Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Erőszakik

2014. január 26. - Popcorn M

Amatőr bérgyilkosok, angol, fekete humor, sok káromkodás és egy egyedi, nem mindennapi story. Az Erőszakik a 21. század egyik legnagyobb durranása. A VOX Mozimagazin 25-ös listájának élén áll. Nem véletlen!

A város

Bruges egy belga kisváros, amely főleg így télen ilyen kedves, hangulatos, békés és csendes. A turista- bérgyilkos, Ray számára viszont a város egyet jelent az unalommal. Úgy képzeli el a helyet, mint a poklot.

A történet

Két bérgyilkos kerül a belga kisvárosba felsőbb utasításra, ahol sokáig nincs más dolgok, csak a várost nézni és lazítani. Ken jól érzi magát, de Ray csak egy örömöt kap a várostól: megismerkedik Chloe-val, akibe hamar beleszeret. A bérgyilkosok utasításokra várnak, amit napok elteltével meg is kapnak. Majd egy balul sikerült incidens miatt Ray kiszámíthatatlanná és közveszélyessé válik, mind a többiek, mind saját maga számára. Elkeserítő helyzetét a főnök telefonhívása koronázza meg.

Vélemény

Martin McDonagh, aki ezzel az alkotással nyugodtan mondható elsőfilmes rendezőnek, kiválóan egyezteti mind a történetben, mind a szereplőkben a kettősséget- előveszi a karakterekből a humort, de a borzasztó kegyetlenséget is. A díszletek tökéletesek, ahogy az operatőri munka is, ami ebben a filmben különösen lényeges, hisz a néző csak akkor tudhatja magát a történetben, akkor szippantja be az, ha a technikai rész is stimmel. Az angol humor pedig vagy tetszik valakinek vagy nem. Aki az utóbbiba tartozik nem fog jól szórakozni a filmen, de szerencsére azért a tragikomikum mindeknek ad valamit. A dráma kedvelőinek drámát, a komédia kedvelőinek pedig komédiát. Egy maradandó nyomot mindenképpen. A film legerősebb pontja mégis arra tehető, hogy a remekmű rendkívül egyedi. Ezáltal a még nem (nem gyakran) látott karakterek minden hibájuk és szörnyűségük ellenére szerethetőek lesznek, ami az egyik legfontosabb dolog.

Miért jó a film?

Miközben egy elképesztő drámát kapunk, rendkívül erős jelenetekkel és szívszorító momentumokkal, közben a film légkörét egy olyan groteszk humor határozza meg. Továbbá a mű úgy bánik a csenddel, mint kevés más film. Nem úgy bánik vele, hogy kínos lenne, vagy idegesítő lenne, (Drive) hanem nagyon intelligensen: Párbeszédekben nem bővelkedik a film, viszont a meglévő dialógok zseniálisak. Egy olyan egyszerűség, de mégis hitelesség-emberiesség hatja át, hogy valóban el hisszük, hogy ennek a tragikus történetnek az átélői valóban emberek. Az film „emberiessége” nemcsak a párbeszédekben mutatkozik, hanem a karakterek érzelmeiben és gondolataiban, illetve erkölcsi határaiban és határtalanságaiban. De hogyan teszi ez a sok külön-külön véve kitűnően abszolvált elem egy rendkívül erőssé ezt a filmet? A válasz egyszerű: A dialógok, a karakterek (minden belső és külső tulajdonságaikkal együtt), a hely (Bruges)és alles zusammen a látvány, a zene és maga a történet kiváló ötvözése!  Mely legfőképpen a mára már legendává vált Martin McDonagh-nak köszönhető! 

Az erkölcs

Megjegyzés: az erkölcsi vizsgálat csak a film keretin belül érvényes, csak és kizárólag a szereplőinkre…

Talán e film kapcsán nem feltétlenül ez a leglényegesebb téma, de fontos ezt is kiemelni, ugyanis rengeteg ilyen kérdést is feldob. Nevezetesen a gyilkosságot, a gyerekgyilkosságot, az öngyilkosságot. Ezek mindegyike természetesen megvetendő és elítélendő egy hétköznapi ember számára, de itt, főszereplőink körében mivel bérgyilkosokról van szó, ez az értékrend teljesen megváltozik, vagy legalábbis tolódik az a bizonyos erkölcsi határ. Főszereplőink szerint embert ölni (pénzért) természetes dolog, már a munkából kifolyólag is, de a gyerekgyilkosság nemcsak megvetendő dolog, hanem aki ilyen bűntettet követ el, annak véget kell vetni az életének. Egy olyan dolog. melynek következménye az, hogy az illető egész élete tönkre van téve és öngyilkosnak „kell” lennie. Az öngyilkosság tehát engedélyezett! Summa summarum, ha sorrendet kell állítani, akkor a gyerekgyilkosság a legrosszabb tett, súlyos következményekkel kell, hogy járjon. Embert ölni nem elítélendő, hidegvérrel megy… Az öngyilkosság pedig nemhogy nem helytelen, de valamely élethelyzetben elvárt is. A szemükben a világ legtermészetesebb dolga, hogyha úgy adódik, vagy belső késztetést éreznek, megtegyék azt.

Mindent összevetve egy nehezen emészthető, de mindenképpen  értékes és sok tartalommal bíró filmről van szó, amit az angol humor szerelmeseinek kötelező megnézni, a többieknek erősen ajánlott!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi1 2014.01.29. 11:55:04

Biztos az én hibám, ez a film jó-jó, nézhető is, de mégis halálosan untam és azóta is az egyik legtúlértékeltebb filmnek érzem, amikor a semmibe óriási zsenialitást próbálunk belelátni.

Popcorn M 2014.01.29. 16:29:42

Semmiképpen nem "semmi", de természetesen zseniálisnak sem mondható. A story ugyan nem mindennapi, de a filmnek egyébként nincs valami hatalmas gigantikus mondanivalója. Inkább az egyszerűségében rejlik a varázsa. Mint, ahogy írtam is- emberi. És ez nagyon fontos. Az pedig, hogy ki, mit lát bele teljesen szubjektív és emberfüggő.

poltergeist11 2014.01.30. 18:15:30

A plakát alapján látom, hogy más országokban is übergagyi cím alatt futott :)

"Bruges egy belga kisváros" 100 000 feletti lélekszámmal nem mondanám kisvárosnak, még belga léptékkel sem. Csendesnek sem nevezném, az év minden szakaszában sok ezer turista tátja ott a száját.
süti beállítások módosítása