Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

101 Sci-fi film - amit látnod kell, mielőtt meghalsz (2009)

2022. március 09. - scal

Lenézett műfaj a sci-fi… még MINDIG! Ezt akarja aláhúzni az is, hogy míg a NAGY 1001-et nagyban nyomtatták, ez ilyen zsebkönyv féleséget kapott. Sőt! Akár úgy is értelmezhetjük, azért kellett ez a 101, mert a nagyba nem illik sci-fit tenni - de psszt!!!! -hát abban is ott az Alien, Mátrix, A Birodalom visszavág, most akkor hogy is van ez?

61jqignh69l.jpg

Hát úgy van, hogy pénzéhesék miután megírták az 1001 könyvet, készítettek még hat tematikus könyvet is, Akció, Kult, Háborús, Horror, Gengszter és Sci-fi műfajban, és ebből az utóbbi három megjelent magyar nyelven is. Az 1001 nagy könyvvel nagyon sok a cross-over, szám szerint 44, tehát majdnem a könyv fele, vagyis azok az igazán elit filmek is egyben amiket aztán tényleg nagyon nézz meg mielőtt kimúlsz, de beletettek 57 olyan filmet is, amivel csak itt találkozhatsz.

Jobban megérte volna a Libriben átfutni mondjuk két kávézás közt, mert akkor lehet nem veszem meg, de fogjuk rá megérte, mert 1500-ért tettem szert rá Újpesten - igen, antikban -, viszont már elnézést, de ez egy laikusoknak összehanyigált kis ittvanneszefogdmegjól… Igazából annyira szerény vagyok, hogy csak Szókratész vetekedhet velem tudatlanságban, mert feltételeztem, hogy ez a könyv nekem majd mutat valami újat.

De hát filmkritikusként talán mégis csak ragadt rám valami a koszon kívül az elmúlt tíz évben, hovatovább, ebből a 101-ből 80-at már láttam. Azt se igazán értem mi akar lenni a könyv? Ajánló, helyenként ahhoz túlságosan spoileres, elemzésnek meg kevés. Valaki írta a Molyon, hogy olyasmiket tudott meg ebből a könyvből, amit máshonnét nem lehet… ööö ajánlom az IMDb trívia szekcióját, ami egyébként totál ingyen van, csak angol tudás kell hozzá. Vagy ajánlom a FilmBookot :D

81anzicqz-l.jpg

Ilyen nyalánkságok vannak itt kérem, hogy 70%-a 1980 utáni film! 1951 és 1936 között NEM VOLT egyetlen említésre méltó, megnézendő sci-fi sem, vagy nem találtak, és 1936-tól visszafelé is csak hetet! Elég erősen lehetne vitatkozni azon is mi alapján válogatták be a filmeket. Pl. az 1936-os film pont A Láthatatlan ember, ami inkább horrornak illene be, legalábbis a nagy horror panteon egyik örökös tagja. Vagy Egy makulátlan elme örök ragyogása... sci-fi, DE a Nauszika és a szél harcosai meg nem az. Jurassic Park mint sci-fi! Men in Black mint sci-fi! mint sci-fi! A Star Wars trilógiával meg egyeseket ki lehet üldözni a világból, ha valaki azzal jön, hogy az sci-fi - és nem bábfilm. Na mindegy ezentúl ezzel a könyvvel érvelek mellette.

A könyv szerkesztőinek hozzánemértéséről végül az győzött meg, hogy ebben a 2006-ig - tehát erősen elavult, tekintve, hogy az utóbbi tíz évben nagy sci-fi boomot élhettünk meg a mozikban, gondoljuk csak A marsi, Interstellar, Utazók, Eredet című filmekre vagy akár Érkezésre - terjedő irományban megemlítik A gazdatest nevű rémálmot, aminek a sci-fi helyett sokkal több köze van mondjuk a horrorhoz, vagy éppen a katasztrófafilmhez, és közben meg nincs benne a 2000-es évek egyik legjobb sci-fije… A különvélemény Csalódás a négyzeten.

2016-ban készült belőle egy Norbi update verzió is, ahol ezeket nyilván ők is mérlegre tették, majd kukázták Az ötödik elemet, A jeleket és a Code 46-ot. Hogy betegyék a helyükre az Avatárt, az Idegen arcokat és egy ízig vérig sci-fit, a Gravitációt. Úgyhogy a 2009-es verzió hirtelen már nem is tűnik annyira vészesen rossznak.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása