Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Star Trek: Mindenen túl 3D IMAX

2016. július 21. - Ike The Rock Clanton

Bevallom, Trek-fan vagyok. Éppen ezért kellett volna hatalmas várakozásokkal beülnöm a moziba a legújabb rebootolt Star Trek kalandra, de még véletlenül sem tettem így. Amióta ugyanis J.J. Abrams volt olyan szíves és tönkretette a Trek eredeti szellemiségét, már csak egy sima és szimpla akciómoziról beszélhetünk, amely csak nevében bitorolja a Paramount nagyszerű franchiseának nevét. 

startrekbeyondposter.jpg

Nem akarom kezdeni az örök szembeállítást a régi mozifilmekkel és sorozatokkal és azt sem akarom taglalni, mennyire tett jót a Trek-nek ez az úgynevezett vérfrissítés. Egy dolgot azért mégis megjegyeznék: akik szerint a "régi" Trek unalmas volt, azok ne nézzenek ilyen típusú filmeket, sőt olyat sem, amelyben két értelmes gondolatnál több van, valamint némi elgondolkodtató párbeszéd is felsejlik az éjszakában, mert vagy nem értik meg, miről is folyik az eszmecsere a vásznon, vagy éppen a  telefonjukat fogják nyomogatni. Az "új" Trek éppen ennek a nemzedéknek készült, aki úgy gondolja, hogy ha nincs minden három percben egy robbanás a vásznon, akkor a filmre rásüthető az unalmas jelző. Ugye a rebootot még meg kellett indokolni 2009-ben, ezért beletették az idős legendát Leonard Nimoy-t és kerekítettek köré egy párhuzamos idővonal történetet Eric Bana harmatgyenge főgonosz alakításával. Jó. Aztán jött mindennek az alja - legalábbis én így gondoltam, a "Sötétségben" című Trek opusz, amely valóban sötét volt, de nem az érzelmek kirobbanó mivolta és a főrohadék sötét motivációi miatt, hanem amilyen gyengén próbálták meg remakelni minden idők egyik legjobb sci-fijét az időben második Trek filmet, a "Khan harag"-ját. Az egyébként szinte mindig jó Benedict Cumberbatch olyan ripacskodást vág le, hogy rossz nézni, a vásznon mozgó karakterek motivációi pedig egyenlőek a nullával. Amikor pedig a rendező felcseréli a szerepeket és Spock helyett Kirk menti meg a  hajót, majd úgy néz ki, halálos adag dilítium sugárzást kapott, s Spock sírva fakad ennek láttán, egyszerűen nem tudtam hová meneküljek, annyira hiteltelen volt maga a jelenet, azon felül, hogy az IMDB portálon lehetett csámcsogni azon, mennyire is volt célzottan meleg ez a jelenet, amikor köztudomású, hogy a Spockot megformáló Zachary Quinto homoszexuális. 

stb04.jpg

S itt van nekünk a harmadik kaland, amely Kirk-nek és csapatának a mélyűrben eltöltött öt évét, vagy legalábbis egy részletét akarja feldolgozni. Őszintén szólva, amikor megláttam a címet, már volt némi sejtésem arról, hogy a jó hagyományokhoz híven a film sztorijának semmi köze nem lesz a  főcíméhez. Vagy legalábbis Kirk és csapata annyira van mindenen túl, ahogyan az előző részben sötétségben voltak. Persze ezzel - azt kell mondjam sajnos - nem merülnek ki az új Trek képtelen ötletei. Az ötlettelenség felsőfoka, ahogyan Justin "Halálos Iramban" Lin és a többiek (igen, még az egyébként tehetséges és általam nagyra becsült Simon Pegg is, aki társírója volt ennek a  résznek) a régi Trekekből lopkodnak apró ötletfoszlányokat, hogy aztán ezek kifejtetlenül maradva szétoszoljanak a semmiben. A főgonosz Krall (Idris Elba) motivációja például annyira gyenge, hogy az ember semmit sem érez a szimplánál is szimplább történetet követvén, egyszerűen nincs meg a háttere és amikor egy koncot vetnek nekünk az előéletéből, az is csak arra jó, hogy mosolyogjunk egy jót az elnagyolt sztorin. Olyan ez, mintha tizenéves gyerekeknek próbálnák úgy magyarázni a féregjáratokat, hogy közben a "Csillagkapu" sorozatra hivatkoznak. Tényleg ennyire a tini korosztály jár moziba az USA-ban, esetleg csak ennyire telik, vagy az írók mindössze ennyire tartják a közönség szürkeállományát? 

jaylah_and_scott.jpg

S hát a szereplők...mindvégig az volt az érzésem, hogy a színészek szájába adott mondatokkal pusztán tisztelegni akartak a régi Trek előtt és felcsillantani valami nosztalgikusat a régi rajongók előtt. Viszont hiába idézi Quinto Shakespeare-t - "A nyomorultak vigasza a remény" - hiába csillogtatja Karl Urban DeForest Kelley méltó utódjaként cinikus humorát Dr. Leonard "Bones" McCoy szerepében (-Legközelebb, ha egy vascső áll ki az oldalából - szúrja oda Spocknak - hívjon vízszerelőt. Plusz az elmaradhatatlan "orvos vagyok, nem..." beszólás...), ezek mind-mind a levegőben lógnak, nem a sztoriból következnek, pusztán hatást akarnak vele elérni, vagy némi mosolyt csalni a nézők arcára. Justin Lin pedig...éppúgy érti a szakmát, mint például Roland Emmerich. Sokan, ezen régi Trek relikviák meglobogtatása miatt a filmben, még azt is megkockáztatták, hogy Lin érti a Trek szellemiségét. Csak azt nem tették hozzá, hogy melyik Trekét. Ha értené, akkor nem lopna jeleneteket a saját "Halálos iramban" filmjeiből a Trek-be, sőt, igazából a tisztelgésnek abban kellene kifejeződnie, hogy egy igazi, értelmes párbeszédekkel megtűzdelt filmet tesz elénk. Ahol a főszereplők nem ócska közhelyeket mondanak és nem az a nagy szenzáció, amikor az Enterprise lezuhan egy bolygóra, mert ezt már a "Spock nyomában" részben és a "Nemzedékek"-ben is láthattuk, igaz sokkal szerényebb látványvilággal. 

S hogy valami jót is mondjak, a  látvány tényleg pazar, talán a legnagyobb kiállítású Trek film, mióta rebootolták a sorozatot. Ebben a világban minden gigantikus. Az űrállomások, a dokkok, a belső terek, nincs az az érzésem, mint a régi Star Trek mozifilmeknél, hogy kényszeredetten egy szűk belső térbe vagyunk zárva, egyedüli kivétel ez alól talán csak az Enterprise-on fejjel lefelé történő űrséta volt Picard és Worff vezetésével a "Kapcsolatfelvétel"-ben. Itt minden a helyére kerül, Lin vezetésével grandiózus űrcsatákat és akciójeleneteket láthatunk. A baj az, hogy csak azt. Mióta a sorozat megszülte a másik univerzum ötletét így téve lehetővé, hogy Kirkék sztoriját elölről kezdjék, már nem hivatkozhatnak a sorozatokra, hogy annak egy szálát felvéve készítsenek belőle egy épkézláb filmet (ilyen volt Khan története, akivel Kirk először az eredeti sorozatban akadt össze), arra meg nem veszik a fáradtságot, hogy a filmen belül kreáljanak valami előzmény történetet, mert hátha megunja a tini korosztály. 

landscape-1452705815-screen-shot-2016-01-13-at-172008-1.jpg

A film pozitívuma még, hogy tiszteleg az eredeti és egyetlen Spock, Leonard Nimoy előtt, aki tavaly hunyt el és az idén, a forgatás után tragikus körülmények között életét vesztő Anton Yelchin (Pavel Chekov szerepében) előtt. Mást nem nagyon tudok felhozni, legfeljebb akkor, ha nem a Trek filmek mércéjével mérem, de mivel annak akar látszani, kénytelen vagyok így megméretni. Ilyenformán pedig nem vizsgázik jól. 

5/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2016.07.21. 19:12:23

Höhöhöhö de vicces amikor egy múltban megrekedt fanboy puffog.

2016.07.21. 20:37:44

@Thomas Dantes:
Ha valamit nem értesz akkor miért nem maradsz inkább csöndben?

Thomas Dantes 2016.07.21. 21:18:30

@icipicicsipa: Mit kellene itt érteni? Jaj ne magyarázz már. Én is láttam a régi filmet sorozatot. Igen ez teljesen más lett. Jó hogy más lett, mert az akkori stílus, hangulat, történetszövés ma már nem működik.
Akkor jó volt, de sok idő telt el. Ez a mai igényeknek megfelelő film.

Aki ezt nem tudja elfogadni egy múltba révedő fanboy semmi egyéb.

mojoking77 2016.07.21. 22:15:53

Ezt en azert nem feltetlenul neveznem kritikanak.
Ha elore tudtad, hogy szar lesz, akkor miert nezted meg? Csak hogy itt picsoghass egy sort? Vagy ennyire vonzo dologaz ingyenjegy,meg a premier elotti vetites? Felre ne erts,akorombol adodoan nekem is megadatott az eredeti reszek nagyjabol idobeli megtekintese, es ha nem is vagyok fan, de mindenkepp szeretem a mai napig az eredeti filmeket IS.

Javaslom maradj a regi filmeknel, lehetoleg VHS-en, es ne isfaraszd magad ilyen ujdonsagokkal, mint 3D, IMax, CGI meg a tobbi felesleges parasztvakitas...
(Egy halkm megjegyzes,a mozi a SZORAKOZTATASROL szol elsosorban. Gondolom ezt nehez elfogadni...)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2016.07.21. 22:32:54

[sarcasm]
Hehe, egy fanboy nem írja azt le, hogy a Star Trek II alcíme "Khan harag", meg azt, hogy Worff :)
[/sarcasm]

Kolléga 2016.07.21. 23:26:06

Minden tiszteletem a "régi" trekkereknek, de könyörgöm: Will Shatnernél gyengébb színészt még nem nagyon engedtek nagy vászonra. Ha volt JJ-nek valaha egy jó döntése, akkor az volt, hogy nem engedte a reboot közelébe se. Halkan jelzem, volt még egy: elhúzott inkább a Star Warst tönkretenni. Így most idétlen le-fel rohangálás helyett végre olyan történetet kaptunk, amiben nem kell a fejünket fogni egy-egy eszetlen marhaság miatt (bezzeg az Ébredő erőben). Végre nem csak két főszereplőnek van valami halvány motivációja, a mellékszereplők is kapnak mélységet, és a visszautalások is pont a helyükön vannak.

Meg merem kockáztatni, hogy a Star Trek: Beyond messze a legjobb minden Star Trek film közül. Persze Patrick Stewart hihetetlen magánszámát amit First Contact címen forgattak nehéz utolérni, de mondjuk olyan kvalitású színész, mint Sir Patrick, nem nagyon fog még egyszer a franchise közelébe kerülni.

Már nagyon hosszú ideje nem jöttem ki úgy a moziból, hogy most azonnal meg akarom nézni újra! Megtekintésre a 2D, feliratos változatot ajánlom!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.22. 05:28:48

@Sunsetjoy: mit ír helyette?

@mojoking77: azért Ike ment a moziba, mert csapatunkból ő ért rá, szerda reggel 10-kor :D, ha nem ment volna, én megnéztem volna jövő hétfőn, de én is úgy vagyok vele, neki a régebbi filmek fekszenek, ugyanakkor nekem az előző rész nem igen tetszett, majd újra kell nézzem

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2016.07.22. 08:46:58

@scal:
- "minden idők egyik legjobb sci-fijét az időben második Trek filmet, a "Khan harag"-ját." Az alcím "Khan haragja", de mondjuk nem írnánk Khan haragját-ját, hanem idézőjel nélkül, mondjuk dőlt betűvel.
- Worff helyett Worf

De mint mondtam, így jeleztem az elírásokat, csak nem jön ki a lépés, ha magyarázni kell :)

Dzsontra Volta 2016.07.22. 10:42:14

Ez a történelem első olyan Star Trek mozifilmje, amit Nimoy nélkül forgattak :(

Riki93 2016.07.22. 14:41:07

@Dzsontra Volta: Nimoy nem szerepelt a TNG mozifilmek egyikében sem, szóval ez így nem igaz :)

J. McClane 2016.07.22. 14:49:29

Az Enterprise sorozatra volt célzás a Xindi kapcsán. Arra még építhetnek.

Dzsontra Volta 2016.07.22. 16:02:05

@Riki93: tényleg, igazad van, abban a 3 részben nem játszott.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.23. 11:49:49

@Dzsontra Volta: volt helyette viszont Shatner amint éppen vágja a fát hűvöshalomban :D
süti beállítások módosítása