Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ilyen volt a Tokaji Március (2016)

2016. április 21. - scal

Múlt hónapban került megrendezésre a Winelovers szervezésében, az idei éves Tokaj Grand, ami ettől az évtől Tokaji Márciusként nevezendő, és az első a 2016-os évben tervezett öt nagy kóstoló sorában. A rendezvénynek idén is a lenyűgözően szép és elegáns Corinthia Hotel Budapest adott otthont. A bemutató sajátossága, hogy közel nyolcvan különböző pincészet jött el bemutatni kizárólag Tokaji borait. A rendezvény során tizenöt egyéb kiállító is színesítette a kínálatot, aki pedig a borok világában mélyebben szeretett volna elmerülni, az hét különböző kurzus közül választhatott. Valamint egy Aszú terem is várta a vendégeket, ahol teljes nyugalomban, külön díjazás ellenében kóstolhatott bárki a tokaji borkínálat csúcsán lévő kizárólag öt- és hatputtonyos aszúkat.

dscn0058.JPG

Az esemény délután kettőtől - egyeseknek déltől, de erről később - este tízig tartott, mi délután háromra érkeztünk. Ekkor még viszonylag kevesen voltak, így elkezdtünk ismerkedni a tereppel. A rendezvény karszalagos volt, viseletével kedvedre ki és be mászkálhattál a hotelbe. Attól függően, hogy elővételben, vagy a helyszínen vetted meg a jegyet, esetleg a VIP szekcióba is bejuthattál, a jegy értéke 9000-14 000 között mozoghatott, mely - az aszú borokat leszámítva - korlátlan borkóstolásra jogosított fel. A VIP jegyben benne foglaltatott a búcsúajándék, egy 2014-es sárga muskotály a Budaházy-Fekete Kúriától, egy exkluzív borkóstoló, valamint a kóstoló pohár is ajándék volt. A Csonkagroup - Stölzle minőségi üvegpoharait egyébként 1500 forintos letéti díjért cserébe lehetett vételezni. Az est végén a pohárért cserébe a bérleti díj visszajárt, de ha valaki szeretett volna egy szuvenírt, a térítési díj ellenében akár haza is lehetett vinni. A lépcsőn felérve az ember szinte beleütközött a kiállított csodaszép autóba, melynek szerepét ezúttal egy V60-as töltötte be a Volvo Galéria és Szervíztől.

dscn0030.JPG

Bálterem -

A kiállítók három nagy teremben voltak elosztva régiók szerint. Elsőként a Báltermet fedeztük fel, ahová a Tarcal, Erdőbénye, Bodrogkeresztúr és Tolcsva településekről származó pincészetek kerültek. Minden pincészet egy kis asztalkán kínálta tételeit, melyek általában 3-4 tételt jelentettek. Többnyire hárslevelű, sárga muskotály, szamorodni, és furmint adta a választékot. A szemfülesek azonban néhány asztalon belefuthattak kövérszőlő, fordítás, késői szüretelésű és aszú tételekbe is. Az asztalkák a sok pincészet miatt többnyire osztottak voltak, vagyis ritka kivételekkel az egy asztal két pincészet felosztás volt a jellemző. Emiatt a későbbi órákban volt, hogy egyes helyeken nagy tömeg alakult ki, így nem ártott ha az ember nem sorrendben haladt, hanem oda ment, ahol éppen üresedés történt. Elég hamar nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy ha csak pincészetenként tíz percet szánok az ismerkedésre, akkor nem hogy sok, de még kevés is lesz ez a nyolc óra.

dscn0049.JPG

Első utunk emiatt - miután felvettük a poharainkat - a tarcali Myrtus Pincészethez vezetett, nem véletlenül. Ennek a pincészetnek a borásza Keresztes Ákos, akivel együtt jártam a kecskeméti Kocsis Pál középiskolába. Tavaly ő nyerte az Év Fiatal Borásza címmel járó Pannónia Aranygyűrűt. Ákos azonban ekkor még nem érkezett meg, így felesége, Pataky Orsolya vezetett be pincészetük rejtelmeibe. Náluk egy sárga muskotály ízlett a legjobban. A következő állomást a Basilicus Szőlőbirtok jelentette, szintén Tarcalról, nekik a szamorodnijukkal sikerült meglepniük. Mint minden ilyen rendezvényen a kínáló asztalokon kiöntő edények is sorakoztak. Egy idő után kellett is használni, mert különben ennyi bor menthetetlenül az ember fejébe száll, még úgyis, ha csak egy ujjnyit iszik.

img_0274.JPG

Dereszla Pincészetnél megkóstoltuk a Kabart, ami igazán egyedi ízvilágot ígért, viszont itt ittuk az egyik legnagyobb csalódást okozó tételt is. A Dorombor bizony maximum a vicces címkéjével tudja felkelteni az ember figyelmét, de a palack keserű csalódást rejt. Azonban félre gond Dereszláéknál nyolc tételből is lehetett kóstolni, ezért saját asztalt kaptak, a díszítésként felhasznált terroirra jellemző kövek is ötletesnek bizonyultak. Azok a pincészetek, amelyek az Aszú terem kínálatában is szerepeltek, külön jelezték az asztalukon, hogy bátran keressék őket a különteremben, és azt, hogy milyen tételt hoztak. Dereszláék egy 5 puttonyost 2009-ből.

dscn0060.JPG

Minthogy se a Tokajicum Borház, se pedig a Szedmák Pince asztalához nem lehetett odaférni a tömegtől ezért egy vargabetűvel inkább az 1650-tól fennálló Budaházy-Fekete Kúriánál megkóstoltuk a bye bye csomagba is kerülő sárga muskotályt, majd pedig a Csite Családi Birtok asztalánál igazán finom furmintokat ihattunk 2012 és 2013-ból. Még mindig Erdőbényénél maradunk, az Illés Pincészetnél kortyolhattunk kövér szőlőt, valamint itt bujkált az egyik fordítás is, amely annyira finom volt, hogy repetáztam is belőle rögtön vagy háromszor. A Báltermet a Béres Szőlőbirtok és Pincészet bemutatójával zártuk. A többi kiállítóhoz sajnos nem jutottunk el, de a teljesség és a rend kedvéért felsorolom őket.

dscn0065.JPG

Ebben a teremben találhatta meg a borkedvelő a Sauska Tokaj, a Babits, Bardon, Dobogó, Czemiczki, Galambos és Puklus Pincészet, a Jakab Pince, a Garamvári és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Tokaj Pendits Szőlőbírtok és Pincészet és a Majoros Birtok kiállítóit. A Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet szintén külön asztalt kapott, a Tokaj Kereskedőház pedig egészen nagy elkerített területet, ahol még akár le is lehetett ülni kényelmes fotelekbe, ha az ember elfáradt a sétáló kóstolón.

dscn0074.JPG

A borászokon kívül ebben a teremben ihatott kávét is a felfrissülni vágyó - Nespressot mi mást -, esetleg egy kis Szigetközi ásványvizet - amely nem rég nyert díjat Brüsszelben. Előbbit meg is tettük vagy háromszor, mert már az első óra után kellemes bizsergést éreztem, de ha az embernek még legalább hat órán át kell figyelnie, higgyétek el, ez korántsem kellemes annyira. Ha pedig valaki megéhezett ebben a teremben is válogathatott a Budai Gesztenyés Étterem finom szendvicsei, és a Süss-Édes élet csokikölteményei közül. Apróbb szépséghiba, hogy náluk nem volt kóstolási lehetőség, így a jegy árára még pluszba rájött az ennivaló is, cserébe viszont nagyon gusztusos csemegék közül lehetett válogatni.

dscn0068.JPG

Az Assur-Liebherr klassz kis borhűtőket és bortemperálókat kínált bemutatásra, a Tourinform Sárospatak Észak-Magyarország egyik legszebb, és legcsendesebb városába csábított pihenésre ajánlataival. Aki viszont ennyire nem szeretett volna messzire menni, annak az Andrássy Rezidencia Wine & Spa kínált kedvezményes alternatívát Tokaj-Hegyaljába, amit akár meg is lehetett nyerni, mindössze egy kérdőívet kellett kitölteni hozzá. A REKONTIR Cégcsoport standjánál pedig akár komplett borászati projectmenedzselést is lebonyolíthatott az érdeklődő. Valamint szintén ebben a teremben lehetett jelentkezni a Borkollégium kurzusaira is, közvetlenül lehetett beszélgetni a lehetőségekről, a tanulás és vizsgázás menetéről, de bárki feliratkozhat, aki komolyabban el akar mélyülni a borászatban, akár már ma is a weblapjukon keresztül.

dscn0040.JPG

A Bálteremben kellemesen telt el az első óra, és igazából csak utána realizálódott bennem, hogy nem ez a teljes kínálat, még két hasonlóan nagy teremben - Valletta I, és Valletta II - zajlott a kínálás. A jobb szárny felé vettük utunk, az odáig vezető úton újabb nem borász kiállítókba botlottunk. Itt az AC su misura (Fesshion Kft.) olasz ruhabolt kínálta portékáit - nagyon ötletesen az egyik ingre vörösborfoltot preparáltak, ami egy óra kóstolás után különösen életszerűen hatott. Bár nyilván a Kékfrankos kóstolón még életszerűbben hat majd. Öltönyöket, ingeket, nyakkendőket, öveket készítenek egyedi méretre, meglepően jó áron. Náluk is lehetett játékban részt venni. Velük szemközt a Zsendice kínálta érlelt sajtjait, ahol mindenből lehetett egy kóstolót is kérni, bor mellé kitűnő volt valamennyi. Tovább haladva pedig a Royal Diamonds ékszer szalon következett, akikkel a Magyar Borok Bálján is találkozhattunk már. Ezúttal kis pihenőként jobban elmélyültünk az árakban, többek közt megcsodálhattunk egy 7000 eurót kóstáló gyöngysort.

dscn0086.JPG

Valletta II -

Ebben a teremben a Mád és Tállya településekről érkező pincészetek kaptak helyet. Itt első utunk a Zsirai Pincészet és a Royal Tokaji Borászati Zrt. kiállítójához vezetett. Utóbbi egyike lett kedvenc asztalomnak, amit leginkább bűbájos kiszolgálásukkal, Szent Tamás 2012-es furmintjukkal, és 2009-es 5 puttonyos Aszújukkal értek el. Bár velük is lehetett találkozni az Aszú teremben is, szerencsére ők adtak kóstolót itt is.

dscn0108.JPG

A következő asztalnál a Pelle Pince és a Mádi Borház sorakozott. Utóbbi iMÁDlak bora valóban iMÁDni való volt, és nagyon frappáns mind az elnevezése, mind pedig a kivitelezése, a címkén még egy rúzslenyomat is található. Jelen esetben egy 2013-as Tokaji száraz Cuveé-t takar. Szintén külön asztalt kapott a Tállya Wines, náluk a Rigófütty Hárslevelű és egy Késői Szüretelésű Furmint nyerte el tetszésünk. Ezután a Holdvölgy Pincészet és Orsolyák Attila asztala következett.

dscn0268.JPG

A Kardos Szőlőbirtok Supreme bora szintén nagyon jó ízvilágot rejtett magában, a velük egy asztalt kapó Anna Birtoknál pedig ismét egy furmintot dicsérhettem az egekig. Innen csupán egy egy ugrás volt a Barta Pince és a Tokaj Classic Borászat asztala, ahol szintén szamorodni, sárga muskotály és furmint közül lehetett választani. A házigazda tört magyarsággal is nagyon szívélyesen invitált hozzájuk látogatóba. Sajnos az idő rövidségére való tekintettel ebben a teremben is ki kellett hagyjunk pár asztalt. Így nem jutottunk el a Ferdinánd és a Zsadányi Pincészethez, a SZÓLÓ-hoz, a Revolution WineZ-RWZ-hez, a TokajIM-hez és Orosz Gáborhoz.

dscn0312.JPG

A borosgazdákat ebben a teremben is kiegészítette pár egyéb kiállító, mint az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel nyálcsorgatást beindító ételkölteményei, a Magos Varázs egészséges ételei. Mudrák Béla művésztermékei pedig ötletes ajándékokként szolgálhatnak, lepjük meg velük ismerőseinket, vagy akár magunkat. Szálas teakínálata izgalmas elegyet kínált a borok világa felé - volt tea amely egyenesen aszús illatokat árasztott- üvegtermékei pedig jópofa megoldással szolgáltak, legyen szó a bor nem hétköznapi tárolásáról, vagy akár csak annak kiöntéséről, kortyolgatásáról. Ebben a teremben lehetett kipróbálni mennyire kényelmes a Volvo másik kiállított autója, az XC60-as - ami személy szerint nekem jobban be is jött. És ebből a teremből nyílt a sokat emlegetett Aszú különterem is, ahol 33 felső kategóriás aszú bort lehetett nyugodt körülmények között megkóstolni, külön sommelier kalauzolásával.

img_0093.JPG

Mesterkurzusok -

16:30-tól 18:00-ig egy mesterkurzusra is volt belépőnk. Ez nem volt más mint a Tokaji Borárverés dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója előadásában. Szerencsére kis csúszás volt eddigre a programban, így még viszonylag időben érkeztünk. A rendezvényen összesen hét mesterkurzusból lehetett mazsolázni, és azért írtam, hogy egyeseknek akár már korábban is kezdődhetett a rendezvény, mert a legelső kettő (Tokaj: álom vagy valóság? Előadók: Demeter Zoltán és dr. Mészáros Gabriella; Elhivatottságuk a kiválóság: a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve, Előadó: Álvarez család) 12:30-tól tartott 14:00-ig.

dscn0141.JPG

A mesterkurzusok szimultán zajlottak két teremben, melyek a bejárati lépcsőtől balra található Valletta I-es teremből nyíltak. Egyiket Furmint teremnek, másikat Hárslevelű teremnek nevezték el. Előbbiben három, utóbbiban négy kurzust is hallgathatott az érdeklődő, egészen este nyolcig bezárólag. A kurzusokra külön jegyet kellett váltani, mely csak a belépővel együtt volt érvényes, áruk 4000-9000 között mozgott. Egy-egy ilyen kurzus teljesen egyetemi színvonalon zajlott, 90 perc alatt többet tudhatott meg a borokról az ember mint máshol akár egy hét alatt. Egy kurzusra maximum harmincan jelentkezhettek, így villámgyorsan betelt mindenhol a létszám. Az előadásokon külön pohárból történt a kóstolás, ezért a már felvett poharakat előtte le kellett adni az egyik pohárpontnál, cserébe kis kártyát kaptak a résztvevők, amivel a kurzus végeztével visszaszerezhettek egy tiszta poharat.

dscn0159.JPG

A többi kurzus a következő volt, 14:30-tól 16:00-ig: A Tokaji lösz titka a Hétszőlő borokon keresztül, Előadók: Makai Gergely, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok birtokvezető és dr. Vitányi Béla geológus.

A település és bora mint márka, Előadók: Polgár Attila, társtulajdonos – Tállya Wines (Tállya), Samuel Tinon, borász (Olaszliszka), Lenkey Géza, borász (Mád), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Zsurki Sándor, borász (Tarcal), Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató, Tokaj – Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj), Jarecsni János, borász – Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye), Naár Ferenc, borász – Pajzos-Megyer Pincészet (Sárospatak).

16:30-tól 18:30-ig Tokaj a világpiacon: a megújult Tokaj Kereskedőház, Előadó: Áts Károly, főborász, Tokaj Kereskedőház Zrt.

18:30-20:00 A tokaji édes helye: Tokaj vs. Sauternes, Előadó: Sánta Zoltán, AIWS és Weinakademiker, a Borkollégium lektora.

dscn0166.JPG

Térjünk vissza arra a kurzusra, amelyen mi vettünk részt. Összességében nagyon jó volt, és annyira tömény információmennyiséget kaptunk rövid idő alatt, hogy bár elsőre úgy voltam vele, akár déltől nyolcig elhallgattam volna a különböző előadókat, de egy ilyen rendezvényen, maximum 1-2 kurzust vállaljon be a kíváncsi szellemű borkedvelő. Annyi a feldolgozandó információ - nem beszélve a kóstolható borokról, és van az a mennyiség, amikor már sem étel, sem pedig víz nem segít - hogy a kevesebb több. Dr. Mészáros Gabriella hihetetlen sok adatot, anekdotát osztott meg, pedig mindössze hat tételt vettünk. A kivetítőn pedig megismerkedhettünk közben a Tokaji Borlovagrend történelmével és munkásságával.

dscn0164.JPG

A Tokaji Borlovagrend ugyanis idén áprilisban - egészen pontosan ezen a hétvégén - negyedik alkalommal szervezi meg a Nagy Tokaji Borárverést. Az árveréshez mint kereskedelmi formához mindig is ritkaságok, nehezen vagy más módon egyáltalán nem beszerezhető tételek értékesítése kapcsolódott - ezúttal sincs ez másként. És bár Magyarországon még nincs hagyománya a műfajnak, a kezdeményezés úgy tűnik sikeres. A mesterkurzuson a 2012-es évjárat nagy száraz boraival ismerkedhettünk meg Dr. Mészáros Gabriella kalauzolása segítségével. Ezek a következők voltak: Budaházy Kabar, Kikelet Hárslevelű Váti, Demetervin Furmint Úrágya, Szepsy Furmint Nyúlászó, Royal 2474 Furmint, és Füleky Furmint Király. A hallgatóság végül konszenzusra jutott, hogy a két legjobb bor a Kikelet, és a Royal 2474-es volt.

dscn0165.JPG

A kurzuson továbbá segítségünkre volt a kóstoláshoz mindenféle grafikon, jegyzettömb, és valamint a szakszerű kiszolgálás is. Bár jómagam először vettem részt ilyen jellegű kóstoláson, nagyon megtetszett ez a fajta professzionalizmus, és, hogy rövid idő alatt mennyi mindent lehetett megtanulni a borokról, így ha a jövőben lesz lehetőségem rá igyekszem majd további kurzusokon is részt venni. Valamint ajánlom mindenkinek, aki szeretne kicsit behatóbban megismerkedni a borokkal.

dscn0318.JPG

Valletta I -

A mesterkurzus után értelemszerűen itt néztünk körbe, mondhatni itt zártuk a napot, ami annak tükrében, hogy bizonyos borászok már este kilenckor elpakoltak mindössze három órát jelentett. Eszméletlen gyorsan eltelt az idő, és rengeteg mindent nem is láttunk még. Ebben a teremben Bodrogkisfalud, Hercegkút, Olaszliszka, Sárospatak, Szerencs, és maga Tokaj település borászai kaptak helyet. Az idevezető úton nyílt lehetőség a VIP jeggyel rendelkezőknek betérni a VIP Loungeba, ahol olyan borokat is megkóstolhattak a szerencsések, akik máshol nem állítottak ki. Valamint az ember a folyosón mindig belefutott a Bagya Farkas Kft. leányzóiba, akik házi kenyereket és speciális húskészítményeket kínáltak - hol másutt ehetsz még vaddisznó tokaszalonnát?

dscn0316.JPG

A terembe betérve bárki beleütközhetett a Stelázsi terülj terülj asztalkájába, ahol szintén kaphatott az emberfia egy kis kóstolót, és persze vásárolhatott is harapnivalót a bor mellé. Aki valami ennél is különlegesebbre vágyott, az a Gourmand Company Terra Tuffola szarvasgombás termékei közül válogathatott, legyen az csokoládé, olaj, vagy éppen krém, a szarvasgomba egyedi ízvilága mindenbe dob egy kis extrát. Ha pedig már besokalltunk a bortól, a Szamosszegi Pálinkaház kínált szíverősítő alternatívát.

dscn0320.JPG

A terem - de talán az egész rendezvény - legszívélyesebb kínálója egyértelműen a Chateau Cloche Kft. Harangtorony Birtok borásza volt Szerencsről. Nála nem csak Aszút, de még esszenciát is lehetett kóstolni, azonkívül nem lehetett annyit kérdezni, amire ne akart és tudott volna válaszolni. A vendéglátás netovábbja volt, amit produkált, valamint nagyon hasznos információkkal gazdagodhattunk asztalánál az aszúkról - például, hogy jövőre már nem lehet gyártani 3 és 4 puttonyos aszúkat, a minőség javítása céljából, vagy hogy miért csak 0,5-ös üvegbe lehet tölteni eme nevezetes nektárt. Lehetett nála repetázni is, és mindig tumultus volt az asztalánál, szóval a vendégekkel egyetértésben született a fenti megállapítás.

img_0296.JPG

A Szilágyi Pincészet és Borháznál lehetett belebukkanni a másik fordításba, itt is hasznos információkkal gazdagodhattunk, és bizony tovább is maradtunk a kelleténél, mert az idő vészesen repült. A sárospataki Heidrich Pince nagyon szép, nemes penészes üvegeivel hívta fel magára a figyelmet, a 2000-ből származó Hárslevelűjük egyenesen szívet melengető volt. A Harsányi Pincészet egy Hízelgőt, és egy Furmintot kínált, neve ellenére nálam nem hízelegte be magát, a furmintnak viszont nem kellett megfúrnia, hogy elégedetten csettintsek a kóstolása után. Szintén Sárospatakról jött a Pajzos-Megyer, és a Portius Pincészet is. Előbbinél szintén a Hárslevelű volt ami nagyon ízlett, utóbbinál pedig a Furmitage.

img_0269.JPG

Szintén sokat időztünk a Tokaj Montium asztalkájánál, és az Angyal Borászat és Szőlőbirtok kiállítójánál is. náluk nem volt szinte olyan bor, amiből ne kértünk volna újratöltést, és nagyon szívesen nyitottak meg egy-egy új palackkal, pusztán a mi kedvünkért. Még megkóstoltuk a Gölcöl Pinészet borait, melyek a Winelovers Tokaj Szelekciójába is bekerültek, majd mivel már nagyon későre járt, úgy döntöttünk magunk is a távozás mezejére lépünk. Ahogy az előző két teremben, itt is jó pár pincészet kimaradt. De hát ahogy mondani szokás, maradjon jövőre is. Így maradt ki a Bodrog Borműhely, a Breitenbach Tokaj, a Carpinus Borászat, a Dobogó és Galambos PincészetErzsébet és Zombory Pince, a Hímesudvar, Kvaszinger László, a Gira és Obzidián Bormanufaktúra, valamint a Patricius és Paulay Borház.

img_0268.JPG

Nagyszerű élményben lehetett részünk. Egyáltalán nem kellett azon aggódjak, vajon mivel fogjuk kitölteni ezt a nyolc órát. Köszönjük a meghívást Dr. Tábor Istvánnak, a Trinety Media Kft. ügyvezetőjének, valamint Bánlaki Dalma Stellának, a Vinoport.hu főszerkesztőjének, aki a szervezésben való aktív részvételével, nagyon sok helyen segítette a mi munkánkat is.

Végezetül megragadnám az alkalmat arra, hogy ismételten felhívjam a figyelmet a most szombaton esedékes Kékfrankos Április Nagykóstolóra, ami szintén a Corinthia Hotelben lesz megrendezve 14:00 és 22:00 között. Gyertek el minél többen, három mesterkurzus, 70 borászat és 13 egyéb kiállító gondoskodik a színes programról. Nagyon finom borok lesznek - köztük bikavér, és kadarka -, az előkóstolás már megtörtént.

fotók: Magyar Nikoletta

Amennyiben tetszett a beszámoló akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása