Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Csillagok Háborúja IX - Skywalker kora (SPOILERMENTES)

2019. december 18. - scal

- Na és mondd milyen volt a Star Wars legújabb része?

- Minden ízében tökéletes. Egy csodálatos, gyönyörű vizuális orgia. A történetvezetés pedig forgatókönyvírói bravúr. Minden kérdésre választ kapunk, minden szálat elvarrnak, pont úgy, ahogy kell. A rendezés pedig Oscar díjért kiált már most. Nem különben a színészek is megérdemlik az Akadémia figyelmét. Kiváltképp a droidok.

- Istenem, ez igaz?

- Nem, nem igaz, hazudok! Tökéletesen befürödtünk, és életem legrosszabb napját tudhatom magam mögött. Te miattad Miki Egér!

star-wars-rise-of-skywalker-poster.jpg

Elég hamar eltelt négy év nem igaz. Azzal kezdődött ez a kis vircsaft, amikor a Disney hét éve megvette George Lucastól a jogokat, 4 milliárd dollárért. Minél előbb pénz akart ebből látni. Négy éve az első filmet mindenki hatalmas ovációval fogadta - kivéve engem -, Jar Jar Abrams visszahozta azt, amit megölt az Episode 1-2-3, és legalább egy hétnek kellett eltelnie, mire kezdték észrevenni, hogy hát ez bizony az Új Remény másodszor, pepitában, Halálcsillag meg harmadszor. Elkezdték az Episode 1-2-3-at felértékelni. Majd jött a Zsivány Egyes ami viszont tökösségével új lendületet pumpált be a franchiseba, és kitöltötte az űrt (bocsánat!) amíg megjött a nyolcadik rész. Bár már itt is voltak problémák, de mondjuk azt eddig minden rendben ment. A nyolcadik résszel azonban jött a Looper farvizén beevező Rian Johnson és ahogy angolosan mondani szokás beleszart a ventilátorba.

A nyolcadik részt lehet szeretni, meg utálni, de bizony azt nem lehet tőle elvitatni, hogy formabontó volt, hogy ennyit egyetlen epizódon nem vitatkoztak a fanok, elemzők, olyannyira fontos film lett, hogy a Solot legtöbben észre se vették. Miért is kellett volna, amikor az leginkább semmilyen volt. Természetesen, nekem a nyolcas volt a kedvencem, de leginkább azért, mert ott mélyítették el Kylo Ren és Rey kapcsolatát, és szerintem ez csodálatos volt, valami olyan mélységet adott az egésznek, hogy az összes hülyeséget ki tudtam zárni repülő Leia hercegnővel, meg feminista vezérkarral együtt. Különösen azt tartottam nevetségesnek, hogy elemzők, meg kritikusok Reyt mindenki mással összekötötték, Poe-val, Finnel, csak a nyilvánvalót nem látták, hogy itt a kilenc film legerősebb, és legellentmondásosabb szerelmi kapcsolata bonyolódik, két önmagával vívódó ifjú közt. Számomra a legnagyobb kérdés az volt, miután Johnsont elüldözték, és visszahozták Jar Jart, meg marad e ez a sokat ígérő szál?

43b84adde054865285303eb3321d2701.png

Jelentem, igen, meg maradt, és lehet vitatkozni a kibontásán, - én fogok is - de a helyzet az, hogy ahogyan a nyolcasnál is a kilencedik résznél is ezek a jelenetek adják a film csúcspontjait. Mert abban mindenki egyet ért, hogy Padmé és Anakin szerelmét Lucas a lehető legnyálasabb, és hiteltelenebb módon valósította meg. Han Solo pedig a mai trendeknek köszönhetően egy szolid italian rapet hajtott végre Leia hercegnőn. Itt viszont Kylo/Ben és Rey kapcsolata annyira valós, annyi probléma, és vívódás szövi át, hogy egy csapásra érdekessé válik ez az amúgy meglehetősen unalmas, vontatott, és klisés film. Merthogy ez a nagyon jó szál magával vonja azt is, hogy az ÖSSZES többi egy halál unalmas, előre kiszámítható, és lényegében érdektelen papírmasé halmaz.

Eljutottunk oda negyven év alatt, hogy az ultramenő Star Wars egy gagyi bábfilm lett, ami maximum gyerekeknek tud érdekes lenni, miközben az egykor kínos Star Trek felnőtt és képessé vált a jelenkorban is erős produktumokat létrehozni, amelyek megannyi új rajongót szereztek a franchisenak. Ülök a teremben, és az első félórában azon tépelődök, hogy minek nézem én ezt? Hogy ezt a filmet GÁZ nézni, hogy teljesen idióta és életképtelen párbeszédek peregnek, hogy minden a megadott mederben zajlik, hogy SEMMI nem lep meg. Hogy jelenleg ez a film miért számít egyáltalán mércének? Hát ez egy totál kínos, nevetséges tákolmány. Holnaptól az ementáli episode 9. Megint le kell győzni valamit, a lázadók, jaj bocsánat ellenállók nevetséges frázisokat koptatnak el. Carrie Fisher már nem is él, - hát Leia hercegnő se a vásznon -, most ezért hagyták életben, hogy legtöbbször hátulról mutassa a kamera? Hát nem telt el nagyon sok idő... bocs.

rey-poe-and-finn-in-the-final-rise-of-skywalker-trailer.jpg

Kiírtam, hogy Spoilermentes, de valójában ebben a filmben igen kevés dolgot lehet elspoilerezni. Kevés dolog az ami kellemes meglepetés volt, de szerencsére akadt pár ilyen. Néhány új, vicces szereplő, akik pillanatnyi fényt hoztak ebbe a sápadt, hókadt, hangját vesztett akármibe. A két óra lecsorog. A kutyát nem érdekli, amikor éppen vásznon van Poe, meg Finn, akiknek gyorsan írtak szerelmi szálat, de minek? Az előző részben látszólag fontos szerepet kapó Rose teljesen a háttérbe lett szorítva, érdemes volt időt szánni rá. (Ez itt az irónia helye!) Ahogy Hux tábornok is, nem is értem, eljutottam oda, hogy sajnálom Domhnall Gleesont, pedig alapvetően nem kedvelem. Minek hozták vissza a harmadik részre Lando Calrissiant, ha semmit nem kezdenek vele?

És Palpatine? Mindegy. Ezt a filmet úgy fogják atomjaira robbantani a fanok, ahogy anno Tarkin Nagymoff tette az Alderaannal. De az, hogy Palpatine él, csak egy dolog, elvégre nem láttuk meghalni, csak ledobták egy szakadékba. Egyik legnagyobb filmes igazság, amit Santinotól tanultam, hogy akit nem látunk egy filmben meghalni, az nem is halt meg. Bármikor visszahozható, - mondjuk negyven évvel később - és sokan talán nem tudják, de amikor Darth Vader kipörgött az űrbe a negyedik rész végén, ott ő lényegében meghalt volna, mert akkor Lucas még nem tudta, hogy siker lesz és csinálhatja a folytatást. Szóval ez a kisebb probléma. Amikor viszont egyetlen kézlegyintésre ötezer photoshoppolt cirkáló emelkedik ki a jég alól, akkor elgondolkodik az ember, hogy ezt azért lehet nem kajálom be. Merthogy, ezeket most emberek vezetik, vagy robotok, ezek is csak vártak valamire, amit most rángattak elő a seggükből a készítők? És ez látszik a legjobban ezen az egészen. Annyira koncepciótlan, itt nem volt meg az első pillanattól, hova is akarják kifuttatni ezt az egészet, menet közben toldozták, foldozták, alakult mint púpos gyerek a prés alatt.

star-wars-rise-of-skywalker.jpg

Mindegy abba is hagyom. Úgyis megnézed, és ez így van jól. Marad nekünk egy fájdalmas, keserédes románc. De valami, valahol végképp elveszett, és sose jön vissza már. Innen lesz nehéz folytatni bármerre is. Mert a Skywalker családregény ezennel végképp befejeződött. Béke poraira.

Ui: És ekkor Leia tábornok közbeszól. - Ejnye no, kicsit pozitívabb hozzáállást várnék Porkins!

- Öööö, ja igen, minden rendben lesz, szuper élményt kapsz, ne is törődj a vén, hülye kritikussal, élvezni fogod na. Így jobb?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2019.12.19. 12:40:21

„Egyik legnagyobb filmes igazság, amit Santinotól tanultam, hogy akit nem látunk egy filmben meghalni, az nem is halt meg.”

Ezt én is az agyamba vésem, mert tényleg bölcs meglátás, special thanks to Santino! :)

tom sawyer 2019.12.21. 17:45:43

Szerintem ezt a 7-8-9 részt hamarosan kitörölnék a fimtörténelemből ha megtehetnék, mert mind a három akkora szarhalmaz...

Olyan tulajdonságokat aggattak rá a "jedik"re, amik az előtte lévő 6 részben egyáltalán nem volt jellemző, pl megállítani a lövedéket a levegőben, vagy ebben visszatartani egy hajót az elrepüléstől, de e végén palpatine lebénitja az egész lázadó flottát az erővillámaival... a mitikus összekapcsolódások, amik most már trében és időben is összemosódnak, lekapja a nyalkáncot a másikról, meg kardoznak...

A végén mikor Luke megjelenik és elkapja a kardot, meg kiemeli a hajóját a tenger alól, hát az már a vég volt.. hol a többi jedi? azok miért nem harcolnak valamelyik birodalmi hajót lebénítva, ha már fizikailag mozgatnak tárgyakat, stb?

De akkor megadja Raynek a tuti tippet, meg kell küzdeni nagypapival, mert kell és kész, DE vigyél KÉT KARDOT. Érted bazdmeg? Az ultimate fegyver a flottabénító erősugarak ellen a KÉT fénykard. Hát itt szerintem be is csurrantottam, legalábbis örömömben a naciba pár csepp pisit, amúgy is a film vége felé már mindenki csak arra vágyik, hogy a megivott üdítő hógyagtelítő nyomását mérsékelje...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.12.22. 20:23:12

@tom sawyer: az episode 1-2-3 még mindig nagyobb szarhalmaz ha már itt tartunk, érdekes milyen megbocsátó lett hirtelen a fanbázis

Azt hiszem nem Luke volt az első aki hajót emelt ki a víz alól, az más kérdés hogy Yoda még életében tette, nekem nagyobb baromság volt amikor így korholni kezdi Reyt, Ennél több tiszteletet érdemel egy fénykard, (pl azt hogy elhajítsák, ahogy ő tette a 8-as részben :D)

Nincsen több Jedi, kész kifújt, ennek épp ez az értelme, már Luke is az utolsó volt amikor anno Visszatért. Ahogy nincsenek páncélos lovagok se, az utolsó Don Quijote volt, őt is mindenki hülyének nézte. Éppen ezért az erő, ami véges, régen sok Jediben oszlott meg, most viszont csak Reyben, meg Kylo Renben, ők ezért tudtak ilyen fantasztikus dolgokat csinálni.

És nem igazán értem miért baj ha megállítják a lövedéket a levegőben? Egyik legcoolabb jelenet a 7-esből. A hajó visszatartása, és annak érzékeltetése hogy melyikük kerekedik felül, szerintem nagyon erős jelenet volt. Kőbe van vésve mit lehet csinálni egy Jedinek, és mit nem? Nem lehet fejleszteni őket, mint a Dragonballban a harcosokat? Szerintem egyáltalán nem ezek a bajok az új részekkel. Épp, hogy ezek a kreativ dolgok.

Az összekapcsolódások voltak számomra a csúcspontjai a filmnek, eszméletlen jó volt, ahogy Rey átadja a fénykardot a fegyvertelen Bennek az valami hátborzongatóan jó jelenet.

tom sawyer 2019.12.22. 21:41:18

@scal: Úgy olvasom a válaszodból, hogy neked csak a 4-5-6 rész maradt ki :)

1. Az alaptétel szerint az erő nem a jediké, nem birtokolják, nem oszlik meg sokuk vagy kettejük között, mekkora marhaság lenne ez? Hiszen erő jedik nélkül is létezik... (a film szerint)
2. elég fontos tény, hogy egy tárgyat valaki életében vagy halálában mozgat. Lehet elkerülte a figyelmed, de ez NEM a ghost ahol a megrekedt lelkek rugdossák a dobozos kólát...
3. nem nem lehet fejleszteni. Yoda aki 800 éve képzi a jediket már kifejlesztette volna, de neki SEM ment. Nincs kőbe vésve persze semmi, de a jedik nem voltak ennyivel szupererbbek, eredetileg volt egy képességük, de nem voltak "superman" -ek az emberek között, nem voltak halhatatlanok és nem tudták átlépni a fizikai korlátaikat sem. Persze egymás jelenlétét megérezhették bizonyos közelségben, de inkább a másik erő használatát, de ez már azért sok volt, hogy még a wookit életben létét is megérzi, ez abszolut faszság, meg a tárgyak megérintése után is jönnek hangok érzések, mi ez a baromság?

A helyzet, hogy én az a generáció vagyok akik ezen a trilógián nőttek fel, pontosabban 77-ben első általános iskolál voltam, helyesebb azt mondani, hogy a trilógia velünk együtt nőtt fel. A képregényből ami megjelent a birodalom visszavágról kb 5 példány én magam lapozgattam rongyosra, a mozik akkoriban fél évig prolongálták a filmet (nem volt ennyi új film vagy nem jutott el hazánkba), így a birodalom visszavágot fél évig minden nap megnéztük a moziban.
Nos felnőttem, végleg, a 7-9 részek teljesen lerombolták az egész sw birodalmat, megutáltatták velem, hányingerem van tőle, gyakorlatilag elérte, hogy nincs az a sw rész a jövőben ami engem be tudna vonzani a moziba !!!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.12.22. 23:41:22

@tom sawyer: nem értem mi a különbség aközött hogy láthatatlanul megfojtok egy birodalmi tisztet, vagy tárgyakat mozgatok, minthogyha anyagot viszek át térben (nem időben!)

de csak egy sokkal prózaibb okot mondok, az, ha ugyanazokat az erőket mutogatják 9 részen át, hát marha unalmas lett volna, nekem egyébként a legnagyobb baromság (ha már itt tartunk) hogy ezek még ha meghalnak se döglenek meg, szellemként is léteznek tovább, visszajárnak pofázni, sugall, irányít minden szavuk ez nem hülyeség?

a 4-5-6 azért volt akkora durranás, mert se az USA-ban pláne nálunk soha nem volt előtte ilyen frankó film, ami a sci-fit menővé tette

tom sawyer 2019.12.23. 00:04:06

nem unalmas, mert milyen lenne ha egy Dr Bones sorozatban a nő először csak meg tudja vizsgálni a csontokat, de később már nem kell neki mikroszkóp, aztán már telefonon keresztül is megy, a végén meg gondolatátvitellel...

Az én bajom nem a tárgyak mozgatásával van, hanem azzal, hogy ezt már halottként is tudja !!

Ha "ezek" nem döglenek meg, mind tud tárgyakat mozgatni, akkor mi a büdös faxért nem szállnak meg egy birodalmi hajót amivel szétlönek egy másikat, vagy akár csak szabotálják, vagy ilyesmi? 900 év alatt csak volt egy pár jedi aki meghalt, nem?

ez a visszajárkálás tényleg egy faszság volt, mint ahogy ezek az eltűnések a hullák helyett...

az 1-2-3 megpóbálta legalább félig megtartani a 4-5-6 szellemiségét, még ha abban is voltak marhaságok, de ugye egy adott állapotig el kellett vinni a történetet, hogy lett anakinbol vader, clone háborúra hivatkoztak többször, ilyesmi.

a 7 egy vállalhatatlanul szar film lett, néger clone katonával, akinek erkölcsi dilemmája van, ugyanakkor minden más eredetiséget teljesen nélkülözve, hiszen a 4. rész "lemásolása" volt a fő szál..
a 8-as túl lelkis lett, szóra sem érdemes, ez a 9 meg zagyva összevisszaság, tele hibával, erőltetett lezárással, stb. Minden percét sajnálom, végig unatkoztam, vártam a végét, ha lehetett volna visszakérem a pénzem, sőt fájdalom díj is járna azért mert végig néztem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.12.23. 00:17:05

@tom sawyer: jó azt hiszem ez egy durva sarkítás, azért jedi erőket ne materialista dolgokhoz hasonlítsunk, az más kérdés, hogy Han Solo kb annyira hitt a Jedi erőben, mintha ilyen több száz éve eltűnt dologról beszélnének, ami a múlt ködébe veszett, kb. mintha én nem hinnék a szocializmusban, pedig mikor gyerek voltam még abban éltem

"Ha "ezek" nem döglenek meg, mind tud tárgyakat mozgatni, akkor mi a büdös faxért nem szállnak meg egy birodalmi hajót amivel szétlönek egy másikat, vagy akár csak szabotálják, vagy ilyesmi? 900 év alatt csak volt egy pár jedi aki meghalt, nem?"

na látod :D ilyenek "ezek"

na na na, szerintem nem, emlékszek rá amikor még csak 4-5-6 létezett és arról beszélgettünk, hogy Obi Van miért adja fel, és ott nem Vader ölte meg, hanem ő eggyé vált az erővel, tehát végül is Obi Van nem halt meg, tehát elképzelhető hogy azok járkálnak vissza akik eggyé tudtak válni az erővel, és erre csak a Jedi mesterek képesek, szerintem, amíg csak párszor járkáltak vissza nem volt probléma, mert az inkább egyfajta vezérlés volt, kapcsolatteremtés, de egyértelműen túlzásba vitték

az 1-2-3-nak az volt a baja (vannak ezen az oldalon jó kritikák, elemzések :D) hogy megszégyenítette a Jediket, létrehozta a gunganokat :D és Darth Vadert kb úgy ábrázolta, ahogy arra senki nem gondolt, kb elvette a karakter titokzatosságát, én mindig azon az állásponton voltam, Episode 1-et abszolút kihagytam volna, az Attack of the Clone-al kezdtem volna, és az Episode 2 meg valami olyan rész lett volna, ami jobban elmélyíti a karaktert és így jutunk el a Revenge of the Sithig

a 7-est nem szeretem, de a 9-es után kétségkívül annak érdemei :D engem nem zavart a néger klón katona, az inkább hogy semmit nem kezdtek vele, csakhogy legyen már a PC miatt, Captain Phasma, General Hux darálóba került az összes, mintha a Trónok Harcát akarták volna görcsösen másolni, értelmük? semmi

a 8-as viszont, hogy szóra se érdemes lenne :D hát most már Olympus Monsként magasodik efölé a kettő fölé, egyébként a három részből kéne vágni egyet, amiben csak Rey meg Kylo Ren van :D

tom sawyer 2019.12.23. 00:32:11

Hála istennek nem vagyunk egyformák !

számomra az 1 nem túl izgi, a 2-3 nézhető, ma már a 4-t sem szeretem, sokkal jobban látom benne a "zs" kategóriát aminek készült :), az 5 örök kedvenc, 500x biztos láttam, ebből 150x olyan nyelven amiből egy kukkot sem értettem, de nem is kellett mert kívülről tudtam a szöveget. A 6 is nézhető mai napig. A rouge one -t még meg meg nézem, ha játszák film csatornán, de a solot. még nem néztem végig, részleteket láttam belőle, de felejthető. a 7-8-9 nél elkapcsolok, azonnal !

Más kritikája általában nem érdekel, ha szerintem szar egy film, attól nem nézem meg, mert a kritikusoknak tetszett.

Egyébként idén ez már nem az első kardba dőlős csalódás, a Tarantino filmet is majdnem otthagytam, csak én voltam a sofőr...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.12.23. 19:57:45

@tom sawyer: szerintem minden normális embernek az 5. a kedvence :D, a 6-osnak meg meg van a maga bája, olyan mint a Vissza a Jövőbe 3, húzza magával az első kettő
az 1-est max akkor nézném meg ha így bebaszva haverokkal szét akarnánk röhögve fikázni :D, 2-es tök jó ha nem nézem a Padmés picsogós szálat, a 3-as az meg teljesen jó, jobb mint a hatos

de hogy a 4-est nem szeretni? :D eretneeeeeeek

Oldfan 2020.06.12. 08:39:01

Logikátlan, unalmas, rossz film. A saga mélypontja, pedig az új filmek már feladták a leckét ezen a téren.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2020.06.13. 13:05:55

@Oldfan: egyet értek Oldfannal :D mi a helyzet, hogy vagy?

Oldfan 2020.06.13. 14:21:02

@scal: Üdv, cimbora! Email ment.
süti beállítások módosítása