepében, aki a filmtörténet egyik legjobb gonosztevője is egyben. Mellesleg felfedezte nekünk Melanie Laurent-et, tisztelgett a mozi előtt, kiröhögte a saját közönségét, és volt pofája még Hitlert is kinyírni. És ez a film hibája is, nem lehet teljes értékűen egyszerre karikatúrát rajzolni, és körülményeskedéssel feszültséget építeni. Jelen esetben mindennek a film hossza látta a kárát

 

2.

Elcserélt életek

"Mindig azt mondtam a fiamnak, hogy sose ő kezdje a harcot, de ő fejezze be. Ezt a harcot nem én kezdtem, de én fejezem be."

l-echange-changeling-the-changeling-12-11-2008-07-11-2008-12-g.jpg

Igazából bármelyik más évben garantált első helyezést érdemelne, mert annyira erőteljes dráma, amilyet csak ritkán láthatunk. 2009-ben nem volt szerencséje, mert akadt egy olyan mozi, amit ezerszer szívesebben újranézek, mint ezt a filmet, mert az Elcserélt életek olyan végtelenül, húsbavágóan kegyetlen élményt jelent, amit nem akarok túl sűrűn átélni. Ennek ellenére egy hibátlan film, amely egyszerre beszél az anyai szeretetről, a hatalom romlottságáról, az elnyomásról, és a harcról, amelyet mindezek ellen folytat főhősnőnk. És még Angelin Jolie is lehengerlően jól alakít, nem tudom rajta sem köszörülni a nyelvemet, mert kiváló ebben a szerepben. A legdurvább pedig az, hogy egy igaz történetet láthatunk, és úgy éri el a film bennünk az elementáris hatást, hogy a rendező, Clint Eastwood végig megőrzi a rá oly jellemző klasszikus visszafogottságot.

 

1.

Gran Torino

"Feltűnt már, hogy néha olyan emberrel találkozol, akivel nem kellett volna baszakodni? Az én lennék."

gran-torino-25-02-2009-12-12-2008-4-g.jpg

2009 egyértelműen Clint Eastwood éve volt a magyar mozikban. Az öreg már sokadszorra járatta csúcsra karrierjét, és elkészítette ezeket az örök gyöngyszemeket. A Gran Torino egy egyszerű, visszafogott, de nagyon hatásos, emberi dráma, miközben az önreflexió sem áll távol tőle. Nem csak Eastwood, a rendező egyik legnagyszerűbb alkotása, hanem Eastwood, a színész pályájának csodálatos hattyúdala. A Gran Torino rengeteget tanít az életről, a férfiasságról, szó van benne az öregség feldolgozásáról és az általános értékválságról egyaránt, ráadásul rendkívül szórakoztatóan beszél minderről, sok humoros pillanatot láthatunk, de ezek nem hatástalanítják a drámát, nem gyengítik a végkifejlet könnyes katarzisát. Clint Eastwood, a legnagyobb példaképem egyik legjobb filmje.

 

Legnagyobb csalódások:

Benjamin Button különös élete: Nem csak unalmas volt, vontatott és végtelenül semmitmondó, meg tökéletesen értelmetlen, de még ki is röhögtem a filmet, amikor a végén elaludt a kisbaba. Én meg azt hittem belefullad az anyaméhbe, vagy spermává alakul, az sem lett volna kevésbé nevetséges.

Terminátor: Megváltás: A gyengére sikerült harmadik rész után mindenki abban reménykedett, hogy az új részben majd láthatjuk a gépek elleni kőkemény háborút, ehelyett kaptunk még egy Transformers filmet, amiből már a második is pont túl sok volt.

Transformers 2:  Az első résszel még semmi bajom sem volt, a második viszont nagyon megfeküdte a gyomromat, a Transformers, és Michael Bay emlegetése azóta is egyet jelent a gagyival, és nem csak számomra.transformers-2-la-revanche-transformers-2-revenge-of-the-fallen-24-06-200-4-g.jpg

 

Legrosszabb filmek:

Halloween 2: Ez meg csak szimplán az egyik legrosszabb film, amit valaha láttam. Elnyújtott, unalmas, nevetségesen hatásvadász, idegesítő, ráadásul még a Halloween 3 és 6 is köröket ver rá, pedig sokáig azt hittem, hogy azoknál nincsen lejjebb.

Alkonyat: Újhold: Sosem felejtem el, hogy moziban kellett látnom ezt a borzadályt, jó képet akartam vágni hozzá, próbáltam felfedezni benne az értékeket, de egyszerűen nem volt mit felfedezni.

Gettómilliomos: Az Oscar díjátadó, és az Amerikai Filmakadémia legbődületesebb szégyene, hogy ennek az undorítóan giccses, hazug szarnak volt pofájuk odaadni a Legjobb film díját. Megfejthetetlen számomra, akárcsak a film sikere, vagy az, hogy az általam rendkívül nagyra tartott Danny Boyle hogy adhatott ki ilyen szemetet a kezei közül. slumdog-millionaire-14-01-2009-07-01-2009-4-g.jpg

 

Ami kimaradt, pedig jó:

Star Trek: Feltámasztott egy halott franchise-t, és úgy próbálta újraírni a történetét, hogy a fanok se sértődjenek vérig. Az első perctől az utolsóig pörgős, akciódús, látványos Star Trek Begins szimpatikus új színészekkel, és millió utalással, amit csak a rajongók érthetnek. Viszont a második rész sokkal jobb lett.

District 9: Félreértés ne essék, szerintem is egy nagyon különleges, eredeti és jó film a District 9, viszont a szívemhez nem igazán sikerült annyira közel férkőznie, hogy helyezett legyen a listán, ennek ellenére mélyen elismerem az erényeitdistrict-9-district-9-16-09-2009-14-08-2009-2-g.jpg

 

És, hogy mi volt még ebben az évben? Guy Ritchie, Jim Carrey és Sam Raimi is megpróbáltak visszatalálni régi, jól bejáratott ösvényükre, de egyiküknek sem sikerült. Elkészült a Halálos iramban sorozat legjobb része, láthattunk egy üdítő bromantikus vígjátékot, csalódtunk az első Farkas spin off-ban, Mickey Rourke már sokadjára tért vissza a Pankrátorban, Sophie Marceau pedig második világháborús kémnőként akciózott. Mindenki legnagyobb meglepetésére a Johnny Depp-Michael Mann-Marion Cotillard trió elbukott egy gengszterfilmmel, és végre Roland Emmerich újabb gagyi katasztrófa orgiája is erre a sorsra jutott. De lecsapott újra Sascha Baron Cohen, mint a tűzforró Brüno, és minden korábbinál látványosabban énekelhettük a Karácsonyi éneket, a franciák meg piacra dobták a nagyon színvonalas, A próféta című börtönös gengszterfilmet, ami az év egyik nagy meglepetéssikere volt a kritikusoknál.

Az aeonflux.blog.hu bemutatónaptárainak ismét nagyon sokat köszönhetünk, a 2009-es évet az alábbi két linken találhatjátok:

http://aeonflux.blog.hu/2008/08/05/hazai_bemutatonaptar_1

http://aeonflux.blog.hu/2008/08/05/hazai_bemutatonaptar_2009_ii

A kommenteknél kérem senki se jöjjön azzal, hogy a Gettómilliomos, meg a Benjamin Button nem annyira nagyon rossz filmek, mert onnantól kezdve egyszerűen nem tudom komolyan venni, amit ír. Előre is köszönöm szépen.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.23. 08:25:23

Természetesen ezen a listán is vannak olyan filmek, amelyeket nem láttam. Ezek közül a REC az, ami egyértelműen érdekel, pedig ez nagy szó, mert az IDEGLELÉS óta agylobot kapok a kézikamerás filmektől. Az ELRABOLVA folytatása szerintem teljesen nézhető film, ha az ember nem vár tőle túl sokat. A ZOMBIELAND kissé kiesett az emlékeim közül, de arra határozottan emlékszem, hogy mikor láttam, határozottan tetszett. Ez nyilván annak tudható be, hogy a zombifilmek számomra általában rém röhejesek, és amikor az alkotó is így áll hozzájuk, akkor egymásra találunk. :)) És Woody Harrelsont is bírtam. Alkalmasint újranézem az egészet.

Az AVATAR-t moziban láttam, 3D-ben. Kétségtelenül hatásos élmény volt, de már akkor is az volt az érzésem, hogy a 3D feltűnően sokat dobott rajta, mert maga a sztori nem egy nagy durranás. Megvan ugyan 2D-ben, de emiatt nem merem újranézni. A HOLD-ról nem is tudom, merjek-e véleményt mondani, mert még az se biztos, hogy láttam. Ami biztos, hogy pár éve moziban láttam egy sci-fit, amelytől általában mindenki el volt alélva, de szerintem egyrészt meglehetősen unalmas volt, másrészt itt-ott a hasonló sci-fikre (például a SOLARIS-ra) emlékeztetett. Meg nem mondom, hogy a HOLD volt-e ez a film.

Az se titok, hogy Tarantino sem igazán az én világom, elsősorban a túl sok szövegelés miatt, ami pedig mindenkinek annyira tetszik, csak éppen szerintem filmjei hitelessége látja kárát a túlbeszélésnek. A BECSTELEN BRYGANTIK összességében tetszett, mégis úgy érzem, hosszabb a kelleténél. Számomra e filmből Diana Kruger volt még nagy meglepetés, akihez ez a szerep jobban illett, mint Szép Helénáé. És végül örök témám: számomra a második TERMINÁTOR volt akkora csalódás az első után, hogy azóta egyetlen Terminátor-film sem tud annyira rossz lenni, hogy hasonló érzést váltson ki belőlem. Moziban láttam egyébként a negyedik Terminátort: határozottan látványos volt, nem untam, bár bizonyos dolgokat erőltetettnek tartottam, és igazából nem nagyon értettem, hogy ennek az egésznek mi köze van a Terminátor-alapsztorihoz. Ja, el ne felejtsem, hogy igazából ez is egy megváltásfilm, tehát egyvalakit biztosan tudok, akinél pusztán emiatt ez a film totál nyerő lehet. :))

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.23. 10:47:42

Szóval... Úgy gondolom, hogy a Gettómilliomos, meg a Benjamin Button annyira nem rossz filmek :D

Végigpörgetve a listát valóban mocsok erős év volt. A Gran Torino nekem is személyes kedvencem, viszont a csingilinget kicsit untam. Egyedül a Szabadság útjait nem láttam a 10+1-ből.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.23. 16:18:44

@lisztes: akkor azt még ma este pótolod értve :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.23. 17:54:21

@field 64: Az Elrabolva 2-től én nem vártam el túl sokat, egy korrekt kis akciót, és kaptam egy színvonalatlan kakát :)
Nekem is az egyik kedvenc zombifilmem a Zombieland.

Az Avatart én is most néztem először újra, amióta moziban láttam. Igazából simán lehagytam volna a listáról, Scal győzött meg, hogy nézzem meg újra, és így is jó volt, sőt talán még jobban is tetszett, mint először, mert most már nem voltak túlzó elvárásaim.

Field, én se tudom, hogy láttad-e a Holdat, vagy sem :D

Becstelen brigantyk szerintem se tökéletes, és néha tényleg túlnyújtott, és túlbeszélt, de ettől még nagyon jó filmnek tartom.
Amúgy nem is emléksze, hogy tényleg volt-e abban a filmben megváltás, vagy csak aszitték, hogy jól hangzik ez a cím.

@lisztes: Ki vagy rúgva :D

@REMY: Persze, hogy az :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.24. 13:43:53

Santinoval már beszéltük de szerintem 2008 sokkal erősebb év volt, majd meglátjátok. A másnaposokat én egy tök átlagos vígjátéknak tartom, szerintem tipikusan annak köszönhette a sikerét hogy az ilyen típusú, és úgy általában vígjáték 2009-ben nem volt jelen a mozikban.

Gran Torino, és a méltatlanul mellőzött Szabadság útjai itt kell legyen

a REC-nek igazán az utolsó 10 perce ami parás, de maga ahogy a spanyolok ezt a filmet megcsinálták példaértékű - így kéne kinéznie minden find footage filmnek,

Zombiland nem értem mit keres itt (első fele nem rossz, a másodikra kifullad és sehová se tart még maga se tudja)

Elrabolva nem rossz, de nem sarkallt arra hogy újranézzem szerintem az is olyan mint a Másnaposok, nincs akció, ha készítenek egy jót akkor már pezsgőt bontunk

A Becstelen Brigantyk - most próbálok elvonatkoztatni hogy az a faszkalap rendezte :D - ejjj de nehéz, hát volt benne két jó jelenet, és lényegében Christoph Waltz nagy filmje, ha ő ne lenne benne semmi pozitívumot nem találnék benne, Pitt tényleg durván ripacskodik benne

A Watchmen és az Avatar szerintem megkerülhetetlen, érdekes hogy az Avatart mikor megnéztem hát valami sokkal nagyobbra számítottam - lévén ez a fajta látványvilág legalább 5-6 éve jelen van a számítógépes/konzolos világban - lebegő hegyek, fákkal szexelés, repülés, harc, óriásrobotok, tiszta videojáték az egész, nekem nagyobb élményt adott a 2003-as Prince of Persia, ott kezdődik valahol a 3D csodája

mégis másnap arra ébredtem hogy rájöttem ez a film azért nagyon durva, mert lehet a története nem egy hűha (most az Alienst se a története miatt szeretjük tegyük már a szívünkre a kezünket, és a T2-őt se) de maga az hogy egy filmben nem tudod megkülönböztetni mi a CGI és mi nem az az egy fantasztikus eredmény (mert azért a Gyűrűk Ura hiába volt jó, ott azért lehetett látni, hogy Gollam, nagyon fasza, meg minden, de azért csak egy CGI - vagy amikor a Helm szurdokból kirontanak, és esnek le az orkok az útról) - mai napig várom mikor ismerik be, hogy Worthington is csak CGI-vel volt odamontázsolva

a Watchmen meg sokadik nézésre jött át, ahogy újra és újra néztem a jeleneteket, a szövegeket, később még a képregényt is megvettem és elemeztem összehasoníltottam, ehhez képest a Sin City (és bocsánat de ez van) egy érdektelen fos

és akkor a hűség ellett a látvány, a zenék, minden tökéletes ebben a filmben, és akár mit is mond az a vén faszkalap (Alan Moore) ennél jobban SENKI nem tudta volna ezt az alapanyagot adaptálni

Holdot ne láttam még de minthogy a Gravitáció miatt elkezdtem űrös filmeket nézni nem ártana bepótolni még idén az is

se a D9 se a Star Trek nem fogott meg, ezek közül a D9 egyértelműen ellenszenves is, én Santival ellentétben még csak nem is ismerem el :D (kb Gravitáció szintjén mozog nálam)

a Transformers 2-t egy olyan filmnek tartom ami egyértelműen visszalépés az elsőrészhez, de vannak jó pillanatai "Csak a GPS, csak a GPS beszélt" - mintha bárki elhinné az egyetemen hogy otthon van egy beszélő autója :D

a Terminátor 4-et se tartom rossz filmnek, elvégre itt még azt lehetett hinni Sam Worthingtonról hogy viszi valamire, Christian - FÁKING ÁMÁTŐR - Bale-ről pedig kiderült, hogy nincs minden rendben az idegeivel de hát sose nem is tartottam normálisnak valakit, aki féléven belül 40 kilót szed fel vagy ad le attól függően éppen melyik filmet vállalja el

a Benjamin Buttonak van egy hangulata - DE - tartok tőle nagyon átvariálták az eredeti alapanyagot amit nem olvastam, és így amit látunk az egy Forrest Gump pepitában

a Gettómilliomost nem tartom egy annyira szar filmnek, - lehet alkalomadtán majd írok is róla - de annyira jónak se hogy ez Oscart kapjon a Szabadság útjait meg még csak jelölni se jelölték

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.24. 17:14:12

@scal: A Sin City minden szempontból kategóriákkal veri a Watchment, ami szintén egy egyedi élmény, de azért itt-ott eléggé sántikál, néhány színész mintha ott se lenne, a szexjelenet nagyon gáz, meg néhol a zenék is, Dr. Manhattan karakteréből alig jött át valami, és nem lehet benne érezni az atomháborús fenyegetettséget sem, ami a történet egyik legfontosabb eleme kellene, hogy legyen. Szóval van vele baj rendesen, de még így is egy nagyon egyedi, nagyon különleges élmény. És amúgy de, lehetett volna ez még sokkal jobb is. De sokkal rosszabb is.

A District 9 egy tök új nézőpontból, meg eredetien mutat be egy ezerszer látott klisét, ezt sem ismered el? Ettől még nem leszel különc, csak hülye :P

Én sose hittem, hogy Worthingtonből lehet valami, egy tök jellegtelen arc, és játszani se nagyon tud.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.25. 16:56:44

@Santino89: csak most láttam ezt az ökörséget, Sin City veri a Watchment kategóriákkal???? Noooooormális? a szexjelenet nem véletlenül olyan amilyen, melyik az a színész aki ott sincs, mind a hat emlékezetes, a mellékkarakterekről nem is beszélve

jó mivel azt mondtad te a sima verziót nézzed ajánlom a DC-t nézzed meg és utána vitatkozzunk mert így nem igazán tudunk, ha jól tudom a mozis verzióból pont Manhattent vágták meg

a D9-ben mégis mi újat kellett volna nézzek? hogy az ember csak addig fél az ismeretlentől míg nem győződött meg a fegyverzetük mivoltáról, ami egyébként kategóriákkal jobb a földiekénél mégis ezek inkább kukáznak meg bádogvárosban élnek mert hát annyira high level intelligence lények, a D9 egy tipikusan olyan film ami idegesít a sok egymásra hajigált logikátlansága miatt

ráadásul nem tudja eldönteni mi akar lenni, áldokumentum film? társadalomkritika? akciófilm? egyik mellett nem ártott volna letenni a lantot, esetleg egy szerethető főhőst megtenni akivel lehet azonosulni, ha nem lett volna benne a kicsi rák, tuti nem lenne ennyire népszerű

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.25. 16:57:49

jah igen a Másnaposokat is jobban illene szeressem hiszen akkor ár túl voltam két sötétvágáson, és mind a kettő totál ilyen volt, vicces is, meg nyomozgatós is, milyen elbaszott faszomságokat csináltam miközben nem tudtam magamról :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.25. 18:02:40

@scal: Persze, hogy veri. Csakhogy érezd a különbséget, a Watchmen egy 7,5-es film, a Sin City meg egy 10-es. Szerintem te ott leakadtál, hogy jajj Bruce Willis meghalt pedig ő a kedvencem, brühühü és innentől kezdve, hiába volt minden, dehát neked mindig ilyen baromságok miatt van bajod filmekkel.
Melyik színészek voltak olyanok, akik mintha ott se lettek volna? Ozymandias, Éji Bagoly, meg a kispicsa Silk Pectre, magyarán a társaság fele. Pedig Patrick Wilson amúgy jó színész.

Láttam a DC-t, és nem hozta el a nagy megváltást. A jó karakterek ebben is jók,a gyengék ebben is gyengék, egyetlen pluszjelenet maradt meg bennem (az öreg Éji Bagoly halála, de ez kevés ahhoz, hogy a 3 órás verziót nézzem).

Lehet jobbak a fegyverek, viszont mi többen vagyunk. És ez bizony egy ezerszer látott klisé volt egy nagyon új nézőpontból, hogy a földönkívüliek nem kinyírnak minket, hanem koncentrációs táborba zárjuk őket. Ha letette volna a voksot valamelyik műfaj mellett akkor neked talán jobban bejött volna, mert lett volna belőle egy középszar film, amiket te úgy tudsz szeretni :) Így meg különleges maradt, különbe sincs semi baj azzal, ha egy filmben több műfaj keveredik, pláne hogy itt elég jó átmenetben történt mindez.

Igen, illene jobban szeretned, mert egy tök jó vígjáték :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.25. 21:27:51

@Santino89: tök átlag vígjáték :D förtelmes főnökök pl ezerszer jobb, Ted is jobb, Diktátor is jobb, soroljam még is jobb egyik legjobb bizonyítéka hogy 2009 egyáltalán nem volt erős év

másik hogy szerinted a Watchmen 7,5-ös film lol egy top tízbe minimum 8-asokat pakoljál már mert a következőt el se olvasom :D

Sin City nem a Marvos rész is egész jó, de pl a középső történet nagyon gagyi,hát most neked mitől van bajod a filmekkel? miért nem került be szegény D)? mert nem tudtál azonosulni azért

Ozymandias? Te normális vagy? Minden megnyilvánulása egyedi már már szégyenlem hogy kedvelem hiszen nyilvánvalóan homokos :D

Éj Bagoly? hogy az istenbe lehetne elfelejteni egy pocakos Batman karikatúrát? :D akinek fel se áll és van egy spéci hajója

Silk Spectret meg akármikor akárhol, értve? :D

Patrick Wilson amúgy tök csapnivaló színész két filmet nem tudnék tőle említeni ahol megjegyeztem a fejét) kivéve ahol levágták a heréjét :D épp ezért akkor szar amikor nincs ruhában :)

az öreg éji bagoly halála pluszjelent volt? pedig az micsoda egy csodálatos szürreális jelenet egyszerre fájdalmas, és mégis szép ahogy újraéli fénykorát miközben éppen agyonverik :D

többen vagyunk? ez mióta érv? az Indiánok is többen voltak kik nyertek ahol jobbak voltak a fegyverek
a történelem során minden esetben az nyert ahol jobbak voltak a fegyverek, Crécy csata, Kádesi csata, Bannockburn, de még az arabokat is sikerült megállítani meg a törököket is, pedig ők aztán többen voltak...

ez nekem ne is haragudj de nem elfogadható magyarázat, lehet nem klisé viszont baromság, és ekkor én már nem is tudom úgy kezelni a filmet, lehet ilyenkor kezdek úgy működni mint te amikor nem hiszed el hogy a fák lépkednek a Gyűrűk Urában vagy jön a Robothal

de ez kb olyan mintha a hangyák engem koncentrációs táborba zárnának, ezek értelmi fogyatékos lények voltak akik nem is akartak tenni ez ellen, megbékéltek sorsukkal, az ember akármennyire nincs esélye mindig lázad az elnyomás ellen, gerilla akciókat hajt végre, szabotázskodik, ezek meg kukáznak, meg hagyják hogy a tojásaikat szétlángszórózzák

és a világ közvéleménye? manapság amikor ha két ember meghal egy háborúban máris mondják be a tévében, egész egyszerűen ilyen nincs

jah tényleg elért valamit az a film, hogy egy Watchmen 7,5-el lehagyja, hogy ne kerüljön be egy Top 10-be pedig láthatóan nagyon is szereted, hogy egy Becstelen Brigantyk jobb legyen nála (mert annál azért még a D9 is jobb) meg főleg egy Zombilandnél

ez a különleges film mindazt elérte, hogy ez a három lemossa őt akármennyire is igyekezett klisét kifordítani, sőt hát még az Avatar is bekerült, pedig a D9-en a CGI-re nem lehet panasz, ne azt nyomassad mennyire jó az a film, azt mondjad ugyan hogy maradhatott alul ezekkel szemben, mennyi a D9, 6 pont?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.26. 14:12:11

@scal: Jobb a Förtelmes főnököknél, sokkal jobb poénok vannak benne, a Tednél is jobb, mert nincsenek benne üresjáratok, és A diktátornál is jobb, mert az a film másodjára már közel sem üt akkorát, a Másnaposok pedig igen,

Én lennék a legboldogabb, ha egy évet 8-as filmekkel pakolhatnék tele, de ilyen évek sajnos nincsenek (najó, talán '99, de addig nem megyek vissza). A szabály az, hogy 7-es a minimum, amivel egy film bekerülhet egy 10-es toplisátra. A 7-es filmek már sokkal jobbak az átlagnál, nem kell szégyenkezniük.

Miért lenne gagyi a második történet a Sin Cityben?

Igen, csak amit te írsz az a karakter jellemzője és nem a színészé. Silk Spectre totál feledhető csaj, és semmi egyénisége nincs, nem is érteni miért őt akarja megkúrni mindenki. Az anyja sokkal jobb csaj nála.

Igen, nagyon jó az öreg halála.

Szép, hogy idecitáltál történelmi példákat, de itt van az a bizonyos ordas nagy csúsztatás. A D9-ban alig pár földönkívüli jön le, tudtommal nincsen atombomba szerű fegyverük, mi meg vagyunk ellenük hatmilliárdan. Sok sikert nekik baszki, esélyük sincs. Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy ráadásul nem is harcosok voltak azok, csak valami balesetet szenvedtek. És neked ez nem elfogadható? Ha egy tízfős spanyol konkvisztádor csapatot elfog egy 10 főnyi indián bennszülött, szerinted ki fog nyerni a puskák ellenére? Mit gondolsz? Mert itt inkább ez a párhuzam érvényes.

A D9 mondjuk egy 7-es nekem, és igen, mindegyik listában lévő filmet sokkal jobban szeretem nála, és igen, valószínűleg azért mert ott tudok azonosulni, itt meg nem. Ennek ellenére rengeteg érdeme van a filmnek, a te álláspontod, pedig hogy nincs, nem több mint provokáció, így kell egy olyan filmet védenem, amit annyira én se szeretek. A Gyűrűk urát se szeretem, de elismerem az érdemeit.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.26. 19:22:36

@Santino89: másodjára tele van üresjárattal a Másnaposok, nem véletlenül nem tudok belőle még idézni se, az a durva hogy nekem most hogy megnéztem a hármast egykutya mind a három, egyik se jobb a másiknál

tényleg találjunk már egy vígjáték trilógiát amiben mindegyik rész egyformán volt jó, hirtelen a csupasz Pisztolyon kívül egy se jut eszembe, de a hármasnál már ott is kilógott a lóláb (görbe farok)

mert a Marvosra, Willisesre emlékszek a másodikban meg valami kurvák voltak oszt csá

az anyja, abban a két percen, egy büdös kurva egész életében arra a pasira nyálazott aki megerőszakolta (legalábbis elsőre) aztán meg tönkretette az életét tipikus büdös picsa :D

szerintem inkább a hatmilliárd földlakó a csúsztatás de ordasan, egyrészt ez nem mind hadrafogható férfi, sőt még csak nem is reguláris hadsereg, ha logikusan átgondoljuk kiknek a serege jöhetne számításba a 6-7 nagyhatalmon kívül sok más nem marad, gondolok itt elsősorban az USA-ra, meg Kínára, Izrael, esetleg Anglia, NÉmeotszág, Oroszország

a többi kis fing állam ladába se tudna rúgni nálunk van 24 vadászgép meg kb ugyanennyi harci helikopter, több nagyon nincs egyik másik kisebb országban se

szóval vegyük már azokat az energiafegyvereket amik ott voltak a hajón, ott lebegett a hajó, vagyis totálisan nem ment tropára, létfenntartó műszerek talán egy kibaszott rádió csak működik ahhoz aztán nem kell sok

úgyhogy továbbra is azt mondom nem kell az idegen lényeket félteni ha már idáig elszambáztak utoljára az ET idegesített ennyire hogy milyen gyermeteg

10 fős konkvisztátor csapatnál és 10 fős indiánnál a 10 fő konkvisztátor nyer, mert puskáik vannak baszod

100 fővel vertek szét 10.000-res nagyságú városokat Pizarroék

de ugyanez előfordult a Templomos Lovagoknál és az araboknál pedig ott nagyon még fegyver különbség se volt egész egyszerűen a Templomosok jobb harcosok voltak (fejlettebb kultúrából jöttek :D)

szóval ezt én nem veszem be, ha értelmi fogyatékos űrlények voltak akkor oké, egyébként nem

és uram bocsá, a Gyűrűk Urát fel se hozzad majd ha megkérdőjelezem a Satr wars mérvadóságát mert az a film csak az SW-hez mérhető, nem egy lószar D9-hez, amihez max a Herceg menyasszonya illik, jah most jut eszembe hogy azt se ismerem el, úgyhogy helyben vagyunk a kör be is zárult.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.26. 21:51:46

@scal: épp most néztem meg másodjára, és jééé, nem volt tele üresjárattal, folyamatosan jöttek a poénok...

nem tudok olyan vígjátéksorozatot, ahol mindhárom nagyon jó lett volna.

az nem érv, hogy te nem emlékszel rá. attól még nem lesz valami gagyi, úgyhogy ez megint csak a bullshit.

ne keverd össze a karaktert a színésznővel! tényleg olvastad amúgy a képregényt, vagy csak megvetted?

Igen, csúsztatás a 6 milliárd, de még így sem sikerült megértened a lényeget. Mit nem értesz azon, hogyha egyetlen űrhajó, amin nem is harcosok vannak, balesetet szenved itt, és alig vannak rajta párszázan, így nem tudnak leigázni egy bolygót. és éppen elég akár egy nagyhatalom is, hogy megszopassa őket.

azt kellene felismerned, hogy attól még, hogy neked valami nem jön be, attól még lehetnek értékei egy adott filmnek, mint pl a District 9-nak. úgy látszik a kis lelked nem bírta feldolgozni, hogy nem csak teljesen kiforgatnak egy sci fi toposzt, de még a zsánereket is variálják közben... vérlázító... nehogy már egy sci fi eredeti merjen lenni... hogy merészelik?

de felhozom, mert az egy kiváló példa arra, hogy valamit nem szeretek, de látom benne az értéket. neked van ilyen példád? nincs? miért nincs?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 11:38:26

nem is tudom mintha épp napokban beszéltük volna, hogy mennyire fontos hogy egy film benne marad-e az agyadban vagy sem, ha nem tudok visszaemlékezni a Másnaposokra akkor nekem bizony nem volt akkora katarzis, hovatovább az én 2009-es listámon lehet nem is szerepelne

majd megnézem már a filmeket de tényleg attól tartok abban az évben ennél jobb vígjáték nem került a mozikba

ott van pl a Taxidermia, először megnéztem mondom micsoda egy beteg baromság, utána pedig nem ment ki az agyamból napokig, hetekig, hónapokig, évekig, pedig egyszer néztem csak meg, és rá kellett jöjjek, lehet, hogy beteg, lehet, hogy szürreális, de az utóbbi idők legjobb magyar filmje mégis, nem úgy mint az a Nagy Füzet ratiyság - úgyhogy ez nem bullshit, szignifikáns értéke van és növeli egy film értékét ha beleül az agyadba, az a legbiztosabb jele hogy az egy JÓ film, hogy idézhetsz belőle, hogy tele van jó jelenetekkel stb

mi az, hogy olvastam-e a képregényt vagy csak megvettem? még össze is hasonlítottam a filmmel ahogy néztem, tudod leállítom, képeket nézegetem, beállításokat :p

ezt a D9 vitát itt lezárom részemről mert magánban már kibeszéltük, és amúgy is csak kötözködsz :D

egyébként nincs ilyen, aminek látom az értékeit azt szeretem, amit szeretek annak látom az értékeit, ez nálam elválaszthatatlan, mint hogy amelyik nő tetszik azt meg is dugnám ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 12:34:26

@scal: egy rossz film is megmaradhat az emlékezetedben, szóval ez így önmagában még nem érték.

"ezt a D9 vitát itt lezárom részemről mert magánban már kibeszéltük, és amúgy is csak kötözködsz :D"
gyáva! :D

Látod ezért nem tudsz még a lehető leghalványabb mértékben sem objektív lenni, pedig nem ártana valakinél, aki filmekkel foglalkozik, hogy túl lásson egy kicsit a maga szubjektumán tágabb horizontok felé.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 15:18:17

@Santino89: épp a héten olvastam hogy nincs objektivitás véleményben, az a néző becsapása amivel amúgy nem értek egyet) csak én most nem akarok törekedni rá ;) épp elég sokan szeretik azt a fost, hagy utáljam már légyszi..

nem tom a szar ilmekre nem igazán emlékszem, nem káptalan az én fejem hogy minden hülyeség megmaradjon benne, kell a hely a jó filmeknek :D mint amilyen a Zöld Lámpás

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 18:01:39

@scal: utáljad nyugodtan, csak ismerd el a tényeket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 19:38:19

@Santino89: milyen tényeket? amiről nem győztél meg?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 19:45:35

@scal: a tények attól tények, hogy nem kell róluk meggyőzni senkit. ha az ég kék, vitatkozhatsz, hogy a te szubjektív látásmódod szerint nem az, a tény attól még szerencsére tény marad, és az ég bizony kék.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.27. 20:28:39

@Santino89: jah csaki most nem arról vitázunk hogy az ég kék, = D9 Dél-Afrikában játszódik, hanem arról akarsz meggyőzni hogy neked meleged van miközben én fázok, ugyanazon kék ég alatt ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.01. 10:32:58

@scal: mert a listázás kedvéért újranéztem, és még mindig nem tetszett annyira, hogy itt legyen. az eleje zseniális (mindenkinek emiatt tetszik), de utána a gyerek meg az a hülye lény már inkább idegesítően groteszk volt nekem. hát ezért.
süti beállítások módosítása