Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Csillagok háborúja (1977)

2015. december 15. - Santino89

Annak idején ezt is német nyelven láttam először, valamelyik kereskedelmi adón, reklámokkal jócskán megszakítva. Akkor még nem nyűgözött le annyira, mint amikor magyarul néztem videokazettán. Aztán kiderült, hogy létezik egy folytatása, amiben kiderül, hogy Darth Vader Luke apja, és Chewbacca meghal. Egyiket se hittem el, és a pletyka Chewie haláláról azóta sem tudom honnan származhatott. Végül úgy alakult, hogy A Jedi visszatér-t láttam előbb, és tökéletesen értetlenül álltam a fordulatok mögött, de azért nagyon tetszettek az ewokok, Jabba, meg a drámai befejezés.

bscap000_1.jpg

box_chew_01.jpgKésőbb az 1997-es nagy Star Wars láz idején, mikor George Lucas mozikba küldte a felújított változatokat (azóta persze kiderült, hogy ez csak bemelegítés volt az új filmekhez) már igazi rajongónak számítottam, volt Chewbacca, Darth Vader, Luke Skywalker, Han Solo figurám, ez utóbbi kettő ráadásul két különböző változatban, bár a droidokkal, vagy Leiával jobban jártam volna. Megvolt még a könyvek regényváltozata, sőt még matricásfüzetem is. Így utólag egyértelmű, hogy mekkora reklámhadjáratot indítottak, aminek 8 évesen a tökéletes fogyasztója voltam. Nekünk otthon csak a Csillagok háborúja volt meg videokazettán, mert a szüleim egyik barátja véletlenül a szinkronos helyett a szélesvásznú, feliratos verziót vette meg, ezért nekem adta. Én szerencsére tudtam, és szerettem is olvasni, így az első részt milliószor megnéztem eredeti nyelven. Másképp azóta sem szeretem, meggyőződésem, hogy igazán jó szinkron, soha egyik Star Warshoz sem készült a trilógiából. Elmondható tehát, hogy gyerekkoromhoz szervesen hozzájárult a Csillagok háborúja (különösen ez az első rész), mondhatni elválaszthatatlan része, betéve tudom az első perctől az utolsóig.

A 2004-es felújított dvd-k óta nem néztem meg a Trilógiát (köztudomású ugyanis, hogy csak egy Trilógia van, és csak egy visszatérés, az pedig nem a királyé, hanem a Jedié), akkor hihetetlenül tetszett a dvd menüje, a gyönyörű képminőség, és a szinkron hiánya miatt sem rinyáltam, mint oly sokan, hisz számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ezt bizony eredeti nyelven kell élvezni. Viszont az újabb felújításokat feleslegesnek találtam, sőt zavarónak, leginkább azt, ami a Jedi végén történt; kiábrándító volt Hayden Christensent, és Jar Jar-t viszontlátni ebben az alkotásban. És hogy milyen ma a film az eredeti állapotában, mindenféle felújítástól mentesen?

bscap007.jpg

Zseniális. Még mindig. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, még úgy is, ha a hatalmas sikerről, és a kulturális hatásokról egyetlen szót sem ejtek. Rögtön az első felirat ad egyfajta különleges, mitikus alaphangulatot ennek az űrmesének, ami igazán csak rá jellemző. Aztán megszólal John Williams örökérvényű, felejthetetlen, közismert zenéje, ami nélkül sosem vált volna akkora sikerré, pláne nem kultusszá a Csillagok háborúja. Nemcsak aláfesti a jeleneteket, bár az akcióknál erre is tökéletes, hanem egy olyan mélységét fejezi ki a történetnek, ami egyébként nem is lenne érzékelhető, gondolok itt például Luke és a naplemente legendás jelenetére. Lucas rengeteg nagyszerű ötlete közül az egyik legjobb az volt, hogy klasszikus hangzást szeretett volna a filmjének, nem pedig az akkoriban divatos zenei irányzatokat próbálta követni. Ennek eredményeképpen lett a Csillagok háborúja igazán kortalan alkotás, nem pedig a számtalan felújítás következtében.

bscap039.jpg

A siker záloga sokak szerint a még sosem látott trükköknek volt köszönhető. És valóban már az első jelenet lenyűgöző mind a mai napig, ahogyan az a hatalmas csillagromboló hosszasan végigúszik a képen. Az ILM technikusai ilyen szempontból forradalmárok, igazi úttörők voltak, a Csillagok háborúját megelőzően nem lehet olyan filmet mondani, amiben ennyire jó trükköket láthattunk volna. Az űrhajók aprólékosan kidolgozott makettek, amitől valóságosabbnak hatnak, sok mai számítógéppel készült „csodánál”. Kiskoromban én 100%-ig meg voltam győződve róla, hogy a filmesek kimentek az űrbe forgatni, és ezek a jelenetek mind ott készültek. A végső, nagy csata a Halálcsillag felrobbantása, látványos és izgalmas, monumentális lezárása a történetnek. Amit mindig is imádtam a Csillagok háborújában, azok a hangeffektek voltak: sorolhatnám reggeltől estig, a lézerpuska lövésétől, a fénykard hangján keresztül, Chewbacca üvöltésén át Darth Vader szuszogásáig, nekem mégis az örök kedvencem a birodalmi vadászgépek üvöltésszerű elsuhanása marad. Ma már nem tudjuk elképzelni, mennyire újszerűek voltak akkoriban ezek a trükk felvételek, de szerencsére nem váltak porossá, vagy gagyivá, épp ellenkezőleg: tökéletes egyensúlyt alkottak még a trükkök és a történet egymással.

bscap026_1.jpg

Maga a sztori archetípusokból építkezik, egy archetipikus történetre, nem véletlen a sok párhuzam A Gyűrűk Urával. A szegény fiú a bölcs mesterrel útnak indul, hogy megmentse a hercegnőt a gonosz karmai közül, mely során humoros és vagány segítőtársakra akad. Ez a nem túl eredeti, de örökké működőképes alaptörténet. Mark Hamill kissé halovány Luke-ként, nem igazán tudja kifejezni az érzelmeit, még akkor se, amikor szükség lenne rá. Nem érezzük benne sem az eljövendő nagy harcost, sem az ügyes pilótát. Carrie Fisher már egy fokkal jobb az akaratos, nagyszájú Leia szerepében, de nála azért sokkal vonzóbb színésznőt is választhattak volna. Alec Guiness ellenben tökéletes az Erő idős mesterének szerepében, finom visszafogottsággal, nagyfokú méltósággal és a kellő komolysággal alakítja a karaktert. Halála a filmtörténet legemlékezetesebb haláljelenetei közé tartozik. Az a mosoly, ami megjelenik az arcán, John Williams gyönyörű zenei aláfestésével együtt valami felejthetlen élménnyé válik.

bscap029.jpg

Harrison Ford szintén kiváló ebben a „humphreybogartos”, cinikusnak tűnő, aranyszívű zsivány szerepkörben. Figurájára nagy szükség van a sztoriban, hogy egy kicsit eltávolodjunk néha a naiv alapoktól, egy ilyen beszólogatós, vagány irányba. Ford pedig végtelenül sármos és csibészes Han Solo-ként, üde színfoltja a filmnek. Gyerekként egyébként nagyon nem kedveltem őt, mert elhittem neki, hogy„csak a pénz érdekli”, és mert folyton morgott. De azt a részt már akkor is nagyon bírtam, amikor Greedo lelövése után odahajít egy érmét a csaposnak, majd lazán odaveti, hogy: „A takarítóknak”. Kétségtelenül a filmtörténet egyik legmenőbb jelenete. És ha már Greedo lelövésénél tartunk, maradjunk annyiban, hogy Han Solo lőtt először, és egyedül. Han Solo nem az a típus, aki lehetőséget ad arra, hogy lelőjék, aki hagyja, hogy provokálják, hanem olyan, aki megelőzi a bajt, és ő lő először, ha arról van szó. Ráadásul hihetetlen gagyin néz ki a felújított változatokban, ahogy „elhajol” a lézer elől.

bscap004.jpg

Nem lehet elmenni természetesen Darth Vader mellett sem, aki szintén bemasírozott a filmtörténetbe, mint minden idők egyik legemlékezetesebb gonosztevője. A tetőtől talpig fekete ruha, a félelmetesen egyedi sisak, a lobogó köpeny, az örökös szuszogás és a fémes szerkezetek kiismerhetetlenül titokzatossá teszik, mégis örökre beleég a memóriánkba. Ehhez hozzájárul még az eredeti változatban James Earl Jones hangja, amiből sugárzott az embertelen gonoszság, párosulva egyfajta eleganciával, és mégis gépiesnek tűnt az egész. Ezt a bravúrt igazán egyetlen szinkronszínész sem tudta itthon megközelíteni, bár kétségkívül nagyon magasra tette Jones a mércét. Vader legemlékezetesebb jelenetei közé tartozik mindjárt a megjelenése, de említhető még az SS tisztekre hajazó Birodalmi tisztek egyikének megfenyítése is. Érdekes egyébként, hogy ’70-es években még mennyire benne volt a köztudatban a második világháború: ebben az űrmesében ez nemcsak a Birodalmon érződik, de a fegyverek külsején ugyanúgy, mint a csatajeleneteken, amelyeket Lucas második világháborús felvételekről mintázott.

bscap032.jpg

Közhelyszámba megy, de a siker fontos összetevője volt az is, hogy Lucas egy teljesen új, saját világot teremtett, csak rá jellemző figurákkal (gondolok itt például Mos Eisley-ra!), és szabályrendszerekkel. Nagyon kreatív ötletek mentén, fantasztikus díszletek között folyik a cselekmény, a nézők egyik ámulatból a másikba esnek, mindennek pedig a legnagyobb érdeme, hogy az elszállt mesevilág a film után is bennünk marad egyfajta valóságérzetként. Tegye fel a kezét, aki nem próbálta még az Erő segítségével megmozdítani a tévé távirányítóját! Senki? Köszönöm!

bscap010.jpg

A történet az eltelt majdnem 35 év ellenére is nagyon mozgalmas és pörgős, tele fordulatokkal, és izgalmakkal. Emlékszem, hogy régebben, mikor már nagyon sokadszorra láttam a filmet, kifejezetten untam 3PO és R2 bóklászását a sivatagban, amíg nem találkoznak Obi-Wannal. Ráadásul 3PO kifejezetten idegesítő volt számomra, ahogy egyfolytában hülyeségeket beszélt, és vénasszonyosan kárálta a másik droidot. Mára ez az ellenszenv teljesen elmúlt, egy jópofa, humoros mellékszereplőt a helyén kell kezelni, gyermekkorban pedig még túl komolyan vettem őt.

csillagok guild.jpg

A befejezés pedig csodálatosan teszi fel a pontot az i-re. A hiperlátványos űrcsata, és a nagy izgalmak után, John Williams fantasztikusan ünnepélyes zenéjére kitüntetik hőseinket, akik nem bírják ki mosolygás nélkül a ceremóniát, és természetesen Han Solo sem hazudtolja meg önmagát. 

Persze, azért ne menjünk el szó nélkül a gagyiságok mellett sem: „Droidok lehettek” mutatja fel a kör alakú valamicsodát az egyik rohamosztagos. Az mi? És milyen része a droidnak? Honnan esett le? És ebből miért 100%, hogy droidok lehettek? Vagy ott van a hulladékzúzóban játszódó jelenet azzal a szörnnyel, aki a bokáig érő(!) vízben képes eltüntetni Luke-ot. De ide sorolható még a fénykardpárbaj is, Vader és Obi Van között; ősellenségek monumentális összecsapása helyett, inkább mintha két nyugdíjas lassú, barátságos küzdelme folyna, akik inkább beszélgetnek, semmint vívnak. Viszont tény, hogy ilyen jellegű hiba sokkal több kéne, hogy előforduljon egy ennyire régi filmnél. A kedvenc bakim a filmben egyértelműen az, amikor szegény rohamosztagos beveri a fejét. Az angol változatokban ennek még hangja is van, amin igazán jókat szoktam kacarászni.

Most az eredeti ősváltozathoz volt szerencsém, ráadásul az első magyar szinkronnal, amit 1984-ben készítettek a Pannónia Filmstúdióban a Magyar Televízió megbízásából. Mivel ez így már önmagában egy érdekes, kultúrtörténeti dolog, ezért mindenképpen érdemes pár szót szólnom róla.

Darth Vader hangját Kristóf Tibor kölcsönözte ebben a verzióban, aki alapvetően tökéletesen lenne az ilyen jellegű szerepekre, nem véltetlen, hogy később ő lett a Tini Nindzsából Zúzó magyar megszólaltatója. Mégis elmarad James Earl Jones-tól, ugyanis hiányzik belőle az a mélyről jövő gonoszság, ami a karaktert jellemzi. Később a ’95-ös videokiadásban a három rész alatt végig Hollósi Frigyes vette át a szerepet, aki pont ezt a fajta gonoszságot reprezentálta kiválóan, de ő meg az eleganciának volt híján. Luke Skywalker Kassai Károly hangján szólal meg, akit leginkább Bruce Lee és Jackie Chan filmekből ismerhetünk, és így nagyon furcsa választásnak tűnhet, de annyira nem vészes, bár nem is a legjobb. Később Stohl András már sokkal ütősebb választásnak bizonyult, de tény, hogy az amúgy több mint kiváló szinkronszínész sem volt épp az igazi. Ellenben Csernák János, aki később Harrison Ford állandó magyar megszemélyesítőjévé avanzsált, talán itt a legkiválóbb Han Solo-ként, ugyanis ekkor még az ő hangja is olyan fiatal, mint maga a karakter. Szabó Ottót szintén megtartották a későbbiekben Obi-Wan Kenobinak, nem véletlenül, szintén ideális választásnak bizonyult, legalább annyira jó, mint Alec Guinnes saját maga. A legjobb azonban mind közül Greedo hangja, Szokol Péter, akit teljesen egyedi hangeffekttel támogattak meg, szerény véleményem szerint jobb, mint az eredeti, vagy bármelyik későbbi magyar változat. Szatmári István szintén remek C-3PO-ként,  R2-D2 pedig még mindig a legdurvább arc, akinek minden egyes szavát ki kell sípolni.

bscap048.jpg

Schéry András írta a kiváló magyar szöveget, amin később se sokat változtattak, de vannak benne olyan érdekes tipikusan a régi ’80-as évekre jellemző szófordulatok, főleg Han Solo-tól, amiket ma már nem is tudom, mit jelentenek. Például Han ezt kérdezi Luke-tól: „Hol szedted össze ezt a vén salabaktert?” Természetesen hibák szintúgy előfordulnak a régi szinkronban, bármennyire is az aranykor közepén készült, például a végső csatánál Kristóf Tibor pont a lövés előtt kérdezi meg, hogy „mi volt ez?”. Érdekesség, hogy Magyarországon 1984 karácsonyán vetítették le a filmet, ami valószínűleg nézőcsúcsokat dönthetett, és aki csak tehette, felvette videóra. Később a Guild Video tette kölcsönözhetővé ezzel a szinkronnal a Csillagok háborúját, de szerintem az emberek többségének ma már az egységes, ’95-ös, vagy a nagyon hasonló ’97-es változat csenghet ismerősebben.
csillagok thx.jpg

Mostanában közismerten elterjedt az a megállapítás, hogy George Lucas rossz rendező. Mert hát egyedül a Csillagok háborúját csinálta, meg a sokkal gyengébb, új trilógiát. Lucas a ’70-es éveket megújító hollywoodi fenegyerekek közé tartozott. Ez egy olyan társaság volt, ahova olyan gyenge, filmtörténeti szempontból teljesen jelentéktelen alkotók tartoztak, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, vagy éppen Francis Ford Coppola, akik együttesen, alapjaiban változtatták meg a filmgyártást az egész világon. Munkáik közül egyértelműen és messze a Csillagok háborúja a legjelentősebb, a legnagyobb hatású darab. A ’80-as évektől kezdve az alkotók egyre inkább a fiatalabb, a tinédzserkorosztályt igyekeztek megszólítani az igazán nagysikerű darabjaikkal, amelyek egyre látványosabb és látványosabb trükköket kínáltak. Manapság még mindig ezt a tendenciát figyelhetjük meg, így közvetve a Csillagok háborúját tehetjük a felelőssé a mai blockbusterek miatt. Lucas pedig kicsit úgy járt, mint Coppola A keresztapával; elsőre sikerült minden szempontból – bár emberfeletti erőfeszítésekkel, és hatalmas szerencsével – tökéleteset alkotnia, amit esélye sem lehetett megismételni. A különbség csupán annyi, hogy Coppola készített még 1-2 elég jó filmet (Apokalipszis most, Dracula), míg Lucas inkább visszavonult. Ha nem ekkora siker a Star Wars, elképzelhető, hogy nagyszerű filmeket láthattunk volna még Lucastól, de ezt már sose tudjuk meg. Mindenesetre egyetlen „nemstarwars” filmje az American Graffiti egy a maga nemében tökéletes, fiatalos, humoros, nosztalgikus, nagyon kellemes kis mozi, remek zenékkel. A Csillagok háborúja univerzumot pedig egymaga találta ki, és rendezte meg minden idők egyik legnagyobb hatású, legsikeresebb filmjét. Ilyet pedig csak gyenge rendezők tudnak összehozni, igazi zsenik sosem. És akkor most tegyük félre azt, hogy Lucas azóta átállt a sötét oldalra, és épp azzá vált, ami ellen fiatalon még olyan vehemensen harcolt.

A Csillagok háborúja eredeti változatát nézve, én hálás vagyok neki kiskorom nagy élményeiért, és hogy ilyenkor nosztalgiából visszanézhetem a már rengetegszer látott alkotást, így visszatérve gyermekkorom réges-régi, messzi-messzi galaxisába…

bscap037_1.jpg

(A VHS borítók és a Chewbacca figura a http://www.starwarsklub.hu/-ról származnak, nagy köszönet értük!)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mendelin 2015.04.14. 19:43:47

Ezt most lehet hogy nem lenne szabad, mert beleszólok a blog összképébe. Elég sok fotó látható a forgatásról is :

widelec.org/p/4335/star-wars-za-kulisami-czesc-2

Ha tényleg zavaró, kérem a törlését ! Santino 089 beillesztette volna ha úgy találja.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.14. 19:49:26

@mendelin: Köszi szépen, ezek tényleg nagyon jó képek, alkalomadtán lehet le is nyúlok majd párat :)

mendelin 2015.04.14. 20:50:32

@Santino89: Örülök hogy ki tudtam valamicskével egészíteni !
De vannak még :

widelec.org/p/4050/star-wars-za-kulisami

Ennek a honlapnak a képei nem az övék, a tagok úgy keresik ki és gyűjtik csokorba.

mendelin 2015.04.14. 21:18:54

A film magyarországi bemutatója után olvastam :

Miután elkészült, megnézték a producerek és a hajukat tépték ( gondolom már akinek volt) ; ' Ezt a marhaságot még hétköznap délelőtt a gyerekeknek sem tudjuk eladni. De ha már ennyi pénzt beleöltünk, azért próbáljuk meg.'

Vannak ilyen meglepetések. Egy Pannónia Filmstúdiós mesélte (ami stúdió ugye a Vöröshadsereg úton volt ): Egy-egy kisebb produkciót magánemberek, üzletemberek finanszíroznak mert igen sok pénzt hozhat. Beül az autóba a szereplő, milyenbe üljön, iszik valamit valaki, mit igyon ? És így tovább, ezek mind-mind reklámbevételek. Ezt mondjuk én is tudtam.
Szóval. Az egyik filmstúdiót megkereste egy üzletember és filmet rendelt, ami ha bejön, akár sorozat is lehet. Egyetlen kikötése volt, hogy valamennyi szereplő az ő cége által gyártott és forgalmazott kalapot viselje. Kérdezték, miről szóljon ? - Nem tudom. Önökre bízom.
-
Milyenek legyenek a szereplők ? - Ezt sem tudom, maguk a szakemberek, mindent önökre bízok. - És mi legyen a címe ? - Hát. Nem is tudom. Talán ' Dallas '
Hát így született volna a sorozat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.15. 05:50:48

@mendelin: kár urban legends akár nem, jót röhögtem :D

Terézágyú 2015.04.16. 11:41:50

A cikk minden szava igaz :)

Ez az eredeti, az egyetlen. Szvsz már a Birodalom visszavág is visszalépés, gagyizálódás (mai szemmel).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.16. 16:27:02

@Terézágyú: a Visszavág gagyizálódás? kevés realisztikusabb sci-fit láttam, ahol a film végére a legnagyobb szarba kerül mindenki.

2015.04.16. 16:35:49

@scal:

Az a helyzet adódott elő már megint, hogy egyetértek Scal kollégával. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.16. 19:26:10

"Tegye fel a kezét, aki nem próbálta még az Erő segítségével megmozdítani a tévé távirányítóját!"

:D heh, mondjuk ez nekem egyszer sikerült is :D

gigabursch 2015.04.27. 13:03:26

Szeretem a SW-filmeket, de még jobban a paródiáikat.
Igazában csak egy jó paródia az, ami a filmben sok-sok egyéb megbúvó apróságot képes igazán láthatóvá tenni, legyen az komoly vagy baki és épp ezért szeretem akár az IHM SW paródiáját ugyanúgy, mint az Űrgolyhókat, de egyiken sem röhögtem annyit, mint a két LEGÓ SW paródián.
Nem tudom ki látta, de ezt egy kicsit szpojl1erezem:
Két legó űrhajó megy egymással szemben, egyikben Luke, másikban Vader, összeütköznek, minden legókocka szét, a két pilóta elrepül egymásnak háttal egymás mellett, majd eredeti útvonalán össze ismét űrhajóvá, benne Lukekal és Vaderrel, mire mindketten megszólalnak: - Huhh, ez nagyon kemény érzés volt.
Persze SW millióegy gegnek adott helyet, így pl. Arthur és a Villangók - Malthazár Bosszúja részében az utolsó pár perc abban a ruhaboltban szerintem az embert a heveny behugyozásra viszi a röhögéstől.
Persze a LEGO-ban Lucas is nagyon súlyos.

Szóval örökérvényű filmek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.27. 13:29:16

"Halála a filmtörténet legemlékezetesebb haláljelenetei közé tartozik."

állítólag nem is hal meg, hanem ERŐ-vé alakul át, és ebben van is valami, mert Vader is keresi, hogy hova a faszba tűnt, meg a lézer nem úgy működik, hogy elporlasztja az embert, és semmi nem marad belőle, csak egy csuha

öreg nem is védekezik, valami tök másra koncentrál, a rendeltetése beteljesült, meg van amiért jöttek, Luke el tud menekülni, és időt nyert neki

gigabursch 2015.04.27. 13:29:37

@scal:
Gondolom a LEGO érdekel... :-)
A gépemen fönt van, nejem töltötte le (mindig talál kincseket).
Az egyik ilyen címen van a gépen:
LEGO Star Wars - A Birodalom Hazavág,

a másik:
LEGO Star Wars - The Padavan Menace (2011)

gigabursch 2015.04.27. 13:34:37

@gigabursch:
Valami Cartoon Networkos baromság volt kb 25-25 percben.

mocor2 2015.12.15. 16:23:53

Még a két részes verziót láttam a moziban anno.

2015.12.15. 20:41:49

„Annak idején ezt is német nyelven láttam először...”

Ach, Krieg der Sterne! Oh, mein Gott!

„Die Macht ist es, die dem Jedi seine Stärke gibt. Es ist ein Energiefeld, das alle lebenden Dinge erzeugen. Es umgibt uns, es durchdringt uns. Es hält die Galaxis zusammen.”

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.15. 21:35:29

@field 64: Szerencsére már nem tudok németül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 17:31:34

@Selkath - Nightwish rulez!: szerintem ez pont az ahol nem a méret a lényeg, ha pl. téged fejbelőnek, meghalsz ugye? pedig mind a golyó, mind a pisztoly kisebb mint a tested, ugyanez az elv, a Halálcsillag kisebb mint a bolygó, de baszott erős a koncentrált sugárnyaláb amiben gombolom lefúrnak a magig, és az szétbassza az egész bolygót

Han Solo egy csempész, és pont azért veszedelmes a Halálcsillag mert addig nem volt ilyen, ezer hajót gondolnak erre, de elég egy Halálcsillag is, lebecsülik az erejét, el se tudják képzelni, vö. az első atombombát téglafal mögül pillázták

a Lego Star Wars a legjobb dolog ami történhetett a Star warssal, miért lenne meggyalázása, sokkal jobb az új trilógia Legósítva, mint önmagában filmként :D az első Lego játékom pont az új trilógia volt, azóta már végigtoltam a Karib tengert is, és bezsákoltam a teljes Gyűrűk Urát, szerintem egyszerre szól kicsikhez és nagyokhoz, nagyon vicces hogy csak motyorásznak, és emiatt könnyen eladható bármely országban :D de mi is vele a bajod? :D

no, magához az íráshoz
Tegnap jutottam el ide, és csak nem bírtam ki, megnéztem angolul, de az első szinkronnal is, ami szerintem nagyon jól sikerült, imádom Kristóf Tibort Darth Vaderként, Ben hangja annyira szelíd, és nyugalmat árasztó, maga a bölcsesség, és Lukehoz is ezerszer jobban illik ez a hang mint Bucié :D

nem tudom miért, nekem nagyon tetszik ez a rész, emlékszem anno sikítva vettem ki a videoból, mi az, hogy a Negyedik, akkor nem kaptam egy kazit? hát csak hármat kaptam, vagy az egyiken két rész van? :D másnap aztán egy haver elmagyarázta, mit és hogyan, és nem szúrtam el semmit, ez a negyedikkel kezdődik (okééé :D)

és maga a történet is olyan egyszerű, mégis ikonikus mára minden egyes pillanata, nincs agyonbonyolítva, minden logikus, a karaktereknek van funkciója a helyszínek képzeletgazdagsága, számomra alapfilm, amit össze se lehet hasonlítani a Jedivel (napokban vitáztam valakivel, aki szerinte az jobb, mint EZ)

node, a lényeg, tegnap úgy néztem, hogy az eredeti verziót összevetettem az angolul szóló 2011-es Blu-rayes verzióval, és azon versenyeztünk a hugival, ki vesz észre több változtatást

MINDEN repülő bizbasz CGI, minden új lény CGI, és aztán vannak totál új betoldott jelenetek, mint Biggs feltűnése, akit kisatíroztak a filmből, vagy Jabba megjelenése Solo hajójánál, ami totál felesleges, nyilván mélyíteni akarták a karaktert, csak arra nem figyeltek, hogy még a szöveget is kivették ebből a jelenetből és felhasználták a Greedoshoz, így sikeresen beduplázták, arról nem is beszélve, hogy Jabba ember lett volna az első tervek szerint, és benne maradt egy mondat a végső verzióban is, ami ezt még alá is húzza.... minek nem vették ki, ha már ennyit baszakodtak ezzel a jelenettel?

a Han vs Greedo jelenetről már ne is beszéljünk, ennek a Lucasnak szerintem sose volt esze, beletenyerelt valamibe, amiben ő maga se hitt, aztán meg csodálkozik a világ, hogy bármi amihez hozzányúlt a szar lett, hát még ebben a filmben se hitt, annyira biztos volt a bukásban, hogy inkább elment nyaralni a bemutató helyett :D

itt meg 97-ben justifylja Han tettét, mert milyen már az, hogy ő lő elsőnek, nem csak védekezésképpen, aztán mikor a fanok emiatt kardélre akarják hányni, 2004-nek akkor lőjenek egyszerre, és arrébb sifteli nagyon szarul Han fejét mintha elhajolna, és 2011-ben is benne maradt még ez, csak kivett 10 framet, és alig látni az egészet, de ha kikockázod ugyanúgy ott van, normális ez az ember?

de azt mondom még ezek SEM tudták elbasznia filmet, nem úgy mint a Terminator 2 kapcsán

Kikozmetikázott találatok az űrnácikon, jajj ne már, de közben meg otthagyja a belekig beégett Owen bácsit meg a kedves nejét, nem is láttam még ezt a jelenetet, mert a régi verzión nem látszott, itt viszont tök brutális az egész, még a Jawák kiirtása is

ami viszont okés, és szerintem helye kellett legyen egy felújításban, az a kurva jó hang, a színek élénkebbé, teltebbé tétele, az egész film digitális átszűrése, letisztázása, pl a párbaj Darth Vader és Obi van közt mocskosul szép, össze se lehet hasonlítani a régi fakó képpel, ilyennek kellett volna lennie a filmnek, nem toldozni foltozni és akkor lenne létjogosultsága

amiben nem vagyok biztos, de nem baj, azok az új tájképek, pl Mos Eisley, vagy a toátálisan lecserélt CGI XY wingek, amik ennek ellenére szerintem nagyon faszántosan néznek kis, és szemet hunynék felette, ahogy a Jawa homokjárón is
vagy pl hogy lecserélték a Kantinban a Farkasembert, nah azt sose értettem, hogy a picsába került oda :D nagyon kellhettek a felhasznált lények, vagy az az ördög, aki leginkább arra hasonlít, akit anno Vitéz Lejszló elpicsázott - lehet Darth Maul leszármazottja :D

egyszóval a film csodálatos, idézhető beköpésekkel, és most valahogy R2 se irritált annyira mint szokott, az ünneplés pedig a végén méltó lezárása az egésznek nem öncélú remake mint az Episode I-ben, (de Leia miért nem így hordat a haját egész végig? így még akár szexinek is mondható lenne)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 18:40:37

"Kiskoromban én 100%-ig meg voltam győződve róla, hogy a filmesek kimentek az űrbe forgatni, és ezek a jelenetek mind ott készültek."

lol, én ezt háborús filmeknél hittem, pl. sose értettem hogy lehettek olyan bátrak, hogy egy II. Vh-s film leforgatás amiatt, bementek a harcolok közé, hogy felvegyenek ezt azt :D

na szóval engem zavar, hogy Obi wan csomó olyasmit mond, amire aztán rácáfoltak, pl hogy apád akarta, hogy ha elég idős vagy kapd meg a fénykardját wat? akkor miért nem csinálták meg ilyenre az előzménytrilógiát, pl. nagyon jó barátként hivatkozik rá, és a harmadik részben szinte nincs is közös jelenetük, az elsőben meg egyértelműen a tanítványa, kellett volna egy közbülső rész, hogy ezt jobban elmélyítsék, mondjuk párszor megmenthette volna Obi wan életét

vagy Owen bácsi, én komolyan azt hittem, hogy valami rokoni kapcsolat van Luke-val, erre csak odatették őket, nesze itt egy gyerek neveld fel, Lukenak kb semmi rokoni kapcsolata nincs velük, mert nem a mutertől származik Owen csak valami szedett-vedett féltestvér, aki két percre látta Vadert

én Mark Hamillt jobbnak tartom mint Carrie Fishert, számomra a csaj az abszolút mélypont, de őt se mondanám rossznak,a célnak megfelel, a hülye frizurája sokat levon belőle, de ez nem a színésznő érdeme

Obiwan "halála" egyébként azt is mutatja, hogy a Star Wars mennyire nem foglalkozott azzal, hogy mindent görcsösen megmagyarázzon, egyszerűen eltűnik, erővé alakul még Vader se érti igazán valszeg, nem midikloriánoznak meg túlmagyaráznak faszságokat, vagy pl. mi a faszért él egy szörny a szemétzúzóban? mivel táplálkozik? és hogy marad életben ha összepréselik a szemetet :D

"Gyerekként egyébként nagyon nem kedveltem őt, mert elhittem neki, hogy„csak a pénz érdekli”,"

lol, amúgy tényleg csak a pénz érdekli, amíg nem tudja meg, hogy van egy pina is, és az is érdekli :D

szerintem Darth Vader itt még kicsit elsikkad, ő igazán a Birodalommal emelkedett naggyá, van pár jó jelenete, de lényegében itt egy láncos kutyája a Birodalmi tanácsnak, Tarkin még kicsit csicskáztatja is, le se ülhet, olyan mint egy megtűrt áruló, vagy mint egy testőr, szó mi szó, kapóra jött neki az egész Halálcsillag felrobbanása, ő meg jól kipörgött, lényegében Han Solo megmentette az életét :D

állítólag sokaknak nem tetszett a jelenet, hogy életben marad, mert előrevetített egy folytatást, pedig Lucasnak esze ágában nem volt ezt folytatni, inkább afféle poénnak szánta, "nevetségessé teszi a gonoszt" mint a Vissza a jövőbe lezárása

3CPO lehet gyerekként engem, is irritált, de korántsem annyira mint az idióta kukadroid R2 az önfejűsködésével, ráadásul 3CPO-nak van funkciója, ő fordítja mit mond R2 vagyis senki se csak azért van velük, mert ... mert... Jar Jar Binks

a szinkronnak néhol tényleg vannak furcsaságai, de inkább a fordítás lesz a ludas, pl. a Force is strong with this one -t Az erő van ezzel!-re fordítani priceless volt, ráadásul ezzel a hangsúllyal, mintha Vader értetlenkedne

"Mostanában közismerten elterjedt az a megállapítás, hogy George Lucas rossz rendező. Mert hát egyedül a Csillagok háborúját csinálta, meg a sokkal gyengébb, új trilógiát. Lucas a ’70-es éveket megújító hollywoodi fenegyerekek közé tartozott."

értem, de már nem tartozik közéjük, illetve közéjük tartozik, mert mindegyik megöregedett és/vagy elhülyült, és egyre inkább úgy fest, kurvára belenyúlt a tutiba, de olyan szinten hogy még ő sem tudta

"A Csillagok háborúja univerzumot pedig egymaga találta ki, és rendezte meg minden idők egyik legnagyobb hatású, legsikeresebb filmjét. Ilyet pedig csak gyenge rendezők tudnak összehozni, igazi zsenik sosem. És akkor most tegyük félre azt, hogy Lucas azóta átállt a sötét oldalra, és épp azzá vált, ami ellen fiatalon még olyan vehemensen harcolt."

szerintem meg ne tegyük, Lucas egy jó üzletember, nem véletlenül találta ki, hogy majd gyárt egy csomó műanyag figurát, és inkább abból, kért részesedést, semmint rendezői honort

az is jó üzleti fogás volt, hogy lemondott erről az egészről, bár a közel egy milliárdos Star Wars bevétel után ez is elgondolkodtató, sőt hirtelen kurva kevésnek tűnik az a négy milliárd amit kapott érte

és nem egyedül találta ki, ez már régen is gyanús volt számomra, kezdve azzal, hogy a legtöbb ötlet nem tőle származott, hanem innen onnan, Flash Gordon, Kasdan, Katzman, Spielbereg (többek között Williams alkalmazása) és akkor hol van még a szétszóródott Jodorowsky DŰNE gárdája, akik közül rengetegen az ő hálójában kötöttek ki

persze ezt nem tegnap írtad, nyilván máshogy festenének ezek a befeketézett vélemények ha most írod, de én Lucast sosem tartottam zseninek, Spielberg inkább az

én is köszönöm neki a Star Wars-t, de kb. ennyi :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 18:46:15

"scal · filmbook.blog.hu/ 2011.10.06. 22:57:52
soha többet nem csinálok ilyet, elolvastam mind a négy bejegyzést, erre mire a válaszhoz értem volna, elfelejtettem mikre akartam reflektálni, úgyhogy elolvastam még egyszer :D

Szerintem a Csillagok Háborúja több mint film. MINDENKI emlékszik rá mikor látta először, márpedig ez egy pszichológiai beégés, amit nagyobb sokkhatásokkor letárol az agyunk, pl, mit csináltál két hete ilyenkor, valszeg nem tudod, mit csináltál 2001, szeptember 11-én? pöccre indul az agyad.

És megfigyeltem, hogy arra MINDENKI emlékszik hogy és miként látta először a Star Wars-t

Én is 9-10 évesen láttam, csak nem 2000 környékén, hanem 1990-ben :P tombolt a VHS korszak, a hangalámondásos fosok, amikből én hálaisten kimaradtam, a Jedit pl így láttam. Amikor szaladgáltam az első szinkronok után, az uncsitesóm azt mondta, az első szinkron az a gyökér volt, aki érzelemmentesen felmondta a szöveget.

A Csillagok Háborújáról egyébként egy werkfilmet láttam, természetesen a Hoth csatáról, hogy honnét vette Lucas az ötletet a lépegetők megalkotásához. Na mondom, ezt a filmet nekem látnom kell. Azt talán mondanom se kell, hogy akkoriban még vért pisálhatott az ember, hogy megszerezzen bármit a Magyar egy szünetjelén kívül, és a HBO is csak 4 órás műsort adott.

De a suliban volt egy srác, akinek kőgazdag szülei voltak és mivel akkoriban haverok voltunk hát odaadta. Mindhárom filmet egyszerre asszem, és emlékszem rá, hogy kétségbeesve vettem ki a videoból a kazit, mert a negyedik részt tettem be először, aztán persze rájöttem, hogyha csak három van, akkor mégsem véletlenül mondta agyerek, hogy ezzel kezdjem.

a kazetta nem nálam járt először, ezt a rongyosra gyúrt szalag és a pocsék kép bizonyította, mégis később ez egy olyan nosztalgiafaktorrá nőtte ki magát bennem, ami miatt a felújított verziók képeit egyszerűen nem bírom megszokni.

A másik. A TRILÓGIA neve a Csillagok Háborúja, mégis ez szinte egyé vált az első résszel, és senki nem Új reményként hivatkozik rá, pedig AZ a címe. Még TE se. A második részre sem úgy hivatkoznak, Csillagok Háborúja - A Birodalom Visszavág, az A Birodalom Visszavág.

Vagyis Csillagok Háborúján sokan csak ezt a filmet értik, és talán nem véletlenül, sokáig azt gondoltam, nekem a II. rész a kedvencem, de tényleg igaz, hogy az nagyon szétesik a remeke felütés után, kurvagyorsan unalmas lesz, és lóg a vége a levegőben. Volt, hogy azt úgy néztem végig, hogy csak Vader jeleneteit néztem, a többit elpörgettem mert egyszerűen unatkoztam rajtuk.

Azonban sosem lettem nagy SW fan, megnézni megnéztem, tetszett, de pl. az Indiana Jones vagy a Vissza a Jövőbe sokkal jobban tetszett.

No persze kapásból tudnék legalább 4-5 olyan emberkét mondani a környezetemben, akik ide okosabb dolgokat írnának, de azt tudom, hogy Lucas legjobb ötletei nem Lucastól származnak, hanem pl. a nejétől, vagy - asszem Kasdan-tól aki a tesztvetítésen felvetette, mi lenne, ha megdöntenék a feliratot, mert annyi film kezdődött már felfele scrollozással, szóval Lucas korántsem az a iszonyat kreatív ürge, viszont ebből látszik, milyen remekül építette be barátai ötleteit a filmbe, vagyis felismerte, hogy ide több ötlet kell, minta mit egymaga ki tud találni.

A trükkök terén igazad van, 1977-es az első film, még 10 évvel később is kijöttek ennél sokkal gagyibb fosok, amikre azért költöttek. Egyébiránt én Lucas helyében az előzmény trilógiát is makettekkel csináltam volna meg, hogy egységesebb képet kapjunk. Az X-szárnyúak, vagy a lépegetők, a Halálcsillag mind mind aprólékos, már már művészi munka.

Az már egy komplexebb vita lehetne, hogy Lucas származása révén a II. VH-t vette alapul, vagy tényleg olvasta a GYU-t (kinézem belőle simán) és azt gondolta kicsit változtat, és beteszi az űrbe. Mindenesetre alapos munkát végzett, mert sem egyik, sem másik nem fedezhető fel benne túlzottan, talán csak a Birodalmi tisztet túlontúl nácis egyenruhája, de lehet ez is csak belemagyarázás.

A színészekről sosem volt nagyon rossz véleményem, egyértelmű, hogy azért no nam-ek, mert valahol kellett spórolni, állítólag Ford úgy ácsolt valami ereszt, amikor Lucas megkérdezte, hogy akarna-e valami mellékszerepet a filmjében. Szerintem mindegyik jó, igazából az az egy baj van vele, hogy sem Hamill, sem Fisher nem vitte aztán sokra, csak Ford.

Nah, erről az elhajolásról meg én nem tudok sokat. Annyit tudok, hogy ez valami ősi axióma az SW fanok között vajon ki lőtt először. Kb. minthogy Deckard replkiáns e vagy sem. :D

Darth Vader-t hárman formálták meg (David Prowse aki mászkált benne, 5000 hufért adott autogrammot egyszer a HC-n, úgyhogy inkább kihagytam, meg a csóka, aki megjelenik amikor elhúzzák a sisakot a fejéről), mégis sokan Jones-al azonosítják, én még SOHA nem hallottam angolul a filmet, ideje lenne már. És gondolj hülyének, de én egész végig azt hittem, hogy Vader egy robot, mert nem tudtam elképzelni, miért néz ki így a feje, miért lélegez így, és a katonák akik fehérben voltak, azok is robotok."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 19:00:00

Érdekes, hogy a régi blogon, akármekkora kommentet is lehetett még írni, 3000-el többet egészen biztosan: folyt köv:

"Számomra C3PO még mindig egy idegesítő baromállat és Jar-Jar-t elnézve úgy vélem Lucas érzi, hogy kellene egy vicces mellékalak, de jócskán átesik mindig a ló túlsó oldalára. Szóval nem vicces, idegesítő.

Na most nekem meglepő, hogy pont egy olyat hozol fel gagyiságnak, hogy a katonák kitalálják, Droidok Lehettek. Természetesen R2D2-ről esett le egy körgyűrű, ha találsz egy joystikot a sivatagban, talán te is rájössz, hogy egy konzol alkatrésze jól lehet sosem játszottál vele. Szerintem ilyesmit hibának beállítani, azért eléggé szőrözés.

A Hulladékzúzós rész szerintem nyomasztó, és egyértelmű, hogy alatta még van víz, de a sok szemét hátán lehet egyensúlyozni. Ezeke legyenek a legnagyobb "hibái" a filmnek.

A fénykardpárbajjal sem értek egyet, ettől meglepő az egész, nem azt kapod amit vársz, nehogy már itt ez gond legyen, a Kill Bill 2-ben meg "hát ettől jó Tarantino, hogy nem azt adja, mait vársz" meg is van, honnét lopta a Tékás a végső leszámolást.

Hol veri be a rohamosztagos a fejét - ez kb olyan hiba lehet, mint amikor a halott ork felnéz egy pillanatra a GYU-ban Boromir halálakor.

A magyar hangokról szólva, nekem tetszik Kristóf Tibor, talán ő a legjobb, de pl. Kránitz is tetszik, meg végső soron Hollóssy is csak ő megjárta azzal, hogy gyorsan zsinórban kellett szinkronizálnia.

Skywalker hangja nekem sokkal jobban tetszik itt, mint Stohl-al (igen, már az autóbalesete előtt sem tetszett a hangja, mint Luke Skywalker) és Jackie Chan-től simán el tudtam vonatkoztatni.

Nem tudod, hogy mi a salabakter? Tessék képezni magad kicsikét, én valahogy sokkal jobban szeretem amikor archaizálnak egy filmben, mintha teletömik idióta szlengekkel (süti! LOL) lehet mint író is gyűjtöm a szinonímákat, nem elcsépelt szavakat. A salabakter egy pejoratív kifejezés, olyanokra, akik egyesek szerint fitogtatják nem létező tudásukat. Amihez nem értenek, amihez papír kéne, Han Solo nem hisz az erőben, csak a fegyverében, humbugnak tartja az egészet, jobb szót nem is találhattak volna rá.

Kicsit olyan ez mintha egy orvosra azt mondják vajákos, vagy kuruzsló. Egyébként a kedvenc mondatom, csak azért kaptam föl a fejem rá :D

ööö, azt már lehet mondtam neked, hogy Norbi cikkével sok helyen nem értek egyet, azért Lucast olyan nevekkel emlegetni, mint Coppola, vagy Scorsese, de még csak Spielberggel enyhe túlzás. Véleményem szerint, Lucas meglátta a lehetőséget, és maximálisan kihasználta, mivel jó üzletember. Viszont ha tovább rendezget, tuti kiderült volna, hogy pocsék rendező, aki nem fenegyerek volt, csak éppen volt egy kis pénze, meg kapcsolatai, jókor volt jó helyen, aki a csúcson ki is szállt.

És azért Coppolának volt több jó filmjei is, Scorseseről nem is beszélve.

A Csillagok Háborúját NEM egymaga találta ki, hanem legalább a felét innen onnét kölcsönvette, viszont jól használta fel. Az pedig, hogy az bizonyosodott volna be, hogy jó, avagy rossz rendező-e aki egyszer belenyúlta lecsóba (mint pl. Tarantino, Boyle, vagy Ritchie) már örök homályban marad. Az viszont nem, hogy kurrrvára szereti a pízetet."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 19:11:04

"
scal · filmbook.blog.hu/ 2011.10.11. 11:04:36
Ezt az Új reményes dolgot sose értettem. Akkor ezért, ezer hála érte. Én is egyébként gagyi címnek gondolom, legalábbis sokkal semmit mondóbb mint a másik két rész címe, akkor ezek szerint Lucas csak egy filmben gondolkodott eredetileg.

Keresztapa - egy család története :D brrr, nagy jövőd lenne, filmcímgyárosoknál, nem?

Ezt a baromságot nem tőle olvastam először, és mielőtt bármit olvastam volna, bennem is kialakult ilyen unalom érzet, de erről majd ott helyben. Alapvetően azzal van a gond, hogy Lucas marha nagyra teszi az elején a lécet, és hiányzik a katarzis a végéről.

Akkor lehet nem Kasdan volt, de ezt olvastam valahol, hogy az konkrétan nem az ő ötlete volt.

"Nem tudom, sokadszori megnézésre már elég vicces volt ez a jelenet, pláne, hogy egy sima körvalamiről van szó, ami bármi lehet, nem egy olyan kidolgozott cucc, mint egy joystick."

szerintem csak beindult az agyad, amikor nagyon pihent az ember, és teljesen normális dolgokon is szarrá tudja röhögni magát, lehet hogy egy tömítőgyűrű volt :D

Oké, Lucas teremtett egy gazdag fantáziavilágot, mégis Coppola Keresztapáját istenítik sokkal többen, - mondván az komoly, még ha jól tudom te is. Azt el is ismerte, még az Akadémia is, pedig ők aztán igazán tudják :D

Akkor rosszindulatú vagyok. Nekem a Graffiti egyáltalán nem tetszett annyira, nem tartom egy top filmnek, etalonnak, semminek. Olyan film, amihez amerikainak, vagy legalább a 70-es években kellett volna élnem, hogy jobban tudjam értékelni. És ne feledjük a THX akármennyit, amelyről elég sokan azt nyilatkozzák, inkább ügyes átemelés, mint meghatározó vizsgafilm lenne. De akkor finomítok, nem tuti, de elképzelhető, hogy kiderült volna, lásd a Jacksonos párhuzamot, - és hidd el nála is sokan istenítik a Hullajót meg a King Kongot is.

"Tarantino: Kutyaszorítóban, Kill Bill, Becstelen brigantyk"

szerintem a Kutyaszorítóbant inkább tarantino fanok szeretik, a Brigantyk meg azért lett jobb, mert előtte volt a Halálbiztos, de jó legyen

"Boyle: 28 nappal később, 127 óra"

azét a 127 órával még várjunk, kell néhány év, hogy kiderüljön nem e úgy emlegetik továbbra is, a Trainspotting rendezőjétől, a 28 nappal később nekem tetszett nagyon, de sokan fikázzák, és azért nem ért el vele akkor sikert mint az első filmjével

"Ritchie: Blöff, Sherlock Holmes (most hogy kiheverte Madonnát még szerintem sok jóra számíthatunk tőle)"

SH-t nagyon durván támadják ám, engem kajakra meglepett, mert én tűkön ülve várom a második részt, csak kár, hogy nem Pitt lesz Moriarty, szóval azért mert ÉN felbecsültem, nagyon sokan fikázzák hogy milyen egy fos

ezzel arra akartam utalni, hogy nagyon nehéz átugrani a saját maguk által felállított mércét, nem mondtam azt, nem készítettek pár kellemes filmet azután is"

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 19:24:22

"scal · filmbook.blog.hu/ 2011.10.12. 08:46:19
Igen, ezért is szeretem az informatívabb kritikáidat/elemzéseidet, régebben mindig úgy kérdezgettem weboldalakon, manapság elég megtalálni a filmőrültek honlapjait. Alap hogy felmegyek a Filmkatalógusra, de amikor 5 oldalon keresztül anyázzák egymást az emberek az nagyon fárasztó tud lenni, oda nagyon kéne valami moderátor, csak gondolom nincs rá píz.

"Csak azért veséztem ki így a rendezőket, mert nem épp a Wachowskikról van szó, akiknek valóban EGY zseniális filmjük volt, és kiderült, hogy ennyi is volt bennük."

távol álljon tőlem, hogy egy átoperált díszbuzit védjek, deee azért a Fülledtség is egészen kellemes mozi, és én ezen a Speedraceren is egész jól elszórakoztam, csak az a film megelőzte a korát. Kétségtelen tény, hogy a Forradalmak a mélypont ott.

Az SH nekem is bejött - pedig az eredeti Brett sorozatot is imádom ám, de mégis el tudtam vonatkoztatni, és remélem jó lesz a második rész is, mert tervezek rá moziba menni rája."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.28. 19:26:50

érdekes, hogy mennyire utáltam C3PO-t is, szerintem ebben a magyar hangok ludasak, most egyáltalán nem idegesített, pedig tényleg vénasszonyszerűen kárál meg sopánkodik

akit viszont mindig is gyűlöltem, és sose fogok megszeretni az Chewbakka :D mi az, hogy hagyni kell nyerni holosakkban vagy miben, mert különben megver? :D egyáltalán honnét lenne esze ennek a sétáló szőnyegnek, hogy holosakkot játsszon :D
süti beállítások módosítása